Cognac, niet enkel de naam van een drank

Cognac, niet enkel de naam van een drank Cognac is duidelijk niet enkel de naam van een drank. Heb je altijd al eens meer over deze stad willen weten? Waarom nu net deze stad ideaal is voor het maken van de wel gekende geestrijke drank? Zeker de moeite om tijdens je vakantie naar zuidwest Frankrijk eens een bezoekje te brengen. Hou je niet van zo van cognac? De stad weet als geen ander ook de niet-cognac drinker te bekoren.

De stad Cognac

Wanneer je iemand vraagt waar hij of zij aan denkt bij het woord “Cognac”, zal deze persoon wellicht altijd antwoorden “aan de alcoholische drank”. Wat velen niet weten is dat deze drank zijn naam dankt aan de stad Cognac, gelegen aan de rivier Charente in het gelijknamige Franse departement Charente, in de regio van de Poitou-Charentes. Met een oppervlakte van ongeveer 15,5 km² en een bevolkingsaantal van om en bij de 20.000, is dit een relatief kleine stad. Toch moet ze niet onderdoen voor grote steden daar er zowel in als rond Cognac veel te beleven valt.

Bereikbaarheid

Cognac is met de wagen te bereiken via Parijs, vervolgens neem je de autosnelweg richting Bordeaux. Deze is de A10, ook wel l’Aquitaine genoemd. Dit is een 543 kilometer lange autosnelweg in centraal en Zuidwest-Frankrijk die Parijs via steden zoals Orléans, Tours en Poitiers met Bordeaux verbindt. De afstand van Brussel naar Cognac is iets minder dan 800 km. Vertrek je van Amsterdam, dan zal je ongeveer 1000 km afleggen om je eindbestemming te bereiken.

Beslis je om de stad met de trein te bezoeken, dan kan je de snelheidstrein nemen. Vertrek je bijvoorbeeld vanuit Brussel, dan neem je de Thalys tot in Parijs. In Parijs (Montparnasse) stap je over op de TGV richting Angoulême. Neem hier de regionale trein en na 38 minuten ben je in het centrum van Cognac. Het station ligt in de Rue des Rentes. Voor de laatste verbindingen, die de laatste jaren steeds uitgebreider worden, raadpleeg je het beste de officiële site voor treinverbindingen naar Frankrijk.

Met het vliegtuig kan je vaak op een voordelige manier de stad bereiken. Dan moet je natuurlijk wel rekening houden met de huurprijs van een wagen. De dichtstbijzijnde luchthaven waar vluchten toekomen van Brussel en belangrijke luchthavens in Nederland zoals deze van Amsterdam en Eindhoven is Bordeaux. Een wagen kan je ter plaatste huren maar het is misschien beter dat wanneer je in het hoogseizoen deze reis maakt, je vooraf de huurovereenkomst vastlegt. Van Bordeaux tot Cognac is de afstand met de wagen 128 km. In een uurtje en een half zou je je bestemming moeten kunnen bereiken.

Cognac, stad van kunst en geschiedenis

Cognac was een klein dorp tot het midden van de 10e eeuw. De oudst bekende vermelding van deze stad (onder de naam Comniacum) is in het jaar 1030. Cognac werd al snel een belangrijk centrum van commerciële activiteiten en dit mede dankzij de rivier en de haven die het verkeer van zeezout, wijn en eau-de-vie vergemakkelijkten.

Het kasteel waar Koning François I geboren werd en dat gelegen is in het oude gedeelte van de stad, kan je nog steeds bezichtigen. Het dateert uit de 12de eeuw en verschillende prinsen en prinsessen hadden er hun onderkomen. Tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Engeland werden er zelfs gevangenen in de kelders ondergebracht. De namen van enkelen onder hen kan je nu nog in de gekerfde dikke muren terugvinden.

