Puerto de Mogán, het Venetië van Gran Canaria

Puerto de Mogán, het Venetië van Gran Canaria Een van de mooiste badplaatsen op Gran Canaria is de plaats Puerto de Mogán, een kleine kustplaats die hoort bij de gemeente Mogán. Van oudsher is Puerto de Mogán een vissersdorp, maar door de opkomst van het toerisme is het één van de prachtigste vakantiebestemmingen van het eiland geworden. Vanwege de kleurrijke jachthaven, het kanaal dat door het dorp loopt en de huizen die aan de grachten zijn gebouwd wordt deze badplaats ook wel het Venetië van Gran Canaria genoemd.

Inhoud


Bron: GregMontani, PixabayBron: GregMontani, Pixabay

De gemeente Mogán op Gran Canaria

Mogán is een gemeente in de provincie Las Palmas (Gran Canaria) en ligt tot ongeveer tien kilometer het land in. Tot deze gemeente horen ook een aantal kleine bergdorpjes en de stad Mogán zelf, maar ook de kustplaatsen Arquinequin, Puerto Rico en Puerto de Mogán horen bij de gemeente Mogán. De stad zelf ligt in de bergen, ongeveer 12 km van de kust van Puerto de Mogán. Je kunt Mogán goed bereiken via de weg GC-200. Tijdens het rijden door de bergen zie je een afwisselend landschap. Het vruchtbaarste dal van het zuiden is de Barranco de Mogán. Er liggen grote velden waarop allerlei groenten worden verbouwd, zoals aubergines, pompoenen, avocado's en papaja's. Tegen de steile hellingen zie je bananenplantages liggen en in het voorjaar ruik je de geur van de witte sinaasappelbloesems.

Badplaats Puerto de Mogán

Deze badplaats, in de gemeente Mogán, mag zich tot de beste badplaats van de zuidwestkust rekenen. Ondanks het kleine zandstrand, dat aan de haven van Puerto de Mogán ligt, is het voor toeristen een zeer geliefd vakantieoord. De grote hotels en appartementencomplexen zijn hier weggebleven en in plaats daarvan zijn er appartementsgebouwen die trapsgewijs tegen de helling liggen. Dit geeft al een prettige sfeer.

Jachthaven

De jachthaven is het centrale punt van het dorp en de gebouwen rond deze jachthaven zijn allemaal in dezelfde stijl gebouwd. Witte gebouwen met hoge ramen en daaromheen groene kozijnen en deurstijlen. Rondom deze deuren en ramen van alle gebouwen zijn er gekleurde lijnen geplaatst, okergeel, roodbruin of blauw. Elk gebouw heeft zijn eigen kleur. Op de kade zijn verschillende bars en restaurants, waar je een hapje kunt eten of wat kunt drinken. Verderop in het dorp kom je geen auto’s tegen, omdat het een autovrije zone is. Je kunt er wel eenvoudig heen met de auto, want aan de buitenrand zijn genoeg parkeergelegenheden te vinden, waar je de auto kunt parkeren. Als je via de jachthaven over de bruggetjes naar de andere straten loopt, kom je een geweldige bloemenpracht tegen van bougainville en overhangende geraniums die langs de huizen groeien en bloeien. Ook tropische bomen, zoals citroenbomen en als je geluk hebt palmen met koksnoten. Dit is al een lust voor het oog en veel toeristen van over de hele wereld komen hier dan ook heen om te vertoeven in het 'Venetië van Gran Canaria'.

Jachthaven / Bron: Eigen afbeeldingJachthaven / Bron: Eigen afbeelding
Overhangende geraniums / Bron: Eigen afbeeldingOverhangende geraniums / Bron: Eigen afbeelding
Venetië van Gran Canaria / Bron: Eigen afbeeldingVenetië van Gran Canaria / Bron: Eigen afbeelding

Uitgaan in Puerto de Mogán

Op vrijdagmorgen is er van 09:00 uur 's ochtends tot 's middag 15:00 uur een populaire weekmarkt te vinden aan het begin van het dorp. Je kunt de avonden afsluiten in de vele gezellige cafés en restaurants die rond de haven liggen. Bars en restaurant met iets meer actie kun je vinden in de smalle straat die langs het kanaal ligt. Met name op vrijdag- en zaterdagavond is er veel live muziek te vinden in verschillende restaurants of cafés. In La Taberna del Puerto, een restaurant aan de promenade, heb je veel jazzmuziek. Een ander café is El Castillete. Deze ligt aan de hoofdstraat en is na 21:00 uur het stamcafé voor de Canariërs. Er zijn verschillende tapas verkrijgbaar en er wordt gedanst.

