Op reis naar Zanzibar

Op reis naar Zanzibar Zanzibar; een kleine parel in de Indische Oceaan, vlak voor de Oostkust van Afrika. Een ver land, een arm land, een Afrikaans land. Maar is het ook een vakantieland? Absoluut! De voorpret begint vaak al bij het opzoeken van informatie over het land. En laten we wel wezen Afrika is geen Costa Brava. Met wat tips en trucs en een beetje voorbereiding vooraf, ga je een geweldige reis naar Zanzibar tegemoet!

Inhoud


Planning & voorbereiding

Zanzibar is een eilandengroep die te maken heeft met natte en droge seizoenen. Zanzibar is het gehele jaar te bezoeken maar de meeste reizigers kiezen voor het droge seizoen. We gaan tenslotte ook vaak voor de zon op reis! De droge periode valt van december tot en met februari en van juni tot en met oktober. Houdt er rekening mee dat het eiland midden in een oceaan ligt, het weer kan af en toe omslaan en een bui op zijn tijd is heel normaal.

Zanzibar is ook een paradijs voor watersporters en met name wind- en kitesurfers. In het algemeen gesproken komt de wind van december tot en met februari uit het noordoosten, je zit dan beschut aan de zuidkant van het eiland. In de periode van juni tot en met oktober komt de wind uit het zuidwesten en zit je dus in de luwte aan de noordkant van het eiland.

Op de fiets wordt zo veel mogelijk vervoerdOp de fiets wordt zo veel mogelijk vervoerd
Het voordeel van reizen in het regenseizoen is dat de prijzen voor de hotels en excursies veel lager liggen. Ook is het overal veel rustiger, dus heb je als toerist alle ruimte op het eiland. In het regenseizoen vallen er hevige en zware, maar korte buien. Het regent zelden de hele dag. De zonsondergangen in deze periode zijn magnifiek! Houd er wel rekening mee dat reizen over het eiland lastiger kan zijn in verband met slecht begaanbare wegen. Maar doe het op de Afrikaanse manier; met wat geduld kom je overal!

Als laatste punt van voorbereiding; houdt rekening met de Ramadan. Het leven schakelt een versnelling terug en vele winkels en restaurants zijn overdag gesloten. De lokale bevolking kan het in deze periode erg waarderen als je als toerist rekening houdt met

Dingen te zien en te doen

Buiten de werkelijk prachtige stranden en het heerlijke klimaat heeft Zanzibar nog veel meer te bieden. Hier een paar leuke tips voor diverse activiteiten:

Onderwater

Rotsen bij de mangrove bossenRotsen bij de mangrove bossen

Duiken

Zanzibar, Maffia en Pemba bieden een paar van de mooiste duiklocaties in de Indische Oceaan. Hieronder worden een paar plekken genoemd die goed bekend staan om te duiken:
  • Westkust van Zanzibar; hier vind je diverse kleine zandbanken, eilanden en riffen met een zeer divers onderwaterleven.
  • Noordkust van Zanzibar; hier vind je meerdere en grotere riffen dan aan de westkust. Aan de noordkust vind je ook Mnemba eiland. Dit kleine eiland staat op een groot, rond koraalrif en is één van de mooiste duikplekken van de Afrikaanse Oostkust
  • Langs de gehele Oostkust loopt een enorm rif. Dit rif is bijna net zo mooi als Mnemba, maar een stuk minder druk
  • Zuidwesten van Zanzibar; ook hier is de onderwaterwereld vergelijkbaar met die van Mnemba, maar ook hier is het aanzienlijk rustiger dan op de andere bekendere duikplekken
  • Pemba eiland; dit eiland heeft een paar spectaculaire duikplekken. Hier vind je enorme kliffen waar je langs naar beneden kan duiken. Deze plek is alleen geschikt voor de meer ervaren duikers
  • Maffia eiland; rond dit eiland vind je een paar mooie en rustige baaien die ideaal zijn voor de beginnende duikers. In het "open water" is het onderwater leven meer gevarieerd. De koraalriffen zijn niet zo mooi als bij bijvoorbeeld Pemba of Zanzibar maar er leven hier aanzienlijk meer en grotere vissen

Snorkelen

Als je liever wat meer aan de oppervlakten blijft is dat ook geen probleem. Op de meeste duikplekken kan ook gesnorkeld worden en bij Maffia is er zelfs een plek die alleen toegankelijk is voor snorkellaars.

