Maasland, historie en cultuur

Het dorp Maasland vormt samen met Schipluiden de gemeente Midden Delfland. Het dorp heeft een rijke historie, die terug gaat tot voor 985. Van deze geschiedenis is nog het nodige bewaard gebleven. Vooral in het prachtig historisch centrum van het dorp is nog veel te zien van het rijke verleden van het dorp, maar ook van het leven in de 19e en 20ste eeuw.

Geschiedenis van Maasland

Het dorp Maasland is ontstaan als ontginningsgebied en werd in 985 eigendom van graaf Dirk II. In 1241 vestigde de Ridderlijke Duitsche Orde zich in het dorp en bouwde hier het Commandeurshof. In 1574 liet Willem van Oranje de dijken in de streek doorsteken om de Spanjaarden te verdrijven die Leiden belegerden. Hierdoor kwam Maasland onder water te staan. Pas in 1600 kon worden begonnen met de wederopbouw van het dorp. In 1795 toen de Bataafse Republiek in plaats kwam van de Zeven Verenigde Nederlanden kwam ook een einde aan het oude ambachtsbestuur van schout en schepenen. Vanaf toen vergaderde het gemeentebestuur in de bovenzaal van dorpsherberg De Pynas. Pas in 1874 werd het gemeentehuis in gebruik genomen. Het grondgebied van Maasland is in de loop der tijd behoorlijk ingekrompen. Eerst was er de afscheiding van Schipluiden en Maaslantsluys (het huidige Maasluis). Op 1 januari 2004 kwam er weer een samenvoeging van Maasland en Schipluiden tot stand.De nieuwe gemeente Midden Delfland werd gevormd. In het verlengde van deze samenvoeging werd en deel van Maasland (oud Camp) aan de nieuw gevormde gemeente Westland toegevoegd. Tevens ging het grondgebied tussen Rijksweg 20 en de Weverskade naar Maassluis.

Historische kern van Maasland

De kern van het dorp herinnert nog steeds aan de historie van Maasland. Vooral rond de 's Herenstraat zijn nog vele gebouwen die aan de rijke historie herinneren.

Nederlands Hervormde Kerk

Deze kerk, die een prominente plaats inneemt in het centrum van het dorp, werd in 1400 gebouwd, waarna in 1500 het schip van de kerk werd afgebouwd. Op 18 juni 1945 is de kerk door een lichtkogel uit een seinpistool volledig afgebrand. In 1947 is de start gegeven voor de herbouw. In 1949 werd de noordbeuk in gebruik genomen. In 1954 gevolgd door het kerkgebouw. In 1956 werd de toren opgeleverd. De N.H. kerk bepaald samen met de Rooms Katholieke kerk van de parochie H. Maria Magdalena de skyline van Maasland.

dorpscafe De Pynas

In de geschiedenisboeken is al aangegeven, dat in de bovenzaal van het dorpscafé de gemeenteraad vergaderde. Pas nadat het gemeentehuis in gebruik werd genomen kwam er een einde aan dit gebruik. Het dorpscafé bestaat echter nog steeds en wordt ook nog steeds als café gebruikt.

museum De Schilpen

Museum De Schilpen ligt midden in het dorp. Het museum is gehuisvest in een voormalig pakhuis en winkel die vanaf 1845 werd gerund door drie generaties Van den Berg. In deze winkel was alles te koop, maar daarnaast had de familie nog vele andere activiteiten. Zo was Jan van den Berg ook imker en werd in 1905 het dorpshuis met toneel gekocht voor culturele activiteiten. Door de crisis in 1929 liepen de inkomsten zodanig terug, dat het pand in een openbare veiling moest worden verkocht. Tot 1970 is de winkel als kruidenierswinkel blijven bestaan met Han Berg als laatste winkelier. Na sluiting van de winkel tot aan het overlijden van de heer Berg in 1980 waren er geen activiteiten meer in het pand. In 1981 werd een begin gemaakt met de restauratie, waarna in 1985 de officiële opening plaatsvond. Het museum, dat wordt gerund door 90 vrijwilligers,geeft zowel de geschiedenis van 3 generaties kruideniers, alsmede het rijke verleden van het dorp en het leven in de 19e en 20e eeuw weer. Daarnaast is aan het museum een winkel verbonden waar men zich terug in de tijd waant. Hand afgewogen en per stuk worden producten verkocht. Zwart/wit per schepje in een puntzakje. Zoute drop, ulevellen, perendrups, ouderwetse appelstroop, maar ook ansichtkaarten, knijpers enz. enz. Het museum is geopend op zaterdag en woensdagmiddag.

museum Tavenu

Het museum Tavenu is gelegen direct achter De Schilpen. het gebouw Tavenu, wat staat voor "Tot Algemeen Vermaak en Nuttige Uitspanning" heeft van 1905 tot 1954 dienst gedaan als dorpshuis, waarna het in verval raakte en dienst deed als opslagplaats. In 1989 is de de Stichting Tavenu begonnen met de renovatie. In het gebouw worden gedurende de wintermaanden tentoonstellingen gehouden. Deze tentoonstellingen zijn uiteenlopend van aard, b.v van schilders/schilderessen uit de omgeving, maar ook fototentoonstellingen e.d. Van mei tot en met september wordt het gebouw betrokken bij tentoonstellingen van museum de Schilpen of wordt het gebruikt voor bijzondere gelegenheden.
© 2010 - 2024 Hanss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Museum Flehite in AmersfoortMuseum Flehite is te vinden in het historische centrum van Amersfoort aan de Westsingel 50. Het museum is gevestigd in d…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Catharijneconvent: eigentijds museum over religieCatharijneconvent: eigentijds museum over religieEen uniek museum voor kerkelijke kunst. Dat was Museum Catharijneconvent ruim 25 jaar. Nu bezoekers niet meer vanzelfspr…
Museums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëMuseums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëIn Nederland zijn er verschillende museums die over de geschiedenis van Nederlands-Indië gaan. Dit was de grootste Neder…

Kasteeltuinen Arcen informatieKasteeltuinen Arcen informatieIn Noord Limburg liggen de prachtige kasteel tuinen van Arcen. De tuinen zijn het jaar rond te bezoeken en ieder seizoen…
Kalmthout, veel meer dan de Heide alleen!Kalmthout, veel meer dan de Heide alleen!Wie dacht dat er in Kalmthout niets anders was dan de Kalmthoutse Heide, heeft het flink mis. Met één dag, neen, zelfs m…
Hanss (4 artikelen)
Laatste update: 26-02-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.