Backpacken - Welke papieren heb je nodig?

Backpacken - Welke papieren heb je nodig? Voordat je op reis gaat, zal je eerst alle papieren in orde moeten hebben. Meestal kan je niet zomaar een ticket boeken en vertrekken. Voor veel verre reizen zal je bijvoorbeeld een visum nodig hebben. En als je bepaalde medicijnen wil meenemen, zal je hiervoor een speciale verklaring moeten regelen. Kortom, welke papieren heb je allemaal nodig? Hoe kom je aan deze papieren en wat zijn hierbij handige tips?

Inhoudsopgave


Paspoort

Uiteraard heb je een paspoort of een identiteitskaart nodig. De identiteitskaart kan je gebruiken voor ongeveer alle landen in Europa. Een overzicht van deze landen kan je vinden op de website van de overheid: www.rijksoverheid.nl. Ga je naar een land waarbij de identiteitskaart niet geaccepteerd wordt, zorg dan dat je een paspoort hebt. Het paspoort moet geldig zijn tot en met de dag van terugkomst. In veel landen moet het paspoort echter nog minimaal een half jaar geldig zijn. Ga je lang op reis en weet je niet precies wanneer je terug zal komen, zorg er dan voor dat je paspoort lang genoeg geldig is. Het is niet handig om je paspoort in het buitenland te moeten verlengen. Bespaar je deze ellende en regel dit vooraf.

Visum

Voor veel verre landen is een visum nodig. Soms wordt het visum bij de douane van het betreffende land geregeld. Men zet een stempel in je paspoort of plakt er een sticker in. Je betaalt de kosten en klaar is Kees. In sommige gevallen zal je het visum echter vooraf moeten regelen. Hiervoor kan je in Nederland met je paspoort naar de ambassade van het betreffende land gaan. Het is ook mogelijk om het verkrijgen van een visum uit handen te geven aan een gespecialiseerd bureau, zoals De Visumcentrale. Op de website van De Visumcentrale (www.visumcentrale.nl) kan je eenvoudig checken of een visum nodig is. Als een visum nodig is, kan je online de benodigde formulieren invullen. Vervolgens moet je meestal een pasfoto en je paspoort opsturen. De Visumcentrale gaat vervolgens met alle verzamelde documenten naar de betreffende ambassade. Ze regelen het visum en sturen daarna je paspoort met visum weer naar je terug.

Tip:
Ben je van plan om het land van bestemming een keer te verlaten en tijdens de reis weer terug te keren? Vraag dan om een zogenaamd “Multiple-Entry Visum”. Met dit visum kan je het land in en uit reizen. Met een standaard “Single-Entry Visum” mag dit niet. Hiernaast kan je soms kiezen uit verschillende geldigheidsduren. Als je niet zeker weet of de kortste geldigheidsduur voldoende zal zijn, kies dan voor de zekerheid voor de langere geldigheidsduur.

Reisverzekering

Jouw Nederlandse ziektekostenverzekering biedt over het algemeen dekking over de hele wereld, maar deze dekking is helaas niet onbeperkt. Alleen dit al is een goede reden om een reisverzekering af te sluiten. Ga je “avontuurlijke sporten” doen tijdens vakantie, zoals bergbeklimmen of raften? Geef dit dan aan bij de aanvraag van de reisverzekering. Meestal kan je tegen een kleine premie-opslag dit soort sporten meeverzekeren. Ga je lang op reis? Bekijk dan voor hoeveel aaneengesloten dagen de reisverzekering dekking biedt. Bij veel reisverzekeringen is er sprake van een maximaal aantal dagen dat de verzekering geldt, bijvoorbeeld 180 dagen aaneengesloten. Duurt jouw reis langer? Zoek dan een passende reisverzekering waarbij de dekking lang genoeg is. Neem vervolgens een kopie van de polis mee op reis.

Reserveringen

Het kan vaak prettig zijn om weinig tot geen slaapplaatsen vooraf te reserveren. Op die manier kan je ter plekke reizen, zoals het uitkomt. Vind je het ergens leuk? Dan blijf je wat langer. Valt het een beetje tegen? Spring op de bus/trein en reis een stukje verder. Flexibiliteit kan heel fijn zijn, maar soms kom je er niet onderuit om bepaalde dingen vooraf vast te leggen. Als je ’s avonds laat aankomt op je bestemming is het niet fijn als je nog een slaapplaats moet zoeken. In dat geval is het verstandig om in ieder geval voor één nacht iets te reserveren. Neem een kopie van de reservering mee in je handbagage, zodat je aan de buschauffeur of taxichauffeur kan laten zien waar je naar toe wil.