Op en rond het water

Dhow Tour

Laat je meenemen op een traditionele Dhow. Deze, uit een boomstam gemaakte zeilboten, brengen je naar de mooiste riffen om te snorkelen. Of zeil naar een onbewoonde zandbank. Een tocht in een Dhow met zonsondergang is ook zeker aan te raden.

Ras Nugwi

Dit is een klein en authentiek vissersdorpje op het noordelijke puntje van Zanzibar. De bewoners hebben hier een schildpaddenreservaat waar zij voor gewonde schildpadden en andere waterdieren zorgen. Hun doel hierbij is de dieren weer klaarstomen voor hun vrijlating in de Indische Oceaan.

Prisoner Island

Dit eiland wordt bewoond door een familie grote landschildpadden. Deze zijn in de late negentiende eeuw overgebracht vanuit de Sychellen, om ze voor uitsterven te behoeden. Helaas werden op dit eiland ook de opstandige slaven gevangen gezet, delen van de gevangenis zijn nog te bezoeken.

Kizimkazi

In dit dorpje staat een moskee die dateert van de twaalfde eeuw. Deze moskee wordt als eerste bewijs gezien van de islam in Oost Afrika. Ook is dit dorpje de thuishaven van meerdere groepen dolfijnen. In bepaalde perioden is het mogelijk om met een bootje naar de dolfijnen toe te varen. Zwemmen en snorkelen is dan vaak toegestaan.

Vasteland

Stone Town

Is het oude centrum van Zanzibar stad, met levendige herinneringen aan de lange en kleurrijke geschiedenis van het eiland. Laat je verdwalen in de kleine, nauwe straatjes en bewonder de prachtige voordeuren waar de stad om bekend staat. Gedeelten van Stone Town staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vergeet zeker niet de markt te bezoeken waar je ogen te kort komt en overdonderd wordt door de geuren en kleuren van de kruiden en specerijen. Neem, als je maag het aankan, een kijkje op de vismarkt. Het verhandelen van de vis gaat nog op zeer ouderwetse wijze. Ook vind je in Stone Town het House of Wonders, het Arab Fort en het Palace Museum. Als laatste kan een bezoekje aan één van de lokale winkeltjes natuurlijk niet ontbreken.

Jozani Natural Forest Reserve

Dit bos is domein van de Red Colobus Monkey en de Syke's Monkey.
De syke's monkey kijkt je nieuwsgierig aanDe syke's monkey kijkt je nieuwsgierig aan
De apen lopen hier vrij rond en een deel van het bos is opengesteld voor bezoekers. Hierdoor zijn de apen makkelijk te zien en te fotograferen in hun natuurlijke omgeving. Tijdens een wandeling door het bos kan een gids veel informatie geven over de bijzondere flora en fauna van het bos en over de dieren die er voorkomen. Een wandeling door het mangrovebos aan de overkant van de weg mag ook niet ontbreken.

Spice Tour

Wil je meer te weten komen over de vele kruiden en specerijen die voorkomen op het eiland, dan is de spice tour een aanrader. Onder leiding van een gids worden diverse plantages op het eiland bezocht. Op de plantages wordt alles verteld over het verbouwen van de kruiden en specerijen. Ook krijg je volop de gelegenheid om de kruiden te plukken, te proeven en, als je dat wilt, aan te schaffen voor thuis.

