Op vakantie naar Sal (Kaapverdische Eilanden)

Op vakantie naar Sal (Kaapverdische Eilanden) Het eiland Sal is een onderdeel van Kaapverdië, een groep van tien eilanden voor de westkust van Afrika. Dankzij de locatie is Kaapverdië een unieke samensmelting van culturen. De eilanden zijn ooit ontdekt door de Portugezen en is er een mix van Afrikaanse, Braziliaanse en Portugese invloeden. Je zal het onder andere tegenkomen in de muziek van het eiland, in de mode en nog het meest duidelijk in het eten. Wat kun je verwachten van een bezoek aan Sal, wat is er te doen en te zien? Reisgidsen houden ervan om aan de Kaapverdische Eilanden te refereren als de “Afrikaanse Caraïben”, deze bijnaam past erg goed bij het land. Sal, een van de populairste eilanden om te bezoeken, heeft sneeuwwitte stranden en dorpjes met huizen in alle kleuren van de regenboog, vergelijkbaar met de stranden en bebouwing in Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Het motto van de lokale bevolking is “no stress” en de sfeer op het eiland is dan ook relaxt.

Geschiedenis

Sal is in 1640 ontdekt en werd eerst Llana of Plana genoemd, wat plat betekent. De huidige naam komt van de ontdekking van een meer in een krater van een vulkaan die niet meer actief was en hier werd zout gewonnen als het had geregend. De krater is nu bekend als Pedra do Lume. Nagenoeg onbewoond en alleen gebruikt voor het laten grazen van de dieren van de bevolking van het nabij gelegen eiland Boa Vista werd Sal pas belangrijker na de ontdekking van het zout. Zout werd het belangrijkste exportproduct van het land.

Na een investering van Italië en omdat er vanuit veel landen een punt nodig was om kerosine te tanken voor vluchten naar Zuid-Amerika werd het internationale vliegveld gebouwd in 1939. Het werd hierdoor makkelijker om Sal te bezoeken en er werden onderkomens voor toeristen gebouwd.

Locatie en klimaat

Sal heeft een klimaat dat gelijk is aan andere gebieden op dezelfde breedtegraad. Het is een droog en dor eiland en ondanks de vulkanische oorsprong is het eiland met de eeuwen bijna helemaal plat geworden door de constante erosie. Het hoogste punt is Monte Vermelho met een hoogte van 406 meter. Van noord naar zuid is het eiland ongeveer 30 kilometer lang en de breedte is niet meer dan 12 kilometer. De oppervlakte is 216 km². Het internationale vliegveld van Sal is de poort naar de rest van de archipel.

Het hele jaar door heeft Sal een droog en tropisch klimaat, de temperatuur is altijd goed is en er zijn twee seizoenen: koeler en droger van december tot juni en hogere temperaturen van juli tot november. De middagtemperatuur ligt tussen 19 en 25 graden in het koudere seizoen en tussen 24 en 30 graden tussen juli en november. Er valt weinig regen en als het valt is dat meestal in juli, augustus of september. De constante wind is heerlijk in de zomermaanden maar kan wat frisser zijn in de koelere maanden en in de avonden. Wees voorzichtig in de zon, de zonnekracht is sterk en de wind zorgt ervoor dat je niet voelt hoe sterk de zon is en versnelt het proces van het verbranden van je huid. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor en zoek in de middag de schaduw op.

Santa Maria

Het drukste stadje op het eiland Sal is Santa Maria, een kleurrijk geheel van surfwinkels, souvenirwinkels en restaurants die de lokale specialiteiten serveren zoals vers gevangen vis en cachupa, een stoofpot van mais, bonen, kool en vlees of vis. De meeste hotels liggen aan het acht kilometer lange strand van het stadje. Aan het pad langs het strand, een echte boulevard kun je het niet noemen, liggen diverse restaurants en surfscholen. Ga ’s morgens rond 10:00 naar de pier, dan komen de vissers in hun kleurrijke bootjes terug van de zee met hun vangst. De vangst wordt op de pier neergelegd en schoongemaakt, klaar voor de verkoop aan onder andere de restaurants.

Wat kun je zien en doen op Sal?