Tip:
In veel landen wordt geen gebruik gemaakt van het Latijnse alfabet. Teksten in letters, zoals wij dat gewend zijn, worden dan niet door iedereen begrepen. Dit is het geval in de Arabische wereld en in veel Aziatische landen. In dat geval kan het handig zijn om een hotelreservering in het juiste schrift bij je te hebben of een reisboek waar de adressen in twee schriften vermeld staan. Op deze manier kan je de taxichauffeur snel duidelijk maken waar je naar toe wil.

Lijst met telefoonnummers

Maak voordat je op reis gaat een lijst met nuttige telefoonnummers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het noodnummer van de reisverzekeraar en ziektekostenverzekeraar. Ook kan het handig zijn om het telefoonnummer van je bank bij je te hebben, zodat je bankpasjes en creditcards snel kan blokkeren als ze gestolen zijn. Tenslotte kan het ook geen kwaad om telefoonnummers van familie en vrienden op papier te zetten. Veel van dit soort nummers zijn opgeslagen in mobieltjes, maar zijn niet meer in het hoofd opgeslagen. Bij verlies van je mobieltje, verlies je in feite ook de belangrijke nummers.

Verklaring voor medicijnen

Voor medicijnen die onder de Opiumwet heb je een verklaring nodig als je deze medicijnen wil meenemen naar het buitenland. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om:
  • sterke pijnstillers;
  • slaap- en kalmeringsmiddelen zoals valium of Seresta;
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta;
  • medicinale cannabis.

De apotheker kan je vertellen welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. De benodigde verklaring moet door je arts ondertekend worden. Voor het buitenland is een Engelstalige verklaring nodig. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl.
Voor medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen is geen bijzondere verklaring nodig. Toch kan het handig zijn om een medische omschrijving van deze medicijnen bij je te hebben. Bij je huisarts of apotheek kan je hiervoor een zogenaamd Medicijnpaspoort krijgen. In dit document staan de medicijnen vermeld die je gebruikt en een vermelding van eventuele overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen. Een Medicijnpaspoort is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn als je in het buitenland medicijnen nodig hebt.

Tip:
De regels voor medicijnen kunnen per land verschillen. Bij overtreding van de regels loop je het risico dat je een flinke straf krijgt. Dit is geen fijn begin van een reis. Bij twijfel kan je het beste informeren bij de ambassade van het land waar je naar toe gaat. Hiernaast is het wellicht een goede overweging om de zak met medicinale cannabis maar thuis te laten, indien mogelijk. In veel landen wordt het Nederlandse beleid op dit gebied namelijk niet begrepen en niet gewaardeerd.

Back-up van documenten

Heb je alle belangrijke papieren geregeld? Maak dan een kopie van alle papieren en bewaar deze kopieën los van alle originelen. Op deze manier heb je op reis in ieder geval één papieren back-up. Hiernaast is het verstandig om alle documenten (vooral paspoort en visum) in te scannen en naar jezelf te mailen. In de situatie dat je alles kwijt raakt, kan je dan in ieder geval de belangrijkste documenten weer snel boven water krijgen. Wel zo handig als je in het buitenland een nieuw paspoort moet regelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visum aanvragen voor RuslandVisum aanvragen voor RuslandEen visum aanvragen voor Rusland kost meer moeite in vergelijking met andere landen. Er moet meestal enkele keren naar D…
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Backpacken - Tips & TrucsBackpacken is een lowbudget manier van reizen. Met een rugzak liftend de wereld over is vooral populair onder jongeren e…

5 redenen om niet naar Tenerife op vakantie te gaanmijn kijk op5 redenen om niet naar Tenerife op vakantie te gaanGa je op vakantie naar Tenerife? Vermijd dan de populaire badplaatsen Playa de las Americas, Costa Adeje en Los Christia…
Files in DuitslandFiles in DuitslandVeel Nederlandse toeristen maken gebruik van het Duitse wegennetwerk om hun vakantiebestemming te bereiken in Duitsland…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/paspoort-en-identiteitskaart, bezocht op 25-06-2015
  • http://visumcentrale.nl, bezocht op 25-06-2015
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-ik-medicijnen-wil-meenemen-naar-het-buitenland.html, bezocht op 25-06-2015
Boei (59 artikelen)
Laatste update: 30-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.