Spanje, aantrekkelijk voor jong en oud

Spanje, aantrekkelijk voor jong en oud Spanje ligt in Europa en grenst aan Frankrijk, Andorra en Portugal. Bij Spanje horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika.

Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: España
  • Taal: Spaans
  • Valuta: Euro

Steden in Spanje

Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje. Het is een stad met veel geschiedenis en Middeleeuwse gebouwen. Voor een mooi uitzicht op de stad ga je naar Faro de Madrid, een toren van 92 meter hoog. In Madrid zijn ook enkele bijzondere pleinen te vinden, zoals het Plaza Mayor, waar verkeer niet is toegestaan en La Cibeles, één van de mooiste pleinen van Madrid. Madrid heeft ook veel musea, uitgaansgelegenheden, winkels en restaurants.

Barcelona

Barcelona is de op één na grootste stad van Spanje. De stad ligt aan de Middellandse Zee. Barcelona ligt op ongeveer 60 kilometer van de mooiste kust van Spanje: Costa Brava. Barcelona is een moderne stad, die dankzij verschillende evenementen erg belangrijk is geworden voor de wereld, zoals de Olympische Zomerspelen en het Fórum. Barcelona beschikt over een internationaal vliegveld, namelijk Airport Barcelona. Dit is het op één na drukste vliegveld van Spanje. In Barcelona zijn veel bezienswaardigheden te vinden, denk bijvoorbeeld aan Gaudí met de Sagrada Família en het Parc Güell. Het Palau de la Música, is het grootste concertgebouw ter wereld. Als je van kunst en cultuur houdt, dan is Barcelona de stad voor jou. Op de heuvel Tibidabo, is het op één na oudste pretpark van Europa te vinden. Tibidabo is te bereiken met de kabeltram, bus of auto.

Blanes

Blanes is een badplaats geliefd bij zowel jong als oud. Er is een directe treinverbinding met Barcelona en ook de stad Girona ligt lekker in de buurt. Daar heb je Girona International Airport, zodat je dus heel gemakkelijk en snel bij de zee kunt zijn. Er is een lange boulevard in Blanes. Ook zijn er discotheken, cafés en restaurants.

Lloret de Mar

Lloret de Mar is een andere badplaats vlakbij Blanes. Er komen voornamelijk veel jongeren. Er is een groot strand waar je heerlijk kunt relaxen. Ook zijn er ontzettend veel uitgaansgelegenheden, zoals discotheken bars en cafés. Ook heb je er veel restaurants. Tevens kun je gemakkelijk naar het pretpark Waterworld.

Tossa de Mar

Tossa de Mar is de volgende badplaats aan de Costa Brava en ligt vlakbij Lloret de Mar. Tossa de Mar is een stuk minder toeristisch en hierdoor voor bepaalde mensen meer in trek. Je hebt wat meer rust als je naar het strand gaat. Er is een grote boulevard met leuke winkeltjes. Ook zijn er voldoende restaurants aanwezig in Tossa de Mar.

Malgrat de Mar

Malgrat de Mar ligt ook vlakbij de Blanes. Het is een plaats waar je heerlijk tot rust kunt komen op het strand. Malgrat de Mar heeft een eigen treinstation vanwaar je gemakkelijk naar Barcelona kunt reizen. Dit maakt Malgrat de Mar een ideale locatie voor een strandvakantie met een uitstapje naar een grote stad.

Córdoba staat bekend als de warmste stad van Europa. Er zijn veel historische overblijfselen uit de tijd van de Romeinen en de Moslims. De stad ligt 120 meter boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Córdoba stad heeft veel te bieden als stedentrip, meer dan mensen doorgaans verwachten van Córdoba. Er zijn veel prachtige bezienswaardigheden. Ook kun je een bezoek brengen aan Alcázar de los Reyes, waar Christoffer Columbus zijn reisplannen bekend maakte. Medina Azahara is een oude stadskern, ongeveer 8 kilometer buiten de stad. De Caballerizas Reales zijn oude kasteelstallen. Córdoba heeft ook schitterende musea, over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Deze musea zijn zeer de moeite waard. Daarnaast zijn er veel boeiende tentoonstellingen van zowel bekende als minder bekende artiesten. Tevens kun je heel goed eten in de Spaanse stad. Zeker als je van mediterraan eten houdt, zit je goed in Córdoba.

Granada

Granada ligt op een hoogte van 738 meter boven zeeniveau. De stad is zeer goed geschikt voor een leuke vakantie of een weekendje weg. Dit mede dankzij de vele bezienswaardigheden binnen Granada. De stad is een oude Nederzetting en heeft veel Arabische invloeden. Ook vind je er de grootste collectie Moorse gebouwden in Europa. In de stad bevindt zich één van de grootste monumenten die Spanje heeft. Namelijk het het Alhambra, wat een gigantisch paleis is, met veel invloeden uit zowel de Moorse en de Katholieke cultuur. Ook de Monasterio de la Cartuj is erg de moeite waard en is rijkelijk versierd met ornamenten. Ook vind je veel Arabische invloeden, zoals het Nasridische beursgebouw Corral del Carbón en de oude Koranschool in het Madrazapaleis.
Granada kent ook veel musea met veel interessante onderwerpen. Zo kun je er van alles leren over de geschiedenis van de stad. Ook zijn er verschillende kunstmusea. Bij de Alcacería-bazaar kun je leuke souvenirs kopen. Er zijn talloze bijzondere spullen te koop. Daarnaast kun je in Cranada heerlijk eten of op een terrasje zitten en van de zon genieten.

Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. De stad heeft veel historische bezienswaardigheden en wordt door velen een openluchtmuseum genoemd. De stad heeft zelfs het grootste historische centrum van Europa. Sevilla wordt ook wel gezien als de belangrijkste stad van Zuid-Spanje. Daarnaast staat Sevilla bekend vanwege het vreemde dialect dat er wordt gesproken. Eén van de meest bekende gebouwen in de stad, en een echte toeristische trekpleister, is Kathedraal Maria de la Sede. Het is de grootste gotische kathedraal van de wereld en de op twee na grootste kerk van Europa. Real Alcázar is een koninklijk paleis dat bekend staat om zijn mooie tuinen. De Alameda de Hércules is één van de oudste lanen in Sevilla. Je kunt ook naar Monasterio Santa María de las Cuevas, een klooster. In Sevilla worden ook verschillende religieuze vieringen gehouden. Zo wordt er de Semana Santa gehouden, ook wel goede week genoemd. Dit wordt gevierd in de week voor Pasen en er zijn allerlei feestelijke festiviteiten aan verbonden. Ook wordt er altijd Feria de Abril gehouden, ook wel het festival van April. Tijdens dit feest zijn er verschillende tenten waarin wordt gefeest en gedanst. De vrouwen hebben dan traditionele flamencojurken en de mannen lopen in de chicste pakken.

Natuur

In het binnenland van Spanje zijn ruim 400 beschermde natuurgebieden. Er zijn veel nationale parken, waaronder Parque Nacional de los Picos de Europa, Parque Nacional de Aigues Tortes y Estany de Sant Maurici en Parque Nacional del Teide. Je komt veel diersoorten tegen in Spanje, zoals eekhoorns, geiten, herten en steenbokken. Ook leven er veel reptielen. Tevens leven er veel watervogels, omdat er veel moerasgebied is. Gibraltar staat bekend om de enige wilde apen van Europa.

Beste reistijd

Spanje kun je het hele jaar prima bezoeken. Wel kan het in de zomermaanden op sommige locaties vooral in de middagen erg warm zijn. Dit kun je doorgaans prima oplossen door de activiteiten in de ochtenden te doen, in plaats van de middagen. Langs de kust is het vaak wat koeler dan in het binnenland, maar het kan ook langs de kust erg warm zijn.

Klimaat van Spanje

Spanje heeft een zeer variërend klimaat. In het noorden is het een gematigd klimaat, terwijl het in het zuiden erg droog is. In de zomer kan het op veel plaatsen tussen de 28 en 36 graden Celsius worden. In de winter kan het daarentegen rond de 1 graden Celsius zijn. In de meest zuidelijke plaats van Spanje, Malaga, is het in de winter rond de 14 graden.

Reisdocumenten

Je hebt voor een bezoek aan Spanje geen visum nodig. Wel moet je en geldig Nederlands paspoort of een identiteitsbewijs hebben. Deze heb je ook nodig als je niet met het vliegtuig, maar de auto of de bus naar Spanje gaat. Als je geen Nederlandse identiteit hebt, dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade voor meer informatie over de stappen die je het beste kunt nemen.

Gezondheid in Spanje

De gezondheid in Spanje is uitstekend en te vergelijken met die in Nederland. Er zijn overal dokters en apotheken te vinden. Wel moet je als reiziger betalen voor medische hulp, dus een goede reisverzekering is geen overbodige luxe. Het water uit de kraan kun je gewoon drinken in Spanje. Dit is goed gezuiverd. Eventueel is het verstandig om een middel tegen de zon mee te nemen en altijd iets op je hoofd te zetten.

Euro

De officiële munteenheid van Spanje is de Euro, omdat Spanje bij de Europese Unie hoort. Je hoeft dus niet moeilijk te doen met wisselkoersen. Pinnen kan vrijwel overal in Spanje. De creditcard wordt ook op veel plaatsen geaccepteerd, al kan het in sommige winkels problemen opleveren om met de creditcard te betalen. Je kunt ook reischeques inwisselen bij de meeste banken. Deze zijn doorgaans geopend op doordeweekse dagen.

Spaans

De taal die in Spanje gesproken wordt is Spaans. De meeste Spanjaarden kunnen ook wel een woordje Engels spreken. Verwacht dit echter niet van iedereen. Ook niet iedereen in de toeristische gebieden is evengoed in Engels. Het kan daarom verstandig zijn om wat Spaans te leren. Neem bijvoorbeeld een taalgids mee van de Spaanse taal. De bevolking zal dit sowieso wel waarderen.

Siësta

In Spanje is het gebruikelijk om in de middag Siësta te houden. Dat houdt in dat iedereen even een dutje doet op het warmste moment van de dag. Doorgaans zijn dan een deel van de winkels en andere openbare gelegenheden gesloten. Dit hoeft niet overal het geval te zijn, maar hou er wel rekening mee dat dit in veel gebieden een normale zaak is. Je kunt zelf ook een dutje doen of een wandeling maken.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongerenvakantie in SalouJongerenvakantie in SalouSalou is een bekende badplaats in Spanje waar voornamelijk jongeren komen. Er zijn veel uitgaansgelegenheden en je kunt…
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…
Bekende bestemmingen voor jongerenvakantiesBekende bestemmingen voor jongerenvakantiesDe welbekende jongerenvakanties vol met zon, zee, strand en natuurlijk lekker uitgaan en genieten. Maar wat zijn nu de b…

Armenië: woestijn, steppe, bos en bergenArmenië: woestijn, steppe, bos en bergenArmenië hoort geografisch gezien bij Azië, maar vanwege historische en culturele aspecten hoort het land meer bij Europa…
Groenland, als je van rauwe natuur houdtGroenland, als je van rauwe natuur houdtGroenland is een eiland ten noordoosten van Canada. Eerder behoorde Groenland bij Denemarken, maar het land heeft onafha…
Bronnen en referenties
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.