Avignon. de pausenstad; vakantie in Frankrijk

Avignon, gelegen in de Provence, is bekend om zijn beroemde "halve" brug; le Pont d'Avignon en om het feit dat in de middeleeuwen de pausen er een tijdlang geresideerd hebben. De brug, alsmede het pauselijk paleis, zjn te bezichtigen. Uiteraard tegen betaling. Daarnaast bevat de stad nog vele bezienswaardigheden. Avignon; trek er een paar dagen voor uit. Eén dag is werkelijk te kort.

Sur le Pont d'Avignon

Le Pont d'Avignon, of zoals hij werkelijk heet: le Pont Saint-Bénézet, verbond in vroeger tijd de stad Avignon met het aan de overzijde van de Rhône gelegen Villeneuve-lès-Avignon. Tegenwoordig komt de brug niet zo ver meer: in de zeventiende eeuw is meer dan de helft ervan ingestort. Nu resteren van de oorspronkelijke brug nog vier bogen. In het poortgebouw dat toegang tot de brug verschaft. kunt U het bekende franse liedje lezen: "Sur le pont d'Avignon
l' on y danse,
l' on y danse,
sur le pont d'Avignon
l' on y danse
tous en rond.
"

De brug is aan het einde van de twaalfde eeuw gebouwd en heeft dienst gedaan tot in de zeventiende eeuw. Op één van de pijlers staat de Chapelle Saint-Nicolas.Oorspronkelijk was de brug 900 meter lang en liep tot de verdedigingstoren, gebouwd door Filips de Schone, aan de kant van Villeneuve-lès-Avignon

De pausen van Avignon

Van 1309 tot 1377 verruilden de pausen Rome voor het franse Avignon. Dat was niet zonder reden. In Rome werd het leven van de pausen verzuurd door de eindeloze ruzies tussen de adellijke families. Daar kwam nog bij dat paus Bonifatius VIII zich niet echt tactvol opstelde tegenover koning Filips IV. De paus maakte aanspraak op de kerkelijke en de wereldlijke macht. In zijn pauselijk bul "Unam Sanctam" herhaalde hij de aanspraak van de pausen op de wereldlijke heerschappij in bijzonder krasse bewoordingen. Hij eiste volstrekte onderwerping aan zijn gezag; absolute voorwaarde zelfs om zalig te worden. Toen hij van plan was om de opstandige Filips IV in de ban te doen, werd hij door een gewapende bende Fransen gevangen genomen. Hij werd bevrijd, maar stierf korte tijd later aan de doorgestane emoties.

Vanaf dat moment kwamen de pausen onder franse invloed. De franse koning Filips de Schone haalde de nieuw gekozen paus, Clemens V -een fransman- over om in Avignon te komen wonen. Op deze manier hoopte hij de invloed van Frankrijk op het pausdom te vergroten.

De komst van de pausen had een aanzuigende werking op allerhande slag mensen: handwerkslieden, handelaars, woekeraars, gelukszoekers, avonturiers en vrouwen van lichte zeden. De pausen leidden in Avignon een overdadig en luxueus leven en waren bijzonder tolerant, ook waar het de vleselijke lusten betrof. Avignon werd een stad van pronkzucht en luxe, zelfs van zonde en misdaad.

De kardinalen, die vonden dat ze in Avignon geen passende behuizing konden vinden, hadden vijftien schitterende verblijven laten bouwen, die ieder voor zich in pracht en praal konden wedijveren met het Palais des Papes, aan de overzijde van de Rhône, in Villeneuve-lès-Avignon.

De Italiaanse dichter Petrarca zei over het Avignon van die dagen: "...een plaats van leed, de schande der mensheid, een poel van ondeugd (...) een riool waarin alle vuil van het universum is vergaard. Daar wordt God geminacht, het geld aanbeden en de goddelijke en menselijke wetten vertrapt. Alles daar ademt leugen: de lucht, de aarde, de huizen en vooral de slaapvertrekken." Bij deze uitspraak dient wel de aantekening gemaakt te worden dat Petrarca een fel tegenstander was van het feit dat de pausen Avignon tot domicilie hadden gekozen. Hij was van mening dat het pauselijke hof weer zo snel mogelijk terug moest keren naar Rome.

Ook Birgitta van Zweden, de stichtster van de orde van de birgittinessen (klooster van Vadstena), en voorvechtster van de terugkeer van de pausen naar Rome, heeft zich in felle bewoordingen over de zondigheid van Avignon uitgelaten: " De stad verdient het met de grond gelijk gemaakt te worden, met vuur verbrand te worden, gelijk Sodom en Gomorra eertijds."

De terugkeer van het pauselijke hof naar Rome vond pas plaats in 1377. Toen hadden zeven franse pausen hun zetel in Avignon gehad. Sommige kardinalen lieten zich echter niet overhalen terug te keren naar Rome en bleven in Avignon. Om hun halsstarrigheid te sanctioneren, kozen ze hun eigen paus: een tegenpaus.Zo begon het Westerse Schisma, dat duurde tot 1449. Avignon werd sinds het vertrek van de pausen bestuurd door een pauselijke gezant. Pas de revolutie maakte een eind aan de bijzondere status van Avignon: in 1791 werd de stad ingelijfd bij de rest van Frankrijk.

