Handleiding voor backpackers

Handleiding voor backpackers Als beginnende backpacker heb je vaak een hoop vragen. Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik op reis ga? Waar moet ik op letten tijdens de reis zelf? Welke gevaren kan ik onderweg tegenkomen? Kom ik wel uit met mijn geld? Reizen is niet zo makkelijk als het lijkt. Vaak komen reizigers er tijdens de reis achter dat ze beter thuis al bepaalde zaken hadden kunnen regelen. Een goede voorbereiding scheelt niet alleen veel tijd tijdens de reis, maar ook een hoop geld. En wie wil er bij thuiskomst nu achter komen dat je een bijzondere spot hebt gemist? Speciaal voor deze beginnende pioniers is er nu een handleiding gemaakt met stap voor stap uitleg waar je moet beginnen als je voor het eerst gaat reizen en waar je specifiek op moet letten.

Voorbereiden!

Brainstormen

Je weet dat je wilt reizen, maar waarheen..? In de wirwar van informatie is het vaak lastig om een exact beeld te krijgen waar je heen wil. Je weet vaak wel het land - of erger nog, het continent - maar daar houdt het wel bij op. Je begint gewoon met een leeg vel papier te pakken en een pen en gewoon al je gedachten op te schrijven:
  • Wat wil je écht zien?
  • Waarom wil je dáár precies heen?
  • Wil je met mensen samen of alleen?
  • Hoe lang wil je en kun je gaan?
  • Hoeveel geld denk je uit te willen en kunnen geven?
  • Wat wil je bereiken met je reis?

Onderzoek

Zodra je je globale gedachten duidelijk hebt voor jezelf, ga je onderzoek verrichten. Je gaat kijken naar de globale route: welke plaatsen wil je bezoeken? Reis je van links naar rechts of ga je juist de andere richting op? Kijk op internet welke landen je leuk lijken, kijk naar aanraders van andere reizigers. Zoek informatie op over reizen op zich. Dit is niet alleen heel leerzaam om te doen, het versterkt ook je enthousiasme voor de reis!

Ticket

Dan komt het belangrijkste: je vliegticket(s) regelen! Ga je een wereldreis maken? Let dan op combinatietickets, de zogenaamde wereldtickets. Deze zijn in verhouding een stuk goedkoper. Let ook op interne vluchten, soms kan je die beter vooraf boeken, soms juist niet. Let op, bij wereldtickets is het vaak de bedoeling dat je één richting op vliegt, dus van links naar rechts of andersom. Kris-kras kan dus niet. Vlieg je alleen aan op de zogenaamde 'hubs' (grote, internationale luchthavens), dan scheelt dat veel in de kosten. De continenten Zuid-Amerika en Afrika maken je ticket wel wat duurder. Tip: zie o.a. www.wtc.nl voor goede wereldtickets.

N.B. Vlieg je vanaf België of Duitsland, dan kan het zomaar zijn dat je een hoop geld bespaart!

Eerste onderdak regelen

In het begin van je reis is alles spannend. Het is dus een stuk rustiger voor jezelf als je voor de eerste paar dagen alvast een plek zoekt waar je kunt overnachten. Tip: zie o.a. www.hostelbookers.com voor goedkope hostels over de hele wereld.

Paspoort

Let op: voor sommige landen geldt dat je paspoort na vertrek uit het desbetreffende land nog minimaal een half jaar geldig moet zijn. Zorg dus dat je paspoort up tot date is. Er zijn landen die jouw nationaliteit kunnen weigeren, zoek dit dus van tevoren uit, dit kan op internet of door de desbetreffende ambassade in Den Haag te bellen.

Visums

Zo makkelijk is het regelen van een paspoort, zo ingewikkeld zijn de visums. Voor elk land dat je wil bezoeken, moet je nagaan of er visums nodig zijn. Ga je een paar weken, is dit niet bij elk land nodig. Maar verblijf je langer dan 3 maanden in een bepaald land buiten Europa, dan heb je bijna altijd een visum nodig. Ga je werken in een bepaald land, dan heb je wellicht een werkvisum nodig! Let op de eisen die worden gesteld om het visum te krijgen. Visums kan je aanvragen via de ambassade in Den Haag van het desbetreffende land. Tip: zie www.visum.nl voor gedetailleerde informatie per land.

