Weekendje weg in de Franse Ardennen: Givet

Weekendje weg in de Franse Ardennen: Givet Het sfeervolle stadje Givet ligt in Noord-Frankrijk net over de Belgische grens aan de rivier de Maas. Het is een prachtige bestemming voor een heerlijk weekendje omringd door mooie natuur. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen of een boottochtje maken. Maar er zijn ook bijzondere bezienswaardigheden te bewonderen. Dompel je onder in de charme van dit deel van de Franse Ardennen. Givet is een nog door het massa-toerisme onaangeraakt stadje in de Franse Ardennen. Het levendige stadje, met verschillende gezellige café's, terrasjes en restaurants waar verrukelijke streekgerechten worden geserveerd, is een ideale bestemming voor een gevarieerde vakantie of een weekendje weg. De Maas die door het stadje stroomt en het indrukwekkende fort op de stijle heuvel geven Givet een bijzondere uitstraling. Daarnaast is de stad rijkelijk versierd met overal kleurige bloemen die afsteken tegen de grijze, maar stijlvolle typische gebouwen, waarin onder ondere veel leisteen is verwerkt.

Wandelen

In de omgeving van Givet kun je prachtige wandelingen maken. In Givet zelf kun je heerlijk wandelen langs de Maas of door het sfeervolle stadje langs de stijlvolle gebouwen. Maar wil je avontuurlijke en sportieve tochten maken door de bossen en over heuvels, dan kan dat ook. Op 25 kilometer van Givet ligt het plaatsje Haybes. In het plaatsje ligt het Maison des Randonnées, vanuit dit informatiecentrum vertrekken verschillende indrukwekkende wandelingen van 6, 8 en 15 kilometer. De routes zijn duidelijk gemarkeerd met gekleurde streepjes op de bomen. Bij het informatiecentrum kun je een kaartje en extra informatie krijgen. De routes gaan door de bossen en langs een kabbelend stroompje. Hier en daar moet je flink klimmen, maar uiteindelijk word je wel beloond met een prachtig uitzicht. Tijdens de route van 15 kilometer kom je uit bij een prachtig uitzichtpunt, waarbij 400 meter onder je het plaatsje Fumay en de rivier de Maas ziet liggen.

Fietsen

Bij het Maison des Randonnées kun je ook fietsen huren. Er zijn ook kinderfietsen te huur en zelfs fietskarren voor de allerkleinsten. Vanuit dit informatiecentrum vertrekken vele leuke fietsroutes. Zowel voor de mensen die gewoon een stukje willen fietsen als voor de liefhebbers van het echte mountainbiken. In dit gebied ligt ook de bekende fiets- en wandelroute Voie Verte Trans-Ardennes, een route van 80 kilometer die helemaal langs de Maas gaat en daarom ook voornamelijk over vlak terrein gaat en over goede fietspaden. De route loopt van Givet tot aan Charleville-Mézières.

Fort Charlemont

Het stadje Givet wordt niet alleen gedomineerd door de Maas, maar ook door het indrukwekkende fort Charlemont die vanaf een hoge rots over het stadje neerkijkt. Dit fort is gebouwd in de 16e eeuw door Karel de Vijfde en daarna versterkt door Vauban in de 17e eeuw. Je kunt de originele verdedigingswerken, de bastions, de schietpost, de kerkers en grafstenen bezichtigen. Maar alleen al het prachtige uitzicht vanaf deze hoge vesting is meer dan de moeite waard.

Grot van Nichet

In de buurt van Givet vind je bij Fromelennes de Grotten van Nichet. De grotten gaan tot ongeveer 50 meter diep. Verschillende indrukwekkende zalen worden door gangen met elkaar verbonden. Er zijn ook nog beenderen en prehistorische vondsten te bewonderen.

Boottochten

Op de kade van de Maas in het centrum van Givet liggen verschillende boten aangemeerd, die rondtochten over de Maas verzorgen. Op die manier kun je de Franse Ardennen vanaf het water ontdekken en genieten van prachtige uitzichten. De prijzen liggen tussen de 8 en de 12 euro.

Verblijf

In en rondom Givet liggen mooie hotels, leuke campings en goede restaurants. Op de gemeentelijke camping kun je terecht met een caravan. Voor mensen die met een tent rond willen trekken is Camping Le Cle du Champs een echte aanrader. Deze kleinschalige goedkope camping ligt direct aan de Maas met een spectaculair uitzicht op Fort Charlemont. Er is geen campingwinkel of bar, maar het centrum van Givet ligt op loopafstand. Op de website van Givet vind je meer informatie en onder andere adressen van campings, hotels.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyIn de Belgische Ardennen vind je mooie stadjes en dorpjes waar je een heerlijk weekendje weg of een korte vakantie kunt…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenDe leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenLeuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte i…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeWeekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeAls eens aan Houffalize gedacht als je startpunt voor het verkennen van de Belgische Ardennen. Hier zul je een heerlijk…

Bellen, sms-en en internetten op vakantieBellen, sms-en en internetten op vakantieBellen, sms-en en internetten op vakantie kan veel geld kosten. Vanaf 1 juli 2009 is het versturen van een sms bericht e…
Duitsland: puur natuur in Odenwald, de FelsbergDuitsland: puur natuur in Odenwald, de FelsbergHet Odenwald is een minder bekende streek in Duitsland. Gelegen tussen de Rijn in het westen, de Main in het oosten en d…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 03-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.