Slowakije: 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden

Slowakije: 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden Slowakije is voor het grote publiek nog een mysterie. Is er überhaupt wel iets te zien? Maar wie er heen reist ontdekt een verrassend mooi en aangenaam land. Hoewel de Slowaken al deel uitmaken van de Europese Unie sinds 2004 blijft het Centraal-Europees land bij de meeste Belgen en Nederlanders onbekend en dus ook onbemind. Dat is jammer, want ondanks de kleine oppervlakte heeft het land heel wat te bieden voor een leuke vakantie dichtbij. Pittoreske historische stadjes, bergen, rotsen, meren, watervallen en ijsgrotten, indrukwekkende kastelen... noem maar op. Zin om een wat ongebruikelijke en weinig toeristische bestemming te verkennen? Welke mooie plekjes en bezienswaardigheden mag je niet missen?

Op reis in Slovakije

Kennismaking met het land

Hoewel Slowakije en Tsjechië ooit samen Tsjecho-Slowakije vormden zijn beide landen nogal verschillend. Toegegeven, er zijn ook gelijkenissen. Toch hebben beide landen een heel ander karakter. Zo is Slovakije veel landelijker en traditioneler dan het meer toeristische en noordelijker gelegen buurland.

Het is een klein land: de oppervlakte bedraagt hooguit de helft van Portugal. De hoofdstad is Bratislava. Kosice is de tweede grootste en belangrijkste stad. De ongeveer 5,5 miljoen inwoners spreken Slovaaks, een taal nauw verwant aan het Tsjechisch maar met toch aanzienlijke verschillen. Hoewel de inwoners vrij vlot Engels begrijpen, zeker de jongere generaties, is het nuttig en leuk om een paar woorden Slovaaks te leren. Vooral in het landelijke oosten van Slowakije kan dit van pas komen.

SlovaaksNederlands
Dobry denGoeiedag
Dobre jitro / Dobre ranoGoeiemorgen
Dobry vecerGoeieavond
Do videniaTot ziens
Ano / NieJa / Nee
PrepacteSorry
ProsimAlstublieft
DakujemBedankt
Hovorite anglicky?Spreek je Engels?

Hoe kom ik in Slowakije?

Om in Slovakije te raken heb je verschillende mogelijkheden. Het eenvoudigste en avontuurlijkste is met je eigen wagen naar Slowakije rijden. Je stapt gewoon thuis in België of Nederland in de auto en kan via Duitsland en Oostenrijk het land bereiken. Vanuit Brussel ligt Bratislava op 1227 kilometer ofwel 11,5 uur rijden. Vertrek je uit Amsterdam doe je er ongeveer 11 uur over: de afstand tot Bratislava bedraagt 1205 kilometer. Rijd dit traject niet op één dag maar pak het relax aan met een overnachting in het zuiden van Duitsland of in Oostenrijk. Zo kom je ontspannen op je bestemming aan.

Bratislava ligt op slechts 45 minuten rijden van Wenen, dus ook een vlucht naar de Oostenrijkse hoofdstad en vandaar met een huurwagen naar Slowakije rijden is mogelijk.

Bratislava en zijn kasteel aan de Donau / Bron: PaulCosmin, PixabayBratislava en zijn kasteel aan de Donau / Bron: PaulCosmin, Pixabay

1. Bratislava, de hoofdstad van Slowakije

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, is al bij al klein, compact en overzichtelijk. Net als Wenen (Oostenrijk) ligt het aan de Donau, ongeveer 55 kilometer stroomafwaarts. Het is een levendige, moderne stad maar zonder de hordes toeristen van Praag in Tsjechië. Je vindt er leuke en gezellige straatjes met bars en cafés, indrukwekkende architectuur en een paar uitstekende musea.

Het belangrijkste herkenningspunt van de stad is de moderne 'Novy most' (nieuwe brug). Ze verbindt het centrum van Bratislava op de noordelijke oever van de Donau met de voorstad Petrzalka op de zuidelijke zijde van de rivier.