De volgende pausen hebben de kerk vanuit Avignon geregeerd (franse namen):
  • 1309-1314 Clément V
  • 1316-1334 Jean XXII
  • 1334-1342 Benoit XII
  • 1342-1352 Clément VI
  • 1352-1362 Innocent VI
  • 1362-1370 Urbain V
  • 1370-1376 Grégoire XI

Ommuurde stad

Avignon heeft, als weinige steden, nog zijn volledige middeleeuwse ommuring. De muur die de stad omgeeft, is bijna vijf kilometer lang, telt acht poorten en heeft maar liefst negenendertig torens! De nieuwe stad is om de muren heen gebouwd, zodat de aanblik van Avignon een heel andere is dan van bijvoorbeeld Carcasonne, waar de oude stad geIsoleerd ligt van de nieuwere bebouwing. Naast de muren, aan de buitenzijde, liggen tegenwoordig uitgebreide parkeerterreinen. Als U 's morgens niet te laat komt voor de bezichtiging van de stad, kunt U hier altijd wel een plekje vinden.

Palais des Papes

Het pauselijk paleis is elke dag voor bezichtiging geopend. Op het eerste gezicht maakt het gebouw geen fraaie indruk. Het heeft meer van een fort dan van een paleis. Eigenlijk zijn het twee aan elkaar gebouwde paleizen: het Oude Paleis, aan de noordkant, is eenvoudig en weerspiegelt de sobere levensstijl van paus Benedictus XII. Het Nieuwe Paleis, aan de zuidkant gelegen, is veel sierlijker. Het is gebouwd door paus Clemens VI, een liefhebber van kunst, weelde en overdaad.

Van 1810 tot 1906 deed het gebouw dienst als kazerne. Veel van de vroegere overdaad aan versieringen en zelfs fresco's zijn beschadigd of vernietigd.

In het paleis vindt U achtereenvolgens de consistoire, waar de paus zijn gasten ontving en met zijn kardinalen vergaderde; de kapel van Saint-Jean; de feestzaal (Grand Tinel), behangen met gobelins die gebaseerd zijn op het werk van de schilder Raphaël; de Saint-Martialkapel, waarvan de wanden bedekt zijn met fresco's; de pauselijke antichambre, in 1423 door brand zwaar beschadigd; de slaapkamer van de paus, klein van afmeting maar weeledrig gedecoreerd; de studeerkamer van de paus, de zogenaamde "Hertenkamer", met weelderige fresco's van o.a. badende mensen; de Grote Kapel, met beelden van pausen, kardinalen en koningen; het aflatenvenster, waar de paus zijn zegen gaf over de verzamelde pelgrims; de grote ontvangstzaal en tenslotte de conclavegalerij, waarin de kardinalen zich terugtrokken als er een nieuwe paus gekozen moest worden.

Kathedraal de Notre-Dame-des-Dômes

Deze kerk, gebouwd in de twaalfde eeuw, bezit een witmarmeren aartsbisschoppelijke zetel en een flamboyant-gotische graftombe van paus Johannes XXII. De vergulde Madonna werd in 1859 op de hoge torenspits geplaatst. Als U het treft, zult U beneden op het plein een mime-spelend meisje in goudkleurige kleding en met goud-geschmikt gezicht het beeld zien imiteren. Naast de kerk vindt U de Rocher des Doms, een parkachtig plateau dat uitzicht biedt op de Rhône en de Pont Saint-Bénézet.

Petit Palais

Dit gebouw, daterend uit 1317, was vroeger het paleis van de aartsbisschoppen van Avignon. Nu is het een museum, met een opmerkelijke kunstcollectie: fresco's. beelden en veel schilderijen. Hier hangt ook het schilderij "Maagd met kind" van Botticelli.. Van de Venetiaanse werken die hier vertegenwoordigd zijn, noemen we in het bijzonder een triptiek van Antonio Alberti en een Heilige conversatie van Carpaccio.

Meer bezienswaardigheden
  • Hôtel des Monnaies
  • Saint-Pierre
  • Chapelle des Pénitents noirs
  • Saint-Symphorien
  • Saint-Didier
  • Hôtel Berton de Crillon
  • Saint-Agricol
  • Musée Calvet
  • Musée lapidaire
  • De oude stad (Vieille Ville)

Avignon, de bruisende stad in het zuiden van Frankrijk, is uw bezoek zeker waard. In het hoogseizoen is er veel te zien en te beleven. Ook al zou U niet van het bezichtigen van musea en kerken houden, dan nóg heeft Avignon veel te bieden, ook voor de kinderen. Om de twintig meter opereert wel een of andere goochelaar, clown, imitator, mime-speler, acrobaat of muzikant. U zult zich hier beslist niet vervelen.
© 2008 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Avignon: het Pauselijk paleisAvignon: het Pauselijk paleisSinds de veertiende eeuw wordt het Place du Palais in Avignon gedomineerd door het Palais des Papes, het Pausenpaleis. O…
Avignon: stad van pausen en levensgenietersNa benoemd te zijn tot paus vestigde de bisschop van Bordeaux zich in 1305 als paus Clemens V niet in Rome maar in Avign…
Marktdag in de ProvenceWie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezellig…
Toscane; Siena en de Heilige CatharinaToscane; Siena en de Heilige CatharinaNiet alleen heeft Siena veel bezienswaardigheden als de marmeren dom, paleizen en musea. De stad heeft ook een heilige d…

Boeddhapark in Nong Khai, ThailandBoeddhapark in Nong Khai, ThailandBepaalde Thaise bezienswaardigheden worden jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Denk aan het Gouden Paleis of Wat…
Het Pantheon in RomeHet Pantheon in RomeIn Rome zijn er een aantal gebouwen die je gezien moet hebben. Het Pantheon is er daar zeker een van. Deze tempel is al…
Bronnen en referenties
  • Zuid-Frankrijk, John Ardargh. Utrecht 1983
  • Frankrijk, München 1987.
Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 04-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.