Traditionele en religieuze feesten op Gran Canaria

Traditionele en religieuze feesten op Gran Canaria Het hele jaar door vindt er ergens op Gran Canaria wel een feest plaats. Of het nou boerenfeesten zijn, officiële feestdagen of er wordt een heilige geëerd, het maakt niet uit. Gran Canaria heeft 21 gemeentes en deze zijn ook weer onderverdeeld in dorpjes, parochies en buurten. Alle bewoners van het eiland grijpen elke mogelijkheid aan voor een feestje. Niet alleen op religieus gebied, maar ook de traditionele volksgebruiken zijn jaarlijks terugkerende evenementen waar de Canariërs alles voor uit de kast trekken. Ze vieren deze feesten met veel enthousiasme. Er zijn zelfs feesten die wel een een week lang duren.

Inhoud


Feestdagen op Gran Canaria

De bewoners van het eiland zijn dol op feestjes en evenementen. Alles wordt groots en uitgebreid gevierd. De bekende christelijke feestdagen Pasen, Pinksteren en Kerstmis, zoals wij ze in Nederland ook kennen, worden daar ook gevierd. Tijdens de officiële dagen zijn alle winkels gesloten, maar ook tijdens de niet-officiële feestdagen staat het openbare leven grotendeels stil. De meeste winkels zijn gesloten. Banken en andere overheidsgebouwen zijn ook niet open op deze dag en bussen rijden met een speciale dienstregeling.

Religieuze feesten en herdenkingsdagen

De katholieke bewoners van het eiland vieren, buiten de officiële feestdagen, ook andere religieuze feesten zoals het Mariafeest, of een herdenkingsdag van een beschermheilige van een stad of dorp. De beschermheiligen van de steden en andere heiligen hebben elk hun eigen feest en worden al eeuwenlang groots gevierd op het eiland. Er is veel muziek, verschillende markten en dans. De mensen zijn dan verkleed in klederdracht en andere vormen van Canarische folklore. Deze feesten duren soms wel een week en je merkt dat deze feesten alle mensen samenbrengt. De vroomheid waarmee de religieuze mensen doorgaans hun leven leiden, vermengt zich nu met werelds plezier en vermaak. Elk feest heeft een processie, waarbij veel eten, zoals groenten, fruit en vis worden meegedragen. Ook de beelden van de heiligen worden de stad rond gedragen tijdens de processies.

De meest bekende en belangrijkste feesten van Gran Canaria

Januari

5 en 6 januari – Driekoningen (Epiphany)
Ter ere van Driekoningen vindt er in Las Palmas op 5 januari een processie plaats. De kinderen van Gran Canaria krijgen op deze dag hun kerstcadeautjes en 's avonds komen er drie wijze mannen naar de stad om snoepjes te geven aan de kinderen. 6 januari, de officiële dag van Driekoningen, is een grote dag op heel Gran Canaria, en wordt in bijna alle dorpen en steden gevierd.

20 januari – Het feest van San Sebastián – (La fiësta de San Sebastián)

Maart en april

Eind maart / begin april - Goede Vrijdag (Viernes Santo) en Goede Week (Semana Santa)
Tijdens de 'goede week’ voor Pasen gaan veel religieuze clubs in processie door de straten. Ze dragen hierbij beelden van Jezus, Maria en andere bekende heiligen.

Mei

Mei/juni - Sacramentsdag (Corpus Cristi)
Een feest ter ere van respect en religieuze toewijding. Straten en pleinen worden gevierd met prachtige bloemenkleden, zodat er een kleurrijke weg ontstaat voor de processies. De grootste viering van dit feest vindt plaats in Las Palmas.

Juni

24 juni – Het feest van de beschermheilige van Arucas, Sean Juan Bautista (La fiësta de la patrona de Arucas, San Juan Bautista)
De avond voor dit feest zijn er vreugdevuren en er is een veemarkt en optocht vol folklore. Er zijn verder veel markten vol met kunstenaars en andere ambachtelijke producten.