De oude stad ('Stare Mesto') bevat mooie pleinen, historische gebouwen en pittoreske straatjes. Kortom, mooie plekjes en bezienswaardigheden in Bratislava zijn er bij de vleet.

Het kasteel van Bratislava

Vanaf de veertiende-eeuwse St Martin kathedraal ('dom sv Martina') waar negen Hongaarse koningen en acht koninginnen werden gekroond van 1563 tot 1830, kan je onder de weg de treden naar het kasteel bereiken. Zo kom je bij de Corvinus Poort ('korvinova brana') en het indrukwekkende kasteel. Het dateert uit de vijftiende eeuw en ligt honderd meter boven de Donau. De torens werden toegevoegd in de zeventiende eeuw. Vanaf de burcht geniet je van vergezichten tot in Oostenrijk en zelfs Hongarije op een klare dag.

Mooie pleinen

Vooral Hviezdoslavovo namestie en Hlavne namestie zijn twee pleinen die eruit springen. Maak je een wandeling door Bratislava, doe dan zeker ook deze plekjes aan en geniet van de prachtige architectuur van de gebouwen rondom het plein.

Michalska en de Sint-Michielstoren ('michalska veza')

Een van de leukste en meest pittoreske straten van Bratislava is Michalska. Je vindt er bovendien heel wat restaurantjes. De indrukwekkende Sint-Michielstoren domineert het straatbeeld. Het is een oude uitkijktoren uit de veertiende eeuw, vanwaar je een prachtig zicht over de oude stad hebt. Vanaf Michalska kan je verder wandelen langs Venturska, een straat met heel wat barokke paleizen.

Kapitulska

Dit is een van de oudste straten van de stad. Ze loopt van de Sint Martin kathedraal naar de Kerk van de Clarissijnse Orde uit de dertiende eeuw.

Slavin heuvel

Op een kilometer wandelafstand van de oude stad vind je de Slavin heuvel ten noordwesten van het plein namestie Slobody. Er is een kerkhof en een tuin met uitstekende zichten over Bratislava. Het Slavin oorlogsmonument torent hoog boven de heuvel uit. Deze enorme zuil werd in 1960 opgericht en herdenkt de zesduizend Russische soldaten die de nazi's uit Slowakije verdreven.

De burcht Spissky Hrad in Slowakije / Bron: Marticss, PixabayDe burcht Spissky Hrad in Slowakije / Bron: Marticss, Pixabay

2. Spissky Hrad

'Hrad' is Slovaaks voor 'kasteel' en de ruïnes van het spectaculaire negenhonderd jaar oude Spiskasteel hoog op de rotsen rijzen majestueus op uit de groene omgeving. Niet voor niets staat deze indrukwekkende en fotogenieke plek op de lijst werelderfgoed van UNESCO. Het is niet alleen het grootste kasteel van Slowakije, maar ook een van de grootste middeleeuwse burchten in heel Europa.

Hongaarse koningen bouwden het kasteel in de dertiende eeuw. In 1780 werd het jammer genoeg platgebrand en sindsdien bleef de burcht altijd verlaten. Maar toch bleven genoeg delen overeind (en andere diepgaand gerestaureerd) om nog altijd bezoekers te verbluffen.

Het kasteel is open van mei tot oktober. Een bezoek aan de ruïnes neemt makkelijk een paar uur in beslag. Het is leuk om rond te kuieren in de burcht. Hier en daar zijn er oude voorwerpen tentoongesteld. In de kerker vind je foltertuigen uit de tijd waarin dit nog als normaal gold. De dichtstbijzijnde plaats is Spisske Podhradie, niet veel meer dan een verlaten gat met zo goed als geen accommodatie (op één pension na), een eenzaam restaurant en een supermarktje.

