Bijzondere overnachtingen in Nederland

Bijzondere overnachtingen in Nederland Wilt u wel eens wat anders dan kamperen of de gebruikelijke overnachtingen in een huisje of hotel? Dan bent u aan het juiste adres, per provincie worden er twee alternatieven aangeboden die origineel en verrassend zijn. Lekker weg in Nederland, u hoeft niet ver te zoeken om op een leuke en originele manier uw nachten door te brengen in eigen land. Even er tussenuit, goed voor u. U kunt het net zo duur maken als u zelf wilt. Nederlanders gaan korter maar vaker op vakantie. Er is een groeiende behoefte aan verrijking en persoonlijke ervaringen. Daarnaast wordt er dikwijls voor luxe en comfort gekozen. We vinden het fijn om er regelmatig tussenuit te gaan en de boel de boel te laten. Lekker uitrusten en zelf uw tijd indelen, het is goed om even te ontsnappen aan de waan van elke dag.

Bijzondere overnachtingen Nederland

Van particulier initiatief tot vakantieparken, van minimaal tot compleet en van sober tot luxe en comfortabel. Voor elk wat wils. Maar wat de een origineel vindt hoeft voor iemand anders niet zo te zijn. Daarom komt u van elke provincie een selectie tegen zodat u zelf kunt kiezen. Ontdek alle leuke en bijzondere overnachtingen in eigen land.
Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Groningen

Slapen in het stro

Op de Hayema Heerd in Oldehove kunt u slapen in het stro. Maar geen gewoon stro. Het Strokasteel heeft draperieën en kroonluchters en op de vloer liggen koeienhuiden. De accommodatie is geschikt voor twee tot zes volwassenen. Het royale bed is van stro maar wel voorzien van bedlinnen. Voor kinderen heeft het strokasteel een eigen prinsen- of prinsessenbed.

Ook bijzonder op de Hayema Heerd zijn de stro-iglo's. Deze zijn voorzien van een grote ronde glazen koepel. Bij een heldere nacht kunt u vanaf uw bed de sterrenhemel zien. De buitenkant van de iglo is voorzien van waterdichte folie met bloemen en bladeren als natuurlijke bedekking. De iglo heeft elektriciteit, verwarming en een minibar.
Meer informatie over de Hayema Heerd: www.hayemaheerd.nl

Prehistorisch overnachten

Kom slapen in de "Hunebedslaapkamer" in Stadskanaal en u waant zich helemaal in de prehistorie. De kamer is voorzien van leren vellen, de muur is van leem en u slaapt onder een grote deksteen op een groot rond bed. Het zitje is gemaakt van boomstammen met een weids uitzicht op het bos en tussen de rotsen ziet u de Drentse heuvelrug. In de zijrotsen bevindt zich aan de ene kant een open haard en aan de ander kant is een tafeltje uitgehakt. Op de rotsachtige vloer liggen dierenhuiden. Toch is deze primitieve hotelkamer van alle gemakken voorzien, want in de rots aan het plafond zit een lcd tv verstopt en er is zelfs een minibar, keurig weggewerkt achter schors.
Voor meer inlichtingen: http://www.hotel-stadskanaal.nl/logeren/prehistorisch-overnachten/

Bron: Pelikana, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pelikana, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Friesland

Slapen in een strowagen

Vlakbij Bartlehiem ligt het gehucht Wijns (Wyns). Een van de boerenbedrijven is omgebouwd tot een bijzondere Bed & Breakfast, u kunt er namelijk overnachten in een echte strowagen. Bed & Breakfast 'Gast op stal' bevindt zich in een boerderij die niet meer als boerderij wordt gebruikt. De 19e-eeuwse authentieke Kop-Hals-Romp boerderij is aangepast als bijzonder gastenverblijf. Achter op het erf vindt u de strowagen die ruimte biedt aan vier personen. Vanaf het terras hebt u een vrij uitzicht over de velden.
Voor meer informatie: www.gastopstal.nl

