InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Buitenland > Zuid-Frankrijk: Katharenland

Zuid-Frankrijk: Katharenland

Zuid-Frankrijk: Katharenland In West-Europa ontstond tussen de 11e en de 13e eeuw een religieuze beweging die in ieder land anders genoemd werd. In Zuid-Frankrijk werden de aanhangers van deze stroming Katharen of Albigenzen genoemd.

Albigenzen

In 1165 heeft in het kasteel van Lombres bij Albi een grote conferentie plaatsgevonden van Katholieken en Katharen. Hier is de naam Albigenzen vandaan gekomen. De naam Katharen komt van het Griekse woord katharoi, wat 'zuiveren' of 'volmaakten' betekent.

De doctrine van de Katharen

De Katharen geloofden in het Goede en het Kwade. Het Goede was afkomstig van God en had betrekking op het geestelijke. Het Kwade was afkomstig van Satan en had betrekking op materie.

Ascetische levensopvatting

De Katharen hadden een ascetische levensopvatting. Werken was verplicht, maar een heleboel andere dingen waren slecht:
 • het huwelijk
 • de voortplanting
 • het persoonlijk eigendom
 • het gebruik van wapens
 • het afleggen van eden

Sacrament

De Katharen kenden slechts 1 sacrament, dat was het consolamentum. Het consolamentum was een kwijtschelding van zonden door middel van handoplegging. Hierdoor kreeg de ziel haar oorspronkelijke zuiverheid terug. Mensen die de strikte levenswijze niet op konden brengen, maar die wel met dit gedachtengoed sympathiseerden, konden op hun sterfbed om dit sacrament vragen.

Paus Innocentius III

Paus Innocentius III zag in de snelle verspreiding van deze leefwijze een bedreiging. Daarom moest de ketterbeweging onderdrukt worden, met als directe aanleiding de raadselachtige omstandigheden van de dood van de pauselijke legaat Pierre de Castelnau in 1208.

Kruistochten

Er ontstond een bloedbad dat jaren geduurd heeft: oorlogen, moorden, wraak, folteringen en brandstapels. De kruistochten tegen de Katharen zijn doorgegaan tot aan het einde van de 13e eeuw. De beweging is verdwenen in 1321, toen Guillaume Bélibaste op de brandstapel kwam en levend verbrand werd.

Kastelen

In het Zuiden van Frankrijk kun je ruïnes van de kastelen van de Katharen nog vinden:
 • Kasteel van Peyrepertuse
 • Kasteel van Queribus
 • Kasteel van Lastours
 • Kasteel van Puylaurens
 • Kasteel van Puyvert
 • Kasteel van Montségur

Lees verder

© 2008 - 2015 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Snailmail vakantiepostservice.
Gerelateerde artikelen
Montségur: het katharenkasteelOngeveer 120 km ten Zuiden van Toulouse ligt de ruïne van het kasteel van Montségur. Zowel de ligging als het drama make…
Minerve; vakantie in FrankrijkMinerve, een middeleeuws schilderij, ingelijst door de luchten boven de causse en de gorges van de Cesse en de Briant. A…
Carcassonne, een stedentrip vol geschiedenisCarcassonne, een stedentrip vol geschiedenisVoor degenen die tijdens hun vakantie graag iets meer zien dan alleen het strand is Carcassonne de uitgelezen plaats. Ne…
De mooiste dorpen in Frankrijk: de Languedoc-RoussillonDe mooiste dorpen in Frankrijk: de Languedoc-RoussillonLes Plus Beaux Village de France is een organisatie die er naar streeft het authentieke karakter van dorpen in Frankrijk…
Religieuze geschiedenis Joden 44: De kruisvaardersDe kruisvaarders komen om het Heilige Land te bevrijden van de ketters waaronder de Joden. Onder de Joden vallen velen d…
Bronnen en referenties
 • Het verloren labyrint. Kate Mosse
 • Carcassonne, het gouden boek

Reageer op het artikel "Zuid-Frankrijk: Katharenland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Judithm
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Special: Vakantie Toulouse
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!