Finland: Vrije tijd en sport

Wat is er mooier om tijdens de vakantie op ontdekkingsreis te gaan? Finland biedt veel mogelijkheden om tijdens de vrije tijd het land en de bevolking te leren kennen. Ook sportliefhebbers hebben genoeg keuze.

Gebieden in Finland


Vrije tijd en sport in Helsinki

Helsinki

Fietsen en wandelen
In de stad staan gratis citybikes ter beschikking. Er zijn meerdere plekken waar deze fietsen staan (€2,- borg). Ook de natuurexcursies zijn gratis, die het milieucentrum organiseert. Wie wilt wandelen, vindt in het centrale park een heerlijk gebied dat 11 kilometer tot deVantaa rivier door de stad loopt. In de winter is het park een paradijs voor langlaufers.

Zwemmen
Helsinki heeft meer dan 20 stranden. Eén van de mooiste is het zandstrand van Hietaniemi.
Een alternatief: Het openbaar zwembad bij het Olympisch Stadion en de nostalgische hal in de Yrjönkatu.

Watersport
Het kanocentrum van Helsinki biedt begeleide kanotochten aan en ook kanoverhuur.
Adres: Rajasaarenpenger 8

Vrije tijd en sport langs de kust en op de eilanden

Turku

Avontuurpark Kupittaa
Een groene stadsoase met veel ruimte voor activiteiten, van skaten tot balsport.

Åland eilanden

Golf
De 18-holes golfplaats in de schaduw van het kasteel geldt als één van de geliefdste van Scandinavië.
Adres: Ålands Golfklubb, Kastelholm, Sund

Wandelen
Natuurreservaten en wandelwegen door het heerlijke landschap zijn er veel. Bijzonder mooi en dichtbij de hoofdstad: Nåto met loofbos en bloementapijt. Vanuit de uitzichttorens heeft u een schitterend zicht.

Vrije tijd en sport in de meren van Finland

Tampere

Särkänniemi Park
Aan te bevelen is een bezoek aan Finlands hoogste uitzichttoren (168 meter), die een mooi zicht over het merenlandschap biedt. Met de ‘sleutel’ kunt u de volgende attracties van het park bezoeken: Dolfinarium, aquarium, planetarium, kunstmuseum van Sara Hildén, dierentuin om beesten te aaien en de uitzichttoren.

Viikinsaari
Van Laukontori-Kai uit gaat het na een 20 minuten autorit naar het excursie-eiland in het meer Pyhäjärvi. Een zomerparadijs met wandelwegen, strand, bootverhuur, sauna en een restaurant. In het weekend zijn er folklore- en muziekavonden. Het eiland biedt beide: Vermaak en rust.

Vrije tijd en sport in Finland

Natuurverbonden en veelzijdig
Finland verrast met een reisaanbod aan sportieve activiteiten. Uitgebreide informatie over de sporten biedt de Finse centrale voor toerisme en de plaatselijke ‘VVV’s’.

Vissen & IJsvissen
Finland is een mekka voor vrijetijdsvissers. Wie zich op een hengel met worm of in de winter voor het ijsvissen, heeft geen bewijs nodig. Alleen als u andere gereedschap gebruikt, moet u betalen. Dit is onder andere voor het onderhoud van de visgebieden en voor een vergunning om te vissen. Hierna kan er gevist worden op baars, hecht, zanderfilet en forel. (Voor de Åland eilanden gelden andere bepalingen)

Golf
Op de rond 100 plekken van het land – bijna de helft daarvan zijn 18-holes – kunnen de bezoekers uit het buitenland een balletje slaan. Een bijzondere belevenis zijn zomeravondtoernooien, als de zon langzaam ondergaat.
Adres: Finnish Golf Union

Kajak & Kano
Gemakkelijke of heftige wildwaterkanoën – in Finland is alles mogelijk. Oneindig zijn de waterwegen, de uitgewerkte routes langs en tussen de eilanden, meren, baaien en rivieren, boten zijn bijna overal te huren. Bijzonder mooie routes zijn er in de regio Puumala/ Juva. De regionale toeristenbureaus hebben informatie en kaarten klaarliggen.

Fietsen & Mountainbiken
Fietsen wordt steeds populairder. Uiteraard bevinden zich ook in de steden aparte fietswegen. De binnenwegen zijn goed geschikt voor fietstochten, de geringe hoogteverschillen komen de fietsers tegen. Fietsen kunt u overal huren. Voor liefhebbers van de offroadsport zijn er pisten op velden uitgezet.

Zeilen
Overal aan de kust wordt deze sport uitgeoefend. In de havens kunt u een boot huren en worden er cursussen aangeboden. Let wel op de weersvoorspellingen! De grootste haven van Finland is Hanko.

Wandelen
Finland te voet leren kennen is bij een goede voorbereiding zeker de mooiste manier om land en mensen te leren kennen. Of het nu gaat om een lange wandeling of een trekkingtocht – de mogelijkheden zijn zo veelzijdig. Maar neem aangemeten (warme) kleding mee en goede schoenen. Kompas, kaart, verband, muggenbescherming en mobiel behoren tot de uitrusting. Laat uw doel en geplande tijd achter. Vaak is een begeleide tocht onder leiding van de bevolking aantrekkelijk, zij weten veel over de flora en fauna te vertellen.

Wintersport
Waar een lange winter genoeg sneeuw garandeert, is wintersport erg gevarieerd en ook een geliefde sport onder de bevolking.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jyväskylä: stad in West-FinlandJyväskylä (uit te spreken als Joevèskoelè) is een stad in de provincie West-Finland. In dit verslag vind u onder andere…
Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…
Finland, het land van de meren en de saunaFinland, het land van de meren en de saunaFinland is een land in Europa dat bekend staat om de sneeuw en kou. Het land is het op zes na grootste land van Europa.…
Helsinki, FinlandHelsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om…

Terschelling: de campings, hotels, restaurants en kroegenEen weekendje of weekje Terschelling betekent ook vaak uitgaan. Een hapje eten, een drankje drinken, iets leuks doen. He…
Visum voor AustraliëIedereen die voor een korte of lange periode naar Australië zal reizen heeft een visum nodig. Er zijn verschillende visa…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.