Op het eiland zie je veel prachtige bloemenOp het eiland zie je veel prachtige bloemen
 Schitterende balkons aan de huizen in Stone Town Schitterende balkons aan de huizen in Stone Town

Visum & gezondheid

Voor een bezoek aan Zanzibar heb je een visum nodig. Deze kan je ter plaatse bij aankomst aanvragen, maar wees niet verbaast als je lang moet wachten. Je medepassagiers willen ook een visum aanvragen en hé dit is Afrika... Bespaar jezelf tijd en ergernis en regel je visum voor vertrek gewoon in Nederland bij het Consulaat van Tanzania. Een visum kost ongeveer 50 euro (2013). De prijs in Nederland is gelijk aan die in Tanzania/Zanzibar. Officieel is de Gele koorts enting niet meer vereist, maar hij is zeer zeker aan te raden. Vraag info bij de GGD voor vertrek. Er zijn meerdere entingen aan te raden voor een bezoek aan Afrika. Tevens is Zanzibar een malaria gebied, dus malaria preventie en -middelen zijn nodig!

Houdt ook rekening met de meest voorkomende "toeristenziekten". Dit zijn auto-ongevallen en zonnebrand (echt waar!).Smeer je overdag goed in en blijf in de schaduw tijdens het warmste moment van de dag. Drink voldoende vocht maar wees matig met alcohol. Het kraanwater in Zanzibar is niet drinkbaar.

Wees je zeer bewust van je medeweggebruikers, Afrikanen en de Zanzibari in het bijzonder, staan niet bekend om hun veilige rijgedrag. Wil je een auto huren, vergeet dan niet een internationaal rijbewijs aan te vragen. De ervaring is dat je het internationale rijbewijs ook ter plaatse kan kopen via de autoverhuurder of je hotel. Schaf er zeker één aan, op het eiland zijn een aantal "grensposten" waar je al je papieren moet laten zien!

Geldzaken

De officiële munteenheid is de Tanzaniaanse Shilling. Afkorting TSh. Als tweede munteenheid wordt de US dollar geaccepteerd. Traveller cheques worden vaak alleen in de hotels geaccepteerd en de koers is over het algemeen genomen slecht. Wil je contant geld wisselen dan kan dit bij de bank in Zanzibar stad of bij de zogenaamde bureaus de exchange. Op Pembe kan er geld gewisseld worden in Chake Chake. Ook is het vrij gebruikelijk om geld te wisselen in de (grotere) hotels. De banken geven vaak een betere koers voor het wisselen van traveller cheques en de bureau de exchange geeft vaak een betere koers voor het contant wisselen. Houd er rekening mee als je de Tanzaniaanse Shilling wilt invoeren, dat je niet meer dan 100 US dollar aan tegenwaarde mag invoeren zonder toestemming. Dit geld ook voor het uitvoeren van de Tanzaniaanse shilling.

Een credit card kan in de grotere winkels en hotels gebruikt worden. Er wordt wel 10 a 15% afhandelingskosten in rekening gebracht. Dit is veel, maar het openen van een bankrekening en mee doen aan het betalingsverkeer is een erg moeizaam proces in Zanzibar. Het bedrijf betaald zelf daadwerkelijk veel kosten voor een credit card betaling. Wees je er ook van bewust dat er alleen een paar geldautomaten in Stone Town zijn, als deze al werken... Even geld uit de muur halen zoals bij ons is daar niet gebruikelijk!

Criminaliteit & veiligheid

Zoals in bijna elk land is er in Zanzibar ook meer criminaliteit in de steden dan in de dorpen. Besef dat de bevolking van Zanzibar arm is.
één van de prachtige stranden van Zanzibaréén van de prachtige stranden van Zanzibar
Stone Town staat bekend om zijn zakkenrollers en soms worden camera's bij toeristen van hun nek getrokken. Begeef je in het donker niet doelloos op straat. Ga alleen de straat op om direct van A naar B te reizen en gebruik het liefst een afgesloten voertuig. Houd rekening met het rijgedrag van de Zanzibari, zeker in het donker! Begeef je na zonsondergang en voor zonsopgang niet op de stranden. Deze zijn niet veilig, er zijn diverse gevallen van gewelddadige, berovingen bekend.

Neem geen dure sieraden mee naar dit land en draag andere kostbare spullen niet in het zicht. Met een oude rugzak over de markt werkt vaak beter dan met een splinternieuw en blits exemplaar. Diefstal in hotels door het personeel is een zeldzaamheid en de meeste hotels beschikken over kluisjes. Helaas zijn er ook een aantal gevallen bekend van georganiseerde bendes die hotels binnenvielen. De meeste hotels beschikken tegenwoordig over 24 uurs-bewaking of nachtbewakers. De overvallers die gepakt worden, worden zeer streng gestraft. Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar voor de volledigheid van dit artikel moet het wel gemeld worden.

