Makarska Rivièra, oneindig natuurschoon

Makarska Rivièra, oneindig natuurschoon De Makarska Rivièra heeft een ongeëvenaarde kustlijn bezaaid met pijnbomen, eeuwenoude stadjes, uitgestrekte kiezelstranden, prachtige promenades, ruige rotsen, verborgen baaien en op de achtergrond het steile Biokovo massief dat met zijn imposante toppen beschutting biedt aan al het natuurschoon. Wie een excursie per boot maakt, vaart langs donkergroene verlaten eilanden en natuurlijk naar het schilderachtige Hvar. Midden-Dalmatië laat bij iedereen onvergetelijke indrukken na.

Makarska Rivièra

Makarska is het kleurrijke centrum van Midden-Dalmatië, de middelste vijftig kilometer lange kuststrook van voormalig Joegoslavië en nu onderdeel van Kroatië. De hoofdstad van de regio is Split, tevens de belangrijkste havenstad van de Dalmatische kust. Langs de hele kustlijn liggen gezellige badplaatsen zoals Trogir, Tucepi en Makarska, allen aan de voet van het majestueuze Biokovo gebergte met zijn steile hellingen. De streek kent voorts een reeks grote beboste eilanden zoals Hvar, Brac, Solta en Vis. Hvar is de belangrijkste en trekt jaarlijks de meeste bezoekers naar de gelijknamige hoofdstad met haar prachtige haven. Het klimaat aan de Makarska Rivièra is mild met temperaturen tussen 20 en 27 graden in voor-, hoofd- en naseizoen.

Strand van Makarska / Bron: Geirormseth0, PixabayStrand van Makarska / Bron: Geirormseth0, Pixabay

Makarska

Het beschut gelegen Makarska is bekend om haar schitterende witte kiezelstranden, grillige rotsen, beboste schiereilanden met pijnbomen, olijfplantages, vijgenbomen en druivenranken. Er is een lange palmenpromenade langs het glinsterend blauwe water, er zijn veel schaduwrijke nauwe straatjes, terrasjes en een gezellig stadsplein. Makarska heeft een zeer levendig centrum met winkeltjes, een bloemen- en fruitmarkt, een wit kerkje, monumenten en een bonte haven. In de stad bevindt zich een groot wit monument ter nagedachtenis aan de overledenen van de tweede wereldoorlog, een relatief stille plek.

Mogelijkheden tot wandelingen in een ongerepte natuur zijn oneindig. Waag eens een wandeling omhoog het Biokovo gebergte in, baan je een weg langs dennen en over keien en zie Makarska veranderen in een miniatuurstad. De uitzichten over de Adriatische Zee met de eilanden voor de kust zijn fabelachtig mooi. De twee kilometer lange stranden van Makarska zijn smal en omzoomd met bomen die deze in de ochtend deels overschaduwen. De stad kent ook een roemrijk verleden. In 887 versloeg de plaatselijke vloot die van Venetië en veel herinneringen hieraan zijn bewaard in het museum.

Hvar / Bron: Silberfuchs, PixabayHvar / Bron: Silberfuchs, Pixabay

Hvar

Het bergachtige eiland Hvar is een excursie die je beslist moet meemaken. Het paradijselijke en afwisselende eiland, bekend om haar lavendelvelden, is 80 kilometer lang en tussen de 5 en 11 kilometer breed. Het visitekaartje van het eeuwenoude stadje Hvar is ongetwijfeld de palmenpromenade, daar waar de boot aanmeert. Tweede trekpleister is het plein Piazza, een plein dat ook wel het mooist van heel Dalmatië wordt genoemd. In Hvar zijn sporen uit de Venetiaanse tijd terug te vinden in de vorm van gevels, oude binnenplaats, kathedraal met schatkamers, paleizen en openbare gebouwen, een klokkentoren, parken, stadsmuren, forten, Romeinse mozaïeken, de San Marco kerk en het Arsenaal met het oudste theater van de Balkan (1612).

Vanuit de haven van Hvar is het leuk om omhoog te klimmen via smalle steegjes tot je de vesting bereikt waar je kunt genieten van een fantastisch uitzicht op de oude daken en de eilandengroep Pakleni otoci ( Duivelseilanden ). Waar je ook kijkt op Hvar, het is altijd een plaatje, of je nu je blik wendt naar de romantiek en historie van het verleden van Hvar, of dat je je beperkt tot de kustlijn met zijn vele groen begroeide baaien en kristalhelder water. Hvar heeft voorts de meeste zonne-uren van Kroatië en dit record is voor sommige hotels aanleiding om korting te geven als het toch regent.