Overnachten in een scheepshuisje

Met al dat water om ons heen zijn overnachtingen op het water populair. Bij LifeStyle Yachting, Marina De Friese Meren in Terherne, slaapt u in een varend appartement. Hierbij kan er een extra zeilvalk of sloep worden gehuurd. In het ScheepsHuisje kunt u terecht voor losse overnachtingen, weekends, een vaardag of eventueel een dagdeel. Maar u kunt ook boeken voor een hele vakantie. Een vaarbewijs is niet nodig, het team vaart u overal naar toe.
Voor meer informatie: www.scheepshuisje.nl

Drenthe

Slapen als een zigeuner

Als een zigeuner leven kan op het Boheems Paradijs in Den Hool. Hier bevinden zich 13 authentieke woonwagens. U vindt er houtsnijwerk, geslepen glas, mooie schuifdeuren, romantische servies en beeldjes in vitrinekasten. Elke wagen is anders ingericht en heeft daardoor een eigen sfeer. De woonwagens zijn er voor twee tot acht personen, vooral gezinnen met jonge kinderen zullen zich goed vermaken met de pony's en de koeien. De woonwagens zijn compleet ingericht. De sanitaire voorzieningen bevinden zich in het toiletgebouw.
Voor meer informatie: www.boheemsparadijs.nl

Slapen in een omgevallen huis

Het "Fallen House" ligt in Uffelte en is onderdeel van Arthouses. Dit zijn luxe vakantieverblijven die zijn ontworpen naar een ontwerp van Wouter Dijk. Het Fallen House staat op camping de Blauwe Haan, een plek waar iedereen zich thuis zal voelen.
Als u het huis binnen stapt ziet u het meteen: alles aan dit huis is scheef. Alleen voor de vloeren geldt dit niet. Het huis is van alle gemakken voorzien en telt drie slaapkamers, een compleet ingerichte keuken met afwasmachine en een badkamer. Het Fallen House beschikt verder over een zespersoons jacuzzi en een infrarood sauna.
Meer informatie: http://www.blauwehaan.nl/huren/fallen-house

Overijssel

Op weg in een blauwe retro volkswagenbus uit 1978

Blauw Busje uit Dalfsen heeft slaapplek voor vier personen en is voorzien van een keukenblokje met koelkast, wastafel met stromend water, een luifel en opbergruimte. Ook is de camper uitgerust met hangmat, bush-douche, navigatiesysteem en spelletjes; u hoeft geen linnengoed mee te nemen. Doordat het busje praktisch is ingedeeld kunnen vier personen ermee op vakantie.
Voor meer informatie: https://www.blauwbusje.nl/blauw-busje-huren/prijzen/

Bron: Skylife81, PixabayBron: Skylife81, Pixabay
Overnachten in een helikopter
In de MI2-heli op Vakantiepark 't Akkertien in Overijssel kan worden overnacht. Een avontuurlijke belevenis voor twee personen met het comfort van een trekkershut. Omdat de helikopter in het midden van een vijver staat verloopt de toegang door middel van een trekpontje.
Meer informatie over de Helikopterovernachting: www.ardoer.com/nl/camping/akkertien/verhuur/helikopter

Gelderland

Overnachten in een boomtent

In Garderen bevindt zich Camping De Hertshoorn. De camping heeft drie boomtenten die zeer geschikt zijn voor een gezinsvakantie en voor stellen. De boomtenten bungelen letterlijk aan een boom en zijn van binnen sober ingericht. In elke boomtent is plek voor twee volwassenen en twee kleine kinderen. Aan de nok van de tent hangt een lampje en elke boomtent heeft zijn eigen picknicktafel. Kampeerspullen moeten zelf worden meegenomen.
Meer informatie over slapen in een boomtent: www.ardoer.com/nl/camping/hertshoorn/verhuur/boomtent-uniek

