Thailand, wat moet ik weten?

Thailand, wat moet ik weten? Reizen naar Thailand is een eitje, want het land heeft een toerist-vriendelijk beleid, evenals een uitgebreid netwerk van infrastructuur en hotels die zich richten op de zakelijke reizigers en toeristen. Maar voordat u uw reis naar Thailand plant is het goed om alle essentiële informatie over het land te weten, zoals wanneer is de beste tijd om te gaan, wat mee te nemen, vervoersmogelijkheden, culturele etiquette, nummers die je kan bellen in geval van nood en alle feiten die helpen om uw reis zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Weer en klimaat

Thailand is het hele jaar door relatief warm, hoewel het land officieel drie seizoenen heeft. In de zomer (maart/juni) kunnen de temperaturen stijgen tot boven de 40 graden, met name in het noordoosten en Bangkok. Het Thaise nieuwjaar genaamd "Songkran" valt in april, tevens is april de warmste maand van het jaar. Om af te koelen, gooien Thais water op elkaar tijdens het driedaagse Songkran festival.

Het regenseizoen (juli/oktober) brengt veel regenbuien en hevige regenval met zich mee. Meestal gebeuren deze regenbuien in de late namiddag of vroege ochtenden. De temperaturen zijn tijdens zo een regenbui redelijk hoog, maar het kan erg ongemakkelijk voelen als gevolg van hoge luchtvochtigheid.De meest verwelkomende seizoen is het koele seizoen (november/februari), die een relatief droog en aangenaam klimaat brengt. Temperaturen zijn dan zelden boven de 35 graden.

Wanneer naar Thailand?

De beste tijd om Thailand te bezoeken is tussen november en februari wanneer het klimaat relatief koel en droog is (25-32 ° C). Terwijl Bangkok meestal een onbetekenende temperatuurdaling ondergaat, kunnen de noordelijke en noordoostelijke provincies vrij koud zijn. En als u van plan bent een ​​reis naar de bergen te maken, moet u een trui of warme jas mee te nemen.

December is de feestmaand, net als hier in het westen. De meest kleurrijke festivals vallen in deze periode, dit zijn feestdagen zoals "Loy Krathong", "Trooping of the Colours" en "New Year's Eve". Het enige nadeel voor het aankomen in deze periode is dat populaire bestemmingen overvol zijn. Daarbij zijn de hotelkamers schaars en prijzen voor accommodatie, tours en transport vallen in de decembermaand hoger uit doordat de Thais willen profiteren van de grote toestroom van toeristen.

Wanneer je aankomt in maart of mei, beland je rechtstreeks in de zomerperiode in Thailand waar temperaturen kunnen stijgen boven de 40°C. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kan het meer het gevoel geven alsof je in een gigantische verwarmde oven bent beland zonder uitweg behalve de airconditioning van bepaalde winkelcentra en eetgelegenheden. Het regenseizoen (juni/september) is meestal nat en vochtig. Maar het goede nieuws is dat je je altijd kunt verschuilen in een winkelcentrum, spa of restaurant. Dit om te ontkomen aan de regenbuien die meestal niet meer dan een paar uur duren. Voordelen van regenbuien zijn dat nationale parken en watervallen dan op hun best zijn.

Wat te dragen in Thailand?

Vergeet strakke broeken en vastklampende jurkjes overdag en ga voor lichte en losse katoenen kleding. Formele jurken, pakken en stropdassen kunnen nodig zijn voor zakelijke reizigers of als je van plan bent om exclusieve eetgelegenheden en officiële evenementen te bezoeken. Vergeet bij een bezoek aan tempels, musea en de "Grand Palace" niet om je beleefd te kleden. Korte broeken, hemden, spaghettibandjes, rokken, tank-tops en sandalen met een open achterkant zijn hier niet aanvaardbaar.

Wat mee te nemen?

Hoewel je de meeste items in Thailand zal vinden, is het misschien een goed idee om een aantal persoonlijke spullen van thuis mee te brengen. Vergeet ook niet eventuele geneesmiddelen mee te nemen. Lichte katoenen kleding is aan te bevelen in een tropisch klimaat als die van Thailand, evenals een paar comfortabele wandelschoenen. Uw lijst moet verder omvatten:
  • Muggenmelk
  • Zonnebrand
  • Zonnebril
  • Opvouwbare paraplu
  • Pijnstillers
  • Ontsmettend lotion of spuitbus
  • Anti-diarree medicatie
  • EHBO-doos
  • Fotokopieën van officiële documenten

Hoe kom ik in Thailand?