Culturele etiquette

Het wordt altijd gewaardeerd door de lokale bevolking als toeristen de normen en waarden in acht nemen. Zanzibar kent overwegend Moslims en onze westerse cultuur is op veel punten anders. Onthoud dat je te gast bent in het land, dit zal het contact met de
Een jongedame aan de wandel op het strandEen jongedame aan de wandel op het strand
bevolking een stuk leuker maken! Hier een paar tips om je vakantie nog leuker te maken.
  • Kleed en gedraag je zoals gebruikelijk is. Zwemkleding is voor op het strand en niet voor in de stad. Bedek je knieën en je schouders, dit geldt voor zowel mannen als voor vrouwen. Hemden en bikinitopjes zijn ronduit een belediging voor de bevolking. Op het strand is strandkleding en een bikini geen probleem
  • Probeer de lokale bevolking te steunen. Vaak hebben zij kleinschalige projecten opgezet met prachtige handwerkproducten. Het is een goede en leuke manier om je geld te besteden, met de lokale bevolking in aanraking te komen en om de lokale economie te steunen
  • Handwerkproducten zijn prachtig, maar laat producten van wilde dieren links liggen. Denk hierbij aan de gebruikelijke dingen zoals ivoor, huiden en/of schildpadartikelen, maar ook de minder voor de hand liggende dingen zoals schelpen en andere producten van onderwater dieren
  • Vraag toestemming aan de mensen voordat je ze fotografeert en accepteer hun eventuele nee
  • Niet moslims mogen geen moskee betreden zonder toestemming
  • Tijdens de Ramadan is het niet netjes om op straat te eten en te drinken. In de toeristenrestaurants is dit geen probleem

Je verstaanbaar maken in het Swahili

Het uitspreken van de woorden in het Swahili is redelijk eenvoudig. Het wordt grotendeels uitgesproken zoals het er staat. De meeste Zanzibari vinden het hartstikke leuk als je een paar woorden Swahili probeert te spreken en vinden een foutje daarbij helemaal niet erg. Zelfs als je het verkeerd uitspreekt begrijpen de meeste mensen prima wat je wilt of bedoelt.

Gedag zeggen

Kinderen worden vaak niet gegroet door ouderen die niet tot hun familie behoren. Het groeten is heel belangrijk in de Swahili cultuur en mag niet zomaar even afgeraffeld worden. Ook is het vrij onbeleefd om snel to the point te komen. Het meest gebruikelijke is de traditionele Moslim begroeting in het Arabisch:

Salama aleikum - Vrede met u
Aleikum Salaam - En met u (antwoord)

De volgende begroetingen kunnen ook gezegd worden tegen ouderen:

SwahilliNederlands
SblakheriGoedemorgen
MsalkheriGoedemiddag/ - avond
ShkambooKan de gehele dag gebruikt worden
Habari/Zako/HujamboHoe gaat het?
Al humdul Allah
(Arabisch)
Alles goed
(letterlijk; dank aan Allah)

Overige manieren van begroeten

Is iemand van dezelfde leeftijd dan kan je volstaan met een eenvoudig Habari dit betekent letterlijk: "Nog nieuws?" Dit kan je beantwoorden met:
SwahiliNederlands
Nzuri sanaHeel goed
NzuriGoed
SafiBest

Een andere veel gehoorde begroeting door heel Afrika is Jambo - hoe gaat het? De Zanzibari gebruiken dit woord eigenlijk nooit omdat het een verbastering is, maar het valt goed bij de toeristen en is makkelijk te begrijpen. Het is overigens een volledig geaccepteerde begroeting!
SwahiliNederlands
PaoCool (als antwoord op Jambo)
HoidiHallo, iemand thuis?/ Hallo, mag ik binnen komen?
karibuWelkom
(letterlijk: komt dichterbij)

Ook het woord mzungu - blanken zal je veel horen. Vooral de kinderen willen het je nog wel eens naroepen op straat, maar dit wordt niet kwaad bedoeld.