Geldzaken

Zonder internetbankieren maak je het jezelf erg lastig, dit is dus echt aan te raden. Het is ook wel een must vooraf een creditcard aan te schaffen. Mastercard en Visa zijn de meeste gebruikte creditcards over de hele wereld. Soms is het verplicht om je creditcardgegevens te geven wanneer je incheckt in een hostel of hotel. Ook bij het huren van een auto wordt het vaak verplicht of is het gewoon erg handig. Tevens is het verstandig je bankpas en creditcard los van elkaar bij je te houden. Is er één van de twee gestolen of verloren, dan heb je altijd de andere pas nog. Zo verlaag je de kans om in geldproblemen te komen. Geldproblemen hebben in het buitenland kan best lastig zijn! Nog even een opmerking, spaar een paar extra 1000 euro's dan je gepland hebt. Op reis kom je altijd geld tekort!

Verzekeringen, uitschrijven gemeente

Er zijn speciale verzekeringen voor backpackers die lang weggaan. Tip: zie www.joho.nl. Let er op, als je langer dan een jaar weggaat (soms geldt dit al vanaf 8 maanden!), dan ben je officieel verplicht je uit te schrijven bij je gemeente. Dit is echter af te raden, aangezien je dan in geen enkel land bent ingeschreven en dus ook geen verzekering kunt afsluiten. Vraag dit na aan je gemeente of sluit een speciale verzekering af.

N.B. Er is nu een handige app beschikbaar, genaamd "SOS op reis". Zo heb je alle belangrijke telefoonnummers van je verzekeringen en alarmnummers van het desbetreffende land bij de hand. Tevens kan je hiermee foto's doorsturen naar je verzekering.

Inentingen, medisch paspoort

De GGD of je huisarts kan je adviseren welke inentingen je nodig hebt voor de landen die je gaat bezoeken. Begin hier het liefst een jaar voorafgaande aan de reis mee, sommige inentingen moeten een paar keer herhaald worden. Daar moet vaak een paar maanden tussen zitten, voor de volgende inenting gegeven kan worden. Let op de prijzen, deze kunnen enorm verschillen! Neem altijd je medisch paspoort mee op reis!

N.B. Malariatabletten worden vaak aangeraden, terwijl het niet altijd noodzakelijk is om deze vooraf in te nemen. De artsen in het land zelf zijn vaak gespecialiseerd in het behandelen van malaria. Zoek dit eerst goed uit voor je je laat ompraten door de arts! Je kan tevens erg ziek worden van deze medicijnen.

Reizigersadvies

Kijk voorafgaand aan de reis nog even op www.minbuza.nl en klik op reisadviezen en type het desbetreffende land in. Als een land onveilig is, wil het niet altijd zeggen dat dat geldt voor alle delen van het land. Tevens staan er gebieden in die je beter wel kan vermijden of waar je extra alert moet zijn.

Reisgidsen

Voor bijna elk land bestaat er wel een reisgids. Sommige gidsen zijn alleen in het Engels verkrijgbaar. Dit boekje is een handige leidraad tijdens de reis: het geeft informatie over het land zelf, accommodaties, leuke uitgaansgelegenheden, vervoer en andere praktische zaken. Tevens zijn er vele taalgidsen beschikbaar, die voor elke situatie handige zinnen vertalen. Dit is erg nuttig bij een eventueel doktersbezoek! Tip: zie www.lonelyplanet.com.

Social Media

Het is erg handig om vooraf een Skype-adres en een blog aan te maken. In het buitenland is de internetverbinding niet altijd geweldig, het kan dus erg lang duren voor een pagina geladen is. Zodoende is het beter vooraf alvast alles klaar te zetten, dat je alleen maar hoeft in te loggen. Skype is erg handig om gratis of zeer goedkoop te bellen met het thuisfront, waar je ook bent. Maak je een blog aan, let dan op de hoeveelheid foto's die je kan uploaden. Tip: www.waarbenjij.nu.

N.B. Heb je een eigen huis en laat je die een tijd leegstaan? Het is dan beter dat je niet vooraf groots gaat vermelden dat je gaat reizen, bijvoorbeeld op Facebook of andere media.

