Tivoli, een uniek en sfeervol (attractie)park

Midden in Kopenhagen ligt een bijzondere plek, een pretpark dat inmiddels bijna 180 lentes telt. Tussen de pretparken neemt Tivoli internationaal een geheel eigen positie in, want wie dacht dat Tivoli alleen de moeite waard is voor liefhebbers van spectaculaire attracties, doet zichzelf tekort. Met haar geheel eigen sfeer en charme, weet Tivoli elke bezoeker voor zich in te nemen. Overdag is het een park waar mensen uit de buurt rust zoeken. 's Avonds is het een bruisend attractiepark, waar gefeest wordt en regelmatig openluchtconcerten gegeven worden. De zuidoosthoek van Tivoli biedt plaats aan moderne attracties, maar wie vanaf de hoofdingang aan de Vesterbrogade het park binnenkomt, ziet een geheel andere kant van Tivoli. Deze tuin, verlicht door 115.000 peertjes, is enerzijds een pretpark maar tegelijkertijd ook de plek waar ’s middags ouders met hun kinderen wandelen en jong en oud van de zon of een ijsje genieten. De tuin biedt plaats aan theaters, restaurants, speeltuinen, cafeetjes en vele andere zaken die, gecombineerd, Tivoli tot een unieke belevenis maken. De beschreven rust tref je doorgaans aan het begin van de middag, in de loop van de middag komen de liefhebbers van de attracties het park binnen en ’s avonds is de tuin de achtergrond van menig feest, in welk verband dan ook.

Het begin

In 1841 krijgt de stichter van Tivoli, Georg Carstensen, toestemming van koning Christiaan VIII om vlak buiten de stadswal van Kopenhagen een pretpark aan te leggen. Op 1 mei 1843 wordt begonnen met de bouwwerkzaamheden en op 15 augustus datzelfde jaar opent Tivoli haar poorten. In dat eerste, korte, seizoen brengen maar liefst 175.000 mensen een bezoek aan het pretpark, een ongekend succes. Hans Christian Andersen, die vlak voor de sluiting van dit eerste seizoen het park bezoekt, wordt in Tivoli geïnspireerd tot het schrijven van het sprookje De Chinese nachtegaal.

Het oude Tivoli

Hoewel men in 1843 begint met de bouw van Tivoli, zijn er uit deze periode geen gebouwen bewaard gebleven, aangezien deze waren opgetrokken van hout of leer. Het oudste nog bestaande gebouw is het Pantominetheater uit 1874, waar Pierrot en Harlekijn in het seizoen nog dagelijks hun vetes uitvechten. Samen met de Japanse toren (1900) en Nimb (1909) vormen deze drie gebouwen de iconen van Tivoli. De bekende hoofdingang aan de Vesterbrogade stamt uit 1890. Het fregat Sct. Georg III in het Tivolimeer (het meertje is een restant van de gracht die rond de oude stad was gelegen), is het derde schip dat zich op deze plaats bevindt. Het eerste schip werd in 1887 geplaatst, het huidige en derde schip ligt er sinds 1993. Een grootste deel van Tivoli’s meest markante gebouwen stamt uit de laatste decennia van de 19e eeuw.

Attracties

Het Tivoli van 1843 telde twee attracties, een carrousel en een glijbaan. Met de ontwikkeling van de techniek werden ook de attracties in Tivoli steeds geavanceerder, hoewel enkele klassiekers de tand des tijds hebben doorstaan. Zo is de houten achtbaan van Tivoli, gebouwd in 1914, één van ’s werelds oudste nog functionerende achtbanen. De ballonschommel (ballongyngen) uit 1943 is een andere klassieker. Tivoli, gelegen aan de rand van het oude centrum van Kopenhagen, is aan alle kanten ingesloten door doorgaande wegen en zal niet kunnen uitbreiden, vandaar dat er regelmatig attracties verdwijnen ten gunste van nieuwere varianten. Hierdoor blijft Tivoli niet alleen up-to-date waar het gaat om de nieuwste trends in (spectaculaire) attracties, maar blijft het aanbod ook gevarieerd.

Gratis vermaak

Eén van de concepten waar Tivoli sinds de opening aan vast heeft weten te houden, is gratis vermaak wanneer de entree eenmaal is betaald. Hoewel voor de attracties wel betaald moet worden, vinden er dagelijks optredens plaats, die voor iedereen toegankelijk zijn. De Fredagsrock (Rock op vrijdag) trekt al jaren vele muziekliefhebbers naar de oude tuin. De optredens in het pantominetheater, de Tivoli-garden (een fanfarekorps bestaande uit kinderen dat regelmatig door de tuin marcheert), het vuurwerk en de unieke ambiance maken Tivoli tot een plek die de moeite waard is voor iedereen, ook voor diegene die niet van achtbanen houdt.

In het zomerseizoen (van april tot en met september) begroet Tivoli jaarlijks ongeveer 3 miljoen gasten. Buiten het seizoen wordt Tivoli tijdens Halloween in Tivoli en Kerst in Tivoli bezocht door respectievelijk 300.000 en 800.000 gasten.

Tivoli


Lees verder

© 2013 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmarkt in Kopenhagen: Tivoli GardensKerstmarkt in Kopenhagen: Tivoli GardensOp zoek naar iets anders dan een kerstmarkt in Nederland of Duitsland? Kopenhagen is al jaren een goed alternatief en me…
Vakantie in Denemarken; KopenhagenVakantie in Denemarken; KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stede…
Kopenhagen met een uitstapje naar MalmöKopenhagen met een uitstapje naar MalmöKopenhagen is een leuke bestemming voor een citytrip. Met een uurtje vliegen vanaf Schiphol ben je er. Wat direct opvalt…
De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in KopenhagenDe kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er vers…

Attractiepark De EftelingAttractiepark De EftelingAttractiepark De Efteling is een van de populairste pretparken van Nederland. Gelegen in Kaatsheuvel in de provincie Noo…
De beste wijngebieden ter wereldDe beste wijngebieden ter wereldVoor velen, zeker voor Europeanen, is Frankrijk het bekendste wijnland ter wereld en de Fransen hebben door de jaren hee…
Bronnen en referenties
  • Skak Nielsen, L. Tivoli og verden udenfor, 2000
  • www.tivoli.dk
  • www.wikipedia.dk
Lourmarin (60 artikelen)
Laatste update: 19-12-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.