Abruzzo, een authentieke streek in Italië

Abruzzo, een authentieke streek in Italië Abruzzo, in het Nederlands de Abruzzen, is één van de armste regio's van Italië. Toch heeft Abruzzo heel wat te bieden en is het één van de meest authentieke, nog zeer ontoeristische streken in Italië. Naast het warme klimaat en de zee beschikt Abruzzo namelijk ook over mooie, ongerepte natuur en bergen waar je in de winter kan skiën. Opmerkelijk is dat er zelfs een beersoort in de regio woont. Wie liever wat cultuur opsnuift, kan terecht in de hoofdstad L'Aquila, in het middeleeuws dorpje Sulmona, in Pescara, Chieti of in Cocullo. Ook aan kastelen is er geen tekort. Een hongertje? Geniet dan van de lokale specialiteiten zoals de 'confetti', het saffraan, de 'pecorino' en de plaatselijke vis en pasta. Viva la dolce vita!

Geschiedenis van Abruzzo

Abruzzo is reeds bewoond sinds de Paleolithische tijd. Bewijs dat Abruzzo al heel lang bewoond is, is een klein dorpje dat Ripoli heet. Dit dorpje dateert van 2200 voor Christus en de bevolking produceerde er keramiek aardewerk. In de regionale, archeologische musea kan je deze kunstwerken nog steeds bewonderen.

Ten tijde van de Romeinen woonden in Abruzzo verschillende volkeren zoals de Samnieten, de Sabijnen, de Piceni, de Marsen enzovoort. Deze stammen wilden niet dat de Romeinen de overmacht zouden nemen en ze verzetten zich hevig tegen het Romeinse leger. Dat heeft niet gebaat, want de Romeinen bleken veel te sterk te zijn. In 435 voor Christus veroverden de Romeinen Anxanum en stichtten ze een eerste Romeinse kolonie in Abruzzo. Niet veel later onderwierpen de 'Abruzzi' zich aan het Romeinse gezag. Toch kwam de toenmalige bevolking van Abruzzo meerdere malen in opstand tegen hun gezaghebbers. Vooral de Samnieten konden het niet laten om toch maar te proberen om van hun onderdrukkers af te geraken. Rond 90 voor Christus leidde dit tot catastrofale gevolgen. De toenmalige Romeinse generaal Sulla liet namelijk het merendeel van de Samnieten afslachten.

Na de val van het West Romeinse Rijk probeerden verschillende volkeren Abruzzo in handen te krijgen. Zo waren er de Oostgoten, de Byzantijnen en de Lombarden die dachten dat de regio aan hen toebehoorde. Meermaals mondde dit gedachtegoed uit in oorlogen waar Abruzzo zelf zwaar onder leed.

Omstreeks de 12de eeuw werd Abruzzo ingelijfd door Sicilië en rond 1272 werd Abruzzo in twee delen gesplitst door Charles I van Anjou. Nadien werd Abruzzo steeds meer en meer opgesplitst in verschillende leengoederen en stadstaten. Zo werd de regio in de 18de eeuw een onderdeel van het Bourbon koninkrijk Napels. De streek bestond toen uit de Abruzzen, Abruzzo Verdere II, Citra Abruzzo en Molise.

Het is pas in de 19de eeuw, en meer specifiek in 1860, met de vereniging van Italië, dat Abruzzo weer één werd. Opmerkelijk was dat Molise op dat moment ook bij de regio Abruzzo hoorde. Pas rond 1965 werden de twee regio's opnieuw gescheiden.

 Il Gran Sasso / Bron: Pixel1, Pixabay Il Gran Sasso / Bron: Pixel1, Pixabay

Ligging van de regio Abruzzo in Italië

Abruzzo ligt in het midden van Italië. Het gebied bestaat enkel uit gebergte en heuvels. In de streek slingeren twee belangrijke rivieren, namelijk de Pescara en de Sangro. In de zomer zijn deze rivieren zeer droog, maar in 'la primavera' (de lente) en in 'l'autunno' (de winter) zijn ze net heel gevaarlijk. De rivieren stromen van de Apennijnen naar de Adriatische zee.