Slapen in een reddingscapsule

Bij Camping Het Buitenhuis in Ewijk kunt u overnachten in een Saljoet reddingscapsule. Vroeger was deze Saljoet als reddingsboot in dienst van een booreiland, maar nu is hij omgetoverd tot luxe hotelkamer met alle daarbij horende voorzieningen. Ontbijten doet u op het privé-terras aan de eigen aanlegsteiger.
Voor meer informatie: https://www.paviljoenbuitenhuis.com/camping

Utrecht

Overnachten in een natuurhuisje

Het natuurhuisje in Leusden bevindt zich op vier kilometer afstand van het centrum van Amersfoort en is van alle gemakken voorzien. Het vrijstaande huisje staat op het erf van de verhuurder en is geschikt voor twee personen. De plek is ideaal voor fietsers en wandelaars, maar u kunt uw verblijf ook combineren met een stedenbezoek aan Amersfoort of Zeist. ´s Zomers staat het zwembad tot uw beschikking en verder is er de mogelijkheid om uw eigen paard mee te nemen, de eigenaren beschikken over een buitenbak waar u tegen vergoeding gebruik van kunt maken.
Meer informatie over het natuurhuisje: https://www.natuurhuisje.nl/vakantiehuisje/34008

Bron: Catalinserban, PixabayBron: Catalinserban, Pixabay
Slapen op een vlot
Per Canadese kano peddelen naar uw eigen kampeervlot. U overnacht op een 25 vierkante meter groot vlot met daarop een houten hut. De vlotten liggen verscholen in het riet van de Steenbergse Vliet en liggen op ruime afstand van elkaar. Bij de prijs is een complete kampeeruitrusting begrepen, zelf moet u een slaapzak, pannen, borden en bestek meenemen. Alles moet per kano worden vervoerd want de hutten zijn niet over land te bereiken. Het kampeervlot is gemaakt voor maximaal vier volwassenen of een gezin met drie jonge kinderen.
Voor meer informatie: www.camping-raft.com

Flevoland

Overnachten in de prehistorie

Op Natuurpark Lelystad bevindt zich een klein dorpje, Swifterkamp. Het dorp bestaat uit twee boerderijen, een jager-verzamelaarhut en drie bijgebouwen. Als u wilt weten hoe het was om te leven in de Nieuwe Steentijd is het de moeite waard om hier eens te overnachten.
Voor meer informatie: www.spnf.net/index.php?inhoud__state=pagina&id_pgs=61

Overnachten in een roze gepimpte caravan

Op camping Craneburcht in Flevoland slaapt u in een caravan die van binnen en buiten compleet roze is. De caravan biedt plek aan twee personen. De caravan is verwarmd en is voorzien van een keuken met koelkast, gasstel en voldoende serviesgoed. Er is beddengoed en gratis wifi. Verder kunt u beschikken over een partytent met tafel en stoelen. Douchen doet u in het sanitairgebouw van de camping.

Camping Craneburcht heeft een voetbalveld, volleybalveld, fietsverhuur en u kunt er vissen. Daarnaast heeft de camping een restaurant, waar het eten ook kan worden afgehaald. Het Kuinderbos aan de overkant staat garant voor mooie wandelroutes, u kunt er ook prima fietsen, o.a. in het Nationaal Park de Weerribben. Een bezoekje aan de nabij gelegen Orchideeënhoeve wordt aanbevolen.
Voor meer informatie: http://www.craneburcht.nl/roze-caravan-te-huur.htm

Bron: Jackmac34, PixabayBron: Jackmac34, Pixabay

Noord-Holland

Dromen in een yurt op Texel

Duinkampeerterrein Loodsmansduin is gelegen in Nationaal Park Duinen van Texel en is een van de rustigste en mooiste plekken van Texel. U kunt er slapen in een echte Mongoolse yurt, een duizenden jaren oude nomadische woontent uit Mongolië. Duurzaam recreëren, avontuurlijk, romantisch en stijlvol.