De Hoge Tatra's / Bron: Jarekgrafik, PixabayDe Hoge Tatra's / Bron: Jarekgrafik, Pixabay

3. Nationaal park Hoge Tatra’s

Een van de kroonjuwelen van Slovakije is het nationaal park Hoge Tatras, een spectaculaire bergketen met adembenemende valleien, meertjes, uitzichtpunten en wandelingen. 25 bergtoppen zijn hoger dan 2500 meter. De Hoge Tatras zijn indrukwekkend en tegelijk compact: van west naar oost bedraagt de afstand ongeveer 25 kilometer.

Het stadje Poprad is de belangrijkste toegangspoort tot het nationaal park. Dichterbij aan de voet van het gebergte liggen kleine dorpjes als Stary Smokovec en Tatranska Lomnica, waar je ook kan overnachten.

Voor wandelaars zijn de Tatras een waar paradijs. De honderden kilometers aan paden en wandelingen zouden je jaren zoet kunnen houden. Maar aangezien je wellicht geen jaren tijd hebt om ze allemaal te doen kan je best een paar leuke eruit kiezen.

Strbske Pleso

Vanaf Strbske Pleso, een prachtig bergmeer van twintig hectare, lopen verschillende mooie wandelingen de Tatras in. Zo kan je naar de Skokwatervallen, een onvergetelijke wandeling van ongeveer drie uur heen en terug op een geel gemarkeerd pad. Het belangrijkste pad is het rode Tatranska magistrala. Je kan dit gedurende één tot anderhalf uur volgen vanaf Strbske Pleso naar Popradske Pleso, vanwaar een moeilijker en steiler blauw gemarkeerd pad verder doorloopt naar het nog hoger gelegen Velke Hincovo meer. Je kan ook vanaf Popradske Pleso verder oostwaarts het magistrala pad volgen naar Sliezsky dom en terug naar beneden naar Stary Smokovec: een tocht die een hele dag in beslag neemt.

Stary Smokovec

Ook vanaf het dorpje Stary Smokovec heb je een ruime keuze aan wandelingen voor een halve of volledige dag. Overweeg ook een overnachting in een 'chata'. Dit zijn blokhutten in de bergen waar wandelaars kunnen overnachten en eten.

Lomnicky Stit

De Lomnicky bergtop is met zijn 2634 meter de tweede hoogste in de Tatras na Gerlachovsky Stit, die nog twintig meter hoger is. Je kan deze top bezoeken zonder te hoeven wandelen of klimmen, dankzij de moderne kabellift vanaf Tatranska Lomnica. De reis gaat in twee fasen. Een eerste kabelbaan brengt je in tien minuten vanuit de vallei naar het meer Skalnate Pleso op 1751 meter hoogte. Van het meer loopt een tweede, steile kabellift helemaal naar de top van de berg. Het panorama en de vergezichten vanaf Lomnicky Stit mag je niet missen.

4. Bardejov

Bardejov ligt in het noordoosten van Slowakije en is een van de mooiste stadjes van het land. De geschiedenis van de plek gaat ver terug: het gebied was al bewoond in het stenen tijdperk. De oudste geschreven vermelding dateert van 1241. In de veertiende en vijftiende eeuw werd Bardejov een belangrijk handelscentrum tussen Rusland en Polen. Het is een gezellig stadje om een namiddag in rond te kuieren, rond een goed bewaard middeleeuws centraal plein ('Radnicne namestie').

Veel van de oude stadsomwalling en poorten zijn bewaard gebleven. Zo wandel je door de gerestaureerde 'Dolna Brana' (Dolna poort) in het noordoosten van de stad of de 'Prasna brana' (Poederpoort) in het zuiden. Een ander overblijfsel is het bastion ten noordwesten van het stadscentrum. Het dateert uit de veertiende eeuw.