Sinds 1796 is het kasteel het eigendom van de familie Otard. Zij hadden reeds in die tijd vele wijngaarden in deze streek en ontdekten dat de donkere, vochtige kelders ideaal waren voor het rijpen van Cognac. Vroeger lagen de vaten met het distillaat er opgeslagen, maar wegens brand- en ontploffingsgevaar door de ontsnappende gassen van de alcohol is het heden verboden om in het centrum van deze stad vaten op te slagen. Het distilleren gebeurt bijgevolg ook niet meer in de stad zelf, maar in de streek rondom. Het is bij wet vastgelegd dat slechts bepaalde omliggende gemeenten de naam Cognac aan hun product mogen geven. Je kan eveneens andere cognachuizen bezoeken zoals Camus, Hennessy, Rémy Martin en Martell. In bijna alle cognachuizen kan je, al dan niet na een eventuele rondleiding, verschillende soorten cognac proeven en ook kopen.

De stad toont ons ook nog enkele straten met huizen uit de 15e, 16e en 17de eeuw. Je vindt ze wanneer je de oude geplaveide straten van het oorspronkelijke stadsgedeelte doorwandelt. Wanneer je door de oude stadspoort, de “Porte Saint-Jacques” gaat, zie je duidelijk de vroegere functie van deze poort. De twee torens aan weerszijden van de poort, die dateren uit de 15de eeuw, duidden de grens van de binnenstad aan.

In het Museum voor kunst en geschiedenis kom je meer te weten over de geschiedenis van Cognac, archeologie, schone kunsten, glaswerk, decoratieve kunst, volkskunst en tradities. Je kan er beeldhouwwerken, schilderijen en glaskunst bekijken. Ook zijn er archeologische vondsten uit de Gallo-Romeinse en Merovingische periode die in deze streek opgegraven werden tentoongesteld. In het Museum van de Kunsten van de Cognac kom je meer te weten over de geschiedenis en de productie van deze drank aan de hand van tentoongestelde voorwerpen en documenten.

Cognac, stad van muziek

In juli vindt het, ondertussen onder zowel binnenlandse als buitenlandse bluesmuzikanten en -liefhebbers, het Cognac Blues Passions festival plaats. Gedurende een vijftal dagen tijdens de maand juli vind je in de hele stad, op verschillende locaties, zowel bekende als onbekende artiesten op verschillende podia. Bekende namen zoals Bo Diddley en Steven Seagal, acteur maar ook muzikant, passeerden hier de revue. Vooral de optredens in het park, waarvan sommige gratis, worden erg gesmaakt bij zowel het bluesminnend publiek als mensen die de voorkeur aan andere muziekgenres geven. De laatste jaren werd er immers ook met hen rekening gehouden en beperken de grote optredens in het park zich niet meer enkel tot specifieke bluesmuzikanten of -groepen, maar komen ook eens andere genres aan bod.

Ook het feest van de cognac biedt optredens aan en de gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij de drank- en eettentjes naast de mooie Charente rivier. De straat die gelijk loopt met de Charente en de Cognachuizen wordt dan autovrij gemaakt.

Bron: Foto Ilse LindenBron: Foto Ilse Linden

Cognac, stad voor ontspanning

Een tweetal kilometer buiten het oude stadsgedeelte bevinden zich een groene oase van wandelwegen, parken en sportvelden. Op de “openluchtbasis André Mermet” vind je een speeltuin, ligweide met picknicktafels en barbecue. Hier heb je ook de gelegenheid tot een spelletje minigolf. Het is de ideale stek om te vertoeven met het gezin. De jonge kinderen kunnen zich tijdens de zomermaanden verfrissen in het gratis openluchtbad dat eveneens op dit domein te vinden is. Tijdens de zomermaanden staan er ook immense springkastelen. Hierop kan je je tegen een klein bedrag een hele dag amuseren.

