Markten op Gran Canaria

Markten op Gran Canaria Op Gran Canaria heb je talloze weekmarkten, zowel in de hoofdstad Las Palmas, als in de pittoreske dorpen in het binnenland. In dit artikel een selectie van de belangrijkste weekmarkten per dorp of stad.

Markten op Gran Canaria


Las Palmas de Gran Canaria: El Rastro (grote markt in de openlucht)

De hoofdstad van Gran Canaria , Las Palmas kent alleen maar 1 grote markt in de openlucht en dat is de zogenaamde "el rastro". Rastro betekent letterlijk vlooienmarkt, deze naam is een beetje misleidend, er zijn enkele kraampjes met tweedehands spul zoals curiosa en kleding, maar overwegend vind je er kraampjes met nieuwe spullen. Ook veel namaak van merken als Lacoste; Nike, Tous etc.

Naast stalletjes met kleding, ondergoed en schoenen vind je er ook enkele kramen met Canarische specialiteiten zoals verschillende soorten brood, kaas, worst, gebak en koekjes. Bovendien bevindt zich op deze markt al meer dan 25 jaar een kraampje van een Duitse bakker met Duits gebak en brood. Enorm populair onder de Canarische bevolking, aan het eind van de ochtend is vrijwel alles uitverkocht. Groenten en fruit zul je er echter niet vinden omdat er in Las Palmas zelf, verspreid over de stad, overdekte markten te vinden zijn met uitsluitend voedingsmiddelen, die elke dag geopend zijn.

Het leuke van deze markt is dat je er vrij veel stocks voor spotprijsjes worden verkocht. Het is een levendige, gezellige markt, waar je een goed beeld kunt vormen van de doorsnee Canarische bevolking.

Tips: achteraan de markt is er een gezellig terrasje waar je wat kunt drinken en canarische tapas kunt bestellen.
Op de markt moet je echt opletten voor zakkenrollers! Helaas komt het regelmatig voor dat er gerold wordt, ondankt de aanwezigheid veiligheidsbeambten. Dus geen waardevolle papieren meenemen en goed op je handtas letten.

  • Waar: aan het uitgestrekte plein, links van het parque Santa Catalina
  • Wanneer: elke zondag van 9.00 tot 14.00

Las Palmas de Gran Canaria: overdekte, vaste markten.

De hoofdstad Las Palmas kent 3 grote, overdekte markten die elke dag – behalve zondag – van 9.00 tot 14.00 geopend zijn. Je vindt er verse groenten en fruit, vlees en vis, brood en gebak.

Mercado de las Palmas.

Het is de oudste van de drie markten die de stad rijk is. Het is gelegen aan de rand van de oude wijk Vegueta, in de richting van de snelweg. Het is gezellige, drukbezochte markt en de kwaliteit is vrij goed. Aan de buitenkant van deze markt vind je leuke cafeetjes waar je overheerlijke churros kunt eten. En ook rondom de markt zijn er vele eetgelegenheden te vinden, sommigen met een authentieke, Canarische keuken.

Mercado central

Deze markt is de grootste met een groot aanbod aan fruit en groente. Het ligt in de stadswijk Alcaravaneras, dichtbij Avenida de Mesa y Lopez. In de buurt van deze markt vind je een paar leuke Koreaanse en chinese toko´s.

Mercado del Puerto

Deze markt ligt aan de rand van het havenkwartier en vlakbij het strand Las Canteras. Het is een kleine markt en de kwaliteit is iets minder dan eerder genoemde markten.

Tip: Op elke markt vind je een kraam met verse en gedroogde kruiden, zowel geneeskrachtig als voor de keuken. De meeste van deze kruiden zoals venkel en salvia vind je gewoon in het wild, in de prachtig natuur in de binnenlanden van Gran Canaria. Steevast staat achter zo´n kruidenkraam een ware expert met een ongelooflijke grote kennis van kruiden en planten, die voor elke kwaal wel een kruid heeft. (op Gran Canaria zijn dergelijke kruidenexperts een hele oude traditie)

Las Palmas: canarische kunstnijverheid markt (Artesania)

Elk jaar van oktober tot eind juni vindt er in Las Palmas, in het oude Vegueta een´artesania´ plaats . Artesania is het Spaanse woord voor ´handgemaakt´ en je vindt op deze markt dan ook typische canarische ambachten zoals aardewerk, vlechtwerk (gevlochten manden ed.), houtsnijwerk. Maar ook typische Canarische streekproducten zoals geitenkaas, wijn uit de streek en Canarisch gebak.

