Gambia: restaurants en eten en drinken

Als toerist kun je in Gambia eten wat je wilt. Van Indiaas tot Libanees en van Chinees tot Thais. Vooral in de Senegambia area (bij Kololi) rijzen de restaurants de pan uit. In die restaurants is de menukaart vaak uitgebreid. Vlees- en visgerechten met friet of rijst worden veel geserveerd. Maar je kunt er ook gewoon een pizza of hamburger eten. In 2016 kwam er een oerhollands restaurant bij namelijk een pannenkoekenrestaurant van Nederlandse mensen. Zij werden wereldberoemd na hun optreden in het tv programma Ik Vertrek.

Restaurants bij Kololi in Gambia

Er zijn veel restaurants bij Kololi te vinden. In de volksmond wordt dat gebied The Strip genoemd. Het zijn eigenlijk gewoon twee straten met wat aftakkingen waarin het ene na het andere restaurant is te vinden. Goede restaurants zijn:
  • African Queen. Redelijk eten voor een normale prijs. Specialiteit is een sissler. Dit is vlees of vis dat wordt bereid op een kokend hete gietijzeren plaat. Het is er altijd druk.
  • Club One. Redelijk eten voor een goede prijs. Vaak met live muziek. De Afrikanen gaan hier vaak helemaal uit hun dak, want er wordt vaak echt Afrikaanse muziek gespeeld. En dansen kunnen ze daar!
  • In 2014 heeft Club One ook net een club geopend naast het restaurant. Heel modern. Met ledverlichting, leuke drankjes en een moderne sfeer.
  • Darboe´s Restaurant. Leiding is daar niet heel aardig voor de eigen medemens, zijnde de zwarte medemens.
  • Havana. Het restaurant naast voormalig kippenrestaurant Chicko´s dat helaas ter ziele ging.Met een prachtig dakterras . Ze spelen er Latijns Amerikaanse muziek. Je kunt zowel boven op het dakterras zitten als onder bij de keuken.
  • The Green Mamba. Een soort wokrestaurant in een prachtige tuin. Je zit hier heel privé in je eigen prieeltje. Echt heel romantisch. Er zijn diverse menu’s waar je uit kunt kiezen en je loopt met je bord langs vlees, vis en groenten en zij bereiden het dan voor je. Met kruiden en saus naar keuze.
  • Ali Baba. Was altijd de hotspot van Kololi, maar is nu niet meer zo hot. Eten is goed, maar niet heel speciaal. Je zit wel in een soort tuin. En er is vaak live muziek.
  • Jewel of the Nile. Indiaas restaurant waar je tandoori uit de kleipot krijgt. Kwaliteit is wat wisselend.
  • Aladine Restaurant.
  • Solomon Bar and Restaurant.
  • Love Two.
  • Chili’s. Van Libanese eigenaar bestaat helaas niet meer. De eigenaar maakte een einde aan zijn eigen leven en er ging een schok door de gemeenschap, omdat het een zeer geliefd en gewild restaurant was met Wifi en Libanees eten, maar ook allerlei Europees voedsel. De koffie was ook echt lekker en er is ook cappuccino was te krijgen of een latte.

TeJo's Pannenkoekenbar

Overigens is er in Kololi ook een Nederlands pannenkoekenrestaurant te vinden. Dit restaurant is sinds dat de eigenaren uit Emmeloord in het tv programma Ik Vertrek zaten wereldberoemd. Ze haalden ook de nationale pers toen toeristen in 2017 het land moesten verlaten omdat president Jammeh het land niet wilde verlaten. De eigenaren van ToJo's bleven toen gewoon in Gambia en wachtten tot de ellende over was. Bij het pannenkoekenhuis dat zich net voor de strip bevindt kunnen mensen pannenkoeken eten, maar inmiddels ook andere gerechten.

Goedkoop eten in Gambia

Het eten in Gambia is sowieso al veel goedkoper dan bij ons. De meeste hoofdgerechten heb je voor tussen de 300 en 450 dalassi (tussen de 6 en 9 euro). Wijn en andere alcoholische dranken zijn niet goedkoop dus die verhogen je rekening wel. Overigens zijn er ook goedkopere restaurants waar je voor bijvoorbeeld 70 dalassi al een hamburger met broodje en friet eet. Dat is dus net iets meer dan een euro. De Mc Donald’s kan daar niet tegenop. Als je van Kololi komt en over de kruising loopt richting Serrekunda (bekend als the junction) vind je na een paar honderd meter lopen ook een goedkope Chinees. Je eet daar je buikje rond voor een paar euro. Ze hebben er goede vissoep en ook de bami en nasi zijn uitstekend. Omdat het uit het centrum ligt, is het waarschijnlijk zo goedkoop.

Malta en Vimto

Natuurlijk kun je in Gambia ook allerlei drankjes drinken. In de meeste restaurants is vers sap niet echt vaak voorradig of het staat helemaal niet op de kaart. De meeste juice komt uit een flesje. Bekend en gewild onder de Gambianen (waarvan het merendeel door hun geloof geen alcohol drinken) zijn vooral Malta en Vimto. Malta is een bruinig wat kruidig drankje. In Nederland hebben wij niet zoiets. Vimto is eveneens een lokale lekkernij die je eens geprobeerd moet hebben om te weten hoe het smaakt. Verder zijn er natuurlijk cola, fanta, sprite en koffie, water en thee verkrijgbaar.

