Nepal: benutting en inrichting van het woongebied

Nepal: benutting en inrichting van het woongebied De exploitatie van de landbouwproducten kan de bevolkingsgroei niet bijhouden. Ook slinken de houtvoorraden door onverantwoorde boskap. Veel producten, zoals kunstmest, kunnen niet of onvoldoende aangevoerd worden doordat de infrastructuur dit niet toelaat. Veel wegen zijn onbegaanbaar tijdens of na de moessoen.

Moesson

Dit geldt vooral voor het middendeel van het land en het voorgebergte. Met uitzondering van een deel in het Zuiden en het middendeel is de verkeersontsluiting erg slecht. Het hele wegennet is nog erg beperkt. van de 7700 km 'hoofdweg' is slechts 3200 km verhard. Tijdens de moesson lijden deze wegen vaak onder overstromingen en landverschuivingen.

Luchthavens

Nepal heeft 5 luchthavens met een verharde landingsbaan. De grootste en belangrijkste is Tribhuvan Airport in Kathmandu. Daarnaast zijn er een heleboel kleine vliegveldjes met een onverharde landingsbaan. Deze vliegveldjes zijn voor de kleine vliegtuigjes die o.a. de trekkers naar de afgelegen gebieden vervoeren. Of dat gaat is uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze domestic flights zijn een onderdeel van RNAC (Royal Nepal Airlines Company). De vliegers op deze binnenlandse routes hebben erg veel ervaring. Er bestaat een grap van deze vliegers: 'We don't fly into clouds, because in Nepal the clouds have rocks in them'.

Spoorlijn

Nepal heeft slechts 110 km spoorlijn, in het Zuiden aan de grens met India.

Verstedelijking

De verstedelijking in Nepal bedraagt 6% tot 8%. Dit is het urbanisatie tempo. Er is dus sprake van over-urbanisatie. De dienstensector kan deze aanvoer niet opvangen, waardoor er weer werkeloosheid ontstaat.

Modernisering

Verder is er sprake van fragmentarische modernisering. Dit is bijv. zichtbaar doordat er wel aanvoer is van de benodigde kunstmest, maar deze kan vaak niet of onvoldoende gedistribueerd worden, omdat de infrastructuur dit niet toelaat. Vooral in de moessontijd.

Onderwijs en medische voorzieningen

De onderwijsmogelijkheden en medische voorzieningen ontwikkelen zich ook niet gelijkmatig ten opzichte van elkaar. Het onderwijs is wat meer uitgebreid, terwijl de medische voorzieningen in ontwikkeling achter blijven. Verder zijn de streek rond de hoofdstad Kathmandu en de Terai wat meer en verder ontwikkeld dan de rest van het land. De situatie in het land is door het democratische en parlementaire systeem wel iets verbeterd, maar er wordt nog steeds gezocht naar adequate antwoorden op de grote sociaal-economische en ecologische problemen waar het land mee kampt.

Huisvesting

In Nepal staat alles op een laag peil. Er is weinig welvaart en er heerst grote armoede. De huisvesting is vaak minimaal en de voeding is onvoldoende.

Afgelegen dorpen

Over het grote geheel gezien is de huisvesting in Nepal op veel plaatsen erg gebrekkig. Vooral in de afgelegen dorpen van het voorgebergte leven nog veel mensen erg primitief. Vaak is er geen of onvoldoende sanitair en de hygiëne is slecht. Men gebruikt vaak riviertjes of andere waterstroompjes voor de afwas, om kleding te wassen, maar ook als toilet.

Drinkwater

Ook het drinkwater is op veel plaatsen verontreinigd. Op het platteland bestaat de woning vaak uit een hutje van leem en riet. De beter gesitueerden op het platteland bouwen vaak een huis van steen. Hier doen ze dan een aantal jaren over.

Ventilatie

Ook in de grote steden is de huisvesting vaak ontoereikend. Er leven vaak meer families in een huis dat meestal slecht geventileerd is. In een voorstad van Kathmandu, Patan, werd in 1995 voor het eerst een begin gemaakt met de aanleg van een simpel rioleringssysteem.

Voeding

In Nepal is sprake van een kwalitatieve en kwantitatieve ondervoeding. De beschikbare hoeveelheid voedsel is minder dan 9500 Kj per inwoner. De eiwitconsumptie ligt rond de 40 gram per dag. Het voedsel is eenzijdig, meestal rijst met linzen. Dat heet 'daal bhaat' en het is het traditionele voedsel van Nepal.

Hygiëne

In Nepal komen nog veel besmettelijke ziekten voor. Op veel plaatsen de bodem verontreinigd is en het drinkwater vervuild. Ook de slechte sanitaire voorzieningen op veel plaatsen maken het moeilijk besmetting te voorkomen.

Daarnaast is er weinig kennis van hygiëne. In Kathamandu en in Pokhara (de tweede belangrijke stad van Nepal) kun je in restaurants het 'Nepalese doekje' zien gebruiken. Met dit doekje wordt alles maar dan ook alles schoongemaakt. Ook je drinkglas wordt met dat doekje even opgewreven voordat je drankje geserveerd wordt. Het is zaak heel erg goed op te passen met wat je eet en drinkt in Nepal.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nepal: een introductieNepal: een introductieNepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld en het ligt aan de voet van de hoogste bergen ter wereld, de Himalaya. D…
Nepal: economieNepal: economieNepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoe…
Wat is infrastructuur?Wat is infrastructuur?Infrastructuur is het geheel aan basisvoorzieningen en netwerken bedoeld ter verzorging van huishoudens en bedrijven. Di…
Nepal, wandelen in het Himalaya gebiedNepal, wandelen in het Himalaya gebiedNepal is een land in het Himalaya gebied in Azië, dat gelegen is tussen India en China. Het grootste gedeelte van de bev…

Nepal: Kumari, de levende GodinNepal: Kumari, de levende GodinDe Hindoe's kennen veel goden, minstens driehonderd. De Kumari is één van deze goden en godinnen, maar met het grote ver…
Nepal: godsdienst en toerismeNepal: godsdienst en toerismeNepal is een koninkrijk, het is een derde wereldland en ontvangt ontwikkelingshulp en het kent twee godsdiensten. Van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mssrusso0, Pixabay
  • Ed van Hoof
  • Andere bronnen staan vermeld in de Special Nepal
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.