De variatie aan bunkers in Zwitserland

De variatie aan bunkers in Zwitserland De overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog kan je nog overal vinden, zoals in de vorm van overgebleven bunkers. Zwitserland heeft echter wel heel creatieve bunkers. Op het eerste gezicht zou je namelijk niet zeggen dat het bunkers zijn, sterker nog, ze lijken eerder op gezellige chaletjes in de bergen. Naast de bunkers met een uiterlijk als chalet zijn er ook bunkers die helemaal in de natuur opgaan. De bunkers gaan zo neutraal op in de omgeving, dat ze uitermate goed passen bij de natuurlijke uitstraling van Zwitserland. Wat wordt er tegenwoordig eigenlijk nog met die bunkers gedaan?
Bron: Paebi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Paebi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zwitserland

Zwitserland staat met name bekend om haar neutraliteit en de prachtige landschappen. Ondanks dat het midden in Europa ligt, is het geen onderdeel van de Europese Unie, maar er bestaat wel een grote afhankelijkheid. De buurlanden van Zwitserland zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. Al jarenlang wordt Zwitserland gezien als de ideale plek om zwart geld op te slaan vanwege de belastingvoordelen. Uiteraard staat Zwitserland ook bekend als trekpleister voor vakanties, voornamelijk om op wintersport te gaan. Een uitdagender reis kan je maken langs de vele bunkers met hun afwijkende uiterlijkheden. De buitenkant van de bunkers in Zwitserland zijn zeker de moeite waard, want zoals hier vind je ze nergens anders.

Bunkers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er op veel plekken bunkers gebouwd, deze bestonden voornamelijk uit beton, zoals we dat gewend zijn van bunkers. Dit maakt hun uiterlijk er echter niet aantrekkelijker op. Door de betonnen constructies vallen de bunkers ook nog eens erg snel op, dat gevaarlijk kan zijn vanwege de herkenbaarheid door de vijand. Vanuit de bunkers konden soldaten namelijk een vijand opwachten en een verrassingsaanval uitvoeren. Tegenwoordig zijn deze bunkers nog op verschillende plekken te bewonderen. Vaak zien ze er onpersoonlijk uit en de gedachte om daar langer dan een paar uur in door te brengen, kan mensen al overstuur maken. In Zwitserland is dat echter niet het geval, zomaar ergens ver weg van de bevolking kan je een gezellig chaletje tegenkomen waar je graag even in zou willen vertoeven. Niks is echter minder waar, aangezien deze chalets niet zijn wat ze lijken. Zwitserland was namelijk zo slim om de bunkers strategisch te plaatsen en ze op een originele manier te vermommen.

Bron: Schutz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Schutz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vermomd
In Zwitserland hebben ze de meest originele oplossing ooit voor het lelijke uiterlijk van bunkers gevonden. Ze hebben er heel veel als chalets vermomd, wanneer je echter wat beter gaat kijken, kan je aan de ramen en deuren diverse afwijkingen zien. Sommige ramen zijn er overduidelijk op geschilderd of er zit reflecterende spiegelfolie overheen. Zelfs deuren ontbreken soms volledig of de achterkant is helemaal niet geschilderd, waardoor je van dichtbij al snel doorkrijgt dat het geen echt huis is. Er zijn ook bunkers die helemaal in de natuur lijken te verdwijnen, namelijk bunkers die ze volledig met gras of mos bedekt hebben of volledig in een berg verstopt zitten.

Bunker Antoine

In Zwitserland kan je zelfs een bunker vinden met de naam Antoine, die is gebaseerd op de gelijknamige man. Antoine moest een keer overleven in de bergen en dat deed hij door zich zeven weken lang onder een rots te verschuilen. Gebaseerd op dit verhaal hebben ze een echte bunker in de vorm van een rots gemaakt, die enkel geschikt is voor één persoon en midden in de rotsen is geplaatst. Het lijkt op een rots die ietwat groter is uitgevallen dan de andere rotsen. Er zit echter een klein raam in de rots-bunker en een soort van deuropening. De bunker is gewoon te betreden en geschikt voor iemand, die een tijdelijke schuilplaats nodig heeft.

Bron: Paebi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Paebi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Leegstand

Veel bunkers worden niet meer gebruikt en kosten alleen nog maar onderhoud, slopen is echter nog duurder. Het doel van bunkers was vroeger voornamelijk ter verdediging en als wapenopslag. Toen de angst voor nucleaire wapens begon, konden de bunkers ook als opvang worden gebruikt voor het Zwitserse volk, wanneer er bijvoorbeeld een atoomoorlog zou uitbreken of een nucleaire ramp zou gebeuren. Het zou jammer zijn wanneer er niks meer wordt gedaan met deze bunkers of erger nog, dat ze gesloopt worden. Gelukkig zijn we nog altijd creatief genoeg om andere doeleinden te bedenken en uit te voeren voor de bunkers. Er zijn bunkers te vinden, die nu in dienst zijn als hotel, museum, maar ook als kaasfabriek en zelfs voor het kweken van paddenstoelen worden ze gebruikt.

Hotel

Voor een unieke ervaring kan je overnachten in een bunker, die omgetoverd is tot hotel. Van buiten zie je nog steeds het uiterlijk van de bunker, maar van binnen is het omgebouwd, met zelfs een restaurant erin. Een van de verstopte bunkerhotels tussen de bergen is het hotel La Claustra. Niet alles is volledig verbouwd, waardoor het gevoel om in een echte bunker te slapen zoveel mogelijk gewaarborgd wordt. Binnen kan je bijvoorbeeld net als in een grot continu het druppelen van het water horen en uiteraard laat al het beton om je heen je ook niet vergeten waar je bent.