De Sint-Egidiuskerk ('kostol sv Egidia') begrenst het noorden van het centrale marktplein Radnicne namestie. Ze dateert uit de vijftiende eeuw en heeft een van Oost-Europa's indrukwekkendste gotische interieur vol schilderijen, houtsculpturen en elf altaren. Neem ook een kijkje in het vroegere stadhuis op het midden van het plein, een gebouw uit 1509 en een uniek staaltje Renaissancearchitectuur. Je vindt er ook een historische tentoonstelling. Ook het Saris Museum is een bezoekje waard. Mis rond het plein ook het gebouw op huisnummer 16 en de voormalige kroeg op huisnummer 42 niet, twee van de mooiste Renaissance en barokke huizen in Bardejov.

5. Slovensky Raj Nationaal park

‘Slovensky Raj’ betekent zoveel als ‘Slovaaks paradijs’ en het heeft zijn naam niet gestolen. Dit park is een prachtig en uitgestrekt bebost gebied vol ravijnen, kloven, canyons, weilanden en watervallen. Vooral voor wandelaars is dit een fantastische speeltuin, met onvergetelijke paden die ook ladders, kettingen en bruggen bevatten. Duizelingwekkende hoogten en uitzichtpunten vind je hier minder, maar wandelen in Slovensky Raj is heel avontuurlijk. Wie graag wandelt trekt best twee of drie dagen uit om te besteden aan dit leuke park. Probeer toch minstens één van de vele mooie wandelingen mee te pikken tijdens je reis in Slowakije. Er zijn heel wat variaties en andere combinaties mogelijk: schaf een goede map van de paden in het park aan.

Sucha Bela

Vooral het Sucha Bela wandelpad is een echte belevenis en aanrader. Het pad bevat houten bruggen, ladders en ijzeren kettingen langs watervallen, bijzondere rotsen en zelfs een oud Kartuizerklooster. Het groen gemarkeerd pad begint in Podlesok, bereikbaar vanuit Hrabusice waar je je wagen kan achterlaten op een parking. Op de top van de kloof neem je links een geel gemarkeerd pad langs de Glacka cesta kloof om verderop een rood pad oostwaarts naar Klastorisko te volgen. Vanaf Klastorisko volg je een blauw pad dat langs de Hornad rivier terugkeert naar Podlesok. Reken op een goede negen uur voor de totale wandeling heen en terug.

Tomasovsky vyhlad

Vanaf het plaatsje Cingov volg je het pad naar Tomašovský výhľad, een spectaculair uitzichtspunt op het uiteinde van een rots. Je bereikt het na ongeveer een uur wandelen. Het is ideaal voor wie alleen een korte wandeling ziet zitten. Wie het graag wat langer wil kan van hier verder naar Letanovsky mlyn. Een rood gemarkeerd pad gaat van hier verder langs de Hornad rivier en geeft verderop aansluiting op het groene, spectaculaire klastorska roklina pad richting Klastorisko. Vanaf hier gaat een ander blauw pad terug naar je startplaats Cingov. Deze wandeling neemt gemakkelijk zes uur in beslag, dus trek een hele dag uit.

Zejmarska kloof

Een van de kortste maar ook spectaculairste wandelingen vind je in het zuiden van het nationaal park en begint bij Biele Vody, een plek vijftien minuten ten noordoosten van Dedinky langs een rood pad. Je volgt een groen pad omhoog door de Zejmarska kloof. Wie in goede conditie is doet er vijftig minuten over. Om terug te keren volg je het groene pad terug naar beneden naar Dedinky, of je neemt de kabellift (die echter niet altijd in werking is).

Dobsinska ijsgrot

Het nationaal park bevat ook de spectaculaire Dobsinska ijsgrot. Zoals de naam het zegt is de grot volledig bedekt onder het ijs. Je vindt de grot ten westen van Stratena in het zuiden van het park. Van half mei tot half september kan je mee op een rondleiding met een gids en zelf dit mooie plekje ontdekken. In de grote hal ('velka sien') is het ijs op plaatsen wel twintig meter dik. Breng een trui mee, want de temperatuur ligt in de ijsgrot vaak maar een paar graden boven het vriespunt.