Op het domein, dat gratis toegankelijk is, moet je ook zijn wil je een tochtje met de kano of waterfiets maken op de Charente. Je kan er eveneens een drankje en een hapje nuttigen tegen democratische prijzen op het terras van de bar. De plaatselijke bevolking gebruikt deze “openluchtbasis” vooral tijdens de weekends voor hun gezellige familiebijeenkomsten en barbecues.

Cognac, plaats voor toeristen

Ongeveer vijfhonderd meter verder van het domein André Mermet kom je op de camping van Cognac. Deze over het algemeen rustige camping is geopend van 1 mei tot en met 14 september.

Gelegen in het groen en nabij de Charente, telt ze 156 staanplaatsten voor tenten, campers of mobilehomes. Zelf verhuurt deze camping zeven ingerichte vakantiehuisjes en twee volledig ingerichte tenten voor vier personen elk. De huisjes zijn voor vier tot zes personen. Je kan gebruikmaken van de gratis wifitoegang en het buitenzwembad. Er is een winkeltje en een snackbar waar je ook tv kan komen kijken. Heb je een wasje te doen, dan kan je tegen betaling gebruikmaken van één van de wasmachines. De camping biedt eveneens de gelegenheid om te barbecueën.

Verblijf je liever in een hotel, dan vind je in Cognac beslist de kamer die je wenst. Er zijn een tiental hotels die gaan van luxueus van inrichting en bijgevolg hoger van prijs naar budgetvriendelijk met minder luxe, maar nog steeds met voldoende mogelijkheden. Een vijftal heeft ook een zwembad: Hôtel François I (luxe op 1,9 km van het centrum), Quai des Pontis (middenklasse op 0,9 km van het centrum), Domaine du Breuil (middenklasse op 2 km van het centrum) en hotel L’Oliveraie (budget op 2,7 km van het centrum).

Ook bed en breakfast-mogelijkheden zijn er zeker niet te kort. Wens je in een kasteel te verblijven en zo de echte authentieke sfeer van het vroegere Cognac op te snuiven, dan kan je op Domaine de Chatenay terecht. Dit kasteel, slechts op 1,6 km van het stadscentrum gelegen is schitterend gerestaureerd. Na het inchecken kan je van de gastvrouw een rondleiding krijgen terwijl ze je vol passie de geschiedenis van het kasteel vertelt. De kamers zijn prachtig ingericht en al het nodige is aanwezig. Maison Gaudin (1,6 km) is een andere B&B die je in tijden van romantiek terugbrengt. De eigenaars stralen warmte uit en zijn erg gastvrij. Het prachtige uitzicht is zeker het vernoemen waard. Denk je eraan een bezoekje mét B&B te maken, bekijk dan zeker de andere adressen ook.

In de buurt

Cognac ligt op 25km van de Stad Saintes, op 40 km van Angoulême, op 120 km van Bordeaux, op 70km van de stranden bij Royan en eveneens in de omgeving vind je La Rochelle en de kleine eilanden Île de Ré, Île Madame en Île d’Oléron.

Saintes

Deze stad, gelegen in het departement van de Charente-Maritime en eveneens aan de rivier Charente werd meer dan tweeduizend jaar geleden door de Romeinen gesticht. Je kan er nog verschillende restanten uit deze tijd terugvinden. Zo kan je een bezoekje brengen aan het amfitheater dat dateert uit het jaar 40 na Christus en dat plaats bood aan 15.000 bezoekers. De boog van Germanicus (het jaar 18 à 19 na Christus), resten van Romeinse thermen (eerste eeuw na Chr.) en overblijfselen van stadswallen uit de derde eeuw na Christus. Ben je geïnteresseerd in deze periode, dan kan je eveneens een bezoekje brengen aan het plaatselijk archeologisch museum.

Uit de periode van de middeleeuwen zie je nog bouwwerken zoals de "abdij van de vrouwen” (abbaye des femmes). Deze abdij met kloostergebouwen dateert uit de 17e eeuw. De basiliek Saint-Europe uit de elfde en de kathedraal Saint-Pierre uit de twaalfde eeuw zijn beslist een bezoekje waard. Verder is het in deze stad met zijn vele winkeltjes en eetgelegenheden gezellig vertoeven.

