Cyprus, vakantieland

De Republiek Cyprus is gevestigd op het gelijknamige eiland wat verdeeld is in het Cypriotische (ook wel Griekse) en Turkse deel. Dit maakt het eiland uniek. Naast prachtige bergen en een geweldige lichtblauwe zee is er veel te beleven op Cyprus.

Cyprus

De Republiek Cyprus is gevestigd op het gelijknamige eiland. Cyprus ligt in het oosten van de Middellandse zee met Turkije en Syrië als overzeese buren. Op het eiland wordt zowel Grieks als Turks gesproken. Het eiland Cyprus wordt gespleten in twee delen. Het Cypriotische (ook wel Griekse) deel in het zuiden, het Turkse deel in het noorden. In het noordelijke deel zul je met de Turkse Lire moeten betalen om fraude te voorkomen. Veel mensen worden daar opgelicht omdat er een aantal winkels en restaurants zijn die een wisselkoers van €1,00 - 1 Turkse lire hanteren, terwijl dit zo'n €0,50 - 1 Turkse lire is.

Bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden

Paphos

In Pahpos kun je zowel een archeologisch museum als een museum over de Byzantijnse tijd bezoeken. Ook kun je jezelf een plezier doen door eens langs de oude ruïnes van Paphos te gaan waarna je even kunt relaxen in de haven. In de haven hangt een hele relaxte sfeer waar je weer even op adem kunt komen. Let er wel op dat het op zomerse dagen juist erg druk kan zijn. In Paphos is het tevens mogelijk om een kijkje te nemen in het kasteel dat gebouwd werd door de Byzantijnen ter verdediging van de haven van Paphos.

Ayia Napa

Ayia Napa is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot toeristisch hoogtepunt. In Ayia Napa kun je als geen ander de beest uithangen in het uitgaansleven van Cyprus. Het werd ook wel het tweede Ibiza genoemd. Door de nieuwe reputatie die Ayia Napa eind jaren '90 kreeg schoten de prijzen echter omhoog. In Ayia Napa is er een overvloed aan clubs en bars. Reken er bij clubs alleen op dat je zo'n 5 - 20 euro kwijt bent aan entreegeld.

Uitgaan is niet het enige wat je in Ayia Napa kunt beleven. Er is bijvoorbeeld ook een klooster te vinden waar je als toerist een kijkje kunt nemen. Ook kun je er watersporten verrichten zoals Jetskiën om vervolgens op te drogen in het dichtbijgelegen attractiepark.

Sportief

Op Cyprus is het mogelijk om te gaan snorkelen of duiken. Tijdens het wateravontuur maak je kennis met de grote en magistrale onderwaterwereld. Er zijn een aantal aangewezen plaatsen waar je scheepswrakken op kunt zoeken. Wanneer je na het wrak je hoofd weer keert zul je wederom stuiten op de geweldige koraalriffen met als kers op de taart de verschillende soorten vissen in een ontelbaar aantal kleuren.

Voor diegene die liever aan de wandel gaan zijn er routes langs oude gebouwen en grote kastelen aangelegd. Ook zijn er goede fietspaden waardoor je de grote afstanden in het warme weer niet hoeft te lopen. Op de routes en paden zijn talloze bordjes te vinden met informatie en aanwijzingen naar andere bezienswaardigheden.

Drink een kop koffie in een Cypriotische koffiebar

Neem een kijkje, en uiteraard een kopje koffie, in een traditionele Cypriotische koffiebar. Leer van de lokale bewoners en geniet van je koffie. Drink deze uitermate langzaam en voer intussen een goed gesprek.

Activiteiten

Hier volgt een opsomming van een aantal activiteiten op Cyprus:
  1. Kourion en Kolossi kasteel
  2. Choirokoitia
  3. Akamas schiereiland
  4. Mosaïeken & Koningsgraven in Pafos
  5. Laiki geitonia & museums in Nicosia
  6. Petra tou Romiou – Rots van Aphrodite
  7. Vele kerken en kloosters in het Troödos gebergte
  8. Traditionele bergdorpjes in het Troödos gebergte (Zoals Kakopetria, Lofou, Platres en nog veel meer)
  9. Duiken in Akamas, Larnaka of Ayia NapaWijntouren

Lees verder

© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…
WW en vakantie: regels en voorwaardenWW en vakantie is een vraagstuk waar veel mensen over struikelen. WW en vakantie is een combinatie waar speciale regels…
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…

Zanzibar; informatie over de eilandenZanzibar; informatie over de eilandenDe naam van dit eiland klinkt net zo magisch als van de andere Afrikaanse landen; Timboektoe, Casablanca of Kilimanjaro.…
Zuid-Amerika: de mooiste bestemmingen op een rijAan het nadenken over een vakantie of langere reis naar Zuid-Amerika? Hier vind je de mooiste een meest bijzondere reisb…
Bronnen en referenties
  • Reisgraag.nl
  • Allesovercyprus.nl
  • Pafos.nl
  • Wikipedia.com
Vandenbrink (23 artikelen)
Laatste update: 19-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.