Het zand en de zee

De mooie stranden hebben Kaapverdië op de kaart gezet en Sal heeft een paar van de beste stranden van het land. Het eiland heeft een kustlijn vol witte baaien en goudkleurige duinen. De passaatwind maakt watersporten als kite- en windsurfen mogelijk. Hou het vlaggensysteem van het eiland goed in de gaten als je in zee wil gaan zwemmen of wil gaan surfen, rood betekent niet zwemmen, geel betekent doe voorzichtig en groen betekent dat het redelijk veilig is. Duiken, snorkelen of vissen is mogelijk en er zijn goede zwembaden, speelhallen, er is minigolf, volleybal, basketbal en er zijn tennisbanen.

Winkelen

Kom niet naar Sal om te gaan shoppen in dure winkels als Chanel en Louis Vuitton. Dit rustige eiland heeft geen filialen van de bekende winkelketens. De surfwinkels in het centrum van Santa Maria komen nog het dichtst bij designerkleding. Zij verkopen kleurige surf- en strandkleding, zonnebrillen, surfplanken.

Het nachtleven

De kustlijn van Santa Maria is een leuke plek om ’s avonds heen te gaan. De restaurants hebben allemaal dagverse vis en cocktails op het menu staan en de barretjes draaien loungemuziek. Zaterdag is de avond om liveoptredens van lokale dans en muziek te zien in de barretjes en op straat, de muziek is een mix van Portugese en Braziliaanse klanten. In Santa Maria zijn een paar discotheken die tot in de kleine uurtjes open zijn.

Plaatsen om te bezoeken

Huur een jeep en rij het eiland rond of boek een excursie. Zonder twijfel is Pedro do Lume de meest pittoreske plaats op het eiland, het is een krater in een vulkaan die niet meer actief is. Je kan de krater bezoeker door middel van een tunnel die in 1804 is gemaakt. De krater is op zeeniveau en het water stroomt de krater in ondanks het feit dat de zee 1 kilometer verderop is. De zoutpannen in Santa Maria worden niet meer gebruikt maar zijn het waard om te bezoeken, het is ongeveer 1 kilometer vanaf de stad. In de haven van Palmeira, die faciliteiten heeft om vrachtschepen te laden en lossen, zijn de installaties voor de zuivering van zout interessant om te bezoeken. De kreeftenboerderijen zijn tevens de moeite van het bezoeken waard. Hier kun je kreeften kopen van goede kwaliteit tegen een lage prijs. Andere plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Algadoeira, een kleine oase, en Buracona, een zwembad gevormd door de natuur dat volloopt en leegloopt met de getijden. Vlakbij een oude vuurtoren vind je Calheta Funda en Fiura is een uitstekende plaats om te vissen en de kracht van de golven rond Sal te aanschouwen.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boa Vista, het zand en duinen eiland van KaapverdiëSamen met enkele andere Kaapverdische eilanden is Boa Vista zeer in trek bij vakantiegangers de laatste jaren. De mix va…
Betaalbare zonvakanties in de winterBetaalbare zonvakanties in de winterAls u van de zon houdt is het zeer aan te raden een keer in de winter een zonnig land op te zoeken. Vooral voor mensen m…
Een van de 10 eilanden van Kaapverdie, SalKaapverdië is een Afrikaans land. Het is een eilanden groep (Kaapverdische eilanden) in de Atlantische oceaan op ongevee…
Cuba tropische vakantie in de winter: strand en cultuurLange witte palmstranden en een tropisch klimaat op Cuba terwijl het winter is in Nederland. Een uitstekende strandvakan…

De Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek is een prachtige bestemming voor een zonvakantie. Het hele jaar door kan men hier genieten van…
Quebec: in en rond Lac Saint-Jean en SaguenayQuebec: in en rond Lac Saint-Jean en SaguenayIn het Canadese Quebec ligt een prachtig meer: het Lac Saint-Jean. Rond het meer liggen tal van mooie dorpen en veel bez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schland, Pixabay
  • http://www.capeverde.com/ (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.independent.co.uk/travel/africa/travellers-guide-cape-verde-2120058.html (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.worldtravelguide.net/cape-verde (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.