De internationale luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok is de belangrijkste toegangspoort tot Thailand. Het dient meer dan 50 internationale luchtvaartmaatschappijen.
Een aantal internationale luchthavens van Thailand.
  • Suvarnabhumi International Airport (Bangkok)
  • Chiang Mai International Airport
  • U-Tapao International Airport (Rayong)
  • Chiang Rai International Airport
  • Phuket International Airport
  • Udon Thani International Airport
  • Samui International Airport
  • Hat Yai International Airport (Song Khla)

Reizen in Thailand

Met de trein

Alle belangrijke spoorlijnen beginnen in Bangkok bij Hua Lamphong en hebben betrekking op de vier regio's van Thailand. Sneller en comfortabeler dan bussen, reizen met de trein is de op een na beste optie als je reist in Thailand. In principe zijn er drie vervoersklassen om uit te kiezen. First Class biedt een eigen tweepersoons coupe met airconditioning en wastafel, maar wel met een gedeelde badkamer. Tweede klasse heeft zowel airconditioning en niet- airconditioning hutten, alle met gestoffeerde stoelen die om te bouwen zijn tot een stapelbed. Derde klasse hutten zijn niet voorzien van airconditioning en hebben veelal houten banken en stoelen, waarbij geldt wie eerst komt eerst maalt. Let wel op dat niet alle drie de klassen beschikbaar zijn op alle routes. First Class hutten zijn doorgaans beschikbaar op de lange afstand treinen, terwijl de treinen bestemd voor Oost- Thailand meestal alleen Third Class stoelen hebben. Bij het reizen met de trein tijdens grote festivals en feestdagen, altijd uw tickets ruim van tevoren kopen.

Met de bus

Lange-afstand bussen bereiken alle plekken waar de treinen niet komen. De door de overheid gerunde Bor Kor Sor is de grootste busmaatschappij en biedt een verscheidenheid aan soorten bussen, maar ook sommige particuliere bedrijven bieden service naar soortgelijke bestemmingen. De gewone bussen zijn alleen geschikt voor korte trips, omdat ze geen airconditioning hebben en vrijwel bij iedere halte langs de weg stoppen. Elk van de vier belangrijkste regionale lijnen vertrekken vanaf verschillende aangewezen terminals. De Ekamai Terminal bedient de oostelijke kust routes, terwijl Sai Tai Mai (Borom-Ratchachonnani Road) de zuidelijke routes bedient. Mor Chit Song bedient zowel de noordelijke en noordoostelijke routes. Net als de treinen, altijd uw tickets ruim van tevoren kopen bij het reizen tijdens grote feestdagen.

Met de auto
Het huren van een auto is een goede optie voor degenen die meer privacy en comfort nodig hebben. De auto is handig voor degenen die willen reizen buiten de gebaande paden. Grote internationale merken leveren verhuurdiensten in populaire toeristische steden. Lokale verhuurders zijn vaak wel wat goedkoper en hebben flexibelere regelingen. Maar let wel op, rijden in Bangkok is een andere ervaring dan rijden in Nederland.


Elektriciteit in Thailand

Stroomnet: 220 volts AC, 50Hz. Je kan in Thailand zowel ronde als platte twee stekkers gebruiken. Elektrische apparaten werken normaal op het Thaise stroomnet.

Telefoon

Het voordeligste is om je simkaart te vervangen door een Thaise simkaart, deze zijn bij de meeste warenhuizen te koop. Bellen met de telefoon vanuit je hotelkamer gaat gepaard met hoge kosten.

Handige telefoonnummers in Thailand

  • Politie - 191
  • Brandweer - 199
  • Ambulance - 1554
  • Toeristen politie - 1155
  • Toeristen service - 1672
  • Telefoonhulp - 1133
  • Immigratie bureau - +66228731(01*) * tot 10
  • Suvarnabhumi Internationale luchthaven - +6621321888
  • Bangkok taxi centrale - 1681, 1661, +662424222

Internetten in Thailand

De meeste hotels en appartementen zijn voorzien van internet. Kosten kunnen variëren per hotel, er kunnen wellicht extra toeslagen gerekend worden. Vraag het altijd even na aan de balie. Internetcafés zijn er veel maar de prijzen liggen daar wel over het algemeen hoog.

Betalen in Thailand

In Thailand betaal je met de Thaise Baht, de officiële valuta van Thailand. De Thaise Bath wordt aangegeven met het valutateken voor de Bath: ฿. De ISO code voor de Thaise munteenheid is THB. De Thaise Baht is ongeveer 0,023 euro waard. Dat betekent dat 1 Euro gelijk staat aan 44 Baht. Pinnen bij geldautomaten is mogelijk tot een bedrag van ฿20.000. De Thaise Baht is verdeeld in 100 Satang. Er zijn munten van 25 en 50 Satang, Verder zijn er er munten van 1, 2, 5 en 10 Baht. Thais papiergeld bestaat uit biljetten van 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 Baht. Geldautomaten zijn gestationeerd bij vrijwel alle banken en winkelcentra in de stad. U kunt alleen Thaise Baht opnemen bij deze automaten. Geldautomaten hebben over het algemeen Thaise en Engelse taal op de display en zullen de meeste internationaal erkende buitenlandse creditcards accepteren.

