De hoogtepunten van New South Wales in Australië

In New South Wales (NSW) is zetten de eerste Engelse kolonisten voet aan wal in Australië. Kapitein James Cook was de eerste, en hij noemde het New South Wales. In 1788, onder leiding van de Britse kapitein Arthur Philip, werden scheepsladingen Britse veroordeelden naar Australië gebracht. Australië werd de nieuwe thuisbasis van deze gevangenen. Kampen en gevangenissen werden opgezet, en nieuwe gemeenschappen, in de vorm van de bewakers, soldaten, ambtenaren en hun gezinnen, onstonden. Tegenwoordig is New South Wales de Australische provincie met de meeste inwoners, en dat is onder andere omdat de grootste stad van Australië, Sydney, in deze provincie ligt. Het zal geen verrassing zijn dat Sydney een van mijn New South Wales hoogtepunten is. De andere plaatsen die ik hier zal beschrijven zijn Byron Bay, de Hunter Valley en de Blue Mountains.

Sydney

Sydney is de hoofdstad van New South Wales en de grootste stad in Australië, met momenteel 4 miljoen inwoners. Sydney is een erg hippe stad met enorm veel te doen en te beleven. Je hebt er het Opera House en de Sydney Harbour Bridge, twee nationale symbolen van Australië. Maar er zijn ook mooie parken (The Royal Botanic Gardens), leuke stranden (Bondi en Manly), en een spannend en bruisend nachtleven. Ze hebben het grootste bioscoopscherm van het zuidelijk halfrond, met veel 3D-films (in de Imax in Darling Harbour). Darling Harbour is pittoresk en een geweldige plek vol met winkels en goede restaurants. Er zijn vele markten over de hele stad verspreid, waar je alles wat je maar nodig kunt hebben kan vinden, en nog veel meer waarvan je niet wist dat je het nodig had.

Blue Mountains

De Blue Mountains zijn gelegen ten westen van Sydney, en het gebergte begint ongeveer 65 km landinwaarts van Sydney. De naam is afgeleid van een blauwe mist die over de bergen lijkt te hangen. Deze blauwe kleur wordt veroorzaakt door een fijne mist van olie die wordt afgescheiden door de eucalyptusbomen in de regio. De hoogste bergen in de regio bereiken een hoogte van maximaal 1100 meter. Het uitzicht is geweldig, en het landschap is spectaculair om in rond te wandelen.

Katoomba is de grootste en mooiste stad in de regio, en zeer gemakkelijk te bereiken met de auto. Dit is een geweldige uitvalsbasis om de Blue Mountains te verkennen. Er zijn tal van leuke hotels en jeugdherbergen, grote Art Deco cafes en een actief nachtleven. Er zijn drie nationale parken in het gebied, de meest toegankelijke en meest bekende is het Blue Mountains National Park. De andere twee zijn het Kanangra Boyd National Park en het Wollemi National Park. De uitzichten zijn geweldig en er zijn enkele fantastische wandelingen die je kunt doen. Je hoeft niet bijzonder fit te zijn om een aantal van de kleinere wandelingen te doen, en er zijn een aantal goede tours die je met een bus naar de mooiste uitzichtpunten zullen brengen. Er zijn ook een aantal grote wandelingen voor de meer ervaren wandelaars. Als je gaat wandelen, zorg er dan voor dat je genoeg water en zonnebrandcrème meeneemt. Neem ook voldoende geschikte kleding mee, zoals een warmere jas, want het weer kan snel en onverwacht veranderen. En altijd laat iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.

Hunter Valley

De Hunter Valley is het oudste wijngebied in Australië, en het is het meest bekend om zijn Semillon en Shiraz. Maar natuurlijk hebben ze ook tal van andere soorten wijn. De wijngaarden liggen verspreid over de vallei, en geven het geheel een zeer pittoreske uitstraling. Alle wijngaarden zijn open voor wijnproeverijen, en je kunt hier een leuke dag of een weekend doorbrengen. De meeste kleine hotels hebben gratis fietsen, dus je kunt van wijngaard naar wijngaard fietsen gedurende de dag. Zorg ervoor dat je de wijn uitspuugt na het proeven, want fietsen onder de invloed van teveel alcohol kan best moeilijk zijn.

Als je genoeg hebt gehad van alle wijn, zijn er ook verschillende kaasfabrieken en de Hunter Valley Chocolate Factory, die kaas en chocolade proeverijen houden. En voor de bierliefhebbers is er ook een bierbrouwerij, met een zeer enthousiaste medewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over hun bier en een paar experimentele smaken laten proberen (toen ik er was hebben we bier geproefd met gerookte ham-smaak, een beetje vreemd maar wel leuk).

Je kunt Hunter Valley zelf gaan verkennen, met de auto of met de fiets, of je kunt deelnemen aan een rondleiding. De gids neemt je mee naar verschillende wijngaarden, en als je geluk hebt ook een kaasfabriek, de chocolade fabriek of de bierbrouwerij. Sommige gidsen geven veel informatie over de wijnen en de regio, maar anderen fungeren slechts als chauffeur. Vraag dus goed na wat een rondleiding precies inhoudt voordat je wat boekt.

Byron Bay

Byron Bay is een beetje een hippiestadje aan de oostkust van Australië. Het is een zeer populaire vakantiebestemming, dus met feestdagen is het er erg druk en moet je accommodatie vantevoren reserveren. De stad is erg mooi en kleurrijk. Er zijn veel vegetarische en biologische restaurants, maar ook veel verse vis en smakelijk bereide vleesgerechten kunnen worden gevonden in restaurants. Het nachtleven is fantastisch, met voor elk wat wils qua muziek en stijl.

Het strand is geweldig, en het is erg goed om te surfen. Als je wat meer van het zeeleven wilt zien, kun je kajak of snorkeltours doen. Een gids zal je dan meenemen naar plekken met zeeschildpadden, veel kleurrijke vissen, en als je geluk hebt dolfijnen.

De wandeling naar de oude vuurtoren is ook leuk. Het is een wandeling van ongeveer een uur. Ga vroeg in de ochtend, want de zonsopgang is erg mooi vanaf de heuvel met de vuurtoren.

Op zondag zijn er een aantal markten, waar de lokale bevolking allerlei soorten handwerk verkoopt. Er zijn mooie handgemaakte sieraden, interessante en unieke kleding van lokale ontwerpers, houtbewerking en nog veel meer.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië, pareltjes per staatVoor een groot aantal mensen spreekt Australië sterk tot de verbeelding. Het enorme, dun bevolkte (ei)land lokt reiziger…
Een semester of jaar studeren in AustraliëEen semester of jaar studeren in AustraliëJe studententijd is een tijd van genieten en nieuwe ervaringen opdoen. Een geweldige verrijking is het studeren in het b…
Hoogtepunten SydneyHoogtepunten Sydney“Wonderful! Wow! Fantastic!” Superlatieven schieten te kort bij de mensen die het veerbootje van Circular Quay naar Manl…
Byron Bay, AustraliëEen echte hippie-plaats. Oude Volkswagen bussen, blousen met bloemen, kleding wat te drogen ligt op de motorkap van een…
De stad Caravaca de La Cruz heeft museum en veel pelgrimsDe stad Caravaca de La Cruz heeft museum en veel pelgrimsCaravaca de La Cruz is een bijzondere plaats gelegen in de Sierra de Segura in de provincie Murcia. Tamelijk onbekend vo…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.