Meeneemlijst

De volgende producten zijn erg handig om vooraf aan te schaffen voor je grote reis: portemonnee voor onder je kleding, goede camera met extra geheugenkaart, goede wandelschoenen, lichtgewicht (regen)jas, lichtgewicht kleding die snel droogt, backpackerstas, creditcard. Tips: www.bever.nl of www.anwb.nl. Neem niet te veel kleding mee, was gewoon wat vaker. Een week tillen met een te zware tas gaat nog wel, maar na een paar maanden worden het een zware last. Eén dik vest is echt genoeg. Misschien wil je op reis ook nog wel wat shoppen. Daarnaast mag je vaak maar maximaal 20 kg ruimbagage meenemen in het vliegtuig.

Tijdens de reis

Cultuurshock

Het is bewezen dat men op reis diepgaande emoties beleeft. Het ene moment heb je een euforisch gevoel, het volgende moment voel je je volledig in de put, heb je heimwee en voel je je helemaal niet thuis op de plek waar je dan bent. Wees je hiervan bewust, dit is normaal! Geef niet te snel op, de volgende dag kan het gevoel ineens veel beter zijn. Vergeet niet dat je ontzettend veel indrukken krijgt op een dag en dat reizen een zeer vermoeiende hobby is.

Diefstal

Zijn je spullen gestolen? Doe altijd aangifte en bel voor de zekerheid je verzekeraar. Doe je geen aangifte, dan ben je vaak niet verzekerd. Bewaar alle bonnen goed, deze heb je nodig.

Paspoort kwijt

Ben je je paspoort verloren? Ga direct naar de Nederlandse ambassade of de ambassade van jouw nationaliteit in de buurt! Is je paspoort gestolen, doe dan zeker aangifte.

Geld of bankpassen kwijt

Via bijvoorbeeld Western Union kan het thuisfront geld overmaken in het kantoor bij hen in de buurt. Jij kan het dan in het desbetreffende gebied waar je je dan bevindt ophalen. Kijk eerst of er een Western Union of een dergelijk bedrijf in de buurt is. Als je geld op is kan je ervoor kiezen om te gaan werken tegen kost en inwoning. Je krijgt misschien geen vergoeding ervoor, maar onderdak en eten is al erg fijn.

Ziekte

Ben je zo ziek dat je een ziekenhuis nodig hebt? Bel met je verzekering! Let ook op of ze westerse maatstaven aanhouden. In niet elk ziekenhuis worden schone naalden gebruikt, dus vraag je reisgenoten of ze hier naar willen kijken. Heb je levensgevaarlijke allergieën? Vraag je dokter om advies voor benodigdheden op reis. Vaak kunnen ze een medicatielijst in het Latijns meegeven. Misschien is het ook handig om bepaalde informatie op je lichaam te dragen, in de vorm van een medisch paspoort of ketting. Een epipen mag in je handbagage in het vliegtuig. Meld dit wel van tevoren aan.

Liften

Ondanks dat vele backpackers het toch doen: liften is gevaarlijk!! Gewoon niet doen. De lokale bus is vaak goed betaalbaar of huur met zijn allen een goedkope auto.

Naïviteit

Als beginnende reiziger ben je vaak wat naïef. Je zit in je euforische ritme en je wilt met alles en iedereen kennismaken. Dan ben je sneller geneigd mensen te vertrouwen als ze je bijvoorbeeld heel aardig een appel aanbieden in de bus. Vervolgens ben je al je geld kwijt. In elk land zijn er aardige mensen en in elk land zijn er mensen met minder goede bedoelingen. Leer je intuïtie te vertrouwen.

N.B. Als toerist zijnde val je erg op. Ook al heb je hetzelfde uiterlijk als de lokale bevolking, door je houding ben je er zo uit te halen. Laat niet over je heen lopen!

Na de reis

Emotiedip

Bij terugkomst van de reis kan het zijn dat je in een dipje terechtkomt. Na afloop realiseer je je pas echt wat je allemaal gedaan en gezien hebt en hoe bijzonder alles was. Dan kom je thuis en moet je ineens weer gaan nadenken over de dagelijkse dingen als werk en inkomen, onderdak. Dat valt niet mee na zo'n extreme reis, waar je geld uitgaf als water.

Vervreemding

Ook kan het zo zijn dat je wat vervreemd bent van je familie of vrienden, een reis doet immers veel met een mens. Het kan maar zo zijn dat je wat veranderd bent door alle nieuwe culturen die je hebt geleerd op reis. De cultuurshock die je eerst op reis beleefde, zul je nu opnieuw thuis beleven. Ook kan je nog last hebben van je jetlag, waardoor je je niet altijd even vrolijk kan voelen.

