Reizen: vakantie op Flores in Indonesië

Reizen: vakantie op Flores in Indonesië Flores is de ideale plek voor wie op vakantie wil naar Indonesië, maar niet houdt van de drukte van Java of het massale toerisme van Bali. Flores is een langgerekt eiland ten oosten van Lombok en er komen relatief weinig toeristen. Het toerisme centreert zich vooral rondom de meest westelijke stad Labuhanbajo. Vandaar uit is het mogelijk om het eiland Komodo met de beroemde Komodovaranen te bezoeken. Andere attracties zijn de vulkaan Kelimututu en de grot waar de Floresmens ooit is opgegraven. Wie op vakantie wil naar de voormalige Nederlandse kolonie, gaat vaak naar Java of Bali, terwijl Indonesië groot genoeg is en er veel andere aantrekkelijke opties zijn. Voor wie er van houdt buiten de gebaande wegen te treden is Flores een uitstekende optie. Flores is een langgerekte eiland dat ten oosten van Bali en Lombok ligt. In de lengte is het eiland ongeveer 350 kilometer lang. Het eiland was ooit in handen van de Portugezen. Daardoor heeft een groot deel van de bevolking een Rooms-katholieke achtergrond. De bevolking is vriendelijk en voor vrouwen is het aantrekkelijker om rond te reizen dan op een eiland met een moslimbevolking. Flores betekent in het Portugees bloem.

Labuhanbajo

De meest toeristische plaats is Labuhanbajo. Deze stad ligt aan de westkust van het eiland. Sinds een aantal jaren worden daar steeds meer hotels gebouwd. Labuhanbajo is vooral populair onder toeristen omdat vandaar uit Komodo kan worden bezocht. Op dit eiland lopen de beroemde Komodovaranen, ook wel bekend als de laatste grote dinosaurussen. Deze werden in 1910 ontdekt door Nederlandse biologen. Op Flores zelf wonen ook verschillende Komodovaranen, maar deze leven in reservaten en zullen zich niet snel tonen aan een toerist. De boten die Komodo aandoen varen vaak door naar Lombok of Bali. Het is ook mogelijk om vanuit Labuhanbajo te gaan duiken bij verschillende zeer mooie koraalriffen.

Kelimututu

Een van de bekendste attracties op Flores is de Kelimutu. Dit is een vulkaan met drie gekleurde kratermeren. De vulkaan ligt in het oostelijke district Ende. De meren veranderen regelmatig van kleur. De laatste kleurverandering had plaats in 2003. Sindsdien zijn de meren turqoois, groen en rood. De laatste keer dat de vulkaan uit barstte was in 1968. Wie de vulkaanmeren wil zien moet rekenen op een wandeling van ongeveer drie kwartier. Vervolgens is het mogelijk om vanuit een uitkijkpunt de meren van boven te bezichtigen. Soms is het uitkijkpunt gesloten wanneer er bijvoorbeeld een kleine beving heeft plaats gevonden.

Maumere

Flores is zowel per boot als per vliegtuig goed bereikbaar vanuit Timor en Bali. Het grootste vliegveld is Luchthaven Waioti. Dit vliegveld ligt aan de oostkust van Flores, vlakbij de grootste stad Maumere. Het is zowel mogelijk om vanaf Timor als vanaf Bali (Denpassar) naar Flores te vliegen. Op het eiland zelf is het mogelijk met kleine busjes mee te rijden waar de plaatselijke bevolking ook gebruik van maakt of om een auto met privéchauffeur te huren. Een andere optie is om per scooter over het eiland te reizen.

Ruteng

Een andere opvallende attractie is de Floresmens. Deze neanderthaler werd in 2003 opgegraven in een grot bij de plaats Ruteng in de buurt. Waarschijnlijk was de Floresmens - ook wel aangeduid als de Hobbit - onderdeel van een uitgestorven menssoort die nog leefde ten tijde van de moderne mensheid. De Floresmens is maar een meter groot. Andere wetenschappers denken dat het ging om een moderne mens, die leed onder een ernstige ziekte of afwijking. Zo is er bijvoorbeeld gesuggereerd dat hij het syndroom van Down had. Toeristen kunnen de grot zelf bezichtigen. Vlakbij staat een klein museum waar meer informatie gegeven wordt. Helaas is het grootste deel van deze informatie in het Indonesisch, maar het geeft in ieder geval een beeld.

Riung

Riung ligt aan de noordkust en is vooral geschikt voor toeristen die zonder te veel luxe heerlijk willen relaxen. Het is mogelijk vanaf Riung een boottrip te ondernemen naar een van de prachtige eilanden. Ook is het mogelijk om te duiken rond Riung. Het grootste probleem is echter dat veel van het prachtige koraalrif is verdwenen doordat lokale vissers explosieven gebruikten om zo veel mogelijk vis te vangen. Dit probleem speelt om meer plaatsen in Flores en heel Indonesië. Intussen is het verboden om daar gebruik van te maken, maar het koraalrif heeft de tijd nodig om weer te herstellen. Dat gaat zeer langzaam.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homo floresiensis: de FloresmensIn 2003 werd er in Indonesië een uitgestorven mensensoort ontdekt: de Floresmens. Door de dwerggroei worden ze ook wel ‘…
Toerisme in IndonesiëToerisme in IndonesiëIndonesië is een schitterend land, dat je als toerist zeker een keer gezien moet hebben. Het land heeft ontzettend veel…
Komodovaraan: de draak van IndonesiëKomodovaraan: de draak van IndonesiëAlles wat je over de in Indonesië levende Komodovaraan kunt vertellen is indrukwekkend. Zijn oorsprong, zijn lengte, zij…
Komodo National Park, Varanen in IndonesieKomodo National Park, Varanen in IndonesieKomodo Eiland in Indonesië is de thuisbasis van de Komodovaraan. Het is één van de drie eilanden die samen het Komodo Na…
Vakantie, goedkoop als nooit tevorenVakantie, goedkoop als nooit tevorenBegin 2015 stond Griekenland in het middelpunt van de publieke belangstelling. Veel Nederlanders waren bang dat de Griek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Flores
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Floresmens
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flores
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Komodo
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.