Albufeira: stranden, uitgaansleven en bezienswaardigheden

Albufeira: stranden, uitgaansleven en bezienswaardigheden Abufeira is één van de meest populaire vakantiesteden van Portugal, liggend in het zuidelijkste gedeelte van het land, in de provincie Algarve. Het is niet alleen een stad, maar ook dé bekendste badplaats van Algarve. Voor een bijzondere vakantie moet je in deze stad zijn. Albufeira heeft prachtige stranden, veel bezienswaardigheden, schitterende excursies, leuke winkeltjes en een rijk nachtleven voor jong en oud. Het is de meest toeristische stad van deze regio.

Albufeira

Albufeira is een gemeente in het district in Faro met een aantal kleine gemeenten in zich, waaronder ook de gelijknamige stad. De plaatsen Guia, Ferreiras, Olhos d'Aqua en Paderne vallen ook onder de gemeente Albufeira. De stad Albufeira die tegen de rotskust is gebouwd, was vroeger een vissersdorp, maar is tegenwoordig een toeristische trekpleister geworden, mede door de ligging aan de Atlantische oceaan. De Arabieren gaven deze stad de naam Albuhera wat ‘kasteel van de oceaan’ betekent. Vanaf 1960 kwamen er steeds meer toeristen naar deze stad en zo kreeg Albufeira in 1986 stadsrechten. De kenmerken van het vissersdorp kom je gelukkig nog wel tegen, zoals de kleurige vissersboten en netten, die je zo af en toe nog tegenkomt. Maar ook de karakteristieke aanblik van de huisjes zijn bewaard gebleven door de jaren heen.

Uitgaansleven

De twee gebieden in Albufeira waar veel toeristen komen zijn het nieuwe gedeelte van de stad, met name ‘de strip’ en het oude centrum. De strip is een hele lange straat in het nieuwe gedeelte van de stad en hier vind je verschillende café's, cocktailbars, discotheken en restaurants. In het oudere gedeelte vind je een aantal kroegen en clubs, zoals het feestcafé bloopers. Deze twee gebieden liggen ongeveer 3 kilometer van elkaar verwijderd. Je bent ongeveer een half uur tot drie kwartier aan het lopen, maar je kunt ook een taxi regelen, die je van de ene plek naar de andere plek brengt.

Clubs

In en rond Albufeira zijn er veel verschillende bars en disco's, zoals bars met live muziek, karaoke en bars waar je kunt dansen. Bij de meeste discotheken kun je niet naar binnen voor 01:00 en blijven ze open tot zonsopgang. Als je wilt genieten van het nachtleven, dan ben je in Albufeira op de juiste plaats. Een aantal gelegenheden zijn:
  • Feestcafé Bloopers is onderdeel van een reisorganisatie speciaal voor jongeren (Beachmasters) en van oorsprong een Nederlands café. Het staat midden in het oude centrum van Albufeira, verstopt tussen de gezellige oude steegjes. Elke nacht is dit café open tot 04:00. Het personeel is Nederlands en hier zijn de meeste Nederlandse toeristen dan ook te vinden.
  • Bar Twist ligt vlakbij feestcafé bloopers en wordt elke avond goed bezocht door toeristen. Er heerst een gezellige sfeer en het barpersoneel zorgt samen met de dj’s en een live band voor een feestelijke stemming met plezier en vermaak. Er worden verschillende muziekstijlen gedraaid, dus voor iedereen geschikt.
  • Een andere Nederlands feestcafé is celebrations dat te vinden is in een zijstraat van de strip. Dit café heeft ook Nederlands personeel, draait veel Nederlandstalige muziek en richt zich op deze manier speciaal op de Nederlandse toeristen.
  • Wild & Co is een bar-restaurant dat te vinden is op aan het begin van de strip en een absolute aanrader als je in Albufeira op vakantie bent. In deze bar lijkt het alsof je een Amerikaanse saloon binnengaat of een Ierse pub. Op de begane grond is de bar en boven de bar is een restaurant met uitzicht op de zee. Aan het begin van de avond is er in de bar live muziek en zijn er verschillende muziekoptredens van verschillende artiesten. Vind je het leuk om dansende dames op de bar te zien, dan moet je naar wild & co gaan. Later op de avond is er een dj en als je een cocktail wilt bestellen, krijg je er een gratis show bij van de barmannen. De mensen die er komen zijn van verschillenden nationaliteiten.
  • Discotheek de Kiss Club is één van de oudste discotheken van Albufeira en staat heel goed bekend. Deze disco heeft drie dansvloeren met onder andere house, hip-hop en techno muziek. Er zijn hier altijd veel gastoptredens van bekende Nederlanders en dj’s en je kunt hier ook veel Nederlands toeristen tegenkomen. Rond 03:00 's nachts wordt het hier altijd erg druk en de club is geopend tot 07:00 's ochtends. Je kunt deze club vinden in zijstraat van de strip ter hoogte van het Restaurant Wild & Co.
  • Fiesta is een moderne feestclub in het oude gedeelte van de stad. Deze club staat bekend om zijn thema avonden. Elke avond komen er verschillende internationale artiesten en dj’s en ze zorgen voor een gezellige feestavond.
  • Café Del Mar ligt op de strip en wordt al vroeg in de avond drukbezocht door verschillende internationale toeristen. Dit café ligt vlakbij andere clubs die op de strip staan.
  • Garage Bar is een gezellige bar om je feestavond mee te beginnen en waar je kunt dansen, karaoke kunt zingen of voetbal kan kijken. Elke avond zijn er lokale dj’s die populaire hits laten horen en waarbij je ook verzoeknummers kunt aanvragen.
  • Vegas is een internationale bar en ligt in het oude centrum van Albufeira. Er zijn regelmatige live optredens en er heerst een gezellige en gemoedelijke sfeer. De bar is niet heel groot, er is maar ruimte voor 120 personen, maar hij is wel open tot vroeg in de ochtend.

