Stedentrip Düsseldorf

Stedentrip Düsseldorf Düsseldorf is de ideale bestemming voor een stedentrip dicht bij huis. In deze Duitse stad valt van alles te beleven; proeven van het echte Altbier in het supergezellige oude centrum de Altstadt, de hoog oprijzende Rijntoren beklimmen, een boottocht over de Rijn maken, een bezoek brengen aan de spectaculaire kerstmarkt in de wintermaanden of je onderdompelen in het bruisende nachtleven van de stad. In Düsseldorf is voor iedereen wat te doen!

Ligging en bereikbaarheid

Zo´n 50 kilometer over de grens bij Roermond ligt Düsseldorf. De stad is gelegen in West-Duitsland in de deelstaat die de naam Noord-Rijnland-Westfalen (in het Duits: Nordrhein-Westfalen) draagt. De stad is gelegen op zowel de linker als de rechter oever van de Nederrijn. De meeste bezienswaardigheden vind je echter op de rechteroever.

Vanuit Nederland is Düsseldorf eenvoudig te bereiken. Vanwege de korte afstand en de goede snelwegen is het gemakkelijk om er met de auto heen te rijden. Ook het vinden van een parkeerplaats hoeft in Düsseldorf geen probleem te zijn en daarbij is ook het parkeergeld zeer redelijk. Maar reis je liever met de trein of met de bus, dan zijn er ook vele goedkope opties om snel en goedkoop naar Düsseldorf te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Eurolines voor goedkope bustickets naar Düsseldorf of plan op de Internationale Treinplanner je treinreis en bestel meteen online een kaartje.

Bezienswaardigheden in Düsseldorf

Er zijn vele monumenten en andere bezienswaardigheden te bezoeken in Düsseldorf. Hier een overzicht van de meest interessante bezienswaardigheden:

Schloss Benrath

Dit indrukwekkende jachtslot is één van de grootste publiekstrekkers van Düsseldorf. Het slot bestaat uit drie delen en bevat onder andere twee museums; het Museum voor Europese Tuin Geschiedenis en het Natuurkundig Museum. Daarnaast zijn ook de tuinen meer dan de moeite waard om te bewonderen.

De Rijntoren

De Rijntoren steekt trots uit boven de stad Düsseldorf. Een razendsnelle lift brengt je in een mum van tijd tot wel 168 meter hoogte, waar je op het panoramadek kunt genieten van een wonderbaarlijk uitzicht over de stad. Er bevindt zich ook een restaurant in de top van de toren.

Burgplatz

Dit gezellige plein ligt in de oude binnenstad van Düsseldorf aan de Rijn. Op het plein staat een slottoren, die ooit een onderdeel vormde van het Slot Düsseldorf dat hier stond. De toren is bewaard gebleven toen na een hevige brand in 1872 het slot in verval raakte. In de toren is een scheepvaartmuseum gevestigd. Verder staat het plein bekend om zijn gezellige eetgelegenheden.

Barbarossa Pfalz Kaiserswerth

Met de naam Barbarossa Pfalz Kaiserswerth wordt verwezen naar het fort dat hier in de 10e eeuw werd gebouwd door keizer Heinrich de Derde. Later kwam het fort in handen van de befaamde keizer Barbarossa. Vandaag de dag vind je op deze plek de bewaard gebleven ruïnes.

Hofgarten

Deze prachtige tuinen nodigen uit voor een wandeling door het groen in het centrum van de stad. Het park stamt uit 1769. Het was de keurvorst Karl Theodor die de opdacht had gegeven voor de aanleg van deze tuinen. Het ontwerp is van de hand van Nicolas Pigage. Naar dit voorbeeld is later ook in München een Engelse tuin aangelegd.
In het park tref je onder andere het waterbekken met het standbeeld ´Jröne Jong´ en het rococokasteel Jägerhof met het Goethe Museum aan.

