Duik onder in de cultuur en geschiedenis van Arles

Duik onder in de cultuur en geschiedenis van Arles Arles gelegen aan de oever van de Rhône, vormt het hart van de Provence en behoort tot de oudste stadjes van Frankrijk. Dit ‘kleine Rome van Gallië’ getuigt van een roemrijk verleden. Het amfitheater, het antieke theater, de cryptoportieken, het Forum, de thermen van Constantijn, de kathedraal van Saint-Trophime en de sacrofagen van Les Alyscamps zijn door de UNESCO, op de werelderfgoedlijst geplaatst. Hoog tijd om eens een kijkje te nemen in deze juweel aan de rand van de Camargue.

Het amfitheater: brood en spelen

De Romeinen wisten het al heel lang: geef het volk brood en spelen. Et voilà, er kwamen gladiatoren- en dierengevechten. Aanvankelijk ging het om privévoorstellingen, maar de beruchte spelen werden steeds meer openbaar. Vanaf de 1e eeuw v. Chr. behoorden deze brute en bloedige gevechten, tussen krijgsgevangenen onderling, of tussen mens en dier, tot volksvermaak nummer 1. Dit vroeg om een heus Romeins bouwwerk, een Romeinse arena...

Het goed geconserveerde amfitheater in Arles werd al heel vroeg het symbool van macht van het Romeinse imperium. De cirkel voor de toeschouwers telde 34 rijen en bood plaats aan ruim 20.000 zitplaatsen en 800 staanplaatsen. De toeschouwers werden ingedeeld al naar gelang hun maatschappelijke positie. De keizer zat in de loge en de andere prominenten namen plaats op de eerste vier rijen. De rijken, de middenstand, de vrouwen zaten op de daaropvolgende rijen. Het voetvolk moest genoegen nemen met staanplaatsen. De arena rustte op een kelder met gangen en platforms. Het amfitheater in Arles is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd aan het einde van de 1e eeuw en heeft veel overeenkomsten met dat van het Colosseum in Rome. Gedurende de Middeleeuwen werden binnen de muren van het amfitheater meer dan 200 huizen en twee kerken gebouwd. De arena werd een verdedigingswerk, zo getuige de drie torens. l’amphithéâtre romain raakte in verval en overwoekerd, maar vanaf de 19e eeuw werd het theater herontdekt en uitgegraven. En als de zon nu langzaam achter de arena verdwijnt, nemen meer dan 10.000 mensen hier plaats om te kijken naar de corrida...

Van Corrida naar Course Camarguaise

Vanuit de onderste tunnels komen nu geen wilde dieren de arena binnenstormen of strijden gladiatoren op leven en dood. Nee, het zijn indrukwekkende ‘toros bravos’ van zo’n 500 kilo, die hier briesend de arena in worden gedreven. Het stierenvechten vormt, op sommige plekken in Zuid-Frankrijk, nog steeds een populaire volksattractie en vond voor het eerst plaats in de 19e eeuw. L’ histoire se répète ! Ceremoniële dierenmishandeling behoort hier nog steeds tot de traditie alhoewel de schilder Picasso en de schrijver Ernest Hemmingway het tot een onderwerp van hun kunst maakten.

Ernest Hemingway: 'De matador brengt een kunstwerk tot stand en speelt met de dood, laat hem dichterbij komen, dichter en dichter, een dood waarvan je weet dat hij in de horens zit (...) Hij brengt het gevoel van onsterfelijkheid over en terwijl je toekijkt wordt dat gevoel ook van jou. Dan, als beiden het hebben, bevestigt hij het met zijn degen'.

In Arles is de course camarguaise vooral geliefd. Een groot aantal torero’s probeert hierbij, een rozet tussen de horens van de stier weg te grissen. Het dier blijft gelukkig gespaard. Deze kleurrijke en Occitaanse féria, waarbij de Arlésiens helemaal opgaan in het spel, is dan ook zeker de moeite waard eens mee te maken.
© 2010 - 2024 Laliaison, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marktdag in de ProvenceWie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezellig…
Het amfitheater van Trier in DuitslandHet amfitheater van Trier in DuitslandEen bijzonder bouwwerk uit de Romeinse tijd, net buiten de binnenstad staat het amfitheater. Zowel van buiten als van bi…
Provence – van Beaune via Lyon naar MalaucèneProvence – van Beaune via Lyon naar MalaucèneOp weg naar de Provence, met als startpunt Hollum op Ameland en bestemming Malaucène in de Provence, aan de voet van de…
Immaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuurImmaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuurImmaterieel erfgoed zijn gebruiken en traditionele feesten die onderdeel uitmaken van het leven van bepaalde groepen men…

De Vogeltjesmarkt in Antwerpen: leuk voor jong en oudHeeft u zin om op zondag eens iets anders te doen? Breng dan eens een bezoek aan de Vogeltjesmarkt in Antwerpen. Op deze…
Familistère van Guise (Noord-Frankrijk)Een woongemeenschap voor honderden mensen, met zwembad, school en theater in 1882 lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Godin k…
Bronnen en referenties
Laliaison (17 artikelen)
Laatste update: 05-02-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.