Strand Pescadores / Bron: Robiweber, PixabayStrand Pescadores / Bron: Robiweber, Pixabay

Stranden van Albufeira

Albufeira heeft verschillende stranden die ontzettend goed onderhouden worden. Het ene strand is bereikbaar met trappen, het andere is weer vrij eenvoudig te bereiken vanuit het centrum. Elk strand heeft zijn eigen kenmerken:

Strand Pescadores

Dit strand ligt aan het oude centrum van Albufeira en is erg goed verzorgd. Het is een zandstrand met veel strandwachten, wat erg belangrijk is voor de veiligheid. Het zeewater is erg helder en loopt heel langzaamaan af. Na 30 meter wordt het dieper, wat dus heel geschikt is voor gezinnen met kinderen. Je kunt op het strand bedjes en parasols huren en ook zijn er verschillende eettenten te vinden. Douches en toiletten zijn ook aanwezig op dit strand.

Strand do Tunel / Strand Do Peneco

Dit is een ander strand in Oud-Albufeira en is vanuit het centrum eenvoudig te bereiken via een tunnel. Dit strand ligt in het westen van het brede strand van Albufeira. Hier kun je een heerlijk wandeling maken tot aan de grot ‘Gruto do Xorino’. Het gerucht gaat dat de Moren deze grot hebben gebruikt, toen Albufeira in de 13e eeuw veroverd werd. Het is de moeite waard om deze grot te bezoeken. Verder zijn op dit strand ook verschillende eetgelegenheden te vinden, als ook douches en toiletten. Parasols en bedjes zijn te huur en er lopen verschillende strandwachten rond voor de veiligheid.

Strand Inatel

Een van de drukste bezochte stranden van Albufeira. Aan dit strand ligt het grote hotel Inatel, vandaar dat het strand deze naam heeft gekregen. Het is een druk strand, maar niet luidruchtig, dus er kan goed ontspannen worden. Vanuit dit strand kan er ook goed gewandeld worden en je kunt de verschillende grotten bekijken die aan de rand van het strand liggen. Ook is er een restaurant aanwezig waar je verschillende tapas en snacks kunt krijgen.

Strand dos Alemães

Dit strand ligt aan een rustige zee en is omgeven door kliffen. Overdag zijn er strandwachten aanwezig voor de veiligheid en ook op dit strand kun je ligbedden en parasols huren. Je kunt bij een kleine bar iets te eten halen en er zijn douches en toiletten te vinden.

Strand dos Aveiros

Dit is niet een heel groot strand en ligt in een baai van rotsen en kliffen. Hier heb je de mogelijkheid om in zee te duiken. Dit strand ligt naast het hoofdstrand van Albufeira en je kunt er komen door een trap die naast het Auramar hotel ligt. Ook hier kun je ligbedden en parasols huren, en zijn er douches en toiletten op het strand. Voor een hapje en een drankje kun je naar het restaurant gaan. Ook zijn er strandwachten aanwezig.

Strand da Oura

Het hoofdstrand van Albufeira, ook wel de “Golden Beach” genoemd. Het ligt aan het einde van de strip, een bekende uitgaansplek voor jongeren, die je dus ook veel tegenkomt op dit strand. Hier kun je heel goed duiken en windsurfen. Wil je het iets rustiger hebben op het strand, dan is het aan te raden om bij hotel Pedra dos Bicos, richting het oosten te lopen, daar is het iets rustiger. Ook op dit strand kun je ligbedden en parasols huren. Ook zijn er douches en toiletten aanwezig (ook voor gehandicapten).