Museums

Er bestaan in Düsseldorf ook vele mogelijkheden om een museum te bezoeken. Düsseldorf staat bekend om de grote collecties aan kunst die er in de verschillende musea in de stad huizen.

Goethe Museum

In het Slot Jägerhof in de Hofgarten is het Goethe Museum gevestigd. In dit museum wordt uitgebreid aandacht besteed aan het werk en het leven van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Het museum is ingericht met spullen uit de tijd van Goethe, waardoor oude tijden weer helemaal tot leven komen.

Aquazoo- Löbbecke Museum

Wie met kinderen op stedentrip gaat naar Düsseldorf, moet zeker dit museum bezoeken. In dit museum, dat in de 19e eeuw door Theodor Löbbecke als privé natuurmuseum werd opgericht, vind je een tropenhal met vlindertuin, aquaria met talloze soorten vissen, vele insecten en bijzondere planten. Een bezoek aan dit museum is een ware belevenis.

Museum Kunst Palast

Dit museum herbergt onder andere kunst uit de 19e eeuw met werk van de Düsseldorfse Schilderschool. Verder beschikt het museum ook over kunstcollecties uit het klassieke modernisme en de hedendaagse kunst.

Kunsthalle Düsseldorf

Hedendaagse kunst vind je in de Kunsthalle van Düsseldorf. De Kunsthalle heeft geen eigen collectie maar heeft wisselende exposities, waarbij vooral het experimenteren met moderne kunst centraal staan staat.

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

De kunstsammlung Nordrhein-Westfalen is opgesplitst in de museums K20 en K21. K20 staat voor kunst uit de 20ste eeuw, vooral het werk van Paul Klee is de moeite waard. De K21 bevat hedendaagse kunst vanaf 1980 met onder andere werk van Marcel Broodthaers, Andreas Gursky en Paul McCarthy.

Uitgaansleven van Düsseldorf

Düsseldorf kent een fantastisch uitgaansleven. Er zijn vele cafés, clubs en discotheken. Maar wie van het echte Düsseldorfse uitgaansleven wil proeven brengt op zijn minst een bezoek aan één van de traditionele huisbrouwerijen in de Altstadt, waar het echte Altbier wordt gebrouwen en geschonken. Wist je trouwens dat de Altstadt de bijnaam `De langste bar van de wereld´ draagt?

Shoppen en kerstmarkt

Düsseldorf is de zevende hemel voor shopliefhebbers. Het is de shopbestemming bij uitstek. Het kloppende winkelhart van Düsseldorf is de legendarische Königsallee. In deze chique en exclusieve winkelstraat vind je designerboetiekjes en grote luxe warenhuizen. Aan de Königsallee grenzen ook andere leuke winkelstraten met meer betaalbare winkels. Vanaf half november tot eind december staat Düsseldorf helemaal in het teken van de kerst. De fantastische kerstmarkt in de Altstadt in het centrum van Düsseldorf trekt ieder jaar vele bezoekers uit binnen- en buitenland. De echte kerstsfeer beleef je in Düsseldorf!
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Düsseldorf is een leuke stad voor een korte stedentripDüsseldorf is een leuke stad voor een korte stedentripDüsseldorf is een stad die gelegen is aan de Rijn, niet zo ver van de Nederlandse grens. Deze stad leent zich uitstekend…
Pretparken in Nordrhein Westfalen DuitslandPretparken en attractieparken zijn in Duitsland over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Veel van die parken zijn v…
Dierentuinen in Nordrhein Westfalen DuitslandOp zoek naar een leuk idee voor een uitstapje met kinderen voor een onvergetelijke dagtrip voor in de vakantie of weeken…

Weekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyIn de Belgische Ardennen vind je mooie stadjes en dorpjes waar je een heerlijk weekendje weg of een korte vakantie kunt…
Kroatië: op vakantie in je privévuurtoren op een eilandKroatië: op vakantie in je privévuurtoren op een eilandWie een andere zijde van Kroatië wil zien, zijn vakantie niet in een massahotel wil doorbrengen en geen tientallen mense…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.