Vulkaaneifel in de zomer, een waar paradijs

Vulkaaneifel in de zomer, een waar paradijs De Vulkaaneifel is een fantastische streek om een paar dagen, een week of zelfs een hele maand door te brengen. In de zomer kan je alle kanten uit. Er is voor elk wat wils. Zowel natuur-, sport- als cultuurliefhebber zal het hier naar zijn zin hebben. Je kan zowel gaan wandelen, gaan fietsen, gaan varen als gaan zwemmen. Je kan steden bezoeken, je kan gaan shoppen en je kan wijn gaan proeven. Je kan naar dierenparken gaan en je kan musea bezoeken. Kortom, in de zomer zal je je hier niet snel vervelen!


De Vulkaaneifel

Strikt genomen ligt de Vulkaaneifel in de Eifel, in de streek van de vulkanen, zoals de naam het zelf zegt. Grofweg begint deze streek even boven Mayen, aan de Laacher See en gaat tot onder Manderscheid, aan het Meerfelder Maar. Maar volgens andere bronnen is de Vulkaaneifel een veel groter gebied dat ook de Ardennen, de Taunus, het Sauerland en de Hunsruck omvat. De laatste vulkaanuitbarsting dateert van zo'n 10.000 jaar geleden en er wordt van uit gegaan dat er in de (verre) toekomst nieuwe vulkaanuitbarstingen zullen zijn. Het landschap van de Vulkaaneifel in de enge zin wordt gekenmerkt door maren en kegelvormige heuvels.

Vulkaaneifel: sportief

De Vulkaaneifel is een gebied dat tamelijk dunbevolkt is. Het was vroeger ook een arme regio, waar de mensen vooral van de landbouw en de industrie leefden. De natuur is er overweldigend. Je hebt er heuvels, weilanden, bossen, beekjes en rivieren.

Bron: Eigen foto infobord nabij Burg PyrmontBron: Eigen foto infobord nabij Burg Pyrmont
Wandelen
Het spreekt vanzelf dat je hier dus geweldig kan wandelen. Zo zijn er de Traumpfaden, wandelingen met een thema in de Eifel, aan de Moezel en aan de Rijn. Je hebt er de Eifelsteig en de Moselsteig. Wandelingen voor de meer geoefende wandelaars omdat ze moeten verspreid worden over verschillende dagen en omdat er geregeld Klettersteigen zijn. Een Klettersteig is een stuk waar je via ladders of touwen naar boven moet. Ze bevatten ook erg steile stukken en stukken die erg smal zijn en juist naast de afgrond liggen. Minder geschikt dus om met kleine kinderen te doen. Verder heb je er ook een Eifelcamino en een Moselcamino, stukjes wandelwegen die naar Compostela leiden, tenminste als je lang genoeg doorloopt! Zoals overal worden deze wandelwegen aangeduid met de typische schelp en met de gele strepen op de blauwe achtergrond. Maar met al de natuur in de buurt kan je ook gewoon gaan wandelen, om het even waar en je tocht zo lang of zo kort maken als je zelf wilt.

Zwemmen
Een karakteristiek landschap van de Vulkaaneifel zijn de maren, meren die ontstaan zijn in de kraters van de uitgebarste vulkanen. In het hele gebied zijn er een twintigtal. Sommige van deze maren zijn beschermd natuurgebied. Hier mag je alleen gaan wandelen en soms gaan vissen. Een zevental maren werden aangepast en hier kan je gaan zwemmen. Een unieke ervaring: zwemmen in een immens, natuurlijk meer omringd door bossen en groen. Nadeel is wel dat deze maren erg diep zijn, in het midden soms tot een zeventig meter. Je moet dus wel een beetje kunnen zwemmen.


Naast de maren zijn er ook de rivieren. Strikt genomen is het niet verboden om te zwemmen in de Moezel of in de Rijn. Maar het wordt wel ten stelligste afgeraden omdat er zowel op de Rijn als op de Moezel veel professionele en toeristische scheepvaart is. Bovendien kent de Rijn sterke stromingen en is de Moezel niet overal even diep. Jaarlijks zijn er een paar doden te betreuren in beide rivieren.