Bezienswaardigheden

Albufeira heeft niet heel veel te bieden als het gaat om cultureel erfgoed, of andere bezienswaardigheden. Maar wat de stad heeft, is schitterend en bijzonder. Wil je toch een keer wat anders zien dan het strand, dan zijn er een aantal plekjes die de moeite waard zijn om er een bezoekje te brengen. De aardbeving in 1755 heeft veel gebouwen verwoest, maar er zijn een aantal gebouwen en kerken die het overleefd hebben, en die er nog steeds heel goed uitzien. Ze zijn zeker het bezichtigen waard. Deze oude monumenten zijn allemaal te koppelen aan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Portugal of Albufeira en zijn vooral te vinden in het oude gedeelte van het Albufeira.

Musea

Er zijn in Albufeira een aantal musea te vinden die in de zomermaanden dagelijks geopend zijn. Galerie de Arte is een klein keramiekmuseum in Albufeira. Het museum bevindt zich in het oude Power Station en heeft twee verdiepingen. Een andere museum in Albufeira is het archeologisch museum in het oude stadhuis. In dit museum zijn alle belangrijke dingen te zien van de geschiedenis van Portugal tot heden. Er zijn tentoonstellingen, oude teksten op papier die met de hand geschreven zijn en oude voorwerpen die door de vroegere bewoners met de hand gemaakt zijn. In dit museum voel en zie je de geschiedenis van het land.

Kerken

Midden in het centrum van Albufeira staat de mooie kerk van Sint Anna uit de 18e eeuw die dagelijks geopend is. Deze kerk is een echte bezienswaardigheid van Albufeira vanwege zijn oude klassieke vormen, die typerend zijn voor die tijd. Het altaar in de kerk is volledig van hout gemaakt en ontworpen door de beroemde Portugese meesters Zhou Baptista en Francisco Javier. Maar er zijn ook andere mooie, houten beelden te vinden in deze kerk. Ook hangen er prachtige tekeningen en schilderijen in de kerk en zijn er mooie muur- en plafondschilderingen te vinden. Naast de kerk staat een beeld van Sint Vincent, een christelijke martelaar. Het bezoeken van de kerk São Sebastian en Igreja da Matriz is ook aan te raden.

Bron: Yellowhorse, PixabayBron: Yellowhorse, Pixabay
Boottochten en grotten
De kustlijn van Albufeira is schitterend vanwege de ruige rotsformaties die de stranden hebben en de grotten die ze hebben. Heel bijzonder is het om deze grotten te bezoeken. Er zijn boottochten die dit realiseren en waarmee je langs de grotten kunt varen, maar ook in de grotten komen. Mooie grotten van Albufeira zijn Ponte Grande, Cerro de Malpique, Lajem do Cónego, Penedo de Peneco en de Cova do Xorino. Over de laatste grot gaat het gerucht dat de Moren geschuild hebben tijdens de christelijke reconquista in de 13e eeuw.

Tot slot

  • Het water dat in Albufeira uit de kraan komt, kun je beter niet drinken. Het is aan te raden om flessen mineraalwater te kopen in de supermarkt.
  • Het kan gebeuren dat de medicijnen een andere naam hebben dan in Nederland, neem voor de zekerheid een medicijnpaspoort mee, of laat een verpakking zien als je medicijnen moet kopen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, vakantielandPortugal is een prachtland om eens naar toe te gaan. Een geweldig mooie vakantiebestemming in de zomertijd. Met veel str…
Albufeira: de ideale bestemming voor jongerenAlbufeira: de ideale bestemming voor jongerenZin om met je vrienden of vriendinnen een weekje helemaal los te gaan in de beste clubs van Portugal? Voor een geweldige…
Jongerenvakantie: Bestemmingen met veel uitgaansgelegenhedenJongerenvakantie: Bestemmingen met veel uitgaansgelegenhedenBelangrijke ingrediënten van een ideale zonvakantie zijn natuurlijk een mooi strand met bars en restaurants en daarbij g…
Albufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in de provincie Algarve in Portugal is bekend als badplaats. In deze omgeving bevinden zich een groot aantal m…

Backpacken in Zuidoost-AziëBackpacken in Zuidoost-AziëToeristen komen van over de hele wereld naar Zuidoost-Azië en veel mensen die gaan trekken met de rugzak kiezen één of m…
De essentie van het backpackenDe essentie van het backpackenEen vliegticket boeken, op het vliegtuig stappen met niet meer dan een backpack en je paspoort, het is de ideale manier…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shogun, Pixabay
  • http://www.albufeira-portugal.nl/
  • http://www.algarveinbeeld.com/albufeira,bezienswaardigheden,algemene%20informatie%20albufeira,algarve.htm
  • Afbeelding bron 1: Robiweber, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Yellowhorse, Pixabay
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.