Alcohol en cocktails in Gambia

Ook kun je veel soorten alcohol krijgen. In de meeste hotels zijn de happy hours de uitgelezen mogelijkheid om allerlei cocktails te drinken. Je krijgt er dan 2 voor de prijs van 1. In het Kombo Beach Hotel in Kotu maken ze erg lekkere cocktails in de speciale bar die bij het hotel zit (wel binnen de poorten van het hotel). Daar kreeg je in januari 2014 nog twee cocktails voor 250 dalassi. Zo’n 5 euro dus. Vers gemaakt. Van sex on the beach tot pina colada met verse kokosmelk. Wel pas vanaf 18.00 uur.

Verse sappen

Verse sappen kun je het beste scoren bij de juicebars die je overal op het strand vindt. Zij maken de drankjes waar je bij staat. De juicebars hebben de meest bijzondere namen als Dr. Juice. Je krijgt een menukaart waar alle mogelijke varianten op staan. Van sinaasappel tot mango. Maar ook baobab juice (goed voor je ingewanden). De prijzen bij een juicebar zijn vast.

Fruit eten op het strand in Gambia

Op elk strand vind je ook de fruitlady’s (en een enkele man). Zij hebben een stalletje, maar lopen ook over het strand om borden vol fruit te verkopen. Je maakt een keuze uit wat je wilt hebben aan fruit (en wat er voorradig is) en dan kun je vaak kiezen uit een kleine portie, een middelgrote of een grote portie. De prijzen variëren vaak van 200 tot 300 dalassi. Het duurt altijd wel even voordat je je bord hebt, want de dames maken alles met de hand schoon en snijden het ook ter plekke. Je bord mag je daarna weer inleveren. Je krijgt er ook een vork bij trouwens.

Traditionele gerechten in Gambia

Ook de traditionele keuken is overal te krijgen. En die is ook zeker de moeite waard. Afrikaanse gerechten zijn onder andere:
  • Benechien (een rijstgerecht met naar wens kip, vlees of vis en met heel veel verschillende kruiden en groenten)
  • Yassa (een vleesgerecht met veel uien, mosterd en azijn. Wordt vaak gemaakt met kip)
  • Domoda (vlees en groenten in een pindasaus. Geen pindasaus uit een potje, maar gemaakt van verse pinda’s die eerst met de hele familie worden gedopt)

Video's

Wil je zien hoe Club X eruit ziet? Kijk dan hier voor een impressie: Exclusive Bar and Restaurant Kololi

EcoLodge

Wie verantwoord wil verblijven in Gambia kan ook terecht in de Eco Lodge van Gunjur.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogtepunten van GambiaElke uithoek van Gambia is de moeite waard: de kuststreek, de Gambia rivier, de natuurreservaten met de mooie tropische…
Duurzaam toerisme in GambiaHet mooiste kleine land van Afrika, The Gambia, ziet het aantal toeristen van jaar tot jaar groeien. Door het aangename…
Gambia: telefoneren en Cleaning DayWie vaker in Gambia verblijft, merkt dat er heel veel aparte dingen opvallend. Zo is er in het land eens per maand een C…
Islam in Gambia: consequent, geen alcohol, maar ook frivoolIn het West-Afrikaanse land Gambia is de meerderheid van de bevolking moslim. Overigens zijn er in het land ook christen…

Wat Spanje zo mooi maaktWat Spanje zo mooi maaktSpanje neemt het grootste deel van het Iberisch schiereiland in het zuiden van Europa in beslag. De hoofdstad is Madrid…
Kaapse Schiereiland, Zuid-AfrikaKaapse Schiereiland, Zuid-AfrikaHet Kaapse Schiereiland (Cape Peninsula) is een strook land van ca. 60 km lang ten zuiden van Kaapstad. In dit gebied is…
Reacties

Angela, 15-10-2017
Wij willen met 6 vrienden begin maart naar Gambia en nu is er discussie in de groep over, buiten de inentingen om, de overlast cq gevaar vd muggen… zijn er veel? moet je bedekte kleding aan en vaak smeren met deet of valt dit mee? de discussie is dus ik wil niet continue met mijn gezondheid bezig zijn. kleding, smeren, slikken van malariapillen etc… Reactie infoteur, 16-10-2017
Het hangt van het jaargetijde af. In de natte tijd zijn er veel meer malariamuggen dan in de droge tijd. Maar is de droge tijd, dus dan zijn er veel minder dan in het natte jaargetijde. Smeren met deet zorgt er voor dat je niet gestoken wordt. In hotelkamers is vaak wel airco, daar houden ze niet van. Malariapillen slikken beschermt meestal tegen de muggen, maar ook niet in alle gevallen. Maar je zult er wel rekening mee moeten houden dat de malariamug er is en voorzorgmaatregelen moeten nemen. Dat hoeft overigens niet overdreven. Als je niet met deet smeert, dan voel je overigens wel dat de muggen je prikken dus dat doe je dan vanzelf wel (dat zijn niet alleen malariamuggen, het zijn allerlei muggen).

Lisca, 14-03-2017
Hoi,

Leuke site is dit. Kom ik nu ff voor het eerst tegen. Ik ken de meeste eettentjes in Kololi e.o. Ik vroeg mij af of jij de Chinees op Kololiroad bedoelde, die niet ver van Palma Rima dus. Die schijnt Shanghai te heten, ernaast zit een Afra gelegenheid.

Want mocht jij een andere bedoelen die erg goedkoop is, dan zou ik dat graag nog weten.

Alvast dank,
groetjes,
Lisca Reactie infoteur, 17-03-2017
Ja die bedoel ik inderdaad. Er is ook nog eentje ergens anders, maar dat zit ver van de Strip in Kololi. Ik moet even vragen in welke plaats dat is. Hoor je later.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.