Het is een erg gezellig markt op de zondagochtend en om 12.00 is er voor de kinderen poppentheater en op het plein wordt er om de zelfde tijd een concert gehouden met Canarische traditionele muziek, vaak in combinatie met folkloristische dans. Bovendien is er ook een klein barretje waar je een koud biertje en wat tapas kunt bestellen. Een echte aanrader om de Canarische sfeer te proeven!

  • Waar: Plaza del Pilar nuevo, Vegueta (plein grenst aan Casa Colon, het huis van Colombus.))
  • Wanneer: van eind oktober tot en met eind juni, elke zondag van 10.00 tot 14.00

San Mateo: twee overdekte markten.

Vega de San Mateo is bekend om zijn zondagsmarkt en is een zeer populair uitje onder de Canarios, maar ook de vele toeristen hebben hun weg gevonden naar de weekmarkt van Vega San Mateo. De zondagsmarkt begint ongeveer om 9.00 en eindigt rond 13.30.

De markt wordt in twee overdekte markthallen gehouden. In de ene hal kun je groente, fruit en typisch Canarische streekproducten kopen zoals handgemaakt gebak, honing en koekjes uit Moya. In de andere hal kun je kleding, sieraden, tassen en dergelijke kopen. Voor de markt wordt er muziek gemaakt en er is een gezellig restaurant met terras waar je lekker kunt eten.

Vergeet vooral niet naar de ‘’verbena’’ op het dorpsplein te gaan. De verbena is een soort Canarisch dorpsfeest, waar muziek wordt gemaakt en gedanst. Een bandje speelt meeslepende tango’s en salsa en alle dorpsbewoners stromen uit om een dansje te wagen op het plein. Het is een erg leuke spot om de typische Canarische sfeer te proeven. Bovendien is er een bar buiten waar je rum kunt drinken en gegrilde pinchos – gegrild geitenvlees met paprika en ui aan een spies - kunt eten. De verbena begint ongeveer om 1 uur ‘s middags en eindigt rond een uur of drie.

  • Waar: in het centrum van het dorp
  • Wanneer: elke zondag van 9.00 tot 13.30

Teror: grote markt in de openlucht

De zondagse markt op en rond het kerkplein van Teror is eveneens een populair uitje voor zowel de canarios als de toeristen. Je kunt er typisch Canarische producten zoals Chorizo de Teror (een soort rode paprikaworst), koekjes van Teror, geitenkazen etc. krijgen, maar ook kleding, planten en kanariepietjes.

Het is gelegen aan het schitterende kerkplein van Nuestra Señora del Pino en het wordt omzoomd door authentieke Canarische huizen, die meer dan 100 jaar oud zijn, met prachtige houten balkons in Canarische stijl. Aan dit plein kun je ook een paar cafeetjes vinden, waar je heerlijk Canarisch kunt eten.

  • Waar: op en rond het plein van Nuestra señora del pino
  • Wanneer: elke zondag van 9.00 tot 14.00

Puerto de Mogan: markt in de openlucht

In het schilderachtige havenstadje Puerto de Mogan is er elke vrijdagochtend een levendige markt, waar je van alles kunt krijgen. Naast typische, Canarische streekproducten, vind je er ook souvenirs en een aantal kraampjes met kunst van lokale kunstenaars.
Het leuke is dat er vanaf Puerto Rico dagelijks veerboten varen naar de Puerto de Mogan.

  • Waar: vanaf de rotonde langs de hoofdweg tot aan het eind van de havenkade
  • Wanneer: elke vrijdag vanaf 9.00 tot 13.00

Arguineguin: markt in de openlucht

In deze authentieke havenplaats vind je de grootste markt van Gran Canaria, het is een kleurrijke markt en een aanrader zijn de vele visrestaurantjes in het centrum en in de wijk Anfi del Mar.

  • Waar: in het centrum, nabij de wijk Anfi del Mar, op La Plaza Negra
  • Wanneer: elke dinsdag van 9.00 tot 14.00
(Op donderdag is er van 9.00 tot 14.00 ook een markt, maar dan wordt er alleen groente en fruit aangeboden.)
© 2008 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…

Reistips: Mooie bestemmingen in IerlandBent u ook iemand die tijdens zijn vakantie niet twee weken lang stil kan liggen op het strand? Trekt u er ook liever op…
Informatie over de Canarische EilandenDe Canarische Eilanden bestaat uit zeven eilanden, ook wel de Canarische Archipel genoemd. In dit artikel vindt u divers…
Bronnen en referenties
Miki (26 artikelen)
Laatste update: 16-02-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.