Vilamoura, parel aan de Portugese kust

Vilamoura, een mooie stad aan de Portugese zuidkust in de Algarve, op 25 minuten van het vliegveld van Faro. Directe vluchten naar Faro zijn te boeken vanaf alle Nederlandse vliegvelden. Vilamoura ligt in de provincie Loulé. Ondanks dat de stad pas in 1974 is opgebouwd is het een van de grotere toeristische trekpleisters in de Algarve. Mede door de mooie jachthaven en het prachtige strand is het een ware hemel voor de zonaanbidder. Maar ook voor de actievere toerist. Al met al een stad voor iedereen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Marina

Zoals in vele echte Portugese plaatsen is ook Vilamoura rijk aan echt Portugese restaurantjes. Voor weinig geld veel en lekker eten is een belangrijk aspect in het leven van de bevolking. Voor de bourgondiërs onder ons is de marina (jachthaven) echt een plek om te genieten. Begeven met zowel grote als kleine restaurants, met vele soorten keukens zoals onder andere Italiaans, Chinees, Indiaas en uiteraard Portugees. Door de vele bars, welke grotendeels gelegen zijn boven het water, is het een plek om te genieten en relaxen. Souvenirs kunnen hier ook makkelijk aangeschaft worden. Zowel kleine toeristische winkels als luxe merken hebben een plekje aan en om de mooie boulevard. Vanuit de marina kunnen er boten worden gehuurd, met kapitein, om dolfijnen te gaan spotten op de open zee. Dit is echter wel seizoensafhankelijk. Als je met je eigen boot naar Vilamoura zou willen reizen is dit uiteraard ook mogelijk. Vraag dan wel eerst na bij de havenmeester of er beschikbaarheid is.

Strand

Op loopafstand van de jachthaven ligt een prachtig strand. Dit strand is tevens uitgeroepen tot mooiste strand van Portugal in 2007. Uiteraard in de zomer is het iets drukker maar door een goede organisatie is er genoeg structuur en ruimte beschikbaar om van de zee te genieten. Strandbedjes en parasols zijn te huur.

Ruínas romanas do Cerro

Ten noordoosten van de jachthaven bevinden zich de Romeinse ruïnes van Cerro da Vila. Dit zijn villa's bewoond in de Romeinse tijd daterend uit de derde eeuw. Dicht gelegen bij de ruïnes ligt het museum welk meer inzicht geeft in deze archeologische vondsten.

Golfen

Golf wordt op zeer grote schaal beoefend in Portugal. Vilamoura alleen telt al zes 18-holes-golfbanen en daarom ook meerdere golfresorts, welk speciale golfarrangementen aanbieden voor toeristen. Op de 18-holes-baan Oceânico Victoria Clube de Golfe wordt onder meer elk jaar de Portugal Masters gehouden. Vilamoura is daarom ook een stad veel bezocht om zijn goed verzorgde golfbanen, niet alleen door buitenlanders, ook de Portugese bevolking vanuit andere delen van het land komen speciaal naar de zuidkust om een balletje te slaan en te genieten van de natuur tijdens de 18-holes-wandeling.

Nachtleven

De bars op de boulevard van de jachthaven zijn 's nachts ook nog open maar voor de echte dansers zijn er verschillende clubs te vinden. Onder andere een in de marina, genaamd "Blackjack". Zoals de naam doet vermoeden, is deze club gelegen onder een casino. Deze club heeft ook vaak "Ladies Night". Voor de grotere en toeristische discotheken, zoals Kadoc, staat de naastgelegen stad Albufeira bekend om zijn bruisende nachtleven.

Hotels en resorts

Vilamoura telt vele hotels en appartementencomplexen in meerdere prijsklassen. Bezoekers kunnen het zo duur maken als dat men zelf wilt. Enkele luxe hotels zijn onder andere:
  • Tivoli Marina
  • Four Seasons Vilamoura
  • Crowne Plaza
  • The Lake
  • Hilton Vilamoura Cascatas Golf Resort & Spa

Het merendeel van de resorts zijn golfresorts. Dit betekent niet dat als je in dit resort wilt verblijven je verplicht bent te golfen.

Let op! Wanneer je bij een specifiek resort boekt om te golfen, vraag dan goed na of ze een minimale handicap hanteren als toelating op de baan. Dit reglement is gebruikelijk bij Portugese golfbanen.

Omgeving

Vilamoura ligt vrij westelijk in de Algarve. Omliggende steden bieden genoeg activiteiten en mogelijkheden om uitstapjes te maken. Veel bezochte plaatsen zijn Albufeira (vooral in trek bij jongeren door het uitgaansgebied), Faro, Portimao, maar ook de Portugese hoofdstad Lissabon ligt maar op 3 uur rijden van Vilamoura.
© 2016 - 2024 Abak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…
Mechanische golvenMechanische golvenMen onderscheidt drie golftypen, wanneer men de zogenaamde mechanische golven onder de loep neemt. Deze zijn de transver…
Basiseigenschappen van een eenvoudige golfBasiseigenschappen van een eenvoudige golfEen eenvoudige golf heeft enkele basiskenmerken. Deze zijn de golflengte, periode, amplitude, frequentie en snelheid. La…

Puerto de Mogán, het Venetië van Gran CanariaPuerto de Mogán, het Venetië van Gran CanariaEen van de mooiste badplaatsen op Gran Canaria is de plaats Puerto de Mogán, een kleine kustplaats die hoort bij de geme…
Backpacken in Zuidoost-AziëBackpacken in Zuidoost-AziëToeristen komen van over de hele wereld naar Zuidoost-Azië en veel mensen die gaan trekken met de rugzak kiezen één of m…
Bronnen en referenties
  • www.expedia.nl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vilamoura
  • www.oceanicogolf.com
Abak (9 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.