Angoulême

In deze stad is over het algemeen de architectuur niet echt bijzonder, met uitzondering van het stadhuis en de kathedraal van Saint Pierre. Deze kerk in Byzantijns-romaanse stijl dateert uit de elfde eeuw maar kende reeds verschillende verbouwingen. Het stadhuis werd gebouwd op de plaats waar vroeger het kasteel van de graven van Angoulême stond.

Verder heeft de stad op het hoger gelegen gedeelte een gezellige winkelstraat waarvan het grootste gedeelte autovrij is en waar zowel de vele chocoladewinkeltjes, kledij- en schoenenwinkels als de terrasjes naar je lonken.

Hou je van strips, dan kom je hier zeker aan je trekken. Strips staan hier in deze stad immers centraal. Dat bewijzen het jaarlijkse internationale tripfestival in januari, het stripverhaalmuseum en de in de stad beschilderde muren die naar uiteenlopende striphelden verwijzen.

Bordeaux

Deze immense stad telde in 2012 een 241.287 inwoners en dit aantal blijft stijgen. Het is de hoofdstad van het departement Gironde en van de regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charente en is wereldwijd bekend om zijn wijnen. De wijn met de beroemde rode kleur wordt gemaakt met de druivensoorten Cabernet-Sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit Verdot en Malbec. De druivensoorten Sauvignon blanc, Sémillon en Muscadelle worden gebruikt voor de witte wijnen.

De stad kent vele musea, waarvan er enkele internationale bekendheid genieten. Wat betreft het uitgaansleven biedt ze ook voor iedereen wat wils: de verschillende festivals die jaarlijks georganiseerd worden zoals het orgelfestival, het festival voor klassieke muziek, het jazzfestival en het rockfestival en de andere evenementen zoals de boekenbeurs in het voorjaar, de internationale wijnbeurs, de havenfeesten, het Europese festival van de korte film zijn slechts een kleine greep uit het grote aanbod.

De nabijheid van de zee is duidelijk te merken aan de plaatselijke gerechten met vis, oesters en andere zeevruchten. Het Bassin van Arcachon, een binnenzee ten westen van Bordeaux is zeer geliefd bij vakantiegangers die houden van watersporten of het maken van fietstochtjes. De leuke vissersplaatsjes en een boottochtje naar het schiereiland van Cap Ferret maken een vakantie in deze streek af.

Royan

Royan is gelegen in het Franse departement Charente-Maritime (regio Poitou-Charentes). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Rochefort. Het is de op drie na grootste stad van het departement, na La Rochelle, Saintes en Rochefort. De stad ligt aan de Gironde, de breedste riviermonding van Europa en heeft vijf grote stranden en verschillende baaitjes. Verder heeft de stad een jachthaven en een haven voor vissersboten.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Royan zwaar gebombardeerd. Hierbij werd de stad voor ongeveer 95% verwoest en is ze na de oorlog herbouwd. Dit heeft ervoor gezorgd dat Royan erg modern is. Een mix van gebouwen uit de jaren 50 van de vorige eeuw staan er tussen de statige villa’s uit de Belle Epoque. Vooral apart is de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Royan, een kerk van beton die de vorm van een schip heeft.

Na het zalige niets doen op één van de langgerekte stranden (om te zwemmen moet je rekening houden met de waterstanden dewelke je kan opvragen in het plaatselijke informatiecentrum) die de stad rijk is of een met watersport gevulde, actieve dag, kan je heerlijk flaneren langs de langgerekte esplanade. Overdekte winkels en restaurants wisselen elkaar af en zorgen ervoor dat je er tijdens de warme zomermaanden in de schaduw kan rondlopen. Je kan ook een filmpje meepikken in één van de moderne filmzalen.

