De Azoren, een heerlijke bestemming!

De Azoren, een bijzondere vakantiebestemming. Een Portugese eilandengroep van negen eilanden die allemaal hun eigen karakter hebben. Vulkanen, bloemen, stranden, walvissen en dolfijnen. De Azoren hebben van alles te bieden en zijn toch nog relatief onbekend voor de West-Europese toeristen. Misschien een idee voor een volgende vakantie?

Welke eilanden moet je absoluut bezocht hebben?

Alle eilanden zijn bijzonder. Hieronder vind je per eiland (van Oost naar West) kort een beschrijving:

Santa Maria

Dit eiland wordt ook wel de 'Algarve van de Azoren' genoemd. In de binnenlanden zijn er uitgestrekte weilanden, vele heuvels en prachtige wijngaarden. Ook de kust is adembenemend. Je vindt er prachtige kliffen en heerlijke stranden die je verder nergens anders op de Azoren vindt. Een leuk detail is dat op dit eiland ook het schip van Columbus ooit voor anker lag.

São Miguel

Dit is het grootste eiland van de Azoren. Alle vluchten vanuit Nederland komen dan ook aan op dit eiland. De hoofdstad van de Azoren, Ponta Delgada, ligt ook op dit eiland. Het eiland staat verder bekend om de prachtige kraters waarin mooie meren zijn ontstaan. Ook vind je op het eiland een kuuroord, Furnas. Hier vind je diverse geisers en warmwaterbronnen.

Terceira

Op het eiland vind je de grote stad 'Angra do Heroísmo'. Je kunt er verschillende mooie kerken en paleizen bezoeken. In het zuiden van het eiland bevinden zich nog wat mooi stranden en ligt het grote rotszwembad van Biscoitos. Ook kun je op het eiland verschillende vulkanische grotten en zwavelbronnen bekijken.

Graciosa

Dit eiland is vooral van de wijnboeren. Het eiland is erg klein en rustig. Toch heeft het eiland een prachtige stad die de moeite van een bezoek waar is: Santa Cruz da Graciosa. Ook zijn op dit eiland vele thermale bronnen en hete dampen te vinden die uit de grond stijgen.

São Jorge

Dit eiland heeft vele vulkaantoppen en hoogvlaktes. Er lopen veel koeien over de vlaktes en dieper in de dalen vind je prachtige lagunes en fruitplantages. Ook de hoofdstad van dit eiland: Velas, is de moeite waard om te bezoeken door de mooie architectuur.

Faial

Dit kleine eiland is vooral bekend onder wandelaars die graag de bijzondere landschappen van de vulkaan Capelinhos willen bezoeken. Het eiland heeft een bekende ontmoetingsplaats: Peter Café Sport.

Pico

Overal op het eiland zie je het zwarte lavazand. Dit lavazand komt van de gelijknamige vulkaan. Verder vind je veel wijngaarden op het eiland. Doordat ze bijzonder zijn gebouwd staan ze op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook is Pico dé bestemming om mee te gaan met één van de vele walvisexcursies.

Flores en Corvo

Twee eilanden die wat verder weg liggen van de rest van de eilanden. Beide eilanden zijn bijzonder rustig en staan vooral bekend als wandeleilanden. De vele hortensia's bepalen de kleur van het straatbeeld.

Hoe zijn de Azoren het gemakkelijkst te bereiken?

De Azoren zijn tegenwoordig rechtstreeks te bereiken vanaf Schiphol. De vliegtuigen van Arkefly vliegen rechtstreeks naar Ponta Delgada. Verder gaat de vlucht meestal met een tussenlanding in Lissabon. Deze vluchten vinden vaak plaats met TAP, de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal. Ook is het mogelijk om tot Lissabon te vliegen met diverse maatschappijen en vervolgens met SATA, de luchtvaartmaatschappij van de Azoren naar één van de eilanden te vliegen. Sinds kort vliegt ook Ryanair naar de Azoren. De vlucht vertrekt vanaf Lissabon of vanaf Faro. Vanaf Eindhoven vliegt Ryanair naar beide steden zodat een overstap eenvoudig te realiseren is.