Split

Een trip naar Split is een belevenis. Elke bocht in de bergwegen laat een nieuw idyllisch schouwspel zien. Eenmaal in Split wacht je een grote moderne stad die een van de belangrijkste industriesteden van Dalmatië is. Split ligt aan de voet van de heuvel Marjan, waarvan je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Bij helder weer zijn zelfs de eilanden Solta en Brac zichtbaar. De voornaamste bezienswaardigheid in Split is het paleis van Diocletianus, het zomerverblijf van deze Romeinse keizer. De stad binnen de oude paleismuren wordt nog steeds bewoond en vormt het levendige centrum van Split. Vanaf de Titokade, een palmenboulevard, heb je een mooi uitzicht op de zuidkant van het paleis. Verder is het waard om de kunstgalerij van de beroemde beeldhouwer Mestrovic te bezichtigen, het archeologisch museum en de markt. De Zvonik kathedraal torent boven het centrum uit.

Mostar / Bron: Enrico.pighetti, Flickr (CC BY-2.0)Mostar / Bron: Enrico.pighetti, Flickr (CC BY-2.0)

Mostar

Het dertiende-eeuwse Mostar is een warme plaats gelegen in een dal aan de rivier Neretva, in het zuidoosten van Bosnië. Het is van oudsher bekend geweest om haar schitterende stenen brug, de Stari Most, die in 1993 tijdens de Balkanoorlog werd vernietigd. Jarenlang was er vervolgens een noodbrug. In 2004 werd de brug weer hersteld en heropend. Het historische deel van de stad dat verdeeld is in een Kroatisch deel en een moslimdeel werd door Unesco tot werelderfgoed verklaard. Tot dit deel behoort ook de spectaculaire brug die wordt gezien als symbolische verbintenis tussen de Kroaten en moslims.

Overige bezienswaardigheden Makarska Riviera

  • Krka watervallen
  • De grotten van Vranjaca
  • Bergvesting Klis
  • Pocitelj, plaats met Turkse invloed
  • Brela, schilderachtige plaats
  • Trogir, museumstad
  • Baska Voda
  • Imotski rode en blauwe meer
  • Cetina rivier
  • Franciscaner klooster & Schelpenmuseum Makarska
  • Fransiscaner klooster Zaostrog
  • Eiland Korcula
  • Eiland Brac met haven Bol en mooiste strand 'Zlatni rat'
  • Eiland Vis
  • Eiland Bisevo
  • Kornati eilanden
  • Kotisna botanische tuin
  • Bedevaart naar Medjugorje
  • Dubrovnik
  • Natuurpark Biokovo

"Croatia makes my heart sing..."

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Split, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit is een oude havenstad in Kroatië, gelegen in de provincie Dalmatië. De stad ligt op een klein schiereiland aan de…
Kroatië: niet duur, heel divers en met de auto te bereikenKroatië: niet duur, heel divers en met de auto te bereikenKroatië wordt steeds populairder als vakantieland. Dat is niet vreemd, want het land is ook nog voor de smalle beurs ber…
Kroatië: bezienswaardigheden in TrogirKroatië begint steeds meer op te bloeien als vakantiebestemming. Zo kun je bijvoorbeeld op reis gaan naar Trogir, een ha…
De Gouden Hoorn op Brac in KroatiëDe Gouden Hoorn op Brac in KroatiëBrac in Kroatië, door de Italianen ook wel Brazza genoemd, is het grootste Dalmatische eiland in de Adriatische zee. Bra…

Toscane, klassiek cultuurlandschapToscane, klassiek cultuurlandschapHet Italiaanse Toscane is een streek met een haast onovertroffen landschap van glooiende heuvels, oude vestingstadjes en…
Madrid; Parque del Retiro, ontmoetingsplaats, deel 2Madrid; Parque del Retiro, ontmoetingsplaats, deel 2Dit op twee na grootste park van Madrid heeft heel veel te bieden. Natuurlijk ontmoet de lokale bevolking elkaar hier, m…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.