Zuid-Afrika, geniet van cultuur en natuur

Zuid-Afrika, geniet van cultuur en natuur Zuid-Afrika is bijna 30 keer zo groot als Nederland. Een groot gedeelte van de bevolking is lid van een Christelijke kerk. Ook zijn er aardig wat Joden en Moslims in het land.

Algemene informatie

  • Continent: Afrika
  • Originele naam: Suid-Afrika
  • Talen: Engels, Afrikaans, Ndebele, Xhosa, Zulu, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swati, Venda, Tsonga
  • Valuta: Zuid-Afrikaanse Rand

Steden

Kaapstad

De bekendste stad van Zuid-Afrika is Kaapstad, vlak bij is Somonstown, waar Pinguïns leven. Dit is de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika.

Pretoria

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en is tevens het financiële hart van de land. Pretoria ligt ongeveer 50 kilometer van Johannesburg vandaan. De stad is dankzij Nelson Mandela bekend over de hele wereld. De stad is hierdoor ook erg uitgegroeid. In de stad vind je veel gebouwen in de Victoriaanse stijl. Er zijn veel bezienswaardigheden in de stad, zoals in het stadscentrum zelf op het Church Square. Hier is een standbeeld te vinden van Paul Kruger, de eerste president van Zuid-Afrika. Ook interessant is het Union Building, die op een heuvel is gebouwd. In de stad staan meer dan 70.000 Jacaranda-bomen, die allemaal tot bloei komen rond oktober.

Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad van het land en is tevens het economische centrum. Vroeger was de stad bekend vanwege het goud, maar tegenwoordig zijn er veel bedrijven gevestigd. Ook staat Johannesburg bekend als een stad met een hoge criminaliteit. Johannesburg is niettemin een stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Als je een uitzicht over de hele stad wilt, kun je het beste naar Het Carlton Panorama, een gebouw waar je met de lift tot een hoogte van 202 meter kunt komen. Little Kinshasa is een bijzonder gebouw met een ronde vorm, waar de immigranten uit Congo zich hebben gevestigd. In Johannesburg vind je tevens ontzettend veel musea die je kunt bezoeken. Daarnaast zijn er veel eetgelegenheden en cafés. Met de kinderen kun je naar Gold Reef City, een attractiepark en openluchtmuseum in één.

Ook de stad Bloemfontein is zeker de moeite waard om te bezoeken. Een andere bekende toeristische stad is Durban. Dit is een echte badplaats waar mensen graag komen. Het is zeker de moeite waard hier ook een bezoekje aan te brengen.

Natuurreservaten

Zuid-Afrika staat bekend om zijn natuurreservaten, zoals Kruger Nationaal Park, Addo Elephant nationaal park en Drakensbergen. Hier is een grote diversiteit aan natuur te zien. Er zijn savannes, woestijnachtige gebieden en bergen. Ook zijn er veel verschillende planten en bomen. En natuurlijk leven er in Zuid-Afrika veel verschillende diersoorten. Je kunt er olifanten, buffels, neushoorns en koedoes. Ook zijn er veel verschillende vogelsoorten zowel op het land als in het water, waardoor de natuurreservaten ideaal zijn voor de vogelaars.

Best reisperiode

Zuid-Afrika kun je het hele jaar door prima bezoeken. In het algemeen worden echter de maanden april, mei, oktober en november gezien als beste reisperiode. Wil je walvissen zien? Dan kun je het beste naar de stad Hermanus gaan in de maanden juni tot en met november. Voor het Tsitsikamma National Park is de beste reisperiode van september tot en met november.

Zomers en winters

De zomers en winters zijn in Zuid-Afrika omgekeerd dan bij ons. De warmste maand is daardoor januari en de koudste juli. De winters zijn mild, maar op sommige plekken kan het dan nog steeds zo’n 20 graden worden. In de zomer is het gemiddeld tussen de 25 en 35 graden, maar het kan ook oplopen tot een nog hogere temperatuur. Er is geen duidelijke regenperiode in Zuid-Afrika. Ieder seizoen heeft hierdoor zijn eigen charmes om het land te bezoeken.