28 en 29 juni – Het feest van Sint Petrus (La fiësta de San Pedro)
Dit is een feest dat het martelaarschap van de heilige Petrus (San Pedro) herdenkt. San Pedro is de Heer van de vallei van Agaete en daar vindt ook het ritueel plaats. Op de dag ervoor, 28 juni, worden er al takken uit het pijnbomen gedragen, naar het beeld van San Pedro onder begeleiding van muziek. 's Avonds is er vuurwerk met veel muziek. De volgende dag, 29 juni, is er een speciale mis met aan het einde een processie, waarbij het beeld van de heilige San Pedro meegedragen wordt. Ook deze avond wordt dan weer afgesloten met vuurwerk en muziek.

Juli

16 juli - Het feest ter ere van de beschermheilige van de vissers (La fiësta de Nuestra Señora del Carmen)
De Virgen del Carmen is de beschermheilige van de vissers. Dit is een heel belangrijk feest voor alle Canarische eilanden, maar het wordt voornamelijk heel groot gevierd in Barrio de la Isleta, Las Palmas, Arguineguín en Puerto Mogán. Hier kan het feest wel een week duren. Hoogtepunt van dit feest is de processie van versierde boten die standbeelden van de Heilige Maagd naar zee brengen.

25 juli - Het feest van de apostel Jakobus (La fiësta del apostol Pablo)
Dit feest wordt gevierd in Gáldar, San Bartolomé en Tejeda. Op het dorpsplein in Galdar staan muziek en dans centraal en de drie weken die hierop volgen, staan in het teken van dans, muziek en Canarisch worstelen.

Augustus

4 augustus - Het feest van de boomtak (La fiësta de La Rama)
Dit feest is een van de oudste feesten van het eiland en het wordt zeer uitbundig en kleurrijk gevierd in Agaete. Het feest is afkomstig uit de tijd dat de vroegere bewoners (de Guanchen) een regendans deden om water op te wekken. De oud-bewoners droegen de takken naar de zee, en sloegen ermee op het water om de goden tevreden te stemmen. Dat gebeurt nu niet meer, maar de takken worden nu opgedragen als offer aan de beschermheilige van de stad. Dit gebeurt in een grote optocht vol met dans en muziek, naar het heiligdom van de beschermheilige.

5 augustus – Het feest van de beschermheilige Onze Lieve Vrouwe van de Sneeuw (La fiësta de la patrona Nuestra Señora de las Nieves)
Op 5 augustus is er dan een viering ter ere van de beschermheilige van de stad. De beschermheilige van de stad Agaete is Onze Lieve Vrouwe van de Sneeuw (Nuestra Señora de Las Nieves). Dit feest is in 1972 erkend als feest van nationaal toeristisch belang. Op dit feest wordt het beeld van de beschermheilige in processie uit de kerk door het hele dorp gedragen. Ook is er een optocht met klederdracht en er worden lokale producten geofferd aan de beschermheilige. Het beeld wordt op 17 augustus weer teruggebracht naar de kerk.

15 augustus – Het feest van Maria (La fiësta de María)
Maria is de beschermheilige van Santa María de Guía. Dit feest ter ere van Maria is een origineel feest van lang geleden en heeft een religieus karakter. De belangrijkste viering vindt plaats in het dorp zelf. Er is een mis en er vindt een processie plaats. Daarna vinden er verschillende tradities plaats zoals de serpentine jacht (carrera de cintast) en een confetti gevecht (batalla de flores).

Laatste zondag van de maand - Het feest van de Maagd in de grot (La fiësta de la Virgen en la cueva)
Dit feest vindt plaats op de laatste zondag in augustus. In de uitgehouwen grot van Artenara is een kapel gebouwd, en hier staat een houten beeld van Maria. Dit beeld wordt uit de grot gehaald en in processie naar de parochiekerk gebracht, waar het een week lang blijft staan, zodat de bevolking het beeld kan eren. Op de laatste dag wordt het beeld door de stad gedragen. Er is deze dag een fanfare en er wordt vuurwerk afgestoken. De bevolking is gekleed in traditionele klederdracht en er wordt veel gezongen en gedanst door folkloristische groepen die prachtig gekleed zijn. Rond de klok van 21:00 wordt het Mariabeeld weer teruggebracht naar de grot.

September

Ergens in september – Het feest van de afdaling van de Heilige Christus (La fiësta del Bajada del Santísimo Cristo)
In de San Juan Bautistakerk in Telde staat een kruisbeeld uit de 16e eeuw en dit beeld wordt meegedragen in een processie. De bewoners van de stad Telde hebben heel erg veel eerbied en respect voor dit beeld, en vereren het met veel overgave. Op deze dag gaan de mensen met een roos langs de voeten van het beeld strijken, om zo beschermd te zijn voor ziekten en andere ellenden.