Opvang vluchtelingen

Het klinkt ideaal; stuur een overschot aan vluchtelingen de bergen in. In Zwitserland hebben ze de bunker Lukmanierpas anno 2016 voor de vluchtelingen gereserveerd. Met een maximum van vijf weken mogen de vluchtelingen in de bunker overleven, ver weg in de bergen verstopt. Er worden alleen mannen geselecteerd en het aantal blijft beperkt tot honderd. Ondergronds en verscholen van de bewoonde dorpen moeten de mannen daar hun tijd uit zien te zitten. Ze worden wel afgeleid met diverse activiteiten zoals voetbalwedstrijden en herstelwerkzaamheden aan de bergpaden. Veel mensen keuren deze oplossing af en vinden het puur en alleen afzien, zeker gezien het feit dat het niet bestemd is voor vrouwen en kinderen.

Goudstaven opslaan

Een slimme en handige oplossing voor het gebruik van de bunkers kan je vinden bij het dorpje Amsteg. Een ondergrondse, gemoderniseerde bunker dient daar als opslagplaats voor onder andere goudstaven. Mensen kunnen hier een kluis huren, waar ze hun waardevolle goudstaven met een gerust hart in kunnen opslaan. Er worden hier tevens belangrijke dataservers opgeslagen. Het wordt beschreven als de meeste veiligste plek op aarde voor het opslaan van waardevolle middelen. Mede door de mogelijkheid om als redelijke, betrouwbare investering geld om te zetten naar goudstaven slaat dit concept heel erg aan. Het vermoeden bestaat dat met name Chinezen en Russen veelvuldig gebruik maken van deze optie. Ook deze bunker heeft nog sommige sporen van de originele bebouwing achtergelaten, zoals slaapkamers die nog volledig intact zijn met stapelbedden en al.

Bron: Adrian Michael, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Adrian Michael, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Commandocentrum K20

Het grootste bunkercomplex van Zwitserland moet toch het Commandocentrum K20 zijn. Met een totaal van negentien bunkers kunnen hier zeker honderden mensen gemiddeld zes maanden in overleven. Ze zijn dan beschermd tegen nucleaire invloeden en verborgen voor andere bedreigingen. Ondanks dat het al in de jaren tachtig gebouwd werd, kwam het pas in 2008 uit de heimelijkheid naar voren, wellicht mede door het feit dat het complex miljoenen aan Zwitserse Franken heeft gekost. Door middel van een autotunnel kan de parkeerplaats bereikt worden, vanwaar vervolgens via een goed beveiligde metrogang verder kan worden gegaan. Uitsluitend met een positief resultaat van een irisscan kan je het bunkercomplex betreden, waardoor het helaas niet voor iedereen weggelegd is om het bunkercomplex te bezoeken.
© 2016 - 2024 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atlantikwall Bunkerproject Nederlandse WaddeneilandenAtlantikwall Bunkerproject Nederlandse WaddeneilandenDe Waddeneilanden krijgen er allemaal een museum bij. De bunkers die na de Tweede Wereldoorlog op de eilanden zijn achte…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
Exporteren naar ZwitserlandExporteren naar ZwitserlandZwitserland is een erg aantrekkelijk land voor Nederlandse ondernemers om in te beleggen. Zwitserland is een van de bela…
De bouw van de AtlantikwallDe bouw van de AtlantikwallVanaf 1942 tot 1945 bouwden de Duitsers aan de Atlantikwall, een verdedigingslinie vanaf Noorwegen langs de kust naar de…

Alexandra Palace, Londen, Groot BrittanniëAlexandra Palace, Londen, Groot BrittanniëHet Alexandra Palace in het noorden van Londen, Groot-Brittannië, is een groot paleis. In het ruim 140 jaar oude paleis,…
Voordelige musea in Göteborg, ZwedenVoordelige musea in Göteborg, ZwedenDe Zweedse overheid vindt dat cultuur en historie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Veel historisch erfgoed is daard…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clément Dominik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://www.curioctopus.nl/read/10295/bunkers-die-eruit-zien-als-huizen.-dit-is-het-oorlogsgeheim-dat-zwitserland-tientallen-jaren-heeft-bewaard
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/1853409/2011/02/28/Wat-te-doen-met-al-die-bunkers.dhtml
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwitserland
  • https://www.manners.nl/bizarre-bunker-zwitserse-alpen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Commandocentrum_K20
  • https://ejbron.wordpress.com/2015/07/29/afschuiven-naar-de-eenzaamheid-zwitserland-stuurt-vluchtelingen-naar-militaire-bunker-op-alpenpas/
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/enorme-atoombunker-nazi-s-ontdekt-in-oostenrijk~a3820167/
  • http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/in-deze-zwitserse-bunker-stallen-de-rijken-hun-goudstaven
  • http://www.swissdatasafe.ch/en
  • http://www.claustra.ch/#Startseite
  • http://www.ibtimes.co.uk/switzerland-secret-bunkers-nuclear-shelters-become-hotels-cheese-factories-1536658
  • Afbeelding bron 1: Paebi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Schutz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Paebi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Adrian Michael, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.