Geldloos

Hou er maar rekening mee dat je zonder geld op je rekening weer thuiskomt. Dit zal niet voor iedereen gelden, maar ik denk dat de meeste backpackers dit wel herkennen. Op reis zie je zoveel leuke dingen en mooie excursies, de busreizen kunnen duurder uitvallen dan gepland en ga zo maar door. Bij terugkomst zal je waarschijnlijk gelijk weer aan het werk moeten.

Algemene tips

  • Hou je bankpas en je creditcard gescheiden van elkaar. Dit in verband met mogelijke diefstal.
  • Als je een lange busreis gaat maken, hou dan je geheugenkaart van je camera apart van je camera. Als je camera wordt gestolen, dan heb je nog wel je foto's.
  • Heb je een handtas bij je? Hou dan je normale portemonnee met wat kleingeld bovenin je handtas, maar haal je bankpassen eruit en stop deze in een portemonneetje onder je kleding. Zo kan je altijd je normale portemonnee afgeven bij een overval, maar hou je wel je bankpassen. Ook valt die grote portemonnee meer op, als ze je willen beroven.
  • Leer een beetje de taal, dat maakt het niet alleen een stuk makkelijker, maar toont ook respect en interesse.
  • Neem niet te veel spullen mee, het meeste kan je ter plaatse ook nog wel kopen als het echt nodig is.
  • Als lokale mensen waarschuwen dat je ergens niet heen moet gaan als buitenlander zijnde, luister daar dan naar. Zij hebben er verstand van.
  • Pas op met voedsel in het buitenland, maar wordt ook niet té voorzichtig. Dat toont geen respect.
  • Zorg ervoor dat er geen misbruik wordt gemaakt van jouw goedheid!
  • Als de norm voor een product omgerekend 2,- euro is, geef er dan geen 4,- euro voor, omdat je het te weinig vindt. Zo leer je de lokale bevolking bedelen.
  • Koop niks van kinderen (kinderarbeid) en hou rekening met de natuur. Ga bijvoorbeeld niet met wilde dieren op de foto, waar lokale mensen geld voor vragen. Zo hou je de jacht op bijzondere diersoorten in stand (ouders worden gedood en jonkies worden meegenomen om aan toeristen te showen).

Overige opmerkingen

Dit artikel is niet bedoeld om een negatieve weergave te geven van het reizen, want je zal merken - als je er gevoelig voor bent - dat reizen ontzettend verslavend is (letterlijk). Het is simpelweg bedoeld om aan te geven waar je zoal op moet letten en van welke problemen je je bewust moet zijn. Een goede voorbereiding is essentieel, dan ga je met een veel fijner gevoel op reis. En dan blijft er niks meer over dan genieten! Veel plezier!

Dit artikel is geschreven door een zeer ervaren backpacker, met een HBO-bachelor diploma in toeristisch management.
© 2014 - 2024 Rvsmdk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De essentie van het backpackenDe essentie van het backpackenEen vliegticket boeken, op het vliegtuig stappen met niet meer dan een backpack en je paspoort, het is de ideale manier…
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Het hoe, wat en waarom van het paspoortHet hoe, wat en waarom van het paspoortSinds juni 2012 is de wet geïntroduceerd dat iedereen in het bezit moet zijn van een eigen ID-kaart of paspoort. Kindere…

Paspoort op tijd aanvragenReizigers naar het buitenland hebben in veel gevallen meerdere reisdocumenten nodig. Allereerst een pas of in sommige la…
La Réunion als vakantiebestemmingLa Réunion als vakantiebestemmingHet eiland La Réunion is een mooi stukje Frankrijk midden in de Indische oceaan. Het eiland is nu een Frans overzees dep…
Bronnen en referenties
  • www.wtc.nl
  • www.hostelbookers.com
  • www.visum.nl
  • www.joho.nl
  • Applicatie SOS op reis
  • www.ggd.nl
  • www.minbuza.nl
  • www.lonelyplanet.com
  • www.waarbenjij.nu
  • www.bever.nl
  • www.anwb.nl
  • www.intomission.nl/werkbladen.html
Rvsmdk (5 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.