Vulkaaneifel in de lente: een explosie van kleuren

Vulkaaneifel in de lente: een explosie van kleuren Dat je voor een explosie van kleuren niet onmiddellijk naar de Provence of naar een tropisch eiland moet, bewijst een verblijf in de Duitse Vulkaaneifel. In de lente kan je er genieten van een spectaculair lappendeken met gele vierkanten van koolzaad en groene vierkanten van pas beplante weiden, van de witte en roze bloesems van de vele (fruit)bomen en van de veelkleurige lentebloemen. Goed voor een paar mooie wandelingen in de prachtige natuur!


Vulkaaneifel

De Vulkaaneifel ligt in Duitsland, meer bepaald tussen Koblenz en Trier, aan de linkerkant van de Moezel en onder de Rijn. De Vulkaaneifel maakt deel uit van het grotere Eifelgebied dat zich ook over het zuidelijke deel van België uitstrekt. Vanuit Antwerpen is het ongeveer 300 kilometer, vanuit Nederlands Limburg slechts 200 kilometer. Ideaal dus voor een weekend of een midweek.


Lappendeken en explosie van kleuren

Lappendeken

Wanneer je door de Vulkaaneifel rijdt, zie je overal lapjes. Groene en gele. De gele vierkanten zijn de stukken waar koolzaad op staat. Koolzaad wordt voornamelijk gebruikt om biobrandstof van te maken. Van de overgebleven vezels wordt daarna veevoeder gemaakt. Koolzaad is een wisselteelt. Om de drie à vier jaar wordt het koolzaad op een ander lapje grond geplant. Op de groene lapjes vind je maïs of graan. Door die wisselteelt krijg je het geel-groene lappendeken dat veel toeristen aantrekt eind april, begin mei.


Explosie van kleuren

Overal zie je bomen met roze en witte bloesems. Wilde kersen, appels, peren, kardinaalsmutsen,... Ook de lentebloemen groeien weelderig en vaak ook in het wild. Paasbloemen, krokussen, sneeuwklokjes, wilde lelies, wilde viooltjes, madeliefjes en paardenbloemen. Wanneer je goed kijkt, zie je ze overal staan tussen het verdorde gras en aan de rand van de vele beken en meren. Ze geven kleur aan het op vele plaatsen nog kale landschap.

Wandelen in de natuur

Wil je volop genieten van al die lentepracht, dan kan je er best te voet op uit trekken.

Dortebachtal

In het Dortebachtal, tussen Klotten en Treis-Karden, staat alles volop in bloei. Vlinders komen genieten van de eerste zonnestralen en ook de slangen genieten op de rotsen naast en in het water. Ook de hagedissen laten zich geregeld zien. De waterval is in dit seizoen op haar mooiste. Niet bevroren zoals in de winter, en niet mager door het gebrek aan water zoals in de zomer. Vogelliefhebbers kunnen genieten van het gekwetter van de vele vogels en het vele gefladder van en naar hun jong.

Traumpfaden
De lente is een uitstekende periode om de Traumpfaden af te leggen. Keuze genoeg, zowel qua ligging (je kan kiezen tussen Moezel, Rijn of binnenland) als qua lengte (tussen de tien en de 25 kilometer), als qua moeilijkheidsgraad (tamelijk plat, heuvelachtig, met serieuze klimmen en zelfs met ladders en trapjes). Het is nu het ideale seizoen, tenminste als het niet regent of te nat is. In de zomer is het vaak veel te warm, maar nu is de temperatuur ideaal om te genieten van deze lange wandelingen en al het jonge groen. Aangezien de Traumpfaden hoofdzakelijk door de natuur lopen, kan je met volle teugen genieten van alle lentekleuren en -geluiden.

Gemarkeerde wandelingen

Ver hoef je meestal niet te rijden want overal in de Vulkaaneifel vind je gemarkeerde wandelingen. Met of zonder thema. Zo heb je wandelingen die langs burchten lopen (onder andere in Monreal, Cochem of Beilstein), bijenwandelingen (onder andere in Ulmen), wandelingen in parken (onder andere in Bad Bertrich), wandelingen door het geologisch landschap (onder andere in Mayen) en ga zo maar door.