Restaurants

Op de pier met uitzicht op de jachthaven ligt het restaurant Cofradía de Pescadores (broederschap van de vissers). In dit restaurant kun je verse vis eten wat men eerder op de dag gevangen heeft. Je hebt een prachtig uitzicht op de kotters die in- en uitvaren en er heerst een gezellige, gemoedelijke sfeer. Er is een open keuken in het restaurant waardoor je de koks kunt zien, terwijl ze aan het werk zijn. Dit restaurant is open vanaf 12:00 uur en de prijzen liggen rond de 20 euro voor een hele maaltijd.

Ben je meer op zoek naar lokale producten dan is restaurant Playa de Mogán een aanrader. Er worden verschillende Canarische streekgerechten geserveerd op het terras, zoals carpaccio met tonijn, gebakken geitenkaas met mojosaus en gofiomousse met tomatenjam als dessert. Je krijgt grote porties voor relatief weinig geld. Een complete maaltijd ligt rond de 20 euro. Het restaurant is geopend vanaf 12.00 uur. Het oudste restaurant in Puerto de Mogán is het restaurant Tu Casa. Deze ligt aan het strand en het kanaal en is elke dag geopend van 10:00 – 23:00 uur. Je kunt in dit restaurant heerlijke Canarische soep krijgen en de echte speciale visgerechten van het eiland.

Tip: Als je uit eten gaat en je wilt een mooi plekje aan het water hebben, reserveer dan vooraf. De beste tafels zijn vaak al bezet door mensen die gereserveerd hebben!

Boottochten

Als je eens wat anders wilt dan een dagjes strand, zijn er een aantal bootexcursies te vinden. Zo kun in Puerto de Mogán met een onderzeeboot de diepte verkennen, of je gaat op zoek naar walvissen. Blijf je liever dicht bij de kust, dan is dat ook mogelijk. Er zijn verschillende soorten van excursies.

De yellow Submarine / Bron: Kovako 1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De yellow Submarine / Bron: Kovako 1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Onderzeeboot
In Puerto de Mogán kun je met de Yellow Submarine een tocht maken, waarbij je de wereld onder water kunt bekijken. De gele duikboot ligt bij de molen, in de haven van Puerto de Mogán. Elke dag vanaf 10:00 kun je met de duikboot mee voor een tocht van 40 minuten. De prijs is 31,50 voor volwassenen, voor kinderen van twee tot 12 jaar betaal je 16 euro. Op 30 meter ligt het uiteengevallen wrak Alexandra en je kunt o.a. veel trompetvissen zien. Ook kom je toeristen tegen die duiken voor plezier. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van de Yellow Submarine.

Walvissen

In het water tussen de eilanden Gran Canaria en Tenerife zijn wel 29 soorten walvissen te vinden. Dat komt omdat het water er erg diep is en ook is er veel voer voor ze te vinden. De stroming in het water is ook niet heel erg sterk en dat zorgt voor een perfecte omgeving voor deze dieren. Als je een walvisexcursie wilt doen, heb je kans om een aantal van deze soorten te zien. Er zwemmen o.a. kleine tuimelaars, tandwalvissen, blauwe en Noorse vinvissen, orka's en potvissen in deze regio. Als je geluk hebt, zie je ze zelfs vanaf de kust omhoog springen uit het water. Niet iedereen mag een walvisexcursie uitvoeren. Alleen boten met een vergunning voor 'passief whalewatching' mogen de excursie aanbieden. Deze excursie duurt gemiddeld zo'n twee uur en de kapitein vertelt het een en ander over de walvissen. Een goede aanbieder van een walvisexcursie is Spirit of Sea. Deze varen een aantal keren per week uit en een gedeelte van de opbrengst gaat naar een organisatie die zich inzet voor de bescherming van walvissen. Voor meer informatie over tijden en tarieven kun je op hun website kijken.