Zoals reeds gezegd, is de streek heel bergachtig. Het is dan ook logisch dat de twee hoogste bergtoppen zich in Abruzzo bevinden. Deze twee toppen heten: 'il Gran Sasso', oftewel de 'Grote Steen' en 'la Maiella'. Beide zijn ongeveer 3000 meter hoog.

Klimaat in de streek Abruzzo

Abruzzo heeft een mediterraan klimaat met warme zomers aan de kust. Het kan er ook wel eens héél warm worden. Zo werden er in 2007 temperaturen van wel 45°C. gemeten. In de bergen is er een meer continentaal klimaat met hete zomers en strenge winters.

L'Aquila / Bron: RD Elsie, Flickr (CC BY-2.0)L'Aquila / Bron: RD Elsie, Flickr (CC BY-2.0)

Hoofdstad van het authentieke Abruzzo

De hoofdstad van Abruzzo is L'Aquila. Dit betekent 'adelaar' in het Italiaans. De meeste mensen kennen L'Aquila van de zware aardbeving die er in 2009 lelijk huishield. L'Aquila heeft een hele bekende universiteit. Om deze reden huizen een groot aantal studenten in de stad. L'Aquila heeft een Spaans fort van de 16de eeuw dat je kan bezichtigen en had een zeer mooie kathedraal van de 13de eeuw. Helaas staat er amper nog iets recht van dit gebouw door de aardbevingen van 1703 en van 2009. Daarenboven is er een museum met Romeinse artefacten en de 'Basilica di San Bernardino', een basiliek, gebouwd in de 15de eeuw.

Talen in Abruzzo

In Abruzzo wordt enkel Italiaans gesproken.

Zafferano / Bron: Gefrorene Wand, PixabayZafferano / Bron: Gefrorene Wand, Pixabay

Economie in de regio Abruzzo

Abruzzo is gedurende een lange tijd zeer arm geweest, maar dat is sinds een aantal jaren veranderd. Hoewel er niet kan gezegd worden dat Abruzzo rijk is, is de regio er toch in geslaagd om een kleine industrie uit te bouwen. Het gaat hier dan vooral over lokale producten die over de hele wereld bekend zijn. De meest belangrijke zijn de 'confetti', oftewel de suikerbonen. Dit zijn amandelen die bedekt worden met suiker. Ze worden uitgedeeld bij de geboorte van een kind. De meisjes krijgen dan roze 'confetti' en de jongens blauwe. Witte 'confetti' worden gebruikt bij een huwelijk.

Dan is er ook nog olijfolie, wijn en pasta. Wat bovendien heel typisch is voor de streek, is saffraan. Deze paarse bloem wordt gedroogd en fijngemaald. In de middeleeuwen dacht men zelfs dat de plant magische krachten had en ziekten kon genezen. In de maand oktober worden de bloemen met de hand geplukt. Om deze reden is saffraan zo duur.

Bron: Mandy, PixabayBron: Mandy, Pixabay
Ook belangrijk voor deze streek is ook het toerisme. In de zomer trekt het strand toeristen naar Abruzzo en in de winter kan je skiën in de bergen. Vooral de ongerepte natuur en de nationale parken van Abruzzo lokken veel toeristen naar de streek.

Pecorino / Bron: Yellow.Cat, Flickr (CC BY-2.0)Pecorino / Bron: Yellow.Cat, Flickr (CC BY-2.0)

De authentieke keuken van de regio Abruzzo

De 'cucina' van de Abruzzi wordt gekenmerkt door het gebruik van rode pepertjes. Ze worden door de plaatselijke bevolking 'diavolini' (duiveltjes) genoemd. Aan de kust staat er vooral veel vis op het menu. 'Polipi in purgatorio' (letterlijk: octopusstukjes in de hel) bijvoorbeeld zijn stukjes octopus in tomatensaus met rode pepertjes. De meest gebruikte kaas in de streek is de 'Pecorino'. Voorts wordt er veel lamsvlees gegeten en de typische pastasoort van Abruzzo is de 'Maccheroni alla chitarra'. Deze lange, heel dunne pasta wordt gemaakt met een plank die is bespannen met ijzeren draden. Vandaar ook de naam 'chitarra', wat in het Italiaans 'gitaar' betekent.