De yurt bestaat uit een houten geraamte, afgedekt met canvas en een dikke laag wolvilt voor isolatie. De tenten hebben een houten vloer bedekt met tapijten, huiden en vachten, een keukenblok, een houtgestookt fornuis, een eettafel, en twee of vier bedden met schapenwollen dekbedden. De Yurt heeft elektrische verlichting. Hangmat, buitenstoelen en picknicktafel behoren tot de standaarduitrusting.
Meer informatie over slapen in een yurt op Texel: https://www.texelyurts.nl/

Overnachten in een trein

Stilstaan in een trein is nooit leuk, behalve als die trein zich bevindt in het Noord Hollandse Hoogwoud. Op de boerderij van Frank en Irma Appel staat een compleet ingerichte Mexicaanse trein waarin u kunt overnachten. Het echtpaar heeft in de tuin van hun boerderij een 21 meter lang treinstel omgebouwd tot een luxe Bed & Breakfast met een ruim bed en een living. Bij de locatie hoort een dakterras met weids uitzicht met ingebouwde jacuzzi.
Meer informatie: https://www.controversy.nl/

Zuid-Holland

Bron: ClkerFreeVectorImages, PixabayBron: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
Overnachten in een vogelhuisje
Bij De Vreemde Vogel in Vlaardingen kunt u hangend in een boom slapen in uw eigen vogelhuisje. Het vogelhuisje is een vakantiehuisje dat is bevestigd aan een boom. Het biedt plaats aan vier personen met twee éénpersoons boxsprings en een tweepersoons boxspring. Het vogelhuis heeft een kleine zithoek mét platenspeler en privé-terras. Het privé-sanitair met douche, wc en wastafel vindt u naast het vogelhuis in de grote 'regenton'. Een verblijf in De Vreemde Vogel is inclusief opgemaakte bedden, handdoeken, verwarming en ontbijtbuffet in de boerderij.
Meer informatie over overnachten in een vogelhuis: https://www.devreemdevogel.nl/buitenhotel/het-vogelhuis/#verblijf

Slapen op het water in een ecolodge

De ecolodge is een drijvend huisje in de Biesbosch, middenin de natuur. De lodge is eigenlijk een drijvende hotelkamer met eigen wc, uitkijktoren, terras en twee bedden. Ontbijten en douchen kunt u bij de Stayokay in Dordrecht. Door de grote ramen hebt u een prachtig uitzicht op het water en de omgeving. Tijdens het verblijf hebt u de beschikking over een Canadese kano.
Meer informatie over de Ecolodge: https://www.stayokay.com/nl/hostel/dordrecht/kamers/ecolodge

U vindt de vlotten op twee locaties in Nederland en één in België:
  • De Heen - Noord-Brabant, Nederland
  • Marnemoende - Utrecht, Nederland
  • De Wissen - Limburg, België

Zeeland

Overnachten in een Beach House

Bij deze strandvakantie kunt u overnachten op het strand, meteen aan de Oosterschelde. De strandhuisjes maken onderdeel uit van vakantiepark Roompot Beach Resort. De strandhuisjes zijn geschikt voor vier of zes personen en zijn voorzien van o.a. koffiecupapparaat, waterkoker, vaatwasser, combi-magnetron, koelkast en smart TV. Het buitenterras heeft een loungeset met uitzicht op zee. De beach houses zijn voorzien van gratis WiFi en zijn het hele jaar door te boeken.
Voor meer informatie: http://www.roompotbeachresort.nl

Bron: Rehak2, PixabayBron: Rehak2, Pixabay
Overnachten op een woonboot
Op een woonboot op camping en villapark De Paardekreek in Kortgene ervaart u het ultieme buitengevoel. De woonboot is compleet ingericht met een terras op het Veerse Meer en is voorzien van magnetron en televisie. De woonboot beschikt over drie slaapkamers en één badkamer.
Voor meer informatie: https://paardekreek.ardoer.com/nl/huren/soort/woonboot