Fooi

Geef fooi aan portiers en personeel van het hotel wanneer je goede persoonlijke service hebt gekregen. In restaurants is de norm van een fooi 10 tot 15 procent. Bij kleine eetgelegenheden is hoeft u geen fooi achter te laten. Taxikosten kunt u afronden tot het dichtstbijzijnde 5 of 10 Baht.

De tijd in Thailand

In Thailand is geldt GMT +7. Dit betekent dat het in Thailand 6 uur later is als in Nederland. Dit is iets om rekening mee te houden met bijvoorbeeld het bellen naar huis.

Feestdagen Thailand 2014

De feestdagen gaan gepaard met de lunar calender, dit betekent dat de datum van elk feestdag per jaar kan wisselen.
  • 1 Januari (Woe) - New Year's Day
  • 14 Februari (Vrij) - Makha Bucha Day
  • 6 April (Zon) - King Rama I Memorial and Chakri Day
  • 7 April (Maa) - Chakri Day Holiday
  • 13 April (Zon) - Maha Songkran
  • 14 April (Maa) - Maha Songkran Holiday
  • 15 April (Din) - Maha Songkran Holiday
  • 16 April (Woe) - Maha Songkran Holiday
  • 1 Mei (Don) - Labour Day
  • 5 Mei (Maa) - Coronation Day
  • 13 Mei (Din) - Visakha Bucha
  • 1 July (Din) - Banken zijn dicht
  • 11 July (Vrij) - Asalha Bucha Day
  • 29 July (Din) - Banken zijn dicht in Moslim gemeenschappen
  • 12 Augustus (Din) - Queen's Birthday
  • 23 Oktober (Don) - Chulalongkoun Day
  • 5 December (Vrij) - King's Birthday
  • 10 December (Woe) - Constitution Day
  • 31 December (Woe) - New Year Eve

Alcoholverkoop

De verkoop van alcohol wordt sterk gereguleerd in Thailand. U kunt alleen kopen tussen 11:00-14:00 en 17:00-24:00. Er is geen alcohol verkoop op de verjaardagen van de koning, koningin, verkiezingsweekenden en religieuze feestdagen.

Taal

Ze spreken in Thailand Thai. Engels wordt over het algemeen ook goed gesproken, met name in de toeristen gebieden.

Thaise Culturele Etiquette

De Thaise koninklijke familie wordt diep vereerd in Thailand. U zult portretten van hen te zien krijgen door het hele land. In de bioscoop moet u voor de koninklijke volkslied gaan staan, dit gebeurt voordat de film wordt vertoond. Woede is onacceptabel en wordt dan ook beschouwd als ruw en gebrek aan zelfdiscipline. Blijf kalm en glimlach, zo haalt u het beste uit uw tijd in Thailand. Thais beschouwen het hoofd als het hoogste deel van het lichaam en waarderen het niet als iemand ze op het hoofd aanraakt, zelfs als vriendelijk gebaar niet. Ga ook niet shirt-less of in korte broek naar een boeddhistische tempel. Doe uw schoenen uit bij het betreden van een Thaise woning of tempel. Boeddha beelden worden beschouwd als heilig, dus ga hier geen foto's van maken of iets doen wat getuigt van gebrek aan respect.
© 2013 - 2024 Geeee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe; prachtig snorkelen in ThailandKoh Lipe (Ko Lipe) is een klein eiland, gelegen voor de Andamaanse kust van Thailand. Dit eiland staat bekend om zijn ui…
Bankrekening openen in ThailandBankrekening openen in ThailandHet is relatief eenvoudig om een bankrekening te openen bij een Thaise bank. Dat kunt u meestal al doen door een Thais b…

Op vakantie naar CuraçaoOp vakantie naar CuraçaoCuraçao is een zeer populaire vakantie bestemming, het eiland ligt in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Ve…
Moezel: de dubbelstad Treis-Karden, een bezoek waard!Moezel: de dubbelstad Treis-Karden, een bezoek waard!Op de Moezel ligt de dubbelstad Treis-Karden. Treis ligt op de ene oever, Karden op de andere. Het zijn allebei pittores…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Samoyluk, Pixabay
  • http://thailand.angloinfo.com/inside/public-holidays/
  • http://www.omrekenen-valuta.nl/land/thailand/
  • http://www.thaiconsulate-amsterdam.org/page3/page3.html
  • http://www.thaiwave.com/
Geeee (3 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.