Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad Zwolle

Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad Zwolle Zwolle heeft een historisch centrum met veel interessante bezienswaardigheden, die zeker een bezoekje waard zijn. Deze Hanzestad kent een boeiende en rijke geschiedenis en diverse plekken en gebouwen herinneren aan de interessante historie van deze plaats in Overijssel. Welke bezienswaardigheden mag je tijdens een dagje uit naar Zwolle zeker niet vergeten?

Historie van Zwolle

Zwolle is in de Middeleeuwen ontstaan als kleine nederzetting in een moerassige omgeving tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht. Deze nederzetting werd gebouwd op een dekzandrug en een dergelijke plek werd destijds een ‘suolle’ genoemd. In de huidige binnenstad is de historie van de zandrug altijd nog waar te nemen door de hoogteverschillen tussen de diverse straten in de binnenstad.

In 1407 werd Zwolle lid van het machtige Noord-Duitse stedenverbond Hanze. Mede door de gunstige ligging bij de Zuiderzee zorgde dit voor een toename van bedrijvigheid en groeiende handel. In 1580 liet Prins Maurits de stad Zwolle omringen door vestingwerken en bastions, om vanuit de IJsselstad Overijssel en Gelderland te veroveren op de Spanjaarden. Vanaf die tijd vervulde Zwolle ook de functie van vestingstad.

Pas tijdens de overheersing van de Fransen van 1795 tot 1813 kreeg Zwolle de status van hoofdstad. In eerste instantie was Zwolle de hoofdstad van het departement van de Oude IJssel, daarna van de Monden van de IJssel en na het vertrek van de Fransen uit ons land werd Zwolle de hoofdstad van de provincie Overijssel en deze status heeft deze stad nog.

Tegenwoordig is Zwolle een provinciestad en heeft het een belangrijke economische rol in de Overijsselse regio.

Bezienswaardigheden in Zwolle

Sassenpoort

De Sassenpoort is een indrukwekkend poortgebouw uit 1406, onderdeel van de stadsmuur van Zwolle. Een rechthoekige hoge poort wordt geflankeerd door twee achthoekige torens. Tussen deze torens bevindt zich een werpgat, van waaruit kokende pek over binnendringende vijanden werd gegoten.

Bij de restauratie van de stadsmuur in 1896 werd er op de poort een neogotisch torentje geplaatst. In de Sassenpoort kun je nog enkele kanongaten en werpgaten zien, die herinneren aan de verdedigende functie van de poort.

Peperbus

De Peperbus is de bijnaam van de Onze-Lieve-Vrouwetoren, die overeenkomsten vertoont met een peperbus. Deze toren werd gebouwd tussen 1463 en 1484, maar de Peperbus was destijds helemaal stomp aan de bovenkant. Nadat de toren van de Sint-Michaëlskerk in 1669 door brand werd verwoest, wilden veel Zwollenaren een representatieve toren in de stad. In 1727 werd dan ook een kap in de vorm van een ui op de toren geplaatst.

De toren bepaalt samen met de Sassenpoort de skyline van de stad. De Peperbus is 75 meter hoog en het is mogelijk om dit historische gebouw tot de eerste omgang te beklimmen. Deze ligt op 51 meter hoogte en om op deze omgang te komen moet je 236 treden beklimmen.

Vrouwenhuis

Het Vrouwenhuis in Zwolle werd gesticht na het overlijden van Aleida Greve in 1742. Zij was een van de rijkste vrouwen in Zwolle in de achttiende eeuw en had in haar testament op laten nemen dat haar huis na haar dood verbouwd moest worden tot een tehuis waar bejaarde dames van de Hervormde Kerk hun oude dag mochten slijten. Deze functie heeft het tot 1984 vervuld. Drie jaar later vond in het Vrouwenhuis de opening plaats van een kunsthistorisch museum met dezelfde naam. In het museum wordt tentoongesteld hoe de bewoonsters door de eeuwen heen in het Vrouwenhuis leefden.

Stedelijk Museum Zwolle

Het Stedelijk Museum Zwolle is voor een groot gedeelte gehuisvest in het Drostenhuis dat uit de achttiende eeuw stamt. In 1997 is er een nieuw deel aangebouwd, dat bestaat uit een open glazen gedeelte en een gesloten gedeelte, gebouwd van donker baksteen. Een fraaie glazen trap brengt je naar de tweede etage en vanaf deze trap heb je door de glazen wand een prachtig en verrassend uitzicht op de Peperbus.

In de expositieruimten van het Stedelijk Museum Zwolle vind je een tentoonstelling over de geschiedenis van Zwolle, historische collecties, kunstwerken en hedendaagse kunst.

Reizen naar Zwolle

Zwolle is een knooppunt voor autoverkeer en treinverkeer, waardoor het via de snelweg en met het openbaar vervoer goed vanuit alle regio's in Nederland te bereiken is.
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Wipstrik, wijk in het oosten van ZwolleWipstrik, wijk in het oosten van ZwolleDe Wipstrik is een wijk van de stad Zwolle, in de provincie Overijssel. In de wijk wonen ruim 6.200 inwoners. In deze ge…
Een dagje uit in OverijsselEen dagje uit in OverijsselProvincie Overijssel ligt in het Oosten van Nederland en grenst aan Duitsland, Drenthe, Gelderland en Flevoland. Hoewel…

Dagje uit naar Amsterdam met kinderenDagje uit naar Amsterdam met kinderenHet maakt niet uit of je kinderen peuters, kleuters of tieners zijn, voor elke leeftijdcategorie zijn er wel leuke attra…
Eijsden, activiteiten en bezienswaardighedenEijsden, activiteiten en bezienswaardighedenVaals heeft weliswaar de naam de meest zuidelijke gemeente van Nederland te zijn, maar Eijsden zou wel eens meer aanspra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Joenomias, Pixabay
  • http://www.absolutefacts.nl/overijssel/hanzestad-zwolle.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stedelijk_Museum_Zwolle
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwolle#Bezienswaardigheden
  • http://www.zwolletouristinfo.nl/Thema/11/doen
  • Eigen ervaring
Rvdz (32 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.