Forteiland Pampus: niet alleen voor pampus liggen!

Een ontmanteld fort waar de verhalen van de gidsen de geschiedenis doen herleven. Op het terras uitkijken over het Markermeer, genietend van de langskomende boten. De kinderen doen een speurtocht of rennen door de pikdonkere gang, de jongeren nemen even een duik in het Markermeer. Een fotograaf is nog even terug het fort in voor extra foto’s en een natuurliefhebber verwondert zich over de zeldzame planten die op het talut groeien. Pampus is bijzonder voor iedereen! Forteiland Pampus, de meeste mensen in regio het Gooi hebben er wel eens van gehoord: “dat is toch dat eilandje voor de kust van Muiden?” Sommigen zijn er nog geweest voordat het een museum werd waarbij ze tegeltjes gejat hebben voor de keuken of hout voor de kachel. De Muidenaren hebben allemaal wel een verhaal over het bijzondere eiland. Of heb je iets op tv gezien over de fortwachters die met de strenge winter van vorig jaar ingevroren waren. Hoe dan ook: het is een bezoek waard!

De reis ernaar toe: een beleving op zich!

Je kan er met je eigen boot heen varen, er is een aanlegsteiger. Dan betaal je alleen entreegeld. maar je kan ook met het veer over vanaf het Muiderslot in Muiden. Er is een verzamelpunt direct voor het Muiderslot. Heel makkelijk te vinden. Kom je met de auto: parkeren in Muiden is duur. Er is een goedkopere bewaakte parkeerplaats en een onbewaakte gratis parkeerplaats langs de snelweg. Vanaf die parkeerplaatsen staan groene bordjes om de weg te wijzen. Het is ca.15 minuten lopen. En dan sta je daar te wachten bij het bord…en gaat er een deurtje van het Muiderslot open en stapt de kapitein van het veer naar buiten. Je wordt over het terrein van het Muiderslot geleid naar de boot en vervolgens allemaal in de hut bij de kapitein afrekenen. De boot vertrekt. Langs de haven, langs het Muiderslot, langs de zwanen en dan beginnen de golven. Je uitzicht wordt steeds wijder..maar waar ligt Pampus nu? Kinderen staan op de punt totdat een grote golf over ze verdrijft. En dan begin je langzaam wat te zien…een streepje aan de horizon. Het wordt steeds groter. Je ziet de koepels, de woning van de fortwachters en het restaurant. Na 20 minuten legt de boot aan bij de aanlegsteiger.

De Pampusfamilie

Je voelt het meteen als je aankomt. De sfeer hier is goed. Een team van meer dan 80 vrijwilligers zal er alles aan doen om je verblijf zo prettig mogelijk te maken. Ze zijn van begin 30 tot in de 80 en werken als een grote familie samen: de Pampusfamilie. Er zijn gidsen, barmensen en vrijwilligers die het fort onderhouden. Van oud-militairen tot gepensioneerde directeur tot administratief medewerker. Er zijn twee fortwachters, Kris en Maartje. Zij beheren het eiland en sturen de enorme groep vrijwilligers aan. Ze wonen ook op het eiland. Niet makkelijk om boodschappen te doen….

De Gidsen

Een enthousiaste gids staat je op te wachten, en leidt je over en door het fort. Trappetje af, kleine op- en afstapjes, en geen aangelegde rechte vloeren. Dus had je die hoge hakken toch maar niet aangedaan… De ontmantelde lege ruimtes met druipstenen vanuit het plafond doen eenzaam aan. Totdat de gids gaat vertellen. Het fort komt tot leven en je kan je door zijn/haar verhaal levendig voorstellen hoe het hier ooit geweest is. De liefde voor het fort en de geschiedenis ervan is te voelen uit het verhaal. En dan nog een gang, en een geschutskoepel, en de droge gracht. Het houdt niet op. En ineens ben je weer op het beginpunt, verbaasd over het feit dat de tijd zo snel gegaan is.

Speurtochten, paaseieren en piraten

Voor kinderen is er een speurtocht te doen waarmee ze een certificaat kunnen krijgen van assistent fortwachter. Al speurend door de ruimtes op zoek naar de antwoorden, en even gillend door de pikdonkere gang waar je echt geen hand voor ogen ziet. Paaseieren zoeken is altijd een feest. Enkele tientallen kinderen rennen gillend het eiland rond om alle eitjes te vinden in alle hoeken van het fort. Maar het leukste zijn toch wel de piratendagen. Samen met de hoofdman Lange Pier op zoek naar de schat van Pampus. Of piratenliedjes zingen met de andere piraten.

Lekker rondhangen

Hangen op het terras met uitzicht over het Markermeer, even afkoelen in het water bij het haventje, op zoek gaan naar de bijzondere planten, de jonge zwaluwtjes nog eens gaan bekijken of nog even naar het dak om te zien of je Marken kan zien liggen of terug het fort in voor nog een paar mooie foto’s. Het kan allemaal, zolang je de boot terug maar niet mist… overnachten is niet toegestaan.
© 2011 - 2024 Daniele, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Stelling van Amsterdam: UNESCO werelderfgoedWellicht is het je wel eens opgevallen dat er in de nabije omgeving van Amsterdam veel oude forten zijn gelegen. Dit is…
Pampus, hindernis en beschermingPampus, de ondiepte voor het IJ, heeft, ondanks de hinder die het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam er door onder…
De Hollandse Waterlinie: het natte hart van NederlandDe Hollandse Waterlinie: het natte hart van NederlandNog nooit gehoord van inundatievelden, ‘verboden kringen’ en accessen? Dan is het tijd om kennis te maken met de Holland…
Fort Rammekens voor soldaten en vleermuizenNadat forten eeuwenlang dienst hebben gedaan als verdedigingswerken horen ze nu thuis in de categorie bezienswaardighede…

De top tien bezienswaardigheden BarcelonaWie aan Barcelona denkt, denkt vrijwel meteen aan het aangelegde strand, het warm weer en de historische kunst van archi…
Tempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeTempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeAngkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één…
Daniele (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.