Paspoort voor Zuid-Afrika

Je hebt voor een bezoek aan Zuid-Afrika geen visum nodig. Wel heb je een geldig paspoort nodig dat minstens drie maanden na terugkomst nog geldig is. Houd je paspoort altijd bij je, zodat je het niet kwijt kan raken tijdens de reis. Zorg eventueel ook voor een extra kopie op een andere plek in je bagage. De veiligheid in Zuid-Afrika is redelijk, maar er zijn op verschillende plaatsen toch veel zakkenrollers aanwezig.

Inentingen en malaria

Er wordt aangeraden om tenminste de inentingen tegen DTP en hepatitis A te nemen. Raadpleeg altijd de GGD of je huisarts voor eventuele extra inentingen. Zij zijn altijd van het laatste nieuws op de hoogte. Zorg ook voor malariatabletten, aangezien de malariamug in Zuid-Afrika zit. Een anti-muggenmiddel kun je ook meenemen, net als eventueel een muggennet. Bij sommige locaties kun je het beste lange kleren aantrekken, aangezien er veel muggen kunnen zitten.

Zuid-Afrikaanse Rand

In Zuid-Afrika wordt betaald met de Zuid-Afrikaanse Rand. Pinnen is in alle grote plaatsen mogelijk en ook in enkele kleinere dorpen. Travellercheques worden overal geaccepteerd, maar dit is vaak tijdrovend werk. Daarnaast hebben veel banken een middagsluiting, waardoor je de cheques niet altijd kunt inwisselen. De creditcard wordt overal geaccepteerd. Probeer kleine geldbriefjes te krijgen. Op veel plaatsen in Zuid-Afrika is wisselgeld niet aanwezig.

Officiële talen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent in totaal 11 officiële talen. Dit zijn Engels, Afrikaans, Ndebele, Xhosa, Zulu, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swati, Venda en Tsonga. De meeste talen hiervan zijn de Bantoe-talen die tegenwoordig door de staat worden erkend. Engels wordt in Zuid-Afrika voornamelijk gebruikt voor officiële en commerciële gelegenheden. Doorgaans kun je als toerist prima communiceren met de bewoners in het Engels. Ook vinden de bewoners het erg leuk als je interesse toont voor de andere officiële talen die er worden gesproken.

Tradities

Zuid-Afrika lijkt vaak erg Westers, door het kolonialiseren in de vorige eeuw. Toch er nog veel mensen die levens volgens tradities. Deze tradities kunnen per streek en soms zelfs per dorp verschillen. Wees altijd alert op deze cultuurverschillen, die vooral in het platteland erg groot kunnen zijn. De bevolking vindt het leuk als je interesse toont in hun tradities. Soms laten ze toeristen zelfs meedoen met speciale tradities. Dit kan een zeer unieke ervaring zijn, zowel voor de bevolking als voor de toerist.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Zuid-Afrika, steden, strand en wildparkenZuid-Afrika, steden, strand en wildparkenZuid-Afrika wordt ook wel ‘Rainbow Country’ genoemd. Het moge duidelijk zijn dat dit komt omdat er zoveel bevolkingsgroe…
Op reis naar Zuid-AfrikaZuid-Afrika is gelegen in het zuiden van Afrika, grenzend aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Ten…

Het Thaise Loi Krathong festival en de riviergodin vereringHet Thaise Loi Krathong festival en de riviergodin vereringNaast Songkran op 13 april, Wian Thian in februari en de verjaardag van de Koning op 5 december is Loi Krathong het bela…
Noord-Korea, strenge eisen voor toeristenNoord-Korea, strenge eisen voor toeristenNoord-Korea is een land gelegen tussen China, Rusland en Zuid-Korea. Ook ligt Noord-Korea aan de Japanse Zee en de Gele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Satellite_image_of_Cape_peninsula.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.