Simiengebergte, Ethiopië

Simiengebergte, Ethiopië Het Simiengebergte is een prachtig gebergte in het noordoosten van Ethiopië. Het gebergte heeft door de tand des tijds een unieke geologie meegekregen en kent een rijke fauna en flora. Het Simiengebergte kan het best bezocht worden door middel van een trektocht van enkele dagen vanuit Debark of Gander. Het Simiengebergte ligt in Ethiopië ten noordoosten van de stad Gonder. Het gebergte heeft een nationaal park en is een Unesco werelderfgoed. Het hoogste punt is de Ras Dashen en de berg is met zijn 4550 meter tevens de hoogste berg in Ethiopië. Het gebergte bestaat uit verschillende plateaus gescheiden door diepe valleien. Dit geeft het park een uniek uitzicht dat je bijna nergens anders ter wereld tegenkomt.

De bergen hebben hun unieke structuur gekregen door ontelbare vulkanische uitbarstingen. De lava van deze uitbarstingen heeft zich laagje na laagje opgestapeld tot een gebergte het resultaat was. 40 miljoen jaar van erosie heeft vervolgens gezorgd voor de vele spectaculaire landschappen die in het gebergte terug te vinden zijn.

Bron: Giustino, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Giustino, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Belgianchocolate, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Belgianchocolate, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Giustino, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Giustino, Flickr (CC BY-2.0)

Fauna en flora

Het Simiengebergte heeft een unieke fauna en flora. Gelada apen komen veel voor in de bergen, en staan dus bij een trektocht door het gebergte zeker op het programma. Deze aap lijkt sterk op een baviaan, en zal daarom meestal Gelada baviaan genoemd worden. De apen zijn overal in de bergen in grotere groepen terug te vinden. Deze apen zijn niet agressief, al kunnen ze er wel vervaarlijk uitzien van dichtbij. Eventuele bezoekers kunnen dus zonder probleem deze groepen van dichtbij bewonderen.

De Ethiopische wolf is een erg zeldzaam zicht in de Simienbergen, er lopen naar schatting nog maar een 100-tal van deze vosachtige wolven rond in dit gebied. Ze zijn niet voor niets de meest bedreigde carnivoren van Afrika. Buiten het feit dat de wolven vrij zeldzaam zijn, zijn ze ook nog mensenschuw. 's Nachts zijn deze wolven echter vaak wel te horen in de bergen.

Bron: A.Davey, Flickr (CC BY-2.0)Bron: A.Davey, Flickr (CC BY-2.0)
Vogelliefhebbers kunnen ook hun hartje ophalen in het Simiengebergte, er zijn verschillende interessante soorten te spotten in de bergen. De dikbekraaf met zijn gekke kraaigeluiden komt overal in het gebergte voor. Spectaculairder is de lammergier met zijn spanwijdte van meer dan 2 meter. Deze gier durft volgens de locals lammeren vangen, welke hij vervolgens op de rotsen laat neerstorten. Zo kunnen de gieren het merg uit de gebroken botten eten. De lammergier komt vrij veel voor in de bergen, dus bij een bezoek aan de bergen zal deze gier waarschijnlijk wel te bezichtigen zijn.

De flora van het Simiengebergte bestaat uit drie delen. Op een hoogte van 2000m tot 3000m zijn er vooral bossen terug te vinden. Tussen de 3000m en 3700m bestaat de flora uit struikgewas en verschillende bomen. Boven de 3700m zijn er uitgestrekte grasvlaktes.

De bergen bezoeken

Om het Nationaal park van het Simiengebergte te bezoeken moeten er enkele zaken in orde gebracht worden. Dit kan zelf geregeld worden of er kan een tour operator ingeschakeld worden die alles tot in de puntjes regelt. Een goede gids/tour operator is Sammy. Andere gidsen zijn online te vinden met behulp van bijvoorbeeld tripadvisor.

De avonturiers die alles zelf willen regelen, moeten in Debark zijn. Het is misschien wel al handig om in Gonder alvast enkele regelingen te treffen aangezien hier enkele gidsen en tour operators hun uitvalsbasis hebben. In Debark ligt het hoofdkantoor van het park, waar het toegangsgeld en de verplichte scout (de man die er op toeziet dat het bezoek correct verloopt) betaald moeten worden. Om vanuit Debark in het park te geraken, is er ook een taxi vereist.

Wandelaars die van plan zijn om gaan rond te trekken in het park, hebben ook nog een gids, een kok en een ezel en menner nodig. De meeste trektochten in het park duren 4-5 dagen en zijn qua moeilijkheid zeker te doen voor beginnende trekkers. Sommige groepen besparen soms op de vaak wat "duurdere" gids. Dit wordt echter afgeraden, aangezien de gidsen het park door en door kennen en interessante weetjes over de omgeving en de fauna en flora kunnen verschaffen.
© 2016 - 2024 Stoelstraat13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ethiopië, nationale parken en de NijlIn Ethiopië zijn een aantal grote Natuurparken te vinden. Sommige van deze parken zijn onherbergzaam, anderen herbergen…
Ethiopië, overige bezienswaardighedenHet zeer oude Ethiopië dat al bekend was in de tijd van koning Salomo, heeft een enorme schat aan bezienswaardigheden. N…
Vormen van groepsleven van bavianen tot hominidenIn verband met de introductie van een mannetje als vaderfiguur in de hominide samenleving geven de conclusies van John H…
Praktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëPraktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëUluru is een beroemde berg in Australië. De miljoenen jaren oude berg valt duidelijk op vanwege zijn bijzondere verschij…

Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel?Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel?Wie vanaf 1 juli 2016 op vakantie gaat naar de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera kan rekenen op een extra…
Een reis door Bali, IndonesiëEen reis door Bali, IndonesiëIndonesië is een eilandenstaat in Zuidoost-Azië die erg populair is bij toeristen van over de hele wereld. Het eiland bi…
Bronnen en referenties
Stoelstraat13 (3 artikelen)
Laatste update: 10-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.