De mysteries van Stonehenge

De Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er vaak zogenaamde ufo's gespot en ook graancirkels komen er regelmatig voor. Wanneer u door dit mooie, stille landschap rijdt, doemt er opeens nog een net zo mysterieus verschijnsel op: Stonehenge. De Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er vaak zogenaamde ufo's gespot en ook graancirkels komen er regelmatig voor. Wanneer u door dit mooie, stille landschap rijdt, doemt er opeens nog een net zo mysterieus verschijnsel op: Stonehenge.

Toch minder oud

Stonehenge is een bouwwerk uit de megalitische periode. Onlangs zijn er weer nieuwe feiten omtrent de datering van het bouwwerk aan het licht gekomen. Stonehenge zou zo'n driehonderd jaar jonger zijn dan tot nu toe werd gedacht. Het wordt nu gedateerd rond 2300 voor Christus.

De zon en de maan

Stonehenge bestaat uit verschillende grote en kleine stenen die in een cirkel zijn geplaatst, de plattegrond is geheel geometrisch waarin de stand van de zon en de maan een belangrijke rol spelen. Vanwege deze opstelling wordt dan ook aangenomen dat Stonehenge een astronomische functie had.

De bouw

De bouw van Stonehenge kan ongeveer worden uitgespreid over een periode van 3000 jaar. In die tijd is het orginele ontwerp natuurlijk regelmatig veranderd. De enorme rechtop staande stenen zijn afkomstig uit Wales, waarschijnlijk zijn deze stenen via het water vervoerd, het moet een hels karwei geweest zijn om de stenen in deze positie te krijgen.

De functie

Bij verschillende onderzoeken naar de functie van dit bouwwerk zijn menselijke restanten aangetroffen, wat zou kunnen betekenen dat het bouwwerk werd gebruikt als begraafplaats of misschien wel als offerplaats. Waarschijnlijk heeft Stonehenge door de eeuwen heen verschillende functies gehad. De op dat moment levende volkeren gebruikten het al bestaande bouwwerk voor hun eigen rituelen.

Sinds 1986 staat Stonehenge op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, ook is het eigendom van de English Heritage Oranisation. Deze organisatie zorgt voor het onderhoud en de toegang tot het monument.

Bij een bezoek aan dit mysterieuze bouwwerk krijgt u een audiotour mee. Hierdoor krijgt u op verschillende punten rond het monument interessante verhalen te horen. Zo wordt uw bezoek aan Stonehenge ook nog leerzaam!
© 2008 - 2024 Lisa2008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is er te doen in de omgeving van Tilford (Engeland)?Tilford is onderdeel van de plaats Farnham in het district Waverley van graafschap Surrey. Tilford is een pittoresk dorp…
Mystieke uitstraling van StonehengeHet zorgvuldig gerestaureerde Stonehenge is een van de drukst bezochte archeologische bezienswaardigheden ter wereld. In…
Het mysterie van StonehengeHet mysterie van StonehengeHet is een van die mysteries op aarde. In het zuiden van Groot-Brittannië, dichtbij een klein dorpje Amesbury staat een…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…

Twee alternatieve daguitstappen vanuit BodrumBen je op vakanie in Bodrum en wil je wel eens wat anders/extra zien dan de bekende bezienswaardigheden? Dit zijn twee p…
Kilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, het hoogste punt van Afrika, word ieder jaar weer door vele toeristen en bergsporters bezocht om te ervaren…
Bronnen en referenties
  • B. Cunliffe & C. Renfrew, Science and Stonehenge, Oxford 1997.
  • J. North, Stonehenge: Ritual Origins and Astronomy, 1997.
  • J. Richards, English Heritage Book of Stonehenge, 1991.
Lisa2008 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.