De basis

SwahiliNederlands
KwaheriTot ziens
TafadaliAlsjeblieft
Asante (sana)Dank je wel
NdiyoJa
HapanaNee
sawaOké, bij het sluiten van een overeenkomst
HapaHier
HapoDaar
Iko....?Is daar....?
Bei gani?Hoeveel?
(letterlijk: wat is de prijs?

Medische hulp

SwahiliNederlands
Mimi mgonjwaIk ben ziek
Iko wapi hospitali?Waar is het ziekenhuis?
Yuko wapi daktari?Waar is de dokter?

De weg vragen

SwahiliNederlands
NimepoteaIk ben verdwaald
KushotoLinks
KuliaRechts]
Moja kwa mojaRechtdoor
KaribuDichtbij
MbaliVerweg (veraf)
LeoVandaag
KeshoMorgen
JanaGisteren
BenkiBank
DukaWinkel
SokoMarkt
Hoteli ya chakulaCafé/eethuis

Een gesprekje voeren

SwahiliNederlands
Jina lako nani?Wat is je naam?
Jina langu ChrisMijn naam is Chris
Unatoka wapi?Waar kom je vandaan?
Mimi ...Ik kom uit ...
Umefikia wapi?Waar verblijf je?
Unakaa wapi?Waar woon je?
Samahani sigahamuHet spijt me, ik versta u niet
Sijui KiswahiliIk spreek geen Swahili
Nazungumza Kiswahili kidogo tuIk spreek een klein beetje Swahili

Eten & drinken

SwahiliNederlands
Nyama ya ngombeRund
KukuKip
YaiEieren
SamakiVis
ViaziAardappel
McheleRijst
MajiWater
ChaiThee
KahawaKoffie
MaziwaMelk
SukariSuiker

Getallen

SwahiliNederlandsSwahiliNederlands
Moja1Thelathini30
Mbili2Arobaini40
Tatu3Hamsini50
Nne4Sitini60
Tano5Sabini70
Sita6Themanini80
Saba7Tisini90
Nane8Mia100
Tisa9Mia na moja101
Kumi10Mia na mbili102
Kumi na moja11Mia mbili200
Kumi na mbili12Mia tatu300
Ishirini20
Ishirini na moja21

Tijden

De Swahili tijd loopt anders dan onze westerse tijd. De Swahili tijd begint als de zon op komt. Dit is voor hun dus 00:00 uur. Om 00:00 uur Swahili tijd is het in onze Westerse tijd 06:00 uur. Houd hier rekening mee als je een bus- of boottijdtabel bekijkt, de tijd kan in Swahili of in de westerse tijd aangegeven worden
SwahiliNederlands
Saa ngapi?Hoe laat is het?
Saa moja
(letterlijk: 01:00 uur)
07:00 uur
Saa mbili08:00
Saa sitaMiddag
Saa saba13:00

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…
Tanzania - safaritochten en snorkelenTanzania - safaritochten en snorkelenTanzania is gelegen in Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia…
Zanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeitZanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeitWeinig mensen weten waar Zanzibar ligt, maar de meeste denken aan exotisch, ver weg en sprookjesachtig uit 1001 nacht. E…
Weetjes over de AardeWeetjes over de AardeAltijd al willen weten wat nou eigenlijk de grootste stad op aarde is, wat de langste rivier is, of de hoogste berg? Op…

Top 5: backpack-landen in AziëTop 5: backpack-landen in AziëBackpacken wordt steeds populairder, veel mensen gaan erop uit met hun rugzak op de wereld om hun heen te ontdekken. Dit…
Cyprus, vakantielandDe Republiek Cyprus is gevestigd op het gelijknamige eiland wat verdeeld is in het Cypriotische (ook wel Griekse) en Tur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marjolijn Roodnat
  • The Bradt Travel Guide; Zanzibar, Pemba and Maffia; McIntyre, Chris & McIntyre, Susan; The Bradt Travel Guide Ltd.
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.