Het Amerikaans ontbijt: gerechten op de menukaart in de VS

Het Amerikaans ontbijt: gerechten op de menukaart in de VS Tijdens een reis in de VS zal je ook van het Amerikaans ontbijt genieten, dat spreekt vanzelf. Steeds meer hotels en motels bieden een inbegrepen ontbijt aan. Maar is dat wel altijd de beste keuze? Met uitzondering van dure hotels stelt het vaak niet veel meer voor dan ontbijtgranen, brood en dranken. De lekkerste ontbijten in Amerika vind je in de diners en restaurants. Eieren, brood, toast en natuurlijk koffie en thee zie je overal op de menukaart. Lekkere gerechten als Eggs Benedict zijn ook een aanrader. Vergeet vooral ook niet de heerlijke pancakes met bruine siroop en fruit. Goedkoop ontbijten en ook nog eens tijd winnen kan je door zelf je ontbijt samen te stellen in de supermarkt of door even te stoppen aan een tankstation.
Het Amerikaans ontbijt: njam njam! / Bron: Sharonang, PixabayHet Amerikaans ontbijt: njam njam! / Bron: Sharonang, Pixabay

Amerikaans ontbijt: welke gerechten vind je op de menukaart?

Amerikanen beschouwen het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag en eten 's morgens dan ook vaak uitgebreid, gevolgd door een lichte lunch om ‘s avonds weer wat meer te eten. Heel wat zaken zal je haast overal op de menukaart terugvinden als hoofdgerecht of ‘side dish’: een extra item voor hooguit een paar dollar. Zo kan je bij je hoofdgerecht vaak fruit, yoghurt of ham bijbestellen.

Ontbijt begint in restaurants vaak al vanaf 6 uur 30 of 7 uur 's morgens en blijft meestal beschikbaar tot 11 uur of 11 uur 30. In steeds meer zaken kan je zelfs de hele dag door ontbijten!

Inbegrepen ontbijt: doen of niet?

Tot pakweg 2005 keek men nog raar op wanneer je bij het boeken van een kamer vroeg of ontbijt was inbegrepen. Amerikaanse hotels en motels boden destijds haast nooit ontbijt aan. De reden was eenvoudig: zelfs in kleine steden zijn er eetgelegenheden genoeg, vaak zelfs naast de deur of aan de overkant van de straat. Waarom dan ontbijt aanbieden? De meeste hoteluitbaters vonden het gewoon niet nodig en bespaarden zich de moeite.

Sinds de jaren 2005 tot 2010 kwam er echter een nieuwe trend en begonnen steeds meer hotels en motels ook ontbijt aan te bieden. Zelfs in gokstad Las Vegas zit een ontbijt in buffetvorm nu in verschillende megaresorts in de prijs van de kamer inbegrepen.

Hotels in de hogere prijsklasse bieden vaak ook een uitstekend ontbijt aan. Ook in Las Vegas is een inbegrepen ontbijtbuffet meestal prima. Toch blijven inbegrepen ontbijten in de VS in de meeste hotels een povere bedoening in vergelijking met Europa. Verwacht je in de meeste motels aan hooguit wat corn flakes, kleine ontbijtkoeken, toast, koffie en vruchtensap. Soms krijg je nog iets extra zoals yoghurt en fruit of staat er een apparaat waarmee je pancakes kunt maken.

Kan je dus maar beter geen hotels met inbegrepen ontbijt boeken? Toch wel. Heb je 's morgens sowieso weinig eetlust? Dan kan je hiermee best tevreden zijn. Een lichter ontbijt kan na een paar dagen van 'zwaar' ontbijten in diners of restaurants bovendien ook een welgekomen afwisseling zijn.

