Nepal, wandelen in het Himalaya gebied

Nepal, wandelen in het Himalaya gebied Nepal is een land in het Himalaya gebied in Azië, dat gelegen is tussen India en China. Het grootste gedeelte van de bevolking is aanhanger van het Hindoeïsme, maar er zijn ook mensen die geloven in het Boeddhisme en de Islam.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Azië
  • Originele naam: Sanghiya Loktantrik Ganatantra Nepāl
  • Taal: Nepali
  • Valuta: Nepalese rupee

Steden van Nepal

Kathmandu

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en tevens de grootste stad van het land. De stad heeft een historisch centrum met veel tempels en pleinen. De stad ligt in een groene vallei en tussen de heuvels. Kathmandu is erg in trek bij toeristen, voornamelijk bij rondreizende toeristen en bergbeklimmers. Je kunt namelijk heel gemakkelijk de Himalaya in vanuit Kathmandu. Kathmandu staat ook wel bekend als de stad van de tempels. Veel van die tempels dateren uit de zeventiende eeuw. Wie Kathmandu bezoekt krijgt het gevoel dat de stad in de middeleeuwen gelijk was aan nu. Dankzij de vele oude gebouwen en tempels kun je Kathmandu ook zien als een openluchtmuseum. Een aanrader is bijvoorbeeld de tempel van Pashupinath, wat een Hindoeïstische begraafplaats is. Ook interessant zijn de Kasthamandaptempel en de Talejutempel. Ook heb je het Huis van de Kumari, een levende Godin. Ook aan te raden is het Koninklijke Paleis Hanuman Dhoka. Kathmandu is de afgelopen jaren flink gegroeid en dat is te merken. De vele smalle straatjes kunnen de grote hoeveelheid auto’s en vrachtwagens niet goed aan. Er is veel vervuiling in de straten en sommige fietsers zul je met een mondkapje zien. Volgens de inwoners valt het allemaal best mee en is de vervuiling niet te vergelijken met sommige westerse steden. En daar hebben ze gelijk in. De vervuiling beperkt zich in Kathmandu namelijk alleen tot een paar plekken.

Patan

Een van de andere grotere steden van Nepal is Patan. Deze stad staat onder anderen bekend om de Jagannaravan Tempel en de Kumbeshawar Tempel. De stad ligt bijna precies in het midden van het land en is daardoor erg belangrijk voor de industrie. Er wordt gezegd dat Patan traditioneel is gesticht in 299 voor Christus. Er zijn in de stad dan ook veel historische bezienswaardigheden. Ook zijn er veel tempels waar je terecht kunt.

Andere steden

Bhaktapur is een middeleeuwse stad, met veel mooie bezienswaardigheden. De stad Phokara staat bekend omdat deze een prachtige ligging bij de bergen heeft.

Natuur

Nepal heeft vier bekende bergketens, namelijk Chure Heuvels, Mahbharat Keten, Himalaya en Tibetan Marginals. Van de tien hoogste bergen ter wereld, liggen er acht in dit land. Zo ook de hoogste berg ter wereld: Mount Everest. Daarnaast zijn er ook wijde vlaktes en vruchtbare valleien. In Nepal leven meer dan 800 vogelsoorten. Ook zijn er exotische zoogdieren te vinden zoals de Bengaalse tijger en het sneeuwluipaard. Ook komen er beren, herten, olifanten, apen en neushoorns voor in het land.

Beste reistijd

Nepal kan het hele jaar prima worden bezocht, maar toch is de beste periode van oktober tot en met mei. Ben je van plan bergwandelingen te maken tijdens je rondreis? Dan is de beste reistijd in de maanden oktober en november, omdat het overdag dan nog niet extreem warm is, maar het ’s avonds ook nog niet heel erg veel afkoelt. In de zomermaanden is er de moesson, wat het reizen in Nepal in de zomermaanden minder aantrekkelijk maakt.

Het weer in Nepal

Het klimaat van Nepal is erg afhankelijk van de regio waar je bent. Op de vlaktes is er een subtropisch klimaat, terwijl het in de bergen vaak erg koud is. In de zomer kan de temperatuur rond de 30 graden liggen en in de winter ligt de temperatuur gemiddeld rond de 18 graden. Van half juni tot september is het de moessonperiode. Er vallen dan vrijwel iedere dag regenbuien en sommige gebieden zijn ontoegankelijk vanwege overstromingen.