De Dunajec rivier / Bron: Jarekgrafik, PixabayDe Dunajec rivier / Bron: Jarekgrafik, Pixabay

6. Boottocht op de Dunajec rivier

Nationaal park Pieniny

De Dunajec rivier op de grens van Slowakije met Polen ligt in het nationaal Park Pieniny, opgericht in 1967. De Pieninybergen in het noorden van Slowakije bieden een spectaculair landschap van hoge rotsen en kliffen. Doorheen dit prachtige decor stroomt de Dunajec.

Een leuk avontuur hier is een boottochtje door de kloof op een traditioneel houten vlot. Onderweg geniet van je van de prachtige natuur en het mooie landschap.

Cerveny Klastor

In het plaatsje Cerveny Klastor vind je verschillende operators die deze boottochtjes aanbieden. Ze duren meestal een uur tot anderhalf uur en zijn beschikbaar van begin mei tot eind oktober. De trip gaat tot Lesnica, vanwaar je terug kan wandelen naar Cerveny Klastor in iets minder dan twee uurtjes. Wil je liever niet lopen? Dan kan je ook een taxi terug nemen of een fiets huren.
Moet je even wachten op je bootje? Bezoek dan gauw het veertiende-eeuws kartuizerklooster van Cerveny Klastor. Het bevat een museum met oude voorwerpen en een paar indrukwekkende zestiende-eeuwse fresco's.

Kosice in Slowakije / Bron: E Zara, PixabayKosice in Slowakije / Bron: E Zara, Pixabay

7. Kosice

De stad Kosice

Kosice is de tweede grootste stad van Slowakije. Het is een moderne en levendige plek waar het gezellig vertoeven is. De oude stad is het ontdekken waard, met heel wat goede musea en indrukwekkende kerken, maar ook leuke bars en cafeetjes. De geschiedenis van Kosice gaat terug tot 1230. Veel bezienswaardigheden van Kosice liggen op of rond de hoofdstraat Hlavna en het centrale plein Hlavna Namestie dat overgaat in het plein Slobody namestie. Het uitgestrekte Hlavna Namestie doet niet onder voor pleinen in Bratislava. Je vindt er onder meer het staatstheater uit 1899, een wat kitscherige muzikale fontein, de grote 'pestzuil' uit 1723 en de jezuïetenkerk.

Sint Elisabethkathedraal

De grootste bezienswaardigheid hier is de Sint Elisabethkathedraal uit 1345, de meest oostelijke gotische kathedraal in Europa en de grootste kerk in Slowakije, met een capaciteit van vijfduizend mensen. Het is een indrukwekkend bouwwerk. Naast de kathedraal vind je aan de noordzijde de veertiende-eeuwse stadstoren en langs de zuidkant de Sint-Michielskapel ('kaplinka sv Michala'), eveneens uit de veertiende eeuw.

Parken en musea in Kosice

Uitblazen kan je in het groene Mestskypark, het stadspark van Kosice net buiten de historische oude stad, of in een van de vele musea. Zo is er de Oost-Slovaakse galerij en de Julius Jakobygalerij voor wie van kunst houdt. Hedendaagse Slovaakse artiesten stellen tentoon in het Löffler Museum op Alzbetina 20. Je vindt hier ook een uitgebreide verzameling aan portretten en beeldhouwwerk uit het begin van de twintigste eeuw.

Het 'Slovaaks technisch museum' op Hlavna 88 is interessant voor wie van oude machines en technieken houdt. Voel je meer iets voor geschiedenis en archeologie bezoek dan het Oost-Slowaaks Museum. Eén van de topattracties hier is de 'goudschat van Kosice', een verzameling van 2920 gouden munten in de muur van een huis, toevallig ontdekt in 1935 tijdens renovatiewerken.

