Charlois, Rotterdam

De Rotterdamse deelgemeente Charlois is een bezoek waard. Naast het landhuis De Oliphant is o.a. er Oud Charlois met de Oude kerk en zijn omgeving.

Charlois Algemeen

Charlois (uitspraak sjaarloos, klemtoon op eerste lettergreep) is een deelgemeente en wijk gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam. De deelgemeente telt ongeveer 66.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 10,00 km². De deelgemeente strekt zich uit tot de A15 in het zuiden, de Eemshaven in het westen, de Nieuwe Maas en de Maashaven in het noorden. In het oosten vormt de Dordtselaan, de Strevelsweg en de Vaanweg de grens met de deelgemeente Feijenoord. In Charlois ligt winkelcentrum Zuidplein en evenementenhal Ahoy.

Geschiedenis

De geschiedenis van Charlois gaat terug tot voor het jaar 1200. Er is dan nog geen enkele vorm van cultuur. In 1458 schenkt Filips van Bourgondie het gebied, waartoe Charlois behoort aan zijn zoon Karel van Bourgondie (Karel de Stoute). Charlois heette toen nog ‘De Reijerwaard. In 1462 keurde Karel de Stoute de overdracht aan 5 grondheren goed en hij verleende ze toestemming om dijken aan te leggen. Hij gaf het ingedijkte land de naam Charlollais, naar zijn graafschap in Frankrijk. Later werd dit Charlois. Tot de annexatie door Rotterdam in 1895 was het een zelfstandig, agrarisch dorp.

De Oude Kerk

Een van de bezienswaardigheden van Oud Charlois is de geheel gerestaureerde Oude Kerk. Karel de Stout gaf de grondheren de opdracht een kerk te stichten, gewijd aan de heilige martelaar Sint Clement (Volgens het Romeinse martelaarsboek was hij de derde opvolger van Petrus en dus de derde Paus). De eerste kerk was klaar voor 1467, in dat in dat jaar Charlois al was ingedeeld bij decanaat Schiemant. Rond 1511 werd de kerk door een grote vervangen en in 1592 werd de Hoge Toren aangebouwd.

Landhuis de Oliphant

’Landhuis 'De Oliphant' staat pas sinds 1977 in het Zuiderpark. Begin 1975 stond dit kasteeltje nog temidden van de industrieterreinen in Heenvliet. Na aankoop door de gemeente Rotterdam werd het steen voor steen afgebroken en herbouwd in het Zuiderpark. Nu dient het als trouwlocatie en worden er vaak recepties, exposities, concerten en cursussen gehouden. Het Landhuis werd in 1591-1592 gesticht door Cornelis van Coolwijc, een in Delft wonende rentmeester van de Heerlijkheid Heenvliet. Het landhuis werd genoemd naar zijn huis aan de Voldersgracht in Delft. De originele gevelsteen hangt boven de deur in de toren van het landhuis.

"De Oliphant" is vaak in andere handen overgegaan. Rond 1890 is het zelfs door de dames Hofkes verkocht aan de Hollandse Melkfabrieken die het als fabrieksruimte gebruikte. Daarna is het landhuis nog drie keer in zijn bestaan bedreigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitse bezetters het opblazen, wat gelukkig kon worden voorkomen. In 1953 werd het huis bedreigd door de watersnoodramp. Bijna was de polder waarin het huis gelegen is ondergelopen, maar het dijkje hield het tot twee maal toe.

Rond 1970 vormde de oprukkende industrie in het gebied rond Rozenburg een ernstige bedreiging voor het landhuis, dat toen al op de Monumentenlijst stond. De keuze was afbreken of verplaatsen. De gemeente Rotterdam kocht het landhuis aan van de toenmalige eigenaar, de heer Mr. H. G. Van Everdingen. Onder de voorwaarde dat het huis bewaard zou blijven. Het feit dat "De Oliphant" beschikt over een herenkamer én een toren maakt het gebouw zeldzaam in Zuid-Holland.
© 2009 - 2024 Cc01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoorn: de kerkenIn de binnenstad van Hoorn zijn, niet eens zo ver van elkaar, een aantal prachtige kerken te vinden. De Grote Kerk aan h…
De Grote of St. Bavo kerkOp de grote markt in Haarlem staat de Grote of St. Bavo kerk. Door de Haarlemmers wordt hij ook wel de grote kerk genoem…
Enkhuizen: de kerkenEnkhuizen is ontstaan uit twee dorpen die niet ver van elkaar liggen: Gommerkerspel (het gedeelte van de huidige stad ro…
De Vrij-katholieke Kerk: kerk van de toekomst?De kerken lopen leeg. Toch zijn veel mensen nog oprecht gelovig, maar geloven niet meer in de Kerk. De bisdommen krijgen…

Kunst kijken met kinderen; Panorama MesdagKunst kijken met kinderen; Panorama MesdagEen dagje naar het strand met de kinderen? Panorama Mesdag in Den Haag: kunst kijken wordt kunst beleven, ín het schilde…
Bezienswaardigheden: Sydney AustralieSydney is de oudste, grootste en tevens meest bekende stad van Australië. Sydney is een grote internationale reis bestem…
Bronnen en referenties
  • Referentie Wie in De Oliphant wil trouwen of een partnerschap wil registreren kan informatie aanvragen of een afspraak maken bij de afdeling Burgerzaken van de deelgemeente Charlois, tel. (010) 410 7 410. Referentie Stichting Historisch Charlois, Grondherendijk 84, 3082 DJ Rotterdam
Reactie

Bouman C. P., 12-10-2009
Kunt u mij een boek noemen dat de geschiedenis van Charlois vanaf het begin beschrijft? Reactie infoteur, 03-11-2009
Of er een heel boek is weet ik niet. Er is een stchting historisch Charlois die bladen uitgeeft.
Zij kunnen u wel helpen. Het adres is grondherendijk 84
3082DJ Rotterdam tel.nr. 010-4806618
Groet,
Elly de Heer

Cc01 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.