Cereals of ontbijtgranen

Ontbijtgranen zijn heel populair in de VS. General Mills en Kellogg’s zijn de twee grootste producenten. 'Cereals’ hebben in de VS vaak een andere, zoetere smaak dan bij ons. Er zijn ook heel wat andere varianten te vinden. ‘Cheerios’ lijken op mini-donuts en zijn een van de populairste. De ‘Honey Nut Cheerios’ waren volgens een onderzoek van de website Bakery & Snacks in 2015 de best verkochte ontbijtgranen in de VS. Maar ook ‘Frosted Flakes’ (bij ons ‘Frosties’), ‘Raisin Bran’ (zoals de naam doet vermoeden boordevol rozijnen), ‘Lucky Charms’ en ‘Rice Krispies’ vind je vaak, net als de ‘Froot Loops’: kleine ringen in verschillende kleuren met een heel zoete smaak.

Eieren

Bakwijzen

Amerikanen zijn gek op eieren. Bereid je alvast voor op de vraag 'How would you like your eggs, Sir?' Je kan eieren in verschillende bakwijzen vragen:

BakwijzeBetekenis
scrambled eggsomelet, geroerd
hard-boiled egg / firm egghardgekookt ei
poached egggepocheerd ei
sunny side up (of ‘fried’)spiegelei aan één kant gebakken / de dooier(eigeel) is nog volledig intact
over easyspiegelei aan twee kanten gebakken / zachte, bijna verdwenen dooier

Eggs Benedict

Dit typisch Amerikaanse gerecht zal je regelmatig op de menukaart terugvinden. Eggs Benedict bestaat uit ham en gepocheerde eieren op een Engelse muffin, brioche of toast. Het geheel is overgoten met hollandaisesaus.

Bacon en ham

Spek (‘bacon’) of ham (‘ham’) zie je ook vaak op de kaart. Het spek is in de VS meestal flinterdun en gegrild. Men spreekt dan ook vaak van ‘crisps of bacon’. 'Ham' is daarentegen een dikker stuk vlees, vergelijkbaar met hesp bij ons maar dan dikker en gegrild.

Hash browns

Huh, 'hash browns'? Dit vreemde item met witte en bruine slierten vind je heel vaak terug in het Amerikaanse ontbijt. Hash browns zijn eigenlijk gewoon geraspte aardappelen, gebakken in de pan. Je vindt op de menukaart soms ook ‘southern hash browns’, waarbij er ook ui en stukjes rode paprika in de aardappelslierten zitten.

Pancakes en waffles

Amerikanen zijn dol op ‘pancakes’, ook wel ‘hot cakes’ genoemd, en ja, het smaakt net als pannenkoeken. Alleen zijn ze wel kleiner dan onze pannenkoeken: vaak niet meer dan een tiental centimeter in diameter. Bijna altijd krijg je er ‘maple syrup’ bij. Dit is een donkere siroop om over de pancakes te gieten. Vaak voegt men ook nog fruit toe, bijvoorbeeld bananenschijfjes of aardbeien. Ook ‘waffles’ (wafels) vind je regelmatig bij het ontbijt.

Muffins, donuts en bagels

Muffins

Muffins vind je ook bij ons. Het zijn kleine gebakjes in verschillende smaken: vanille, chocolade, citroen en nog veel meer. Er zijn zelfs ‘banana muffins’ en muffins met bosbessen.

Donuts

De donut (of 'doughnut') is een heel gesuikerde beignet in allerlei smaken en kleuren. Je vindt ze in het roze, wit, bruin en overdekt met chocolade of hagelslag ... alles wat je je maar kan inbeelden.

Bagels

De bagel won aan populariteit dankzij de Joodse gemeenschap in New York. Deze broodjes hebben de vorm van een ring. Men dient ze meestal op met 'cream cheese' of andere gebakjes.

French toast

French toast is nog zo’n klassieker in het Amerikaans ontbijt. Denk hierbij niet aan een heerlijk hard stuk geroosterd brood zoals ‘toast’ bij ons. ‘French toast’ zijn slappe, zoete stukjes brood. Je kan het nog het best vergelijken met wentelteefjes in België en Nederland.

Soorten brood in de VS

Neen, je zal in de VS niet hetzelfde brood vinden als thuis. Smaken verschillen en Amerikanen vinden nu eenmaal andere dingen lekker dan wij. Ook brood smaakt in Amerika veel zoeter dan wat we in België en Nederland gewend zijn. Soms lijkt het wel alsof men er een lepel suiker of honing heeft opgedaan.

