Kaapverdische Eilanden, een parelarchipel

Kaapverdische Eilanden, een parelarchipel Een bizarre bergwereld met fantastische stranden en een ideaal vakantieweer. De Kaapverdische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, noordwestelijk van Afrika. Kleurig vulkaangebergte, brede landschappen, eenzame zandstranden en groene oases vormen het beeld van de 15 krap aan elkaar liggende, net als een parelketting, eilanden. Negen van de eilanden zijn bewoond, de andere zes zijn onbewoond. In het noordwesten liggen de droge, bergachtige, maar bewoonde eilanden Santo Antão, São Vicente en São Nicolau. De oostelijke eilanden Sal, Boavista en Majo kenmerken zich door eindeloze fijne, witte zandstranden. Overwegend berg- en vulkaanlandschap vindt u op Santiago, Fogo en Brava.

Ook als het droge en warme klimaat het overleven sinds honderden jaren de inwoners moeilijk maakt – voor vakantiegangers is het weer fantastisch. Bijna elke dag schijnt de zon vanuit een blauwe hemel, een lage luchtvochtigheid en de altijd aanwezige passaatwind zorgen ervoor dat het zelden te warm of te drukkend is. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 22˚ en 29˚C. Zo genieten vele vakantiegangers uit de hele wereld het hele jaar door op de Kaapverdische Eilanden de ‘eeuwige zomer’ op geweldige zandstranden.

Eten & drinken

Weinig regen en droogheid zorgen ervoor dat de Kaapverdische keuken in overdadigheid eruit springt. Er ontbreekt veel, vooral verse groenten.

Vis, maïs en kruiden zijn de enige voedingsmiddelen die genoeg tot beschikking is. Daarom is het niet verwonderlijk dat het nationale gerecht, Cachupa, bestaat uit maïs, bonen met worst, geserveerd wordt met vis of vlees. Een ander gerecht is tonijn met rijst en gefrituurde aardappelen. Wat u zeker moet proberen zijn de langoesten: Deze hebben een gewicht tot 5 kilogram. Of gegrild, naturel of soado (gestoomd in een saus van tomatenpurree, knoflook en uien), elke voorbereiding is de moeite waard. Vlees daarentegen is voor de inwoners een teken van voorspoed.

Nagerechten zijn een absolute luxe, tenminste diegene welke met vruchten klaargemaakt worden, omdat fruit ook een schaarste is. De Papaja Doce is een bijzondere specialiteit. Deze wordt gekookt en of met kaneel of met geitenkaas aangeboden. Naast de normale softdrinks en water is er ook bier, wat in Santiago gebrouwd wordt en erg lekker is. Wijn is over het algemeen geïmporteerd, alleen op Fogo wordt rode wijn geteeld, echter in kleine hoeveelheden. Een specialiteit is Grogue, een suikerrietschnaps die in de gezoete variant Punch genoemd wordt. Op Santo Antão en Santiago wordt dit drankje gedestilleerd.

Activiteiten

Zwemmen, vissen, fietsen, wandelen, deltavliegen, zeilen, surfen of duiken – de lijst van de mogelijke activiteiten op de Kaapverdische Eilanden is lang. Vooral watersportfanaten zijn hier goed ondergebracht: Ideale voorwaarden zijn hier aanwezig voor surfers en duikers.

Niet voor niets gelden binnen de expertkringen de Kaapverdische Eilanden als één van de beste surfgebieden van de wereld. Goede surfscholen zijn er op Sal en Boavista: De windomstandigheden op de andere eilanden zijn ook geschikt om de golven te bedwingen. Ook zeilers houden van de constant aanwezige passaatwind. Het komt niet zelden voor dat dolfijnen of bultruggen dichtbij de boot voorbij zwemmen. Wie graag alleen de wind laat voorbij waaien, heeft ook genoeg mogelijkheden.

Duikers zijn gek op het rijkdom aan vis en de vele soorten van de archipel. Naast morenen vindt men ook enorme schildpadden. Schoon water met temperaturen tussen de 21˚ en 25˚C zorgt bij het duiken voor een heerlijk gevoel. Bij alle watersporten wordt echter wel gewaarschuwd voor wind en riffen. Beide kunnen onder omstandigheden in dit gebied zeer gevaarlijk zijn. Dus: Vooraf goed laten informeren.

Uitgaan

’s Avonds weggaan, in de disco’s, bars en cafés amuseren – dat alles is op de Kaapverdische Eilanden echter in geringe omvang mogelijk.
Disco’s vindt u soms, vaker in hotels, ook in de grote stad op Santiago, Praia. Soms heeft u geluk en vindt u een live band in een restaurant of kroeg.

Overdag feesten kunt u in de traditionele en religieuze feesten van de eilandengroep: Elk eiland viert de dag van haar ontdekking uitgebreid – de Portugese ontdekker benoemde enkele eilanden naar de heilige, die op die dag het eiland voor de eerste keer ontdekten: Santiago, São Nicolau, Santo Antão en São Vicente. Daar heeft u de gelegenheden typische gerechten te proberen.

Officiële feestdagen vinden plaats op Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, 1 mei, 1 juli (dag van de onafhankelijkheid), 12 september (geboortedag van Amilcar Cabral) en kerst (25 december).

Bevolking

Er zijn niet meer veel eilandenparadijzen die nog in oorspronkelijke staat zijn. Kaapverdië hoort tot deze elite. Gelijkertijd horen de eilanden echter ook tot de armste regio’s ter wereld. Om te overleven zijn vele mensen gedwongen in het buitenland werk te zoeken.

Mobiliteit is voor de inwoners ook in een ander opzicht een belangrijke functie te genieten – vooral voor de mannen: Huwelijken komen hier eerder zelden voor, mannen leven polygaam en worden eenzaam oud, terwijl de moeder van hun dochters verzorgd worden.

De inwoners stralen een indrukwekkende rust en gelatenheid uit, die ook op de bezoekers inwerkt. Ondanks, of vanwege, de armoede lukt het hen steeds weer zich aan kleinigheden te verheugen, wat bij sommige verbazing opwekt.

De officiële taal is Portugees. Toch steeds vaker hoort men Creools, een Portugees-Afrikaanse mix.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialDit vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan, dat tot de Portugese Azoren-archipel behoort, wordt ook wel het ´Blauwe…
De eilanden van de archipel Hawaï, 50ste staat van AmerikaDe eilanden van de archipel Hawaï, 50ste staat van AmerikaDe prachtige eilanden van Hawai zijn een ideale vakantiebestemming door hun prachtige omgeving met stranden, natuur, cul…
Turks- en CaicoseilandenTurks- en CaicoseilandenDe tientallen eilanden die samen de Turks- en Caicoseilanden vormen, liggen ten oosten van Cuba en ten noorden van Haïti…
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…

Canal du Midi (Languedoc); vakantie in FrankrijkHet Canal du Midi is een bezoek zeker waard. En niet alleen een bezoek, U kunt er ook actief op bezig zijn. In verscheid…
Bermuda Eilanden, een natuurmuseumVer van de kust van Florida ligt midden in de Atlantische Oceaan één van de exclusiefste vakantieplekken van de wereld:…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.