Puerto Plata, een paradijs in de Dominicaanse Republiek

Rond om Puerto Plata aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek hebben zich drie volledig verschillende vakantieoorden ontwikkelt, die voor elke smaak en elke portemonnee het passende bieden.

Algemene Informatie

Direct oostelijk van de grootste stad in het noorden strekt zich het mooie Playa Dorada, het ‘gouden strand’. Hier vindt u ook het gelijknamige vakantiecentrum met exclusieve hotels, restaurants, winkels, golfterreinen en rijplaatsen.

De toenmalige Joodse wijk Sosúa verder naar het oosten, heeft zich in de laatste jaren tot een levendig vakantieoord ontwikkelt, die ook wel ‘Ibiza van de Dominicaanse Republiek’ genoemd wordt. In de smalle straatjes van het centrum wachten talrijke kroegen, clubs en bars op de nachtmensen. Het grote sportaanbod en de lange, mooie stranden trekken vooral actieve vakantiegangers en families aan.

Verder naar het oosten is het toenmalige visserdorpje Cabarete met zijn kilometerlange zandstrand het Mekka voor de watersport geworden. Goede wind en stage branding maken het gebied tot geweldige surfmogelijkheden. Talrijke strandbars en originele shops zorgen voor een gelaten atmosfeer.

Zo hebben de vakantiegangers op enkele kilometer de keuze tussen mondaine luxes, een bewogen partysfeer en sportieve ambiance. Wat alle plaatsen gemeen hebben is het goede weer met een verkoelende bries van het water, fantastische stranden met kristalhelder water en het groene landschap.

Eten en drinken

De veelvoudigheid van het land weerspiegelt zich in de keuken. Vlees, vis en zeevruchten, Afrikaanse, Europese en Indiaanse invloeden – ook culinair gezien heeft de Dominicaanse Republiek wat te bieden.

De Dominicaanse keuken is eenvoudig en pittig, maar zelden scherp. Voor de voorbereiding neemt men wat op dat moment genoeg voorhanden is. Bonen, rijst, kip, schapenvlees op geitenvlees. Bekend zijn de eenpansgerechten, waarvan La Bandera Dominicana het bekendste is: een typisch Dominicaans gerecht van rijst, rode bonen en gesmoord vlees. Andere specialiteiten zijn Moro de Habicuelas, rijst, bonen en vlees met speksaus. Net als Locrio, een variant op de Spaanse Paella. Regionale delicatessen van de Noordkust zijn vers klaargemaakte kreeft en het groentevleesgerecht sancocho. Als geliefde bijgerechten worden gefrituurde bananenschijven, stukjes Yuccaen wortels van de Yam gegeten. De brij van de bananen wordt ook bij het ontbijt gegeten. In de hotels wordt vaak een verfijnde creoolse keuken geserveerd, die internationaal en Franse invloeden heeft.

Bekend is de Dominicaanse rum, die vaak zonder ijs zoals water gedronken wordt. De rum zit ook in de drankjes en cocktails gemixt, zoals bijvoorbeeld Cuba Libre met citroensap en cola, of de Piña Colada met ananassap en kokoscrème. Een heerlijke verfrissing is het verse kokossap, welke bijna overal aangeboden wordt.

Activiteiten

Sportfanaten kunnen zich aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek goed uitleven. Van zwemmen in hoge golven tot rafting, het aanbod is overweldigend.

De uitstekende surfvoorwaarden rond om Cabarete zijn al genoemd, een goede noordwestenwind waait ‘sideshore’, en langs de kust zijn er ook vlakke wateren voor de beginners.
Vrij groot is de keuze in surfscholen en surfuitrusting. Aan de stranden bieden talrijke hotels en agentschappen watersportmogelijkheden aan, van waterski tot duiken, van paraglyding tot diepzeevissen.

Wie liever droge voeten heeft, hoeft niet persé in de ligstoel te blijven: De meeste hotels bezitten tennisvelden, een volledig programma met aerobic en fitnesstrainers. De 18holes golfbaan van Playa Dorada is door de beroemde Amerikaanse architect Robert Trent Jones ontworpen. Andere banen aan de kust hebben een fantastisch zicht tijdens het afslagen. Een tip: Iguana Mama in Cabarete biedt mountainbiketochten, wildwater- en kajakvaren, wandelingen in grotten en andere avontuurlijke uitstapjes.

