Reistips: Mooie bestemmingen in Ierland

Bent u ook iemand die tijdens zijn vakantie niet twee weken lang stil kan liggen op het strand? Trekt u er ook liever op uit om wat te zien van de wereld? Hier volgen een aantal tips voor mooie bestemmingen in Ierland.

Ring of Kerry

Als u niet zo houdt van gebieden die overstromen van toerisme raad ik u aan om u vakantie in Ierland niet rond de Ring of Kerry te plaatsen. Dit is weldegelijk een mooi gebied, maar ook de grootste toeristische trekpleister. Als u wel in deze omgeving verblijft zijn uitstapjes naar de stad Cork en de Blarney Stone zeker aan te raden. Ook is het schiereiland Dingle een leuke en rustigere afwisseling van de Ring of Kerry.

De Ring of Kerry is een rondrit over het schiereiland Iveragh. Als u deze rondrit tegen de klok in zou rijden, zouden de volgende punten op u lijst van bezienswaardigheden kunnen staan. Zo staat in Caherciveen een enorme kathedraal die is vernoemd naar een politiek leider Daniel O’Connel, namelijk d Daniel O’Connel Memorial Church. In de buurt van het stadje staat ook nog de ruïne van het huis van Daniel O’Connel.

Bij het plaatsje Caherdaniel ligt een mooie kuststrook waar je langs kan wandelen, vooral als het eb is, is het strand enorm groot. Dit strand heet Derrynane Bay. Wanneer je tegen de klok in blijft rijden kom je langs de Gap op Dunloe, dit is een kloof met allemaal kleine riviertjes. Het is zeker de moeite waard om de auto even te stoppen en rond te kijken. Om de kloof van dichterbij te bekijken, moet u echter over gaan op ander vervoer, want de wegen zijn zo smal dat het met de auto niet te doen is. Wanneer u nog verder rijdt komt u bij een mooi uitzichtpunt uit over de valleien. Dit uitzichtpunt heet Ladies View, vernoemd naar de hofdames van koningin Victoria die daar regelmatig van het uitzicht genoten. Ook het strand bij Glenbeigh is een aanrader, ook hier is het strand bomvol met toeristen, maar de bezienswaardigheid hier is eigelijk niet het strand, maar de merkwaardig bergwand die erachter ligt, met een grote uitgeslepen kier in het midden.

Cork en Blarney

Zoals gezegd kunt u ook een uitstapje maken naar de stad Cork, waar het parkeren overigens vrij lastig is, maar een stadswandeling zeker de moeite waard. En ook het plaatsje Blarney is zeer interessant. Hier staat namelijk Blarney Castle, hierin bevindt zich de Blarney Stone, wanneer je deze steen kust zou je de gave van welsprekendheid krijgen, je moet dan echter wel op het hoogste punt van het kasteel ondersteboven gaan hangen om de steen te kunnen kussen. Je kan er ook voor kiezen om het kasteel alleen te beklimmen en van het uitzicht te genieten zonder de steen te hoeven kussen. Rondom het kasteel bevindt zich ook nog een mooi park, met enorme bomen, rotsen en planten.

Killarney National Park

Aan het begin of aan het eind van de Ring of Kerry ligt het Killarney National Park. Voor een bezoek aan dit park kunt u wel een dagje uittrekken. In dit park staat Muckross House, dit huis was gebouwd voor kolonel Henry Arthur Herbert. Het leuke aan dit huis is dat je alle kamers mag bezoeken zonder dat er constant een suppoost op je let of je wel overal afblijft. Rondom Muckross House liggen de Muckross Gardens, een grote afwisseling aan verschillende soorten groen, en weer enorm grote bomen. In het National Park was ook ruimte voor de Traditional Irish Farms. Dit doet denken aan een soort Argeon waar je rond kan kijken in de boerderijen van vroeger, met mensen die ook spelen alsof het daadwerkelijk vroeger is. Als u na het bezoek van het Killarney National Park nog tijd over hebt, kunt u ook nog de Torc Falls bezoeken, deze liggen een eindje verder aan dezelfde weg. Er lopen verschillende paden omhoog langs de watervallen, deze gaan helemaal tot boven de watervallen en aan de andere kant weer omlaag. Een stukje voorbij het Killarney National Park staat nog Muckross Abbey, dit is een ruïne van de abdij met een begraafplaats eromheen, deze ruïne mag je helemaal bezoeken, zelfs de overgebleven bovenruimtes.