Je zal in de Verenigde Staten vaak de keuze hebben uit verschillende soorten brood:

BroodWat is het?
whitewit brood
wheattarwebrood
whole wheatvolkoren
ryeroggebrood
sourdoughwit, zurig smakend brood
pumpernickelzwart roggebrood
potatoe breadbrood waarbij een deel van het meel werd vervangen door aardappelen

Koffie en thee

We zouden het bijna vergeten, maar natuurlijk behoren ook koffie en thee bij het Amerikaanse ontbijt. Let wel: koffie is in de VS vaak slap in vergelijking met wat we in Nederland en België gewend zijn. Haast overal komt men je koffie voortdurend gratis terug bijvullen, dus je drinkt zoveel je maar wil.

Goedkoop en snel ontbijt in het tankstation / Bron: Foundry, PixabayGoedkoop en snel ontbijt in het tankstation / Bron: Foundry, Pixabay

Goedkoop ontbijten in de VS

Elke ochtend in een restaurant ontbijten is duur en na een tijdje ben je de eieren, hash browns en toast echt wel beu. Gelukkig kan je twee alternatieven overwegen om niet alleen geld maar ook tijd uit te sparen bij het begin van de dag.

Stel je eigen ontbijt samen

Tijdens je rondreis door de VS kan de supermarkt een goedkoop alternatief zijn voor de ontbijten in restaurants en diners. Je stopt gewoon aan een groot warenhuis als Walmart, haalt een doos ontbijtgranen, wat melk, kartonnen bordjes en bestek en klaar is Kees: je kan de volgende morgen gewoon op de kamer ontbijten. Vaak hebben hotels en motels in de VS ook een ‘coffee maker’ (koffiezetapparaat) op de kamer: handig!

Het tankstation

Amerika is een land waar iedereen voortdurend onderweg is. Het land is immens en men legt er heel wat grotere afstanden af dan bij ons.

Een tankstation is in de VS meer dan alleen een benzinepomp. Bijna altijd is er ook een winkel waar je echt bijna alles kan kopen. Vaak vind je er ook verse koffie, ontbijtkoeken, vruchtensap en nog veel meer. Ook vind je er vaak een paar bankjes waar je kan zitten om te genieten van je drankje of ontbijt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat eten fotomodellen als ontbijt?Heb je je ooit afgevraagd wat fotomodellen als ontbijt eten? Houden ze het bij fruit en yoghurt? Of nuttigen ze ook calo…
Meer met brood: 4 keer warm geroosterdBrood is ideaal als basisingedriënt voor veel gerechten. In dit artikel vind je vier warme gerechten met als basis brood…
Ontbijt uit andere landen verrassend lekker en heel andersOntbijt uit andere landen verrassend lekker en heel andersEen ontbijt is een goed begin van de dag. Vooral op zondag willen we er nog wel een gezellig ritueel van maken met een z…
Overgewicht en Amerikaanse eetgewoonten met veel fastfoodOvergewicht en Amerikaanse eetgewoonten met veel fastfoodAmerikanen en fastfood lijken bij elkaar te horen als Nederland en tulpen. Maar evenmin als Nederlanders altijd een vaas…

Öland, een zonnig vakantie-eiland in ZwedenÖland, een zonnig vakantie-eiland in ZwedenÖland is een eiland in Zweden en is het tweede grootste eiland van dit land. Öland is bekend om zijn prachtige zonlicht,…
Lesbos of Lesvos in de Egeïsche ZeeLesbos of Lesvos in de Egeïsche ZeeLesbos, dat ook wel Lesvos wordt genoemd, is een van de Egeïsche Eilanden in de Egeïsche Zee. Het wordt het eiland van h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • Lonely Planet USA
  • Rough Guide Zuidwest USA
  • Capitool reisgids, USA-Zuidwest & Las Vegas
  • Michelin, De groene reisgids, Zuidwest USA
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: Sharonang, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Foundry, Pixabay
Karldelauw (153 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.