Rocca Calascio / Bron: Luigi Selmi, Flickr (CC BY-2.0)Rocca Calascio / Bron: Luigi Selmi, Flickr (CC BY-2.0)

Bezienswaardigheden van Abruzzo

Kastelen

Naast de hoofdstad L'Aquila, zijn er in Abruzzo tal van Romeinse overblijfselen, oude kastelen en abdijen te vinden. Een voorbeeld hiervan is de 'Rocca Calascio', het hoogste kasteel in Italië. Om het kasteel te bereiken, moet je een toch wel steile wandeling maken. Het kasteel werd gebouwd rond 1000.

 l'orso marsicano / Bron: Arend Vermazeren, Flickr (CC BY-2.0) l'orso marsicano / Bron: Arend Vermazeren, Flickr (CC BY-2.0)
Ongerepte natuur van de streek Abruzzo
Abruzzo komt van het Latijnse woord 'Aprutium', dat zoveel betekent als 'het land van zwijnen'. De regio dankt deze naam aan de vele dieren die er in de natuur wonen. Ook vandaag kan je nog veel dieren spotten in Abruzzo. Niet alleen in het wild, maar ook in het 'parco nazionale d'Abruzzo'.

Wie het park wil verkennen kan bijvoorbeeld via het dorp Pescasséroli naar binnen gaan. Het park wordt niet alleen bewoond door zwijnen, herten, vossen, bergmarmotten, gemzen, steenarenden, haviken enzovoort maar ook door een bruine, Italiaanse beer, namelijk de 'marsicano'. Op de verschillende campings in het park word je er dan ook op gewezen om geen afval naast je tent te laten staan.

Steden in Abruzzo
Het middeleeuws dorpje Sulmona is zeer gekend onder de toeristen. Naast het verkennen van het dorpje, kan je ook gemakkelijk een bezoek brengen aan het natuurpark van Abruzzo. Sulmona was de geboorteplaats van Ovidius en heeft een aquaduct dat stamt uit de 13de eeuw. Het dorpje is erg gekend voor zijn 'confetti'.

Pescara is de grootste en tevens jongste stad in de regio. Vroeger was het een klein vissersdorp.

Chieti is ook een grotere stad en heeft veel paleizen. Net als L'Aquila heeft het een belangrijke universiteit.

Folklore

In Cocullo wordt elk jaar op de eerste donderdag van mei de 'Processione dei Serpari' voltrokken. Elk jaar wonen duizenden mensen dit vreemde feest bij waar slangen die in de omgeving voorkomen, naar een beeld van San Domenico worden gegooid. Vervolgens wordt dit beeld door de stad gedragen. Als je erin slaagt om een slang aan te raken, zou je, volgens de bevolking, een jaar beschermd zijn tegen slangenbeten.

Abruzzo, een authentieke streek

Zoals reeds gezegd, bestaat het grootste deel van Abruzzo uit bergen. Om deze reden werd en wordt er nog steeds gedaan aan veeteelt. De dieren geven melk en kaas en ze geven wol en vlees. Aangezien het in de winter heel koud kan worden in de bergen, verhuizen de 'pastori' (herders) dan naar de valleien. In de lente trekken ze terug de bergen in. Dit wordt 'transumanza' genoemd. Het woord komt van het Latijnse 'trans' wat 'veranderen' betekent en 'humus', wat 'grond' betekent. Gabriele d'Annunzio, een bekende, Italiaanse schrijver, schreef over de 'transumanza' een bekend gedicht dat Italianen vandaag de dag nog steeds op school vanbuiten moeten leren. Het gaat als volgt:

I Pastori (Gabriele D'Annunzio)

Settembre, andiamo. È tempo di migrare.
Ora in terra d'Abruzzi i miei pastori
lascian gli stazzi e vanno verso il mare:
scendono all'Adriatico selvaggio
che verde è come i pascoli dei monti.

Han bevuto profondamente ai fonti
alpestri, che sapor d'acqua natia
rimanga né cuori esuli a conforto,
che lungo illuda la lor sete in via.
Rinnovato hanno verga d'avellano.