Noord-Brabant

Overnachten in een vliegtuig

Overnachten in een vliegtuig is iets wat we liever overslaan. Maar dat geldt niet voor een overnachting in Mill (bij Nijmegen). Dit is een zogenaamd maritiem patrouillevliegtuig, type Breguet Atlantic. Het vliegtuig bestaat uit twee comfortabele suites die alleen met een trap te bereiken zijn. De vliegtuigsuites zijn voorzien van een jacuzzi, flatscreen TV, internet, pantry, koffie-en theefaciliteiten, magnetron en een minibar. Het champagne ontbijt is bij de prijs inbegrepen.
Voor meer informatie: https://cityresortmill.nl/hotel/vliegtuigovernachting/

Slapen in een WaterLodge

Als u eens wat anders wilt dan gewoon kamperen kunt u terecht in Eersel. Daar kunt u namelijk kamperen op het water. De WaterLodges op Recreatiepark TerSpegelt staan op vlonders en zijn volledig ingericht met badkamer en keuken met vaatwasser en combi-magnetron. De accommodatie is verder uitgerust met een loungebank, barbeque en picknicktafel. Elke WaterLodge biedt plek aan acht personen.
Voor meer informatie: https://www.terspegelt.nl/nl/overnachten/vakantie-brabant/6/WaterLodge-8-persoons

Limburg

Slapen in een boomkampeerton

Kampeerbos De Simonshoek biedt een spectaculaire overnachting op 6 meter hoogte. In de kampeertonnen bevinden zich een tweepersoonsbed en 2 eenpersoons hoogslapers, ze zijn geschikt voor maximaal vier personen. Elke kampeerton heeft een klein aanrecht met spoelbak, stromend water, een waterkoker, koffiezetapparaat en een minibar. De wc is vlakbij de kampeerton. Vanaf het balkonterras rondom hebt u een spectaculair uitzicht over de camping en de omgeving. Omdat de kampeertonnen verwarmd zijn kunnen ze het hele jaar worden geboekt. Als extra biedt De Simonshoek een zwembad.
Voor meer informatie: https://www.simonshoek.nl/kampeertonnen-boomhut

Bron: Grundig, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Grundig, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Overnachten in de cel
Overnachten in het Arresthuis van Roermond is bepaald geen straf. De voormalige gevangenis doet tegenwoordig dienst als luxe overnachtingsplek middenin het centrum. De 105 voormalige cellen zijn nu omgetoverd tot 40 luxe hotelkamers.
Meer informatie: Het Arresthuis.

Lees verder

© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nederlandse provinciesDe nederlandse provinciesNederland is een land met 16,86 miljoen inwoners. Nederland ligt in het westelijke deel van Europa en grenst aan de Noor…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…

Bijzondere overnachtingen in een B&BBijzondere overnachtingen in een B&BWilt u wel eens wat anders dan de gebruikelijke overnachtingen in een huisje of doorsnee hotel? U krijgt alternatieven a…
Recreëren rond het Oostvoornse MeerRecreëren rond het Oostvoornse MeerOp een prachtige locatie, tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Een recreatieplek dicht bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://www.bijzondereovernachting.nl/
  • http://origineelovernachten.nl/
  • http://bijzondere-overnachtingen.startpagina.nl/
  • http://www.bijzondere-overnachting.nl/?field_1=17&field_2=0&field_3=0&s=Waar+ben+je+naar+op+zoek%3F&submit=Inspireer%21
  • http://www.ookflevoland.nl/nl/overnachten/bijzonder-overnachten/
  • http://www.terspegelt.nl/nl/lekker-slapen/kamperen/huuraccommodaties/watertenten
  • http://www.ardoer.com/nl
  • www.camping-raft.com
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pelikana, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Skylife81, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Catalinserban, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Jackmac34, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Rehak2, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Grundig, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.