Zwem je niet graag in open lucht, dan kan je terecht in de zwembaden. In alle grote steden is er wel een zwembad. In de Vulkaaneifel heb je vaak een binnenzwembad met daarnaast een groot buitenzwembad, een Freibad. Dat is onder andere het geval in Cochem, Mayen, Treis-Karden en Bitburg. Het spreekt vanzelf dat wanneer het warm is, deze zwembaden bomvol zitten.

Voor wie niet wil gaan zwemmen maar wel afkoeling zoekt, zijn er nog altijd de vele beken. De Elz is zo'n mooie rivier waar je bijna overal je voeten kan in steken. Geregeld zijn er ook watervallen. In het waterbekken bij de waterval kan je ook altijd pootje baden. Zo kan je onder andere terecht in Roes aan de Pyrmonter Burcht, aan Burg Elz en aan de Rausch bij Maria Marthental.

Varen

Op de Moezel kan je rustig met een kano of een kajak gaan varen. er zijn verschillende verhuurkantoren, onder andere in Ernst en in Klotten. Op de Laacher See kan je ook gaan varen, met je eigen zeilboot of met een gehuurde boot. Wie zelf niet zo handig is, kan meegaan met een van de vele toeristenboten en op deze manier genieten van de mooie landschappen die voorbijkomen.

Fietsen

Natuurlijk kan je in deze prachtige natuur ook overal gaan fietsen. Wil je een stevige uitdaging, dan fiets je gewoon in het binnenland. Hier zijn heel wat bewegwijzerde fietsroutes. Meestal zijn dit lussen. Begin- en eindpunt zijn dus hetzelfde. Heb je het liever een beetje plat? Dan kan je best naast de Moezel gaan fietsen. Hier ligt een mooi fietspad dat zelfs tot in Frankrijk gaat. Wil je terug? Dan neem je een van de vele overzetboten en fiets je via de andere oever terug.

Vulkaaneifel: cultureel

Naast al deze natuur is er in de Vulkaaneifel ook plaats voor cultuur. In de vele musea kan je terecht op een regenachtige zomerdag of op dagen dat het buiten te warm is om iets te doen.

Geschiedkundige musea
De Vulkaaneifel is een streek die bewoond is geweest door Kelten en Romeinen. Overal in de streek zijn overblijfselen van deze twee volkeren. Zo zijn er overblijfselen van de Limes, de grenslijn van de Romeinen, kan je romeinse villa's gaan bekijken en zijn er resten van aquaducten. Ook tijdens de Middeleeuwen was het een belangrijke streek, getuige hiervan de vele burchten overal. Tijdens de Franse overheersing werden er vele burchten spijtig genoeg verwoest. Vele burchten zijn dus nog maar ruïnes, maar op de meeste mag je gratis op. Later werd de leisteenindustrie erg belangrijk voor de Vulkaaneifel en ook hiervan zijn vele resten. De rijke geschiedenis van de streek kan je gaan bekijken en bestuderen in de talrijke Heimatsmusea die je in de meeste steden vindt.

Geologische musea

Voor geologen is de Vulkaaneifel een waar paradijs. Het spreekt voor zich dat er heel wat musea zijn die de natuurkundige fenomenen van de streek behandelen. Zo is er het Vulkaanmuseum in Daun en het Maarmuseum in Manderscheid. Verder is er een geiser in Wallenborn en heel wat informatieve borden naast de maren zelf. In Idar-Oberstein is er een museum voor (edel)stenen.

Vulkaaneifel: wijnbouw

Als je de Vulkaaneifel neemt in de brede betekenis van het woord, dan zit de Moezel mee in het pakket. En wie Moezel zegt, zegt wijn. De wijnbouw in de Moezelstreek gaat terug naar de tijd van de Romeinen. Ook zij konden de lekkere wijn wel appreciëren. Getuige hiervan is het wijnschip dat werd nagebouwd en waarmee je tochten kan doen in Neumagen-Dhron. Deze wijnschepen dienden om ten tijde van de Romeinen de lekkere wijn via de rivier naar Rome te vervoeren. Aan de Moezel kan je nu ook in elk dorpje gaan genieten van een lekker wijntje of kan je zelfs een wijnproeverij doen. De wijnbouwers zijn maar wat fier op hun product en geven je graag wat meer uitleg. Sommige mensen komen naar deze streek speciaal om hun wijnvoorraad voor de winter in te slaan. Wie wat wil bijverdienen in de streek kan in de nazomer mee druiven gaan plukken. Hard labeur maar wel fun. Typisch voor de Moezelstreek zijn de karretjes waarmee je op en af de vaak erg steile heuvels rijdt.