E vanno pel tratturo antico al piano,
quasi per un erbal fiume silente,
su le vestigia degli antichi padri.
O voce di colui che primamente
conosce il tremolar della marina!

Ora lungh'esso il litoral cammina
La greggia. Senza mutamento è l'aria.
Il sole imbionda sì la viva lana
che quasi dalla sabbia non divaria.
Isciacquio, calpestio, dolci romori.

Ah perché non son io cò miei pastori?
De herders

In september gaan we. Het is tijd om te migreren.
Nu in het land van de ‘Abruzzi’ laten mijn herders
de vouwen (de bergen) en gaan naar de zee
Ze dalen af naar de wilde Adriatische zee
Die groen is zoals de bergweiden.

Ze hebben diep gedronken aan de Alpse bronnen
Zo dat de smaak van het inheemse water
In hun verbannen hart mag blijven uit troost
Om hun dorst onderweg te misleiden.
Ze hebben hun hazelaarstokken vernieuwd.

En ze gaan langs het oude ruiterpad,
Dat bijna is als een stille, grassige rivier
In de sporen van hun voorouders.
Oh stem van diegene die eerst
De glinstering van de zee onderscheidt!

Nu wandelt langs de kust de kudde
Zonder beweging in de lucht.
De zon bleekt het levende wol zodat
Het bijna niet verschilt van het zand.
Zwiepende, stampende, zoete klanken

Ah waarom ben ik niet bij mijn herders?
© 2015 - 2024 Lizzzay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste campings in Abruzzo - ItaliëDe mooiste campings in Abruzzo - ItaliëAbruzzo is een prachtige streek in Italië. Wie deze regio aan doet tijdens de vakantie zal verbaasd staan over het grote…
Toerisme in ItaliëToerisme in ItaliëItalië is een land waar veel toeristen heen gaan. Geen wonder, de schitterende steden en prachtige natuur spreken bij ie…
Interessante informatie over ItaliëItalië is een erg populair vakantieland bij Nederlanders om de prachtige natuur en het lekkere eten. Maar wat is allemaa…

Zweden: Läckö Slott – de barokke parel van het NoordenZweden: Läckö Slott – de barokke parel van het NoordenVoorbij Lidköping, aan het Vänern meer, ligt een uniek kasteel. Een slot dat zo ter inspiratie gebruikt kan worden. Moch…
Wandelen in Amelisweerd en RhijnauwenWandelen in Amelisweerd en RhijnauwenAmelisweerd en Rhijnauwen zijn twee landgoederen tussen Utrecht en Bunnik gelegen aan de Kromme Rijn. Voor veel Utrechte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mandy, Pixabay
  • http://www.treccani.it/enciclopedia/abruzzo_(Dizionario-di-Storia)/
  • http://www.casa-in-abruzzo.com/nl/informatie-over-italiaanse-regios/20-abruzzo/68-activities-to-do-in-abruzzo-italy
  • http://www.italie.nl/Abruzzo/3177/default.html
  • http://www.italieabc.nl/2012/10/03/geschiedenis-van-abruzzo-italie-abc/
  • http://gezondheid.hubatuba.eu/definitie-gezondheid/abruzzo-aardrijkskunde-geschiedenis-etymologie.php
  • http://www.pescara.nl/klimaat/
  • http://www.italie.nl/abruzzo+pescara/2902/default.html
  • http://www.italieabc.nl/2012/10/03/land-van-de-zwijnen-abruzzo-italie-abc/
  • https://it.wikipedia.org/wiki/Rocca_Calascio
  • Boek: Geografia d'Italia per stranieri (Paolo E. Balboni & Maria Voltolina)
  • PensieriParole <http://www.pensieriparole.it/poesie/poesie-d-autore/poesia-27837>
  • Afbeelding bron 1: Pixel1, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: RD Elsie, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Gefrorene Wand, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Mandy, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Yellow.Cat, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 6: Luigi Selmi, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 7: Arend Vermazeren, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 8: Epsilon68 Street And Travel Photography, Flickr (CC BY-2.0)
Lizzzay (7 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.