Kortom, Royan is een aangename badplaats met heel kindvriendelijke stranden die zowaar in de stad liggen en veel animatie bieden voor groot en klein. Bovendien trek je van hieruit gemakkelijk richting grillige rotsformaties van de kustlijn rond Royan en de bossen waar de heerlijke dennengeur en de koelte van de schaduw onder deze bomen je een aangename wandeling of fietstocht kunnen bieden.

Bron: Ilse LindenBron: Ilse Linden
La Rochelle
La Rochelle is een Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan. Het is de hoofdstad van het departement Charente-Maritime. Deze stad werd gesticht in de tiende eeuw en werd in de twaalfde eeuw een belangrijke havenstad. Doordat men de gebouwen van weleer prima wist te bewaren is het één van de meest schilderachtige steden aan de Atlantische kust. La Rochelle heeft buiten de pittoreske jachthaven in het centrum, een andere jachthaven die de grootste van Europa is. De gezellige eethuisjes rondom de oude haven, het dagelijkse artisanale marktje en de vele winkeltjes in de oude binnenstad maken een daguitstap voor de toeristen extra aantrekkelijk.

Een bezoek aan het Aquarium van La Rochelle, één van de grootste van Europa, is ook de moeite waard. Een traject voert je langs de verschillende wereldzeeën en toont je meer dan 12.000 verschillende zeewezens. Achteraf kan je iets nuttigen in het restaurant of een souvenirtje kopen in de boetiek van het aquarium.

La Rochelle heeft in de stad zelf ook een strandje, maar ook hier dien je rekening te houden met de waterstand wil je geen honderd meter in vreemd zand met scherpe schelpenranden stappen vooraleer je kan zwemmen.

Vanuit de oude haven vertrekken enkele keren per dag in de zomer boottochten naar Fort Boyard, één van de oude forten uit de fortengordel en dat in 1801 in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd werd. Na acht jaar werd de bouw tijdelijk stilgelegd tot deze in 1837 hervat werd daar de spanningen tussen Frankrijk en Engeland op dat moment opnieuw toenamen. Tot 1913 behield het fort zijn militaire functie. Tegenwoordig wordt het enkel nog gebruikt voor opnames van spelprogramma’s of als decor voor films. Wil je een uitstapje naar één van de nabijgelegen eilanden maken, dan kan je ook hier de boot nemen.
© 2016 - 2024 Linils, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cognac, de nektar van de godenCognac is een drank afkomstig van de druiven van de Charente Streek. Dit gebied is in 1906 verdeelt in zes streken. De n…
Cognac, serveren en drinkenEen superieure drank, gebrouwen uit de druiven van de Charente streek. Eigenlijk is de drank heel toevallig ontdekt door…
Cocktails met cognac als basisDat cognac niet alleen puur te drinken is, is allang bekend. Makkelijk is het om deze drank als longdrink te nuttigen, m…
Cognac en zijn oorsprongDe 'godendrank' cognac is wel bekend. Minder bekend is echter waar de wortels van dit drankje ontsproten zijn. Zo zal ee…

Bonaire – Bon Bini BoneiruBonaire – Bon Bini BoneiruBonaire is een prachtig tropisch eiland in de Caraïben. Het is officieel een deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Je…
De rivier The Gambia overstekenDe rivier The Gambia overstekenHet noordelijk deel en het zuidelijk deel van het kleine land Gambia in West-Afrika worden door de rivier The Gambia van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sémhur, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.03.02.52.01.0)
  • http:/www.b.europe.com/reizen/kopen/treintickets
  • Street view maps
  • http:/www.tripadvisor.be/Hotels-g187205-Cognac
  • Wikipedia Bordeaux en Wikipedia Cognac voor inwonersaantal en oppervlakte
  • Eigen ervaring door ouders die in deze streek wonen
  • Afbeelding bron 1: Foto Ilse Linden
  • Afbeelding bron 2: Ilse Linden
Linils (5 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.