Vulkaaneifel: dierenparken

Met al de natuur in de streek, zijn er ook heel wat dieren. Wild als reeën, herten en everzwijnen maar ook vossen en tal van roofvogels. In de Vulkaaneifel kan je dan ook naar heel wat dierenparken. Zo is er het dierenpark van Klotten, dat werd gecombineerd met een attractiepark. Er is ook het dierenpark van Daun, dat kleiner is en zich uitsluitend op dieren concentreert. En er is het dierenpark van Gondorf dat ook een mix is van dieren en attracties.

Vulkaaneifel: natuurkundig

Qua fauna en flora kan je zeker ook je hartje ophalen in de Vulkaaneifel, zeker als je geduldig bent en nauwkeurig kan observeren. Door de lucht zal je talrijke roofvogels zien zweven en je kan genieten van hun hoog gefluit. Amateurs en vogelaars kunnen proberen te achterhalen om welke vogel het precies gaat. Niet altijd evident! In de bossen zal met wat geluk een schichtige ree je pad kruisen, soms zelfs met een kalfje. In de rivieren kan je heel wat vissen zien zwemmen, maar ook rivierkreeftjes. Op de oevers zie je met wat geluk ijsvogels. Je kan genieten van de gele korenvelden, de rode klaprozen en de blauwe korenbloemen. Rozenbottels en vlierbessen staan op het einde van de zomer in volle bloei. Maren vormen prachtige taferelen in de zomer wanneer de zon er op schijnt of bij zonsondergang. Mooi is ook wanneer het in de zomer heel warm is geweest, het daarna regent en het daarna terug warm wordt. Uit alle valleien zie je dan een soort mist opstijgen.

Vulkaaneifel: steden en shoppen

Genoeg van de natuur en zin in iets anders? Dan kan je overal in de Vulkaaneifel naar interessante steden en dorpen. Je kan er genieten van culturele activiteiten, gebouwen en musea bezoeken, je kan er rustig rondkuieren en je kan er shoppen.

Vulkaaneifel fotografisch

De Vulkaaneifel is een waar paradijs voor fotografen in de zomer. De natuur is er overweldigend mooi. Je hebt het zeldzame natuurfenomeen van de maren en de vulkanen. Met wat geluk en de juiste apparatuur kan je mooie kiekjes maken van roofvogels en wilde dieren, maar ook van bloemen en planten. Je kan foto's maken van de glooiende heuvels waar de landbouwers op bezig zijn. Je hebt prachtige zonsondergangen en -opkomsten. De rivieren bieden ook telkens andere plaatjes. Het is niet voor niets dat de Engelse schilder William Turner tot driemaal toe naar deze streek kwam om er prachtige schilderijen van te maken.

Vulkaaneifel in de zomer?

Je ziet het, de Vulkaaneifel is best een aangename plaats om te vertoeven in de zomer. Het is er misschien wel twee à drie graden frisser dan in België of in Nederland, maar de warmte is er anders. In de zomer zijn er zo veel buitenactiviteiten in de Vulkaaneifel dat het zonde zou zijn om binnen te blijven. Dus trek er op uit en geniet van de prachtige natuur!
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenVulkaaneifel in de lente: een explosie van kleurenDat je voor een explosie van kleuren niet onmiddellijk naar de Provence of naar een tropisch eiland moet, bewijst een ve…
Vulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieVulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieWil je er tijdens de herfstvakantie even tussenuit maar wil je niet te ver rijden? Dan is de Vulkaaneifel een perfecte b…
Vulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteVulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteWie Vulkaaneifel zegt, denkt aan vulkanen. En wie vulkanen zegt, denkt aan heuvels. En heuvels zijn niet erg geschikt vo…

Populair in Florida: strand van Miami beach en Daytona beachEén van de grootste trekpleisters van Florida zijn de vele en mooie stranden. De kustlijn van Florida bestaat uit ongeve…
Victoria: bezienswaardigheden, algemene informatieVictoria: bezienswaardigheden, algemene informatieVictoria is de hoofdstad van Britisch Columbia gelegen aan de zuidpunt van Vancouver Island. De stad is goed te bereiken…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen foto infobord nabij Burg Pyrmont
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.