8. Slovensky kras

De regio Slovensky kras in het oosten van Slovakije strekt zich uit ten zuiden de steden Poprad en Spisska Nova Ves, ten westen van Kosice en boven de grens met Hongarije. Het gebied barst van de spectaculaire onderaardse grotten: maar liefst 47, al zijn die niet allemaal geopend voor het publiek. Daarnaast is er nog meer natuurschoon te zien, zoals de mooie Zadielska Canyon.
Het plaatsje Roznava is de ideale uitvalsbasis om deze streek te verkennen. Er is niet veel te zien maar je vindt hier de ruimste keuze aan accommodaties en eetgelegenheden in het gebied.

Grotten

Domica Jaskyna ('jaskyna' is Slovaaks voor 'grot') is een van de grootste grotten ter wereld. Het is ook de bekendste in deze regio en wellicht ook de mooiste, met weelderige kleuren en een aantal stalactieten zo dik als boomstammen. Maar ook de andere grotten zoals Ochtinska Aragonitova Jaskyna en Gombasecka Jaskyna zijn de moeite waard. Alle grotten zijn te bezoeken onder leiding van een gids. Er is meestal wel een Engelstalige gids beschikbaar.

Zadielska Canyon

Slovensky kras biedt meer dan grotten alleen. Zo is er de mooie Zadielska Canyon, bereikbaar langs een eenvoudig maar prachtig wandelpad van een tweetal kilometer vanaf het dorpje Zadiel. De canyon is twee kilometer lang en ligt ingesloten tussen 250 meter hoge wanden. Op sommige plaatsen is de canyon maar tien meter breed.

Duik terug in het verleden: Slovaakse skanzens / Bron: Balcik84, PixabayDuik terug in het verleden: Slovaakse skanzens / Bron: Balcik84, Pixabay

9. Skanzens

Over heel Slovakije liggen ‘skanzens’ verspreid, een soort openluchtmuseum waar je teruggaat in de tijd. Je wandelt er tussen oude gebouwen en volksgeschiedenis en kan je een beeld vormen van het dagelijks leven in vroegere tijden. Je kan het een beetje vergelijken met Bokrijk in België, maar het is toch anders. Je vindt er oude schoolgebouwen, kerken en huizen van bewoners uit hogere en lagere klassen. Sommige huizen gaan terug tot de elfde eeuw.

Een bezoek aan een skanzen zou zeker op het programma van je rondreis door Slovakije moeten staan. Vooral de mooie plekjes Pribylina, Vlkolinec (UNESCO werelderfgoed) en Cicmany zijn aanraders.

Eén van de beste skanzens ligt een viertal kilometer ten noorden van het stadje Bardejov in Bardejovske Kupele. De oude gebouwen liggen in de vorm van een authentiek dorpje bij elkaar. Je vindt er schuren, rustieke huisjes en houten kerkjes. Bijenkorven uit stro en andere leuke details maken het plaatje compleet.

10. Bojnice

Het kasteel van Bojnice lijkt wel een gebouw uit een sprookje. Het originele, twaalfde-eeuws gotisch kasteel bleef jammer genoeg niet bewaard. Wat je vandaag ziet is een reconstructie naar het model van Franse kastelen uit het begin van de twintigste eeuw.

Dit is de drukst bezochte burcht in heel Slowakije, dus de wachtrijen kunnen lang worden, vooral tijdens weekends. Je kan niet zomaar zelf in het kasteel ronddwalen maar moet aansluiten bij een rondleiding. Het gebouw bevat heel wat mooie, extravagant gedecoreerde kamers met schilderijen, wapens en harnassen. Oh ja, er gaan ook nog eens hardnekkige geruchten dat het spookt in dit kasteel. Je bent gewaarschuwd!

Het kasteel van Trencin / Bron: Vikino, PixabayHet kasteel van Trencin / Bron: Vikino, Pixabay

Nog meer mooie plekjes, kastelen en bezienswaardigheden in Slowakije

Alle bezienswaardigheden van Slowakije opnoemen is onbegonnen werk. Er is genoeg te zien en te ontdekken om een vakantie van twee weken te vullen. Er zijn nog meer kastelen, stadjes en natuur die de moeite waard zijn om te verkennen.