8 september – Het feest van Onze Lieve Vrouwe van de Pijnboom (La fiësta de la Nuestra Señora del Pino)
Dit is het belangrijkste religieuze feest en wordt heel groot gevierd in Teror. Dit feest is ontstaan in de 17e eeuw, toen het beeld van Virgen del Pino naar de hoofdstad werd gebracht, voor het opwekken van regen. De bedevaart naar de stad staat hier centraal. Midden in de nacht lopen wandelaars van de processie, over de weg naar Treror en komen midden in de nacht aan op het dorpsplein, waar er een groot feest is dat de hele nacht doorgaat.

Derde weekend van september – Het feest van Maria (La fiësta de las Mariá)
Dit is het belangrijkste feest van de gemeente Guía, en wordt al sinds 1811 in het derde weekend van september gevierd. De oud-bewoners beloofden elk jaar offers te brengen aan de Maagd Maria, als hun gebeden verhoord zouden worden. Nu gaan de processie leden van alle wijken uit Guía, en de mensen uit de omliggende buurten, met trommels naar de kerk en leggen daar allemaal takken neer voor het Mariabeeld. Dit feest eindigt met een grootse traditionele optocht.

21 september - Het feest van de beschermheilige van San Mateo (La fiësta de la patrona de San Mateo)
Het dorp wordt een paar dagen door de feestgangers overgenomen om feest te vieren. Er is een processie met offerande, maar er worden ook paardenrennen georganiseerd en er vindt een veemarkt plaats.

29 september – Het feest van de beschermheilige de aartsengel Michaël (La fiësta del Patrón San Miguel Arcángel)
Dit is een heel belangrijk feest van de stad Valsequillo. De strijd tussen goed en kwaad van deze aartsengel wordt getoond. Dit feest duurt drie dagen lang. Er is o.a. een straattheater, een processie en een veemarkt.

Eind september tot begin oktober - Het feest van Onze Lieve Vrouwe van de Rozenkrans (La fiësta Nuestra Señora del Rosario)
Dit feest wordt uitgebreid gevierd in de stad Agüimes, en er komen ontzettend veel bezoekers op af. Voorafgaande aan dit feest wordt er 9 dagen op een speciale manier gebeden (noveen). Daarna begint het liturgisch feest met veel muziek en dans. Uiteindelijk is er ook nog een optocht en een processie als afsluiting van dit feest. Dit feest is verklaard tot nationaal feest van toeristisch belang.

November

1 november - Allerheiligen (Todos los Santos)

December

8 december - Maria's onbevlekte ontvangenis (María Immaculada)
Dit is het kerkfeest van de gemeente Agaete, ter ere van Onze Lieve Vrouwe van de conceptie. Er zijn verschillende festiviteiten en 's avonds is er een dienst in de parochiekerk. Er is vaak een expositie te bezichtigen, en er wordt gezongen en gebeden.

13 december - Dag van St. Lucia of het Luciafeest (Dia de Santa Lucía)
Dit winterfeest bestaat uit Zweedse en Canarische tradities en wordt o.a. gevierd in Santa Lucia de Tirajana en Arucas. Op deze dag viert de gemeente de beschermheilige van de stad, Santa Lucia. Er is een processie en een kroning van "la Lucia".

25 december - Kerstmis (Navidad)
In de periode van Kerstmis kun je op het eiland genieten van allerlei soorten en vormen tradities waarbij de geboorte centraal staat. In bijvoorbeeld Playa de las Canteras zijn er zandsculpturen te bekijken die over geboorte gaan.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…

Een bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenEen bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenOp slechts enkele minuten van Boston, net voor de kust, ligt het Boston Harbour Islands National and State Park. Het is…
Onbekende landen: Palau en Sao Tomé en PrincipeOnbekende landen: Palau en Sao Tomé en PrincipeWeleens gehoord van Palau of van Sao Tomé en Principe? Veel mensen hebben nog nooit van deze landen gehoord. Toch zijn d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ellen26, Pixabay
  • http://grancanaria.com
  • http://www.informatiegrancanaria.nl/festivals-gran-canaria
  • http://www.vakantiearena.nl/gran-canaria/feestdagen-en-evenementen
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.