Reisdocumenten voor Nepal

Als je naar Nepal reist, heb je een geldig Nederlands paspoort nodig, dat na terugkomst in eigen land nog minimaal zes maanden lang geldig is. Ook heb je en visum nodig. Dit kun je regelen bij het Nepalees consulaat in Amsterdam. Veel reisorganisaties kunnen het visum voor je regelen tegen een kleine betaling. Hiervoor hebben ze de nodige gegevens van het paspoort nodig.

Vaccinaties en malaria

Er worden vaccinaties aangeraden tegen DTP, tyfus en hepatitis A. Het is tevens verstandig om voor vertrek altijd contact op te nemen met de huisarts of de GGD om te horen wat de laatste ontwikkelingen zijn in Nepal voor de gezondheid. In Nepal is tevens de malariamug actief. Malariatabletten zijn dan ook een must om mee te nemen. Neem tevens een anti-muggenmiddel mee dat DEET bevat.

Wandelen in Nepal

Wandelen in de regio van de Himalaya kan erg vermoeiend zijn, omdat je te maken kunt hebben met steile bergen. Zorg er daarom voor dat je met een goede conditie op reis gaat en dat je onderweg voldoende rust neemt. Het is ook verstandig om goed te eten en drinken. Vergeet vooral het drinken niet, omdat je tijdens een wandeling flink wat vocht kan verliezen, zeker op de momenten dat het erg warm is.

Nepalese rupee

In Nepal wordt er betaald met de Nepalese rupee. In Kathmandu en in Phokara zijn geldautomaten. Verder wordt de creditcard vrijwel overal geaccepteerd in belangrijke winkels, hotels en grote restaurants. Als je geld gaat wisselen en van plan bent de bergen in te trekken, is het aan te raden om geen bankbiljetten groter dan honderd Nepalese rupee meekrijgt. In de steden zijn hoge bankbiljetten meestal geen probleem.

Nepali

In Nepal zijn veel verschillende bevolkingstalen. In het algemeen wordt de taal Nepali (ook wel Parbatiya genoemd) overal gesproken. Engels wordt alleen redelijk gesproken op de toeristische plekken. Het is daarom aan te raden een woordenboek aan te schaffen met standaardzinnen, zodat je duidelijk kunt maken wat je bedoeld. Als je iemand wilt groeten zeg je bijvoorbeeld ‘Namasté’. Bij het afscheid zeg je ‘Pheri bhetaulaa’ en om iemand te bedanken is: ‘Hoenchha’ of ‘dhanyabaat’ voldoende.

Kleding voor vrouwen

Het kan in toeristische gebieden voorkomen dat je een Nepalese vrouw tegenkomt in een minirok, maar in het grootste gedeelte van Nepal wordt dit gezien als ordinair. Het is daarom als westerse vrouw aan te raden om degelijk gekleed te gaan, door de benen en schouders te bedekken en geen kleding met een diepe decolleté te dragen. Pas ook op met het dragen van een bikini of badpak. Naakt of topless zonnen is tevens ten strengste verboden.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nepal: een introductieNepal: een introductieNepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld en het ligt aan de voet van de hoogste bergen ter wereld, de Himalaya. D…
Reisbestemmingen in NepalReisbestemmingen in NepalSinds de grenzen van Nepal in 2010 open gingen voor toerisme, is Nepal als reisbestemming aantrekkelijk geworden. Nepal…
Nepal: benutting en inrichting van het woongebiedNepal: benutting en inrichting van het woongebiedDe exploitatie van de landbouwproducten kan de bevolkingsgroei niet bijhouden. Ook slinken de houtvoorraden door onveran…
Nepal: economieNepal: economieNepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoe…

Tunesië - bezoek de markt van TunisTunesië - bezoek de markt van TunisTunesië is gelegen in Afrika en hoort tot de Maghreblanden, waar ook de landen Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië bi…
Jordanië, een gastvrij en prachtig landJordanië, een gastvrij en prachtig landJordanië wordt gezien als één van de meest fascinerende landen in het Midden-Oosten, met vele prachtige bezienswaardighe…
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.