Connemara

Maar zoals ik al zei, voor de mensen die niet van de drukke toeristische plaatsen houden kan je beter naar een andere streek in Ierland gaan. Het meest geschikte gebied hiervoor is Connemara. In dit gebied is de natuur nog onaangetast en zijn de wegen nog hobbelig en smal. Een mooi uitgangspunt voor uw rondritten is het plaatsje Clifden, dit wordt soms ook wel de hoofdstad van Connemara genoemd. Vanuit Clifden loopt er een leuk wandelpaadje langs het water de heuvels in. Door middel van speciale voetstapjes kan je van het ene weiland in het andere weiland komen en zo kom je vanzelf bij Clifden Castle, dit kasteeltje is niet beheerd en je kan er gewoon vrij in rondkijken, het wandelpad voert je dan vanzelf weer verder door de weilanden.

Een mooie tocht is die naar Kylemore Abbey, de wegen leiden u door mooie berglandschappen, u moet wel opletten voor de schapen die hier overal gewoon loslopen en dus ook wel eens op de weg kunnen staan. Bij Kylemore Abbey kunt u de abdij bezichtigen en een gerestaureerde gotische kerk en een mausoleum. Vervolgens kunt u met een busje mee naar de Victorian Walled Garden.

The Burren

Als u een wat verder uitstapje wilt maken kunt u een tocht maken naar de The Burren via Galway. The Burren is een kale streek met veel rostplateaus met daartussen allemaal soorten plantjes. Als u dan toch in The Burren bent moet u gelijk even doorrijden naar de Cliffs of Moher, deze kliffen zijn 120 meter hoog boven de Atlantische oceaan en geven een zeer mooi en indrukwekkend uitzicht. Op The Burren kunt u ook verschillend Ierse hunebedden bezoeken, deze heten Dolmen.

St. Patrick

Vanuit Clifden kunt u ook een uitstapje maken richting Westport, op deze tocht komt u langs Croagh Patrick dit is de hoogste berg in de omgeving, hij steekt zo tussen alle bergen uit. St. Patrick zou lang geleden op deze berg hebben zitten vasten. Ook heeft hij alle reptielen van het eiland verjaagd. In augustus vindt nog elk jaar een bedevaartstocht plaats waarbij de mensen op blote voeten de berg beklimmen.

Dit waren twee regio’s van Ierland die zeker het bezoeken waard zijn. Zeker Connemara raadt ik aan bij de natuurliefhebber omdat dit gebied nog zo onverstoord is door het toerisme, hier kan je echt van het land genieten zoals het bedoeld is.
© 2008 - 2024 Lisa2008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondreis IerlandRondreis IerlandIerland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. In Ierland ben je nergens verder dan zo’n 150 km van de zee verwi…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Ierland: Munster en UlsterMunster en Ulster zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het noorden en het zuiden.
De mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherDe mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherIerland is een land met een overweldigende natuur. Ruige bergen en heldere rivieren, schitterende meren en dalen vol wil…

Bayeux in Normandië; vakantie in FrankrijkBayeux in Normandië, wellicht het meest bekend door het wandtapijt van koningin Mathilde (Tapisserie de la Reine Mathild…
Markten op Gran CanariaMarkten op Gran CanariaOp Gran Canaria heb je talloze weekmarkten, zowel in de hoofdstad Las Palmas, als in de pittoreske dorpen in het binnenl…
Lisa2008 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.