Hoe is het vervoer tussen de verschillende eilanden?

Om van het ene eiland van de Azoren naar de andere te reizen kan er gebruik gemaakt worden van SATA, de luchtvaartmaatschappij van de Azoren of met een ferry. Hoewel de vluchten iets duurdere zijn dan de ferry zijn ze een stuk betrouwbaarder wat tijden betreft. Het bijzondere klimaat van de Azoren kan ervoor zorgen dat de ferry niet uit kan varen.

Hoe is het vervoer op de eilanden zelf?

Wanneer je de Azoren bezoekt kun je het best een vervoersmiddel ter plaatse huren. Dit kan een auto, scooter, motor of fiets zijn. Het openbaar vervoer op de eilanden is niet optimaal, behalve op São Miguel, daar rijden veel bussen. De prijzen van het openbaar vervoer zijn laag. Ook taxiritten zijn goedkoper dan in Nederland. Verder is de huur van een vervoersmiddel qua prijs vergelijkbaar met de meeste Europese landen. Er wordt, net zoals op het Portugese vasteland, rechts gereden waardoor het niet moeilijk is om aan het verkeer te wennen.

Wat moet je zeker gaan bekijken op de eilanden?

Op het eiland São Miguel moet je absoluut de kraterrand van Sete Cidades bekijken. Hiervandaan zie je twee verschillende meren die allebei een andere kleur hebben. Ook het Lagoa do Fogo moet je zeker zien. Hier kun je als wandelaar heerlijk genieten van de schitterende natuur. Op Pico moet je een bezoek brengen aan de hoogste berg van Portugal en maak je uiteraard een boottocht om de vele walvissen en dolfijnen rondom de wateren van de Azoren te zien.

Wanneer kun je de Azoren het best bezoeken?

In het voorjaar kan het nog best koud zijn op de Azoren maar zijn de eilanden wel op z'n mooist. Het beste klimaat vind je tijdens de zomer. Eigenlijk begint de zomer pas echt half juli maar loopt wel door tot eind september door de zeestroming. Heel warm wordt het op de eilanden zelden. De hoogste temperaturen liggen ronde 25 graden in de zomer. Toch moet je ook in de zomer rekening houden met wisselvallig weer. De Azoren staan ook wel bekend als de eiland met vier seizoenen op één dag.

Hoe is het prijsniveau op de Azoren?

In de zomer zijn de prijzen op de Azoren aan de hoge kant. Dit komt omdat er dan veel Amerikanen naar het eiland toe komen. Deze Amerikanen hebben hier hun zomerverblijf omdat zij jaren geleden zijn geëmigreerd vanuit de Azoren. Een overnachting op de Azoren is wat prijs betreft te vergelijken met de prijzen in Nederland. De prijzen voor eten, drinken, huurauto's of de taxi zijn nog wel goedkoper dan in Nederland. Echter, een goedkope bestemming zijn de Azoren zeker niet!.
© 2015 - 2024 Erolus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Azoren – Archipel in de Atlantische OceaanAzoren – Archipel in de Atlantische OceaanDe Azoren, een archipel met bewoonde en onbewoonde eilanden in de Atlantische Oceaan, is een prachtige plek om walvissen…
De Azoren, prachtige eilandengroep in de Atlantische OeaanAls je een liefhebber bent van de natuur zijn de Azoren een echt paradijs waar je graag zal vertoeven. Prachtige bloemen…
São Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is ook het grootste, meest drukbevolkte en meest gevarieerde eiland van…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…

Bezienswaardigheden in Devon (Engeland)Bezienswaardigheden in Devon (Engeland)Devon is één van de ruim dertig graafschappen in Engeland. Het gebied ligt in het zuidwesten en het heeft Exeter als hoo…
Bezienswaardigheden in DubaiBezienswaardigheden in DubaiDubai, alleen maar voor de rich and famous? Alleen geschikt als overstapluchthaven? Of is Dubai meer dan dat alleen? Wat…
Bronnen en referenties
  • Ontdek Azoren, ISBN: 9789018037970
Erolus (6 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.