Geocachen

Wie zijn kinderen mee wil krijgen, kan gaan voor het geocachen. Met een speciale GPS maar nu ook al met een gewone smartphone zoek je "caches" op aan de hand van tips of coördinaten. Caches zijn kleine "schatkisten" waar kleinigheden als sleutelhangers, snoep of poppetjes inzitten. Kinderen en tieners vinden het leuk om de caches op te sporen en merken zo niet dat ze een flinke afstand afleggen. Bijkomend voordeel is dat de mensen die de caches leggen en de wandelingen uitstippelen vaak van de streek zijn. Zij loodsen je dus naar plekken waar anderen niet komen en die niet in de "boekjes" staan.

Fietsen in de Vulkaaneifel

Een andere manier om de Vulkaaneifel te verkennen, is met de fiets of de mountainbike. In het binnenland zal je toch wel wat getraind moeten zijn, want er zitten hier en daar stevige kuitenbijters tussen. Naast de Moezel is het parcours vlakker en kan je het rustig aan doen. Voor de mountainbikers is er het speciaal uitgestippelde parcours dat onder andere door Bad Bertrich komt.

Musea

In de lente is het vaak nog frisjes en durft het al wel eens te regenen. Geen nood! In de streek is genoeg te doen. Zo zijn er tal van musea over de Romeinen en de Kelten. Aangezien de Vulkaaneifel een speciale geologie en geografie heeft, zijn er heel wat musea (onder andere in Daun en Manderscheid) over het ontstaan en de verklaring van bepaalde geologische fenomenen. Geysers en maren bijvoorbeeld. Verder zijn er ook heel wat kastelen en burchten te bezichtigen. Denk aan Burg Eltz, aan de Rijksburcht van Cochem en aan de burcht in Beilstein. De streek heeft ook talrijke Heimatmusea, met voorwerpen en weetjes uit ver vervlogen tijden.

Zwembaden

Ben je sportief en wil je wat beweging? Om buiten te gaan zwemmen in de maren is het nog wat te koud, maar in de Vulkaaneifel zijn er ook heel wat binnenzwembaden. Zo zijn er onder andere het zwembad in Cochem, het zwembad in Mayen, het zwembad in Daun en het zwembad in Bitburg. Voor termen kan je ondere andere terecht in Bad Bertrich.

Duitse Pasen

Ostern, Pasen in het Duits, wordt fel gevierd. Alles wordt versierd, zowel binnen als buiten. Paastakken, paashazen, versierde kruiwagens, eitjes in de bomen, overal worden paasversieringen aangebracht. Ook om te eten wordt er heel wat speciaals gemaakt. Paaslammetjes uit cake, paashazenbroodjes met en zonder ei in, chocolade figuren... Ben je dus in de buurt met Pasen, laat je dan maar eens goed gaan!

© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnWie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn…
Vulkaaneifel in de zomer, een waar paradijsVulkaaneifel in de zomer, een waar paradijsDe Vulkaaneifel is een fantastische streek om een paar dagen, een week of zelfs een hele maand door te brengen. In de zo…
Vulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteVulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteWie Vulkaaneifel zegt, denkt aan vulkanen. En wie vulkanen zegt, denkt aan heuvels. En heuvels zijn niet erg geschikt vo…
Vulkaaneifel: Totenmaar gaat aan authenticiteit inboetenVulkaaneifel: Totenmaar gaat aan authenticiteit inboetenDe maren zijn een bijzonder geologisch fenomeen in de Duitse Vulkaaneifel. De kraters van uitgebarsten vulkanen vulden z…

Een reis door MaleisiëEen reis door MaleisiëMaleisië is een land in Zuidoost-Azië dat veel te bieden heeft voor elke type reiziger. Er is mooie architectuur, natuur…
Werken op een Amerikaans summercampWerken op een Amerikaans summercampIn Amerika is het heel normaal dat kinderen de hele zomer op een "Summercamp" doorbrengen. Je ziet het wel eens voorbijk…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolzaad
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 20-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.