Kastelen

Naast Spissky Hrad en Bojnice telt Slowakije nog meer mooie kastelen. Er zijn er meer dan honderdvijftig, dus ze allemaal bezoeken is onbegonnen werk. Wil je toch nog een aantal kastelen in Slowakije meepikken tijdens je verblijf is het kasteel van Orava een van de aanraders.

Ook het stadje Trencin heeft een indrukwekkende burcht. 's Nachts is het kasteel bovendien betoverend mooi verlicht. Vergeet zeker ook niet de indrukwekkende kastelen van Krasna Horka en Betliar in de regio Slovensky kras. Beide burchten waren ooit eigendom van de adellijke familie Andrassy.

Ook het kasteel van Devin, ongeveer negen kilometer ten westen van Bratislava, is een bezoek waard. Het was ooit Hongarije's belangrijkste militaire bolwerk in de regio en ligt aan de samenvloeiing van de Donau met de Moravarivier. Er is een boot tussen Bratislava en het kasteel van Devin. Dit is de snelste en eenvoudigste manier om het kasteel te bereiken.

Steden

Sommige stadjes in Slowakije hebben weinig moois te bieden, maar andere zijn heel pittoresk. Zo doet Levoca in Oost-Slovakije, tussen Poprad en Kosice, niet onder voor Bardejov wanneer het om historische, indrukwekkende Renaissancegebouwen gaat. In het westen van Slowakije zijn oude stadjes als Trencin, Nitra en Trnava de moeite waard. Het midden van Slowakije biedt een aantal interessante oude mijnstadjes als Banska Bystrica en Banska Stiavnica.

Natuur

De Hoge Tatras en Pieniny zijn niet de enige nationale parken van Slowakije. Ook het nationaal park Mala Fatra en de Lage Tatras zijn de moeite waard. In de Lage Tatras vind je de Demanovskagrot op enkele minuten rijden van het plaatsje Liptovsky Mikulas, een van de mooiste ondergrondse plaatsen in Slowakije. Tijdens een rondleiding van één tot anderhalf uur kom je voorbij de indrukwekkende zalen met fraaie rotsformaties.

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava is de hoofdstad van Slowakije. De stad kent zo'n 430.000 inwoners, wat weinig is voor een hoofdstad. Bratisla…
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…
Praagse Lente (1968)In 1968 was er in Tsjecho-Slowakije goede hoop dat het de communistische dictatuur achter zich zou laten. Deze Praagse L…
Goedkoop op Wintersport in SlowakijeGoedkoop op Wintersport in SlowakijeGoedkoop skien of snowboarden? Dit kan in Slowakije. Er zijn veel mooie en goede skigebieden in Slowakije. De kwaliteit…

Chattanooga (Tennessee, VS), wat zijn de hoogtepunten?Chattanooga (Tennessee, VS), wat zijn de hoogtepunten?Chattanooga is qua grootte de vierde stad in de Amerikaanse staat Tennessee. Het ligt in het zuidoosten van Tennesssee a…
Toeristisch Gelderland: natuur, kunst, cultuur en actie!Toeristisch Gelderland: natuur, kunst, cultuur en actie!Gelderland is een plekje in Nederland dat heel wat troeven heeft om een bezoeker te bekoren. Zo kan men genieten van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vikino, Pixabay
  • Lonely Planet, "Czech & Slovak Republics", 2014
  • Dominicus, Slowakije, Gottmer, 2012
  • Bradt, "Slovakia Travel Guide", Bradt Travel Guides, 2007
  • http://www.slovakia.com/top10/
  • https://www.travelandvisit.com/the-most-beautiful-places-in-slovakia/
  • http://slovakia.travel/en/places-to-go/top-10-in-slovakia
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: PaulCosmin, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Marticss, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jarekgrafik, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Jarekgrafik, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: E Zara, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Balcik84, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Vikino, Pixabay
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 01-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.