Uitgaan

Muziek en dans zijn in de Dominicaanse Republiek erg bekend. Of op straat of in de disco – het Caribische ritme van de Merengue is de toverformule voor de geweldige stemming.

Vooral in het staddeel El Batey van Sosúa komen uitgaande mensen aan hun trekken: Allemaal naast elkaar bieden de Clubs High Caribbean, Copacabana, Moby Dick of Merengue Club veelvoudige mogelijkheden, tot in de vroege uurtjes. Typisch Dominicaanse ambiance verbreidt het grote danspaleis Casa del Sol, waar locale bewoners en vakantieganger met Caribische en internationale hits samenkomen.

In Playa Dorada bieden de meeste hotels eigen bars en discotheken aan. Geleifd is het Andromeda in hotel Heaven en de inrichtingen van Jack Tar Village, waar naast de discobar Caligula ook een casino amusement biedt.

Vooral de locale bevolking, maar ook de vakantieganger proberen in Tropicana in Puerto Plata de Merengue te dansen. In de disco El Orion aan de haven komt vooral jong publiek. Net zoals overdag gaat het ’s avonds er ongecompliceerd aan toe in Cabarete: Bij het geliefde ontmoetingspunt New Wave Café worden heerlijke grillspecialiteiten geserveerd, met live muziek van reggaebands.

Bevolking

Puerto Plata is de grootste stad aan de noordkust van de Republiek. Koele briesjes van de Atlantische Oceaan zorgen hier voor een aangenaam klimaat.

Tegen het eind van de 15e eeuw werd de ‘zilveren haven’ aan de voet van Pico Isabel de Torres opgericht. Korte tijd later moest dit vanwege heftige piratenovervallen opgegeven worden, wat in de 18e eeuw weer opnieuw opgebouwd is. Uit deze tijd stammen mooie houten huisjes in koloniale stijl, die vooral tussen het centrum en de vesting Fortaleza San Felipe te vinden zijn. Deze vesting werd in de 16e eeuw opgericht en herbergt vandaag de dag een militairmuseum.

Enkele meters verder ligt het goed onderhoude Parque Central, de paviljoen Glorieta Siciliana en de kerk San Felipe. Bent u op zoek naar een souvenir of aandenken, bieden de straatjes Calle Duarte en Bellér of de grote rumfabriek Brugal goede mogelijkheden. Na een rondleiding door het gebouw kunt u verschillende soorten en kwaliteiten proberen en kopen.

Hoewel de meeste mensen in de eenvoudigste omstandigheden leven, stralen zij een diepe, innerlijke vrolijkheid en evenwicht uit. Ze gedragen zich zeer beleefd en vriendelijk tegenover vreemden. Er wordt graag en veel gedanst, en ook moderne kunst, vooral kleurrijke schilderingen, worden gemaakt.

Beste reistijd

Het eiland is het hele jaar door te bezoeken. In de winter regent het er minder en hierdoor is het klimaat voor de Europeanen aangenaam, hoewel het dan ook hoogseizoen is (de locale bevolking heeft dan vakantie).
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een droomvakantie op de Dominicaanse RepubliekDe Dominicaanse republiek is een populaire vakantiebestemming, zowel als strandvakantie en als stopplaats tijdens een cr…
Dominicaanse Republiek, het 'mooiste land' volgens ColumbusDe kusten van de Dominicaanse Republiek zijn een paradijs op aarde: Kokospalmen zorgen voor schaduw, warm kristalhelder…
De Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek is een prachtige bestemming voor een zonvakantie. Het hele jaar door kan men hier genieten van…
Dominicaanse Republiek - CaraïbenOntdek de Dominicaanse Republiek. Waar voor je geld. Buiten de bezienswaardigheden van de hoofdstad Santo Domingo zijn e…

Bermuda Eilanden, een natuurmuseumVer van de kust van Florida ligt midden in de Atlantische Oceaan één van de exclusiefste vakantieplekken van de wereld:…
De rommelmarkt in EngelandAls je van rommelmarkten houdt dan is Engeland the place to go. In Nederland worden rommelmarkten vaak door instellingen…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.