Langs de kust

Heb je geen zin om ver het water op te gaan, of onder water te gaan, dan kun je er ook voor kiezen om een excursie langs de kust te maken. De schepen die deze excursies maken hebben een glazen bodem en varen elk half uur. Je kunt op- en afstappen in Puerto de Mogán, Puerto Rico en Arquinequin.

Bijzondere en mooie attracties vanuit Puerto de Mogan

Er zijn nog tal van andere bezienswaardigheden te vinden in de omgeving van Puerto de Mogán. Het is dan wel noodzakelijk om een auto te huren. Op weg naar deze attracties kom je door een schitterend landschap, een smalle kloof met steil omhooglopende rotswanden die volledig begroeid zijn met riet. Dit is eigenlijk al een belevenis op zich.

Roofvogel in het Palmitos Park / Bron: Juan Ramon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Roofvogel in het Palmitos Park / Bron: Juan Ramon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Het Palmitos Park
Op 35-40 minuten rijden vanaf Puerto de Mogan, via de wegen GC-1 en de GC-503, ligt dit mooie tropische en exotische natuur- en dierenpark. In de zomer van 2007 waren er grote bosbranden op het eiland en hierdoor was het park grotendeels verwoest. Veel dieren zijn gelukkig gered en in 2008 kon het park weer geopend worden. In het park zijn ontzettend veel dieren te vinden en er zijn verschillende shows, zoals een roofvogelshow, dolfijnenshow en een papegaaienshow. Ook is er een groot vlinderhuis te vinden en is er zelfs een apeneiland. Je hoeft zelf geen eten en drinken meet te nemen, want in het park zijn verschillende bistrocafés te vinden voor een hapje en een drankje.

Stuwdam van Soria

Het grootste meer van Gran Canaria ligt in het gehucht El Barranquillo Andrés. Het stuwmeer is in 1972 aangelegd. Je rijdt via de GC-200 en de GC-605. Het is een avontuurlijke reis naar dit stuwmeer, je klimt via vele haarspeldbochten omhoog over een steeds smaller wordende kloof richting deze stuwdam. Vanaf Puerto de Mogán is het ongeveer 51 minuten rijden. Bij het stuwmeer aangekomen kun je in Casa Fernando heerlijk versgeperste sinaasappelsap drinken en genieten van het uitzicht over het stuwmeer.

Aqualand

In Maspalomas, 23 minuten rijden van Puerto de Mogán, via de GC-1 ligt dit mooie, grote waterpark met verschillende glijbanen, golfslagbad en een wildwaterrivier. Een lust voor alle gezinnen met kinderen, die eens iets anders willen dan een dagje zee. Je kunt hier zelfs met zeeleeuwen zwemmen. Je betaalt dan wel iets meer en je moet vooraf reserveren.

Tot slot

  • Denk goed aan het insmeren als je gaat zonnen. De zon is hier erg krachtig en je kunt snel verbranden. Neem een goede zonnebrandcrème met een hoge UV-factor.
  • Banken zijn van maandag tot en met vrijdag open tot 14:00. Houd hier dus rekening mee, als je voor eventuele geldzaken bij een bank wilt zijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…
Een ander Gran CanariaGran Canaria is een bekende vakantiebestemming voor vele Nederlanders. Plaatsen als Playa del Inglés, Maspalomas, en in…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…

Nevada (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenNevada (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenVoor de meeste toeristen staat Nevada gelijk aan Las Vegas. Reis je één keer in je leven naar het westen van de VS is de…
Vilamoura, parel aan de Portugese kustVilamoura, een mooie stad aan de Portugese zuidkust in de Algarve, op 25 minuten van het vliegveld van Faro. Directe vlu…
Bronnen en referenties
  • http://www.grancanaria-reisgids.nl/badplaatsen/puerto-de-mogan
  • http://www.allesovergrancanaria.nl/puertodemogan.htm
  • http://www.grancanaria.com/patronato_turismo/1352.0.html
  • Afbeelding bron 1: GregMontani, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Eigen afbeelding
  • Afbeelding bron 3: Eigen afbeelding
  • Afbeelding bron 4: Eigen afbeelding
  • Afbeelding